Dames, Ik loop net onze koopovereenkomst na en heb een vraag over het volgende: Verkoper verkoopt aan koper, die van verkoper koopt de eigendom van het perceel grond zoals aangegeven op aangehechte kaart. Betekent dit dat we eigenaar zijn van een stuk grond en dat dit overgedragen wordt in volledige eigendom? Ik zie namelijk verder in het contract canon terug komen. De baten, lasten, belastingen, heffingen en verschuldigde canons komen voor rekening van koper met ingang van datum notarieel transport. De dan lopende baten, lasten, belastingen, heffingen en canons, zullen per die datum tussen partijen naar rato van tijd worden verrekend. Deze verrekening vindt gelijktijdig plaats met de betaling van de koopsom. Er staat geen canon bedrag genoemd of iets dergelijk.
Zoals ik het lees heb je de eigendom gekocht. Het stuk over lasten, canons etcetera is een standaard clausule. In jouw geval geldt dan alleen bv gemeentelijke lasten over de grond vanaf datum van aankoop, maar geen pacht oid als daar geen sprake van is.
Ligt de woning op eigen grond? Dan wordt er niet over een Canon gesproken omdat dat niet van toepassing is. Die aangehechte kaart moet de kadastrale kaart zijn daar staat het perceel op. Maar over de baten en lasten is een standaard artikel.
Ja, dat dacht ik al, maar omdat ik nergens echt specifiek 'eigen grond' of in 'volledige eigendom' zag terug komen begon ik te twijfelen. Nog een andere vraag. We hebben een voorbehoud opgenomen (verlening bouwvergunning) in de overeenkomst staat omgevingsvergunning. Nu had ik hier een discussie over met ml. Hij vindt dit prima terwijl de bouwvergunning pas na de omgevingsvergunning komt. De bouwvergunning kan nog altijd afgewezen worden. Ok, we zullen dan wel de woning aanpassen omdat we de kavel willen, maar toch. Ben zo'n leek in dit soort dingen.
Sinds 2010 bestaat de bouwvergunning niet meer en hoef je alleen nog maar een omgevingsvergunning aan te vragen. Die is in de plaats van een hele rits vergunningen gekomen. Dus het voorbehoud in je koopovereenkomst is goed opgesteld.
Tegenwoordig hoef je alleen nog maar een omgevingsvergunning te hebben, zodra die verleend is, mag je gaan bouwen! En zoals ik je openingspost lees, koop je die grond en vanaf de datum van de notariële akte betaal je daar dan ook de belastingen enzo over. Mocht dit halverwege een maand oid zijn, wordt dit naar rato verrekend.
Wauw, meen je die serieus?? Onze bouwer gaf aan dat de omgevingsvergunning (duur +/- 4 weken) moest aangevraagd worden en als die goedgekeurd is we dan pas de bouwvergunning (8 weken + 6 weken inzage) gaan aanvragen. Hij gaf dan ook aan dat de echte aanvraag de bouwvergunning is en dat de omgevingsvergunning niet zoveel voorstelt. De omgevingsvergunning is namelijk gisteren ingediend. Ik ga me er maar in verdiepen en niet zoveel bouwen op de bouwer.
Was hier wel zo! Maar misschien verschilt dit per gemeente? Kun je op de gemeentesite niet wat vinden? Wij hebben 1x vergunning aangevraagd en vanaf dat moment ging ook de 6 weken termijn in dat het ter inzage ligt.
Ok, dus je had niet de behandeltermijn van 8 weken? Wat ik begreep is dat de gemeente de vergunning in behandeling moet nemen. Hier mogen ze 8 weken over doen. Na die 8 weken moet het gepubliceerd worden en ligt het er inzage voor derde die dan eventueel bezwaar kunnen maken.
We waren wel goed op tijd met aanvragen, zodat we geen vertraging zouden oplopen. Na die 6 weken hebben ze het wel nogmaals met 6 weken verlengd omdat ze te druk waren, maar uiteindelijk duurde dat maar een kleine week. Ik denk dat het totaal 7 weken heeft geduurd. De gemeente checkt of alles aangeleverd is en dan wordt het meteen gepubliceerd. Dus ze proberen het ook allemaal binnen die 6 weken te regelen. Maar ze hadden er ook belang bij dat onze nieuwbouwwijk eindelijk van de grond kwam... Uiteindelijk hebben we een 2e keer die vergunning aan moeten vragen omdat er een fout is gemaakt tijdens de bouw en we dus niet meer voldeden aan de oorsprobkelijke vergunning. Toen heeft de gemeente dit binnen 2 weken geregeld, zodat we weer verder konden met de bouw. Alleen als er toen wel bezwaar zou komen in die 6 weken, moesten we alsnog helemaal stil gelegd worden. Wij hebben dat risico genomen en gelukkig geen extra vertraging gehad door bezwaren...
Heb je de omgevingsvergunning al aangevraagd? Daar zou ik mee starten. Daarna deze vragen op de mail naar je notaris. Vaak worden dingen in een contract erg langdradig (en met moeilijke woorden) uitgelegd. Hij/zij kan dan vertellen wat er precies staat en hoe het in jouw gemeente zal worden geïnterpreteerd. Succes!
Betekent: Koper koopt stuk grond van de verkoper, zie de kaart voor aanduiding welk perceel. In volle eigendom dus. Verder staat er dat alle belastingen e.d. vanaf het moment van koop overgaan op de koper. Dus de verkoper hoeft geen belasting meer te betalen voor een stuk grond dat niet meer van hem is. En dat er naar rato verdeelt wordt in het jaar van verkoop, omdat er meestal voor het gehele jaar al betaald is. Dus als je koopt in juni, moet je van juni t/m december aan de verkoper terug betalen. De woorden zijn gewoon standaard woorden en zinnen.... van oudsher is dat nog zo. Canon staat er ook bij ons in, voor een woonhuis. Maar er zit geen canon op. Geen probleem verder.