Wellicht is dat iets anders dan een doopnaam dan? Ik dacht dat dat allemaal hetzelfde was. Mijn doopnaam staat bv wel op mijn idkaart, maar verder gebruik ik m nooit. Op post staat meestal gewoon mn voorletter.
voor de schoolpapieren moet je toch de volledige namen zetten en dan de roepnaam apart? Hier tenminste wel. Ik ben zelf ook nooit Gerrigje genoemd, het was of m'n roepnaam of volledige officiële naam. En volledige naam was voor zo ver ik me nu kan herinneren alleen met trouwen. Op post is het de eerste letters van de officiële naam, nooit voluit.
Ik heb dit zelf. Mijn roepnaam is echt totaal anders dan mijn 'echte' voornaam. Het is er zelfs niet van afgeleid oid, ook andere voorletters.. Het roept altijd vragen op en ik snap het zelf ook nog steeds niet Nouja, ik snap wel waar mijn 'officiële' voornamen vandaan komen: ik ben vernoemd naar mijn oma. Niet omdat mijn moeder dat zo mooi vond, maar omdat haar moeder het van haar verwachtte. Puur en alleen daarom. Ze vindt de namen ook niet eens mooi ofzo. Als roepnaam hebben ze gekozen voor een naam die ze zelf gewoon heel mooi vonden. Ze heeft wel vaker gezegd dat ze wel getwijfeld hebben om mijn roepnaam als allereerste voornaam te gebruiken en dan de rest erachter, maar niemand deed dit (mijn oma had zelf alleen deze 2 namen als namen en mijn nicht is ook naar haar vernoemd, die heeft precies hetzelfde 'probleem' als ik), dus zij ook niet. Zucht. Hier dus ook altijd post voor mevrouw A., terwijl iedereen me kent als mevrouw D. Zou het zelf nooit op die manier doen. Misschien wel zoals hier genoemd is, Elizabeth naar Liz, maar niet het voorbeeld wat ik net noemde.
Ik had daar toch niet voor gekozen, allebei een Theresa als eerste naam. Bijv. met school. Mijn zus heeft dezelfde voorletter en dat is soms al lastig...
Als jet het gewend bent, is het niet 'raar' natuurlijk. Ik ben het niet gewend. Ik heet gewoon zoals ik heet en toen ik opgroeide heb ik nooit gehoord over roepnamen en doopnamen enzo. Ik ben ook niet in een katholieke omgeving opgegroeid en dat is natuurlijk wel een groep waar dit meer gebruikelijk is. Nu woon ik wel in een omgeving met veel mensen met een RK achtergrond. In mijn schoonfamilie is het ook heel gebruikelijk om een hele rits doopnamen te hebben en dan een hele andere roepnaam. Ik vind het nog steeds een beetje vreemd en zou er zelf niet voor kiezen. Ik houd er gewoon van als dingen 'logisch' aanvoelen en iemand allerlei namen te geven en hem vervolgens anders te noemen, voelt voor mij niet logisch. Wat genoemd wordt Liz bij Elizabeth, dan zou Liz voor mij meer als 'koosnaampje' aanvoelen.
Mijn dochter gaat door het leven als Fee maar ze heet officieel Féline. Ik vind dat sowieso gewoon mooi maar ik vind Fee als volwassen vrouw minder praktisch. Als ze op een bepaalde leeftijd Fee te kinderachtig vind, dan heeft ze altijd haar officiële naam Féline nog. Zelfde als met Lot(Charlotte) en Eefje(Eva), dat is voor het kind gewoon prettiger denk ik.
haha mijn zusje heeft 2 namen. Na de aangifte bij het gemeentehuis waren mijn ouders van mening dat ze liever de 2e naam als eerste hadden gegeven. Dus heet (voorbeeld) Jantje Klaasje op papier. Maar wordt ze Klaasje genoemd. Was dus niet zo bedoeld.
Mijn dochter is met de eerste officiële voornaam vernoemd naar mijn moeder (die vernoemd is naar haar oma, die vernoemd is naar haar oma en zo terug in de vrouwelijke lijn). De officiële eerste naam is 3 lettergrepen en haar roepnaam is 2 lettergrepen. Het was de roepnaam van de oma van mijn moeder. (Mijn moeder heeft zelf een andere roepnaam). De roepnaam is er duidelijk vanaf geleid, maar de voorletter is niet hetzelfde. Het betreft een naam die in Nederland nog geen 100 keer is gegeven sinds 1890 (twee spellingsvarianten samengenomen). Omdat het een familienaam is en een mooie, klassieke niet veel voorkomende naam is, wilde ik deze heel graag doorgeven. Mijn man was meteen dol op de roepnaam van de oma van mijn moeder. Dus het was snel beklonken. Mijn man heeft zelf ook een afkorting van zijn officiële naam als roepnaam (in de trant van: Willem --> Wim) dus hij vond het niet raar. Maar het voorbeeld Theodora --> Sandra is natuurlijk vreemd. Zou ik nooit doen. Ik word zelf bij mijn eerste voornaam genoemd. En mijn zoon ook. Dus bij ons thuis is het 50/50.