Ik probeer het kort te houden: ben je verplicht een VvE op te richten als de verschillende eigenaren van het pand familie van elkaar zijn? (concreet: mijn broer, zussen en ik hebben een pand gekocht dat we verhuren)
Nee, dat is niet nodig. Maar misschien wel verstandig om samen een potje te creëeren zodat mocht onderhoud nodig zijn dat er altijd geld is om dat uit te voeren.
Dank je, Jamie. Ja, dat potje is er, tevens een gezamenlijke rekening etc. Maar de verzekeraar zegt dat wij een 'aansprakelijkheidsverzekering voor huiseigenaren' moeten aangaan, maar dat er dan eerst een VvE opgericht moet worden. Dus, zonder VvE ook geen aansprakelijkheidsverzekering? Dit vind ik een ingewikkeld gedeelte. Deze verzekering is voor als het 'huis' schade aanricht aan de huurders of anderen (bvb er valt een dakpan op de auto van een huurder of lekkage zorgt voor schade bij buren). Of moeten we dan toch maar een VvE opzetten zodat we die verzekering kunnen aangaan? Of kan dit ook (even advocaat van de duivel) een trucje zijn van de verzekeraar om een extra verzekering te verlenen?
Volgens mij heb je een VVE nodig als er meerdere eigenaren gezamenlijk gebruik maken van bepaalde zaken. Bij appartementen het dak en fundering bijvoorbeeld. Hoe dat zit als je samen 1 pand koopt weet ik niet maar kan me zo voorstellen dat dat hiervoor ook geldt omdat er een aantal eigenaren van een pand zijn. Je zou contact op kunnen nemen met vereniging eigen huis voor meer informatie.
Een Vve is toch alleen voor meerdere eigenaren van apartementen in 1 pand? De huurders zijn geen eigenaren dus is er geen vve?
Op de panden die wij verhuren hebben we alleen een gewone opstalverzekeringen en we hebben extra rechtsbijstandverzekering voor eventuele problemen met huurders. Geen aparte aansprakelijkheidsverzekering. Ik denk dat je verzekeraar de opstalverzekering bedoelt en die hoort de eigenaar af te sluiten. Als je meerdere eigenaren hebt moet iedereen mee tekenen. Ik heb nog nooit gehoord van dat je er een VVE voor op moet richten. Een collega van me heeft met haar familie meerdere panden en heeft er ook nergens een VVE op zitten, zelfs als de panden uit verschillende verhuurde appartementen bestaan. Dus het klinkt me een beetje als kul in de oren. Edit: die panden met meerdere huurders is kamerverhuur dus voor appartementen kan het anders zijn
Bij een "gedeelde voordeur" (of ingang) heb je te maken met een VvE. Dus meerdere huisadressen in 1 pand met een gezamenlijke ingang. Vaak heeft een VvE ook een gezamenlijke ruimte zoals een galerij of trappenhuis. Zodra je hiermee te maken hebt is een VvE verstandig, dit mag ook een "stille VvE" zijn. Ik heb zelf een VvE gerund een aantal jaren, mijn ervaring is dat er flinke ruzie kan ontstaan als het om geld gaat, of een niet goed uitgevoerde reparatie waardoor andere bewoners wellicht overlast ondervinden. Ook goed om na te denken wat er gebeurt als 1 van de familie geen financiële middelen heeft om reparaties uit te laten voeren. Zoals ik je bericht lees/begrijp gaat het om 1 pand met 1 voordeur waar meerdere kamers verhuurd gaan worden? In dat geval dus geen VvE, maar wel goede afspraken maken met de familie voor de financiën Wat betref verzekeren zou k het vreemd vinden dat als je een VvE moet oprichten als er geen sprake is van meerdere voordeuren in 1 pand... Mochten er wel meer voordeuren zijn dan zou een VvE misschien op zijn plek zijn. Voor een relatief klein bedrag per jaar kan je dit laten uitbesteden, het is namelijk best ingewikkeld...
Ik heb gewoond in een pand met zes apartementen waarbij twee broers de eigenaars waren van dat hele pand. Dus dat waren wel zes voordeuren zeg maar, officieel was er ook een VvE, en waren beide broers daar dus de leden van. Hoe het verder precies zat weet ik niet, maar voor zover ik het begrijp van de VvE waar ik nu in zit is het zo dat een VvE er gewoon moet zijn als er sprake is van splitsing (dus bv apartementen in 1 pand, in mijn geval gaat het nu om parkeerplekken op een gezamelijk parkeerterrein.)
Het gaat erom of het gebouw gesplitst is in appartementsrechten. Als dit zo is, dan heb je al een VVE maar dan kan deze nog slapend zijn en dan moet je 'm actief maken. https://www.nederlandvve.nl/vve-nieuws/is-een-vve-verplicht-misverstanden-uit-de-wereld/
Het gaat niet om de opstalverzekering, die hebben we geregeld. Het gaat inderdaad om een aparte aansprakelijkheidsverzekering. Dank voor je reactie!
Het gaat om 2 huisnummers en dus ook twee deuren. Bovenwoning en benedenwoning. In de benedenwoning zit meestal 1 stel. In de bovenwoning (2 verdiepingen) zitten meestal 2 stellen of 2 aparte personen, elke verdieping heeft eigen voorzieningen maar inderdaad, ze delen de trap naar boven. Jij ook bedankt voor je reactie!
dank je. Ja, dit is dus ingewikkeld. Het is al gesplitst. Getsie, we hebben helemaal geen zin in een VvE
Ze delen ook het dak en de fundering. Ik vraag me alleen af of een VVE nodig is als je van beide appartementen de eigenaar bent.
Volgens mij is er hier echt geen sprake van een VVE Er is in principe maar 1 eigenaar...de familie. De huurders zijn geen eigenaren.
Zijn jullie gezamenlijk eigenaar van beide appartementen of zijn bijv twee zussen eigenaar van het benedenappartement en de andere twee eigenaar van het bovenappartement?
Iedereen bedankt voor de reacties en het meedenken! Ik ben er gelukkig uit. We hoeven geen VvE en kunnen wel het huis goed laten verzekeren. Ik weet voldoende, thanks!