5 jarige die alleen maar lekker wil eten. Ontbijt wordt standaard na een paar happen weg geschoven. Heb yoghurt met muesli, Brinta, brood, cornflakes, fruit en Ontbijtkoek geprobeerd. Lunch idem. Broodje knakworst of pannenkoeken of andere lekkere dingen wil ze wel. Tosti alleen met veel curry, anders ook niet. Warm eten doet ze dan extra veel. Vooral lekker vlees. Kortom, het is een lekkerbek. Gezonde dingen wil ze niet, lekkere dingen wel. Hoe zorg ik dat ze wel ontbijt en luncht zonder dat het een strijd word?
Ik zou haar een keuze geven uit 2 dingen. Eet ze maar een paar happen, tja jammer dan, maar je krijgt niks anders tot de lunch. Met de lunch weer 2 opties.. Ze zal misschien een strijd aangaan of weinig eten en smiddags weer honger hebben maar als ze niks anders krijgt gaat ze denk ik vanzelf wel weer eten wat je aanbiedt.
In die perioden gaan we hier over op hagelslag/pasta dag op woensdag en in het weekend. De andere dagen mogen ze een iets verantwoorder beleg kiezen. Ontbijt 1 ding zeker op eten ( Cracker, beschuit, boterham of schaaltje yoghurt met fruit, net wat ze lekker vind ) lunch idem. In de avond eerst groenten en dan pas vlees geven.
Het maakt geen fluit uit wat ik op brood smeer of haar laat kiezen. Niks gaat erin. Maximaal 2 happen en dan wordt het aan de kant geschoven. Ongeacht wat het is. Ze is verder heel gezond qua gewicht en lengte hoor. Daar maak ik me geen zorgen om.
Heeft ze dan geen honger als ze niet heeft ontbeten? Ik weet niet of ik het vol zou houden zonder ontbijt ook nog niet lunchen. Voor wie is het erg als ze niet eet? Voor haar, omdat ze dan honger heeft. Of voor jou, omdat je er stress van krijgt of omdat je dan iets anders moet maken. Mijn zoontje eet het liefst ook alleen pannenkoeken en pizza. Ik vind het vervelend als hij niet eet, omdat ik weet dat hij eigenlijk meer zou moeten eten. Iets anders geven ga ik niet doen. Wel gewoon dingen die hij ook kreeg als hij wel had gegeten, zoals fruit en een toetje bijvoorbeeld.
Onze dochter al al jaren amper sochtends en haalt dat met diner weer in. ze heeft gewoon echt geen trek. 3/4 happen max. wel een hele beker limonade en ja vaak pas na het eten. dat maakt niet uit qua hoeveelheid. Het hoort bij haar. Zoon eet ook alleen wat nodig is en verder voor het lekker. Ze groeien en hebben geen honger, ik vind het wel prima. Kinderen kunnen in feite toe met de hoeveelheid eten vaneen handje pepernoten per dag, zolang ze maar drinken.
Als ze niet wilt eten, dan eet ze toch gewoon niet? Maar dan natuurlijk ook geen 'lekkere' dingen een uurtje later... Mijn dochter wou als peuter ook nooit ontbijten. Ik was al heel bezorgd toen ze naar school ging, omdat ze daar dan niet alsnog een boterham kon eten een uurtje later. Heeft precies drie dagen geduurd, toen begon ze toch te ontbijten voor school omdat ze blijkbaar toch honger kreeg in de voormiddag.
Hier een 5jarige die bij het avondeten bij alles zit te miepen. Ik houd er echt geen rekening meer mee. We eten gewoon en als hij het niet wil, dan maar niet. Als we wat lekkers eten (beter gezegd: iets wat hij lekker vindt 😏, dus spinazietaart bijv.) heeft hij geluk en anders heeft hij dus pech. En hoe je er geen strijd meer van maakt? Geen strijd van maken; gewoon het eten voorzetten en als er niet gegeten wordt, dan maar niet. Regel is hier wel, dat als hij niet wil eten en een half uur later honger heeft het gewoon een gevalletje dikke vette pech is. Maw, dan krijgt hij dus niet iets anders te eten.
Ik schotel mijn mannen voor wat ik heb gemaakt, en eten ze niet dan niet. Bij honger schotel ik ze hetzelfde weer voor maar iets anders koken of maken doe ik nooit. Ik ga nooit de strijd aan. Kinderen hongeren zichzelf niet uit. Gewoon duidelijk maken: je eet wat ik maak en anders eet je niet. Geen discussie erover, bord vol weer weghalen en klaar. Tis een langdurige fase hoe hardnekkig de fase is hangt deels van de ouders af.
Hoort er bij, denk ik...? Hier ontbijten ze met een of twee cracottes (happen lucht dus...). Tussen de middag eten ze een boterham. Met beleg ben ik makkelijk: ze mogen wat ze willen. Alleen als ze na drie boterhammen nog meer willen (dan hebben ze dus echt honger en dat is zelden ) dan mag het alleen met gezond (en dat willen ze dan wel) en naar school kies ik meestal gewoon (en dan is het meestal ook iets gezonds). Met avondeten ook regelmatig gezeur, ik zorg dat er altijd iets bij zit wat ze wel lusten en soms kook ik wel apart voor ze/voor een van hen. De jongste gruwt bv. van boerenkool en andere stamppotten, dan ga ik haar niet verplichten daar een bord vol van te eten.
Ik sluit me aan bij Cathelijne! Ik denk dat je je op gevaarlijke grond begeeft als je kind een gewone boterham weigert, en wel pannenkoeken/knakworst/wat dan ook wil, en daar aan gaat toegeven.
Hier wordt ook gegeten wat er voorgezet wordt. 's Ochtends eerst een boterham met (bijna altijd) iets gezonds, daarna mag ze crackers eten en kiezen wat ze er op wil. Naar school krijgt ze 1 boterham met vleeswaren of kaas en 1 met iets anders. 's Avonds eten wat de pot schaft, ze mag 1 ding kiezen wat ze niet wil eten (op het moment witlof). Dan maak ik iets anders voor haar. Ze mag dat wel inruilen voor iets anders, maar dan wordt er dus wel gewoon witlof gegeten. Het niet willen eten heeft hier ook best lang geduurd. Voordat ze en toen ze net naar school ging at ze 's ochtends meestal maar een kwart boterham en 's middags 1 snee. Dat gaat steeds beter nu. Al vinden ze op de BSO nog steeds dat ze weinig eet (tijdens de vakanties). Omdat ik dat niet erg vind laten ze het daar ook los.
Precies dit. En als ze geen ontbijt eten en rond 10.00 weer honger hebben krijgen ze gewoon hun ontbijt weer voor hun neus.
Over brood en wel andere dingen geven ligt er een beetje aan hoe of wat vind ik. Mijn oudste vind brood van begin af aan niet zo. Ze krijgt dus ook wel eens wat volkoren crackers en een flinke bak rauwkost met een yoghurt dip. Of een groentenpannenkoek of muffin. Als je het feitelijk bekijkt ruil ik het brood (ze eet het wel hoor als dat het enige is) ook in voor iets lekkers. Maar ik vind deze alternatieven zelfs veel gezonder dan een boterham. Laatst was hier een vriendinnetje en die vraagt: waarom krijgt M. eigenlijk nooit brood mee naar de overblijf Hier dus bovenstaande dingen, ook losse groenten, crackers, rolletjes vleeswaar e.d. Nu eet ze echt met plezier ipv dat ze met lange tanden een boterham weg moet werken. Maar groenten s avonds weigeren en wel friet willen bv dat zou dan weer geen optie zijn hier😂😉
er zullen heus dingen zijn die ze niet lusten en dat mag maar bij bijna alles zou ik wel even doorzetten met proberen en als ze het dan nog niet willen dan ook niet wat lekkers geven. hier heb ik 2 goede brood eters ze krijgen bijna nooit zoet beleg op brood meestal kaas, pindakaas,vleeswaren en heel soms jam of appelstroop. maar groente gaat met wat meer moeite dus doe ik nu vaak alles heel klein snijden en dan eten ze het vaak wel
Je zou eens een havermoutpannenkoek kunnen proberen, of een pannenkoek van volkoren meel. Als je daar zin in hebt , ik zou dat niet elke ochtend doen. Maar is wel gezond en vindt ze misschien wel lekker. De andere dagen kan ze als ontbijt kiezen uit brood, crackers, beschuit, pap, muesli of fruit, wil ze dat niet, dan maar niet en kan ze op school haar tussendoortje pas weer eten. Hebben hier ook periodes gehad dat ze haast niets wilden eten, dan maar niet.
Lastig joh, dat ze niet wil eten. Het enige waar een kind macht over heeft Ik ben benieuwd hoe het gaat als je zelf stopt met dingen aanbieden. Misschien heeft ze echt minder eetlust of super eigenwijs. Wij zitten in de peuterfase met de oudste en ik moet zeggen, ookal is hij te licht volgens het CB, het interesseert me niks dat hij soms iets niet wil eten. Ik laat het compleet los. Niet eten? Oké prima. Elk kind is anders, elke leeftijd is ook anders, ik merk alleen in mijn situatie dat loslaten goed werkt en ik verbaas me soms dat hij dan ineens wel dingen gaat proeven. Ik blijf dan zelf ook het goede voorbeeld geven met eten. Maar alsnog, kan heel anders bij jouw kind zijn natuurlijk!