Kijk, beetje bij beetje Arm mannetje.. we zullen denk ik nooit leren begrijpen waarom veel kinderen meer moeite hebben om te poepen.. hoop voor jullie mannetje dat hij dit snel leert! Ik zou gewoon ook normale broeken aan doen, zeker als hij al zinderlijk is wat betreft plassen. Gewoon thuis ook oefenen met het knoopje, op school zal hij het wss ook snel leren en anders loopt hij gewoon ff naar de juf.
En in de zomer zal dat vast lukken. Is vaak ook een heel gevecht met dat knoopje en die dikke kleding. Zoontje vind die zelfs niet eens want die trui iets omhoog doen om dat knoopje te zien is nog een stap te ver. En dan is het een drukknoopje maar daar heeft hij dan weer geen kracht voor. En mss ook wat luiheid.
Ts ik zou gewoon even met de juf praten. Wellicht is het beleid hetzelfde als op de school van mol81.
Ik kan wel weer hetzelfde verhaal ophangen en dat doe jij dan ook met jouw versie, maar we verschillen hierin in ieder gebal van mening denk dat we het daar wel over eens zijn toch haha.
Zou je mij wel even willen laten weten op welke school je lesgeeft? Maakt de keuze weer wat makkelijker
Met het gevaar dat ik nu klink als mijn oma: maar in mijn tijd (jaja super lang geleden) hadden we twee juffen. Denk dat de ene een assistente of stagiaire was ofzo, maar de een kon even weg lopen om een kindje te helpen oid. Nu zie ik die kleutertjes zitten, met z'n dertigen in de kring en een juf die hard in haar handen klapt om de rakkertje in het gareel te krijgen. Ik krijg daar toch altijd een beetje buikpijn van. Zitten onze kindjes daar, met die kleine knietjes en die nog bolle babywangetjes, dertig! En een juf. En mijn oudste was niet zindelijk toen hij naar school ging. We hadden in onze wanhoop alles geprobeerd, maar hij kon het gewoon niet. En elke dag moest ik hem ophalen van school, omdat hij weer een ongelukje had gehad. Ik hield hem vaak maar gewoon thuis, omdat ik vanwege mijn pijnlijke bekken die tripjes heen en weer amper kon maken. Wat wordt er toch veel verwacht van kinderen. En er is soms toch zo weinig begrip voor kindjes die wat gevoeliger of langzamer zijn of gewoon eens een ongelukje hebben. Mijn tips (sommige al gegeven, maar a la): - joggingbroek, makkelijk aan en uit, geeft minder prikkels dan een spijkerbroek - met de juf praten - je kindje vertellen dat ongelukjes kunnen gebeuren en dat ze het tegen de juf kan zeggen, dan kan de juf (aardig!) helpen of mama even bellen, dan komt het goed en hoeft ze niet met een rot gevoel te zitten de hele dag. Fysiek en mentaal. - hebben ze een plasketting? Durft ze die te pakken? Misschien samen een mooie plasketting maken? Heb ik destijds gedaan met mijn zoon. Grote kralen gekocht en zijn eigen plasketting maken, die op zijn tafeltje gelegd. Zo durfde hij er beter gebruik van te maken - stickers/beloningssysteem. Dit is een lastige, omdat ik zelf probeer niet voor alles te belonen, maar als het helpt om net even wat positiviteit te geven aan een onderwerp wat al snel beladen kon worden, dan is het dit waard.
Ik vind het wel bijzonder te lezen dat een juf absoluut geen tijd heeft om een kleuter even te helpen verschonen. In België hoort dat er gewoon bij. En kleuters gaan nog vanaf 2,5 jaar naar school. Heb de indruk dat in België veel meer en sneller geoefend wordt op zindelijkheid dan in Nederland, dus plasongelukjes zullen nog wel meevallen, maar de juf helpt toch echt wel alle kindjes uit de klas met het afvegen na een grote boodschap hoor. En ja, dan blijven de kindjes even alleen in de klas. Zelfs 2,5 jarigen kunnen dat even. Zoals hierboven al gezegd: het gaat om kinderen. Je mag die toch wel even helpen?
Nog even gecheckt bij zoontje maar bij een ongelukje helpt juf, zou haast zeggen dat me dat ook logisch lijkt maar is dus niet overal zo logisch ...zo ook met knopen vastmaken. Paar weken geleden moest zoontje nodig toen ik 'm haalde dus snel de school weer in, stond er een klasgenootje te huilen in de wc....had in zijn broek geplast. Ik wilde juf roepen maar die kwam al aanlopen met een tas schone kleren en zei, op een lieve toon, "jij zou je broek alvast uitdoen K." ...jongetje was zo van slag dus ben ik gaan helpen, vond ze heel fijn en hij ook. Je laat zo'n kind toch niet hulpeloos staan
Dat idd. Als je dat zo erg vindt (mijn moeder is zo'n juf dit het vertikt), moet je geen kleuters lesgeven. Tijd vind ik een kul excuus, het hoort er gewoon bij met die kleintjes. Als je daar geen begrip voor op kunt brengen moet je voor een hogere klas gaan staan.
Helemaal mee eens. Je geeft een kind zo'n faal gevoel als je het ze zelf laat uitzoeken. Ik heb zelf ook deels voor de kleuterklas gestaan tijdens mijn opleiding en er is tijd. Veel leerkrachten gebruiken gewoon hun machtspositie om het niet te doen. Ik vind het kleineren. Er is altijd een hoekje in de klas waardoor je niet eens de anderen alleen hoeft te laten. Er is altijd een oplossing. Een kind zal veel sneller droog zijn met steun dan door alleen gelaten te worden. Het komt meestal door onzekerheid en spanning en die twee moet je juist oplossen om van het plassen af te komen. Door ze er alleen mee te laten, creëer je nog meer spanning en druk. Lijkt mij dat iedereen dat moet snappen, maar blijkbaar sommigen 'pedagogische' leerkrachten niet. Helaas.
Ik zie wel ook schoolgebouwen hier die niet zo handig zijn ingericht wat dat betreft, kleuter-wc's bv niet vlakbij de klas. Hier ook niet, ze moeten er eerst een (zware) deur voor door. Maar goed, hier kan de juf dus wel helpen door even een tussendeur naar een andere kleuterklas open te doen. Op mijn basisschool vroeger was dat wat vriendelijker ingericht; de kleuter-wc's zaten tussen twee kleuterlokalen, je kon er dus vanuit de klas naartoe en er zaten ramen (op ooghoogte van volwassenen) zodat de juf ook de klas kon zien tijdens het helpen.
Gewoon vertellen wat hij moet doen? Ik vind dat een kleuter zichzelf na een plasongelukje best zelf kan omkleden. Als de juf schone spullen meegeeft en een zakje en uitlegt wat een kind moet doen, moet het prima kunnen en is het ook niet naar voor het kind. Bij een poep ongeluk is het wat anders.
Vind het wel verschil maken of je een net nieuwe kleuter van amper 4 heb of een bijna kleuter-af van 6. Die laatste zou ik toch ook echt zelf zijn natte spul laten uittrekken, bij de eerste wel helpen. Natte kleren door ongelukjes moeten ze gewoon al vrij vlot zelf kunnen uittrekken (evt helpen met knoopjes ofzo) en dat is iets wat je ze kan leren zodra ze beginnen met zindelijk worden. Jongste hier is nu net 2 en zindelijk maar als het toch een (plas)ongelukje is dan gaan we samen naar de badkamer en zeg ik haar wat ze moet doen en grijp pas in als ik zie dat het niet lukt. Mijn mening is dat de juf niet verplicht is om de kinderen te verschonen als een "baby" maar wel moet begeleiden erin/schone spullen geven. En de ouders moeten zorgen dat de kinderen op tijd zindelijk zijn om de kans op ongelukjes minimaal te houden en ze te leren dat ze in ieder geval plasbroeken zelf kunnen uittrekken. (uitgaande van kinderen zonder medische redenen waardoor een en/of ander moeilijk is)
Precies, dus leg je niet de verantwoordelijkheid die bij ouders en leerkracht hoort bij een kind neer.