De kantjes eraf lopen kan een teken zijn dat het te makkelijk is. Dan is het allemaal niet zo interessant en probeert ze eronder uit te komen. Mijn oudste had een gloeiende hekel aan de verplichte kleur en plakwerkjes en maakte zich daar inderdaad zo makkelijk mogelijk vanaf (of weigerde het gewoon compleet). Misschien moet ze dus gewoon uitdagender werk krijgen.
Hier net zo, hoe makkelijker het werk, hoe slordiger de uitvoering of inderdaad, gewoon weigeren om het te doen.
Ook ik lees mee. Ik heb 2 jongens van 7 en 5. Oudste is een slimme, pittige en gevoelige jongen. Zit in groep 4, loopt met rekenen en lezen minstens een jaar voor. Hij zit in de plusklas. Op dit moment is hij aan het leren leren (heb ik een topic over geopend). Mijn jongste zit in groep 2 en loopt ook voor. Ook hij zit een de plusklas. Mijn jongste gaat niet volledig naar school, vanwege extreme moeheid. Ben blij dat het een slim mannetje is, anders was hij ws blijven zitten. De school waar ze zitten doet niet aan versnellingen, elk kind krijgt op zijn niveau opdrachten. Ik heb wel het idee dat mijn oudste zich regelmatig verveelt, aangezien hij bij opdrachten soms hele zinnen in spiegelbeeld en achterstevoren schrijft.
Onze zoon wordt in december 6, hij zit nu in groep 2 omdat z'n motoriek nog niet ver genoeg was voor groep 3, over zijn koppie is geen twijfel. Nu zijn we in de herfstvakantie tot de conclusie gekomen dat hij erg ongelukkig is op school. Thuis heel druk doen als er kinderen meekomen, tot het gekke af. De laatste week vanalles verzonnen waardoor hij niet naar school zou kunnen (hoofdpijn, buikpijn, zere enkel, etc). In de weekenden wil hij ook niet meer buiten spelen met z'n vrienden maar alleen maar zelf binnen spelen met lego of de hot wheels. Als we hem vragen wat er is geeft hij na lang doorvragen aan dat hij het saai vindt op school. En dat hij geen moeilijke dingen van de juf krijgt, dat stuk twijfel ik wel aan omdat de juf echt wel mee wil helpen in uitdagen, maar ik denk dat het niet genoeg meer is. Afgelopen maandag ging hij naar de vakantie bso, is voor het eerst sinds lange tijd dat hij snel klaar was en al een half uur voor tijd wilde gaan. In de klas hebben we eind vorig jaar na 3 maanden te horen gekregen dat hij meerdere keren per week straf kreeg voor verstorend gedrag tijdens de kring. Daarvoor is het nooit een probleem geweest, was hij zelf leergierig en zo'n fijne werkhouding, ze gaf ook aan dat ze hem nog wel een groep ziet overslaan. Omdat z'n motoriek hem ook tegenwerkt (perfectionist) hebben we gezamenlijk voor groep 2 gekozen, maar met duidelijke twijfel vanuit ons. Maar ze het zou goedkomen zij ze. Dus toch niet en dit is erger dan ik had verwacht vorig jaar.... Dus gisteren uiteindelijk een mail naar de juf gestuurd dat we maandag een gesprek willen om te bespreken hoe we hem zo snel mogelijk toch naar groep 3 krijgen. Ik ben zo benieuwd hoe ze het gaan oppakken, wordt echt vroeg in de ochtend wakker en dit is het eerste waar ik dan weer over ga malen. Vindt het zo sneu voor hem dat hij zich nu zo voelt, we willen nu erger voorkomen, het jaar duurt nog zo lang. We zijn ook al gestart met fysiotherapie voor z'n motoriek, en dat weten ze. Hebben jullie nog tips voor ons voor ons voor het gesprek maandag?
Lastig, hoor. Voor een juf is het natuurlijk iets moeilijker om die discrepantie tussen motoriek en cognitief vermogen aan te pakken. Je zou zelf oplossingen kunnen geven: werkbladen vergroten, alleen antwoorden op sommen opschrijven, niet de hele som. En de juf moet kunnen accepteren dat zijn handschrift een tijd(je) achter zal blijven. Maar uitsluitend vanwege motoriek niet naar groep 3 gaan is dus blijkbaar een vergissing geweest. Of ze gaan hem alles in groep 2 aanleren en laten hem dan aan het eind van het jaar naar groep 4 gaan, maar of dat in de praktijk op jullie school kan, weet ik natuurlijk niet. Laat je nog even weten hoe het ging?
Ik sluit ook even aan.. Mijn dochter is nu 4, van februari, en ze zit in groep 1. Dat 'de kantjes eraf lopen' herken ik heel erg, en de juf van vorig jaar zag dat ook; dochter kreeg bv een tel-taakje, maar ging dan op de achterkant van het blaadje tekenen. Als juf dan vroeg of ze even het taalje kon laten zien, draaide dochter het om en rats rats taakje af, twee vingers in haar neus 'veel te makkelijk!'. Dus die juf gaf haar andere taakjes met meer uitdaging, ging prima. Voor de zomer werd besloten dat ze dit jaar gewoon in groep 1 zou starten - want ze had het prima naar haar zin - en dan mogelijk langzaam meedraaien met groep 2 (combi-klas) en na de kerstvakantie overstappen naar groep 2. Nu is er een nieuwe juf, die dat niet zo herkent; ik zie dat dochter weer makkelijke taakjes krijgt, die super snel maakt, soms maar half, en daardoor blijft hangen in dat niveau. Terwijl ze thuis bv boekjes leest, briefjes schrijft en prima kan tellen en eenvoudige sommetjes kan maken; op school bieden ze dat niet echt meer aan... Ik weet nu niet zo goed wat we moeten doen; dochter is gewoon vrolijk, niks aan de hand, maar ze zegt wel heel vaak dat het 'te makkelijk' is en vooral saai; ik ben bang dat ze zich binnenkort écht gaat vervelen...
Bedankt voor je antwoord Gitta, ik zal het zeker laten weten ja! Dat zijn goede tips om mee te nemen als ze dat als reden geven dat ze hem niet door willen laten gaan. De juf heeft vorig jaar aangegeven hem in spel te gaan uitdagen en niet met werk uit groep 3, dus vanuit haar was het toen geen optie. Misschien nu wel...?
Voorleesboeken kunnen op zich wel.. zoon vindt de waanzinscène boomhut gelukkig leuk en had Harry Potter gevonden en was eraan begonnen.. maar die heb ik nog even weggehaald. Ik zag dat zwijssen een bolleboos serie heeft: moeilijkere boeken met jonge thema's Klas overslaan gaan mijn kinderen never nooit doen. De kinderpsychiater gaf als tip om een instrument te leren, een moeilijke zoals viool. En we gaan binnenkort starten met Engels leren, ook voor de jongste. Zelf ben ik nu bezig met Turks leren (voor de leuk) dus daar kan ik zoon ook in meenemen als hij wil.
Mijn dochter wordt in november 6 en is van groep 1 naar groep 3 gegaan. Ze heeft eerst van januari tot de zomer groep 0 gedaan, daarna een schooljaar groep 1. Omdat ze 0 heeft gedaan was het vanaf het begin een lastig verhaal. Ze had beter in 1 kunnen beginnen, maar daar was toen geen plaats in november. Van 0 naar 2 was geen optie. Nu van 1 naar 3 wel. Ze doet het er prima, maar ik merk wel dat ze toch wat achterstand heeft op de kinderen die een 1 en 2 doorlopen hebben. In groep 1 was er toch minder voorbereiding mbt letters en cijfers als in groep 2. Ze is cito groep 2 getest in groep 1 en die heeft ze heel goed gemaakt. Verder had ze sociaal emotioneel weinig aansluiting in groep 1.
In principe zou dit geen versnellen zijn toch? Mijn oudste is ook van november en zit nu in groep 4 en wordt in november 7. Hij is niet versneld maar heeft zeg maar 1.5 jaar gekleuterd omdat hij ht eerste jaar niet op ieuw hoefde te doen. Wat beheerste je dochter al waardoor ze groep 2 niet hoefde te doen? Hier hebben ze een en twee samen, bij jullie niet?
Cathelijne, Bolleboos inderdaad of Villa Alfabet. Mbt Harry Potter, J. heeft deel 1 achter elkaar twee keer gelezen. Deel 2 heb ik haar nog niet gegeven, volgens mij is die nog een stuk spannender...
Staan die plannen van versnellen op papier? Ik vind het toch altijd zo apart om te lezen dat er geen doorlopende lijn is als er een nieuwe leerkracht komt. Anders eens een gesprek met de IB-er aanvragen?
Hier komende maanden helaas twee keer een nieuwe leerkracht en de afgelopen maanden ook al twee nieuwe... Mijn ervaring is dat de overdracht vaak bagger is (als er al een overdracht is). Ik neem nu dus zelf het initiatief.
Ik zeg ook niet dat het versnellen is maar dat ze van groep 1 naar 3 is gegaan. Eigenlijk had ze in november gewoon naar groep 1 gemoeten en had ze na de zomer naar 2 gegaan. Maar dat ging niet omdat ze gelijk in september alle leerlingen t/m 31 oktober hadden laten starten na de zomervakantie. Mijn dochter was vooral op sociaal emotioneel gebied veel verder als de rest van de klas. Totaal geen aansluiting. Ze verveelde zich veel, bemoeide zich daardoor met alles en iedereen. Aan de hand van dit gedrag heeft ze de cito''s van groep 2 gemaakt. De resultaten waren boven verwachting. Ze beheerste alles wat nodig was om naar groep 3 te gaan. Hier helaas geen groep 1 en 2 samen. Ze zat in een groep 1 waar tot aan de meivakantie nieuwe kinderen instroomden. Ze zat dus met kinderen in de klas die ruim een jaar jonger waren.
Sorry ik dacht eruit te lezen dat ze versneld was. Maar wat doen ze dan met kinderen van groep 0 dat wezenlijk verschillend is? Van iemand uit de onderwijswereld heb ik ooit eens begrepen dat een groep 0 onzin is en eigenlijk niet bestaat. Kinderen die binnenstromen horen meteen mee te doen met groep 1. Ook ben ik trowuens benieuwd naar wat je dochter nog niet holdoende beheerst omdat ze groep 2 niet heeft gedaan. Waar merk je data an? Puur nieusgirerig hoor
Goh, wat een strikte scheiding. Lijkt me lastig voor de juffen en inderdaad voor sommige kinderen, zeker voor degenen die eigenlijk gewoon in groep 1 hadden moeten beginnen. Zeker als ze de cijfers en letters strikt tot groep 2 bewaren. Dan kan ik me voorstellen dat de overstap van 1 naar 3 even wennen is. Maar als het goed is, zou de juf van groep 3 daar wel op moeten kunnen inspringen, zou je denken.
Bij ons op school stroom je na de kerstvakantie in in een apart klasje. Dat noemen ze de 0 groep. Hier staat een LIO stagiaire voor de klas. Deze groep is in een lokaal buiten de kleuter afdeling. (Op de kleuter afdeling is geen plaats voor meer als 4 kleuterklassen) In deze klas komen kinderen die tot de meivakantie 4 jaar worden. Na de zomervakantie gaan deze kinderen naar groep 1. Mijn 3 oudere kinderen zijn gewoon naar groep 1 gegaan, dus ik heb gezien dat het best een beetje anders is in groep 0. (Kan ook per LIO verschillen) Het tempo lag heel laag. De nadruk lag echt op wennen, regels aanleren en dat elke keer weer opnieuw omdat er om de 2 weken wel weer een nieuwe leerling bij kwam. Mijn dochter is nogal een vooruitstrevend type en was na een paar weken daar klaar mee en wilde nieuwe dingen leren en uitgedaagd worden. Dat gebeurde niet echt en daardoor begon ze zich al te vervelen. Alle werkjes waren saai, de kinderen kinderachtig, van de juf mocht niks enz. Dat is besproken met de juf en ze beloofde om er rekening mee te houden. Van mijn dochter hoorde ik later dat ze de juf mocht helpen. (Jassen dicht maken, met kindjes naar het toilet gaaxenz) Hierdoor wed mijn dochter dus een beetje het baasje van de klas. Na de zomervakantie mocht ze niet naar groep 2 want ze beheerste nog niet alles wat ze zou moeten kunnen (volgens de cito toets) Wij hebben het zo gelaten omdat we wisten dat ze in groep 1 bij een juf zou komen die we kenden en waar we wel mee in gesprek konden gaan. Dat bleek dus idd zo, in het voorjaar besloten we met haar dat we haar opnieuw de Cito zouden laten doen en dan ook die van groep 2. Toen beheerste ze alles Ze is flink.uitgedaagd met extra werk en smartgames. We zagen haar opbloeien, maar op t sociale vlak was ze nog steeds ver voor itt de andere kinderen. Nu zit ze in groep 3 en merken we dat absoluut niet meer. We vinden het nog steeds jammer dat ze griep 2 niet heeft doorlopen, maar gelukkig gaat het prima tot nu toe.
Dat vonden wij ook heel jammer. Ze ging van groep 1, waar ze eigenlijk nog nooit iets geschreven had naar groep 3 waar ze, volgens de methode, gelijk aan elkaar moest gaan schrijven. Dat was heel moeilijk voor haar. Cijfers en letters worden echt heel summier aangeboden in groep 1, in groep 2 beginnen ze daar pas mee. De juf van groep 3 weet er nu gelukkig wel raad mee. En pakt het ook goed op.
Bedoel je dat de vaste leerkracht zo vaak wisselt?! Dat is toch geen doen voor die kinderen, net als ze een beetje vertrouwd raken met hun leerkracht vertrekt ze weer. Lijkt me echt heel vervelend!