Ik werk in Amsterdam. En heb weer in een ander (grote) stad gestudeerd en ik herken daar ook veel van wat tuc beschrijft. Ik vind alle grote steden in de Randstad die ik wat beter ken wat dat betreft dus wel min of meer vergelijkbaar.
Ik heb tot mijn 18e in de randstad gewoond. Daarna ben ik in Groningen gaan wonen en daar woon ik nog steeds. Ik vond Groningers in het begin nors en stug, maar inmiddels ben ik helemaal gewend en blijkt dat norse en stugge wel mee te vallen. Het is inderdaad vooral de manier van communiceren. TS: een paar vriendinnen van mij wonen in Rotterdam en zij zijn erg enthousiast over de stad. Misschien kun je wel eens gaan kijken in de dorpen rondom de stad, dan kun je een vergelijking maken.
Ik woon in Rotterdam en heb het er prima naar mijn zin. Wat er hierboven beschreven is herken ik zelf ook helemaal niet. Ik woon ong. 5-10 minuten bij het erasmus mc vandaan. Op de meeste scholen zijn geen wachtlijsten, toen ik mijn zoon met 2,5 wou inschrijven zeiden ze dat het nog niet nodig was. Toch vind ik het zelf wel prettig om ruim van tevoren in te schrijven dus na de vakantie wil ik dat gaan doen. Voor psz zijn er wel lange wachtlijsten. Ik ken trouwens iemand die vanuit belgie naar r'dam is verhuist en het prima naar de zin heeft.
Ik heb veel gewerkt met veel Rotterdammers en ja, ze zijn soms wat direct, maar verder wisten ze goed van aanpakken, harde werkers. Natuurlijk heb je ook aso's, maar dat ligt een beetje aan de wijk, net zoals ik in bepaalde wijken van andere grote steden.
haha dames heel erg bedankt voor alle reacties! En ik ben ook wel benieuwd voor de "cultuur" shock hoor! Ik heb zelf zonder man (en toen er nog geen kinderen waren) anderhalf jaar in Boston USA gewoond dus ben wel wat gewoon wat betreft cultuurshock. Maar het is me daar enorm mee gevallen. Laat ons zeggen dat we Belgen idd wat beleefder en meer teruggetrokken zijn, ik zou het zelfs wat verlegen en bescheiden durven noemen. En dat de Nederlanders over t algemeen wat drukker, rechtuit, etc zijn. In dat op zicht verwacht ik een beetje zoals in Amerika, waar er velen spontaan tegen me begonnen babbelen en hun mening gaven terwijl ik er niet om vroeg. Ik vond dat eigenlijk allemaal prima, dus als het zo gaat is t zeker geen probleem. Manlief gaat er wellicht iets meer moeite mee hebben want hij is sowieso meer teruggetrokken dan mij, lijkt me trouwens net daarom goed dat hij zich wat meer op de voorgrond durft zetten af en toe. Maar dat gezegd zijnde: momenteel wonen we in Leuven. Ook in een stad dus, welliswaar niet zo groot als Rotterdam en ik doe al het vervoer met de bakfiets. Ik geniet ervan dat ik geen auto nodig heb om school, opvang, werk, winkels te bereiken. Manlief gaat ook elke dag met de fiets naar zijn werk en we zouden dat graag beiden blijven doen. Vandaar dat ik dus graag in de buurt van erasmus zou wonen, of op een respectabele fietsafstand. Maar dan moeten we daar ook een school en kinderopvang of psz vinden. Vandaar de vraag. NU zijn we dus (voorlopig) nog zeer flexibel en is eender welk soort goeie school (echt geen voorkeur want het is slechts voor een jaar) voor ons ok. En als we er wat meer voor moeten uitwijken zullen we dat zeker doen. We hadden ook graag een ruim huurhuis gehad aangezien we hier in Leuven ook gewend zijn van ruim te wonen en ik ben me er wel van bewust dat we dan wel een aardige duit gaan moeten betalen maar dat hebben we er wel voor over om ergens te wonen waar we graag, ruim en dichtbij alles wonen. Nogmaals super bedankt voor alle reacties. ik ga zeker alles nog eens in detail bekijken en overwegen en dan binnenkort Rotterdam eens gaan verkennen
Welke school zit jouw zoontje? en is er voor kinderopvang en psz dan wel lange wachtlijst in de buurt van erasmus mc? Want onze jongste zou ik toch ook graag af en toe een dagje sturen zodat ze interactie met leeftijdsgenootjes blijft hebben. Ik had t steigertje al gecontacteerd en ze zeiden dat er op bepaalde dagen mss toch wel een plekje is nog en we zijn wel flexibel in opvangdagen dus hopelijk lukt het om school en opvang bij elkaar id buurt te vinden.
nog een vraagje: zoeken we volgens jullie best eerst een huurhuis of eerst een school en kinderopvang? want ik lees dat de scholen enkel kinderen van de buurt aannemen dus dan lijkt het me dat we eerst een huis moeten hebben en erna pas weten aan welke school we kunnen inschrijven, correct? Of kan je je kind ook naar een school laten gaan die wat verder weg ligt en niet van je woonwijk is? bedankt!
Semi correct School tegenover ons huis zit eigenlijk vol... dus zij geven boorrang aan kinderen uit de buurt en broertjes/zusjes van kinderen die er al op school zitten. Onze dochter zit inmiddels op de 2e basisschool die officieel niet onder onze wijk valt. Dat was geen enkel probleem beide keren. Kwestie van informeren dus
Ja ze raden aan om vanaf de geboorte al in te schrijven op een psz. Toen ik mijn zoon met 11 maanden ging inschrijven vonden ze dat laat. Maar wist ik veel... Uiteindelijk zit hij op psz omdat dat makkelijker is voor de oppas en had ik geluk dat ze toen bij inschrijven pas begonnen waren met meer middaggroepen. En een opvang is weer anders dan psz natuurlijk dus daar zullen ze vast meer plekken hebben.
Haha, herkenbaar. Rotterdammers zijn inderdaad rechtdoorzee, grof in hun taalgebruik en erg direct. Ik stam af van een moeder uit Spangen en een vader uit Overschie . Ik heb gewerkt in Crooswijk en in de Afrikanerwijk en kom erg graag op Katendrecht. Rotterdam is top! We hebben een Rotterdampas en komen overal... maar ik zou voor mijn verdriet niet in de stad willen wonen en ben blij dat mijn vader zijn gezin verhuisd heeft naar een dorp (Gemeente Rotterdam) Ik woon nu in het bos, vlakbij het strand, 30 minuten met de trein van Rotterdam af (40/45 min met openbaar vervoer van het EMC af) Het klinkt alsof jij het fijn vindt om in een stad te wonen, dan is Rotterdam een topstad, echt waar! Je zou je wel echt moeten verdiepen in de betere buurten van Rotterdam zou ik je aanraden. (Kralingen, Hillegersberg...) In 'mijn dorp' zijn er geen wachtlijsten. 3 scholen en 3 kdv's en een peuterspeelzaaltje waar wel een wachtlijstje voor is heb ik gehoord.
Strand en bos klinkt uiteraard ook geweldig maar ik zie ertegenop dat ml 1,5 u per dag zou moeten pendelen. Hij is al weinig thuis dus dat wordt dan nog minder. Dus bij voorkeur zo dicht mogelijk bij zijn werk. Daar ligt geen bos/strand op 10 min v Erasmus MC wellicht? 😉
Rotterdammers zijn misschien direct maar in het gooi waar ik vandaan kom zijn ze achter de ellebogen. Ik ben liever in rotterdam. Je kan hier alle kanten op ts. Als je je in kralingen wil gaan vestigen krijg je te maken met een lotingsysteem. Maar weet niet hoe dat zit als je in gaat stromen in groep 2. In t lageland en Prinsenland zijn geen wachtlijsten. De rest van de wijken heb ik geen kennis maar anderen hier vast wel.
Kralingen, Kralingse Bos, Kralingse plas, leuk haventje, leuke eet/lunchzaakjes Ik weet niet hoe lang je er over doet vanaf Kralingen, 20 minuten?
Er ligt een groot park vlakbij het Erasmus MC (eigenlijk meerdere). Een aantal buurten daar omheen zijn ook echt heel prima, maar het verschilt wel een beetje per straat. Ik zou dus zeker even rondkijken. Kralingen en Hilligersberg zou ik persoonlijk minder snel voor kiezen, eerste is nogal studentikoos (dag nachtrust), tweede is nogal gezapig kak. Overigens heeft het Erasmus MC een 'eigen' kinderopvang voor medewerkers: Villa Bubbels. Ik kan me zo voorstellen dat je daar als medewerker snel terecht zou kunnen. Qua basisscholen zijn er ook een aantal die goed bekend staan redelijk in de buurt waarvan ik overigens niet helemaal zeker weet of ze wachtlijsten hebben of niet. Edit: rondom het Vroesenpark is het ook goed wonen - en goed aan te fietsen ook naar het Erasmus MC.
Rotterdam is erg leuk! Heb er jaren gewoond (en in omgeving ervan). Ik zou inderdaad voor de wijken gaan die al genoemd zijn zoals Kralingen, Schiebroek of Hilligersberg. Dat is het noorden van Rotterdam. Zeld jaren in Rotterdam-Zuid gewoond en nee, daar zou ik nooit met m'n kinderen willen wonen! Ga gewoon eens een paar dagen in de stad doorbrengen!
Zuid is wel met een enorme inhaalslag bezig. Er zijn ook daar wijken waar je tegenwoordig prima met kinderen kunt wonen. Maar ik zou zelf ook eerder voor Noord kiezen, al is het daar ook erg wijkafhankelijk.
Wij zijn van noord (bergse plas) verhuisd naar zuid... En enige wat we missen is de pizzeria en ons stamcafe. Maar goed, pizza hebben ze op zuid ook en ons stamcafe is inmiddels gesloten. Groot park om de hoek, speeltuinen te over, kinderboerderij en ballenbak en qua winkels heb je er ook alles. Maarja, het blijft wel de grote stad natuurlijk
Angelo Betti zeker Rotterdam is inderdaad top. Ik ben er geboren en getogen. Helaas (nou ja...) ben ik verliefd geworden op een man die van het platteland houdt. Nu woon ik in een dorp met een metroverbinding naar Rotterdam en heb ik het goed naar mijn zin. Maar ik mis Rotterdam ergens nog wel. Het is een stad die je moet leren kennen. Rotterdam heeft mooie buurten. Ov is goed geregeld, dus vanuit de meeste wijken kun je wel makkelijk het Emc bereiken. Zelf heb ik jaren in Blijdorp vlakbij het Vroesenpark gewoond. In Delfshaven zitten ook leuke stukjes, Kralingen is ook wel studentikoos. Ik had graag in het Kleiwegkwartier gaan wonen. Gezellige straatjes, fietsafstand van de stad en van groen... Veel succes met de verhuizing!