Ja alleen in ons systeem zie je dat niet met afspraak maken dus zal met afspraak zelf of daarna moeten worden ingevuld. En voordat de rekening dan weg gaat ben je weer 3 mnd verder
Hoe weet je zo zeker dat het een vervolg DBC is? Heb je de nota bekeken? Wanneer heb je de afspraak voor januari 2016 gemaakt? Heb je deze afspraak in 2015 gemaakt?
Het valt onder een andere dbc. Zwangerschap en nacontrole is afgesloten. Daarna begin je dus opnieuw met nieuwe dbc omdat hetniks te maken heeft met zwangerschap, bevalling etc. Dit is afgesloten. Je hebt dus eigen risico 2015 en nu 2016
Voor degene die het niet snappen.... Ts heeft in 2015 geen vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan en de bevalling valt niet onder het het eigen risico. Het is dus in mijn ogen niet eerlijk als je twee jaar eigen risico zou moeten betalen. Mijn advies bel even met zowel het ziekenhuis als de verzekering en leg je verhaal uit dat het niet klopt en je er niet mee akkoord gaat.
Ik weet het zeker omdat ik de eigen risico nota kreeg van 2015 met een behandel datum in september toen heb ik gebeld dat ik in september niet ben geweest en toen gaf ze aan dat het een vervolg dbc was op degene die in mei geopend is en dus doorliep tot januari.
Vervolg DBC vind ik wel vreemd, maar heb je de afspraak van januari 2016 is 2015 gemaakt? Het ziekenhuis opent een DBC bij de aanmelddatum van de patiënt. Dat kan wanneer de huisarts een doorverwijzing opstuurt of als je zelf bijv een afspraak maakt. Dus het stukje dat je eigen risico betaald over de afspraak in 2016 vind ik niet heel gek, mits je de afspraak wel in 2015 hebt gemaakt. Ik snap dat het onlogisch is en vragen roept, maar de Nederlandse Zorgautoriteit heeft de "spelregels" bedacht.
Ik heb geen idee meer wanneer ik gebeld heb voor de afspraak. Maar dan zou hij toch ook ingaan op de dag dat ik gebeld heb? Want dat was zoiezo niet in september..
Lijkt mij ook niet dat je voor 2015 eigen risico moet betalen. Mijn ervaring is ook dat de artsen die de dbc's openen daar zelf niet altijd evenveel verstand van hebben en die hebben zeker niet in de gaten dat dit jou 2 keer geld kost. ik zou dus gewoon even bellen. Dit kunnen ze vast voor je oplossen! Er moet voor 2016 gewoon een nieuwe dbc worden geopend. Succes!
Zoeken in de hele site Wat is een DBC? Alle Nederlandse ziekenhuizen en zorgverzekeraars declareren en betalen via de Diagnose Behandel Combinaties (DBC's). In deze DBC's zijn alle verrichtingen die bij een diagnose horen, zoals het poliklinisch consult, röntgenfoto's, laboratoriumbepalingen, operaties en verpleegdagen samengevoegd tot één zorgproduct. Vanaf 2012 worden de DBC's ook wel DOT zorgproducten genoemd. Een DBC heeft een maximale looptijd van 120 dagen (tot en met 2014 was dit 365 dagen).
De aanmelddatum van de patiënt is dan leidend. Het hoeft natuurlijk niet exact op de zelfde dag zijn, dit kan natuurlijk wel afwijken. De receptie legt vaak de afspraak vast en de administratieve taken verlopen via het secretariaat. De receptie zal niet iedere dag alle afspraken gelijk doorsturen naar het secretariaat, mogelijk dat ze dit voor een bepaalde periode verzamelen en dan doorsturen. Voor een volledig antwoord zul je toch contact moeten opnemen met het ziekenhuis. Jouw zorgverzekeraar kan hier weinig mee, behalve de DBC + inhoud inzien. Als er al een fout zou zijn dan moet het ziekenhuis dit oplossen. Maar opzich klinkt het allemaal erg logisch als jij in 2015 de afspraak al hebt gemaakt.
Hier een situatie gehad waar je misschien iets aan hebt, al had het voor ons niet de gewenste uitkomst. Op 18 september 2015 hebben wij gebeld met het zkh omdat we een cryo traject wilden opstarten. Er was op dat moment een wachtlijst en we konden pas in november terecht voor de intake. Die intake heeft mij ongeveer 280,- van mijn eigen risico van 2015 gekost wat ik logisch vind. Mijn man kreeg echter ook een rekening van 170,- weggeschreven onder een dbc voor een vruchtbaarheidsonderzoek. Onzin want het probleem ligt bij mij, we hadden al cryo's en hij is niet onderzocht. Hij was gewoon aanwezig bij de intake. Ok dat was dus ons eigen risico voor 2015. Ik heb na de intake contact opgenomen met FBTO en het zkh omdat ik er voor wilde waken dat we niet in 2016 weer ons eigen risico kwijt waren aan hetzelfde vruchtbaarheidstraject. Zoals ik het toen heb begrepen vielen alle cryo terugplaatsingen onder één en dezelfde behandeling. Begin december hadden we onze eerste terugplaatsing, die is niet gelukt en op 25 december heb ik het zkh laten weten dat ik ongesteld was en dat we graag verder wilden met de volgende cryo. Die volgende terugplaatsing had ik het geluk in verwachting te zijn. Toen kreeg ik de rekening van mijn eigen risico over 2016 en bleek dat opnieuw de kosten van de terugplaatsing en monitoring cyclus in rekening waren gebracht. Ik heb hierover gebeld en heb uiteindelijk een klacht ingediend waarbij het zkh in het gelijk is gesteld. De beredenering is als volgt: De eerste terugplaatsing was in december 2015. Op 25 december 2015 is die dbc afgesloten omdat ik ongesteld ben geworden. Op 5 januari had ik mijn eerste echo en dus is per die datum een nieuwe dbc aangemaakt ivm monitoring cyclus. Hoewel alle cryo's dus als één poging tellen, geldt dat nieuwe voor het wegschrijven van de verschillende onderdelen van die behandeling. Zelfs als bij jou per abuis een vervolg dbc is aangemaakt, dan kun je er vanuit gaan dat er een kennelijke fout met die codes is gemaakt omdat de nieuwe behandeling niets te maken heeft met de bevalling etc. Ik zou je goed laten informeren door je verzekeraar en het ziekenhuis maar in jouw geval vind ik het best logische dat het wordt gezien als een nieuwe dbc.
Jouw bevalling staat geheel los van dit gedoe. Een en ander gaat alleen om de vruchtbaarheids bevorderende zorg. Als de ene DBC gesloten wordt en er is dan 365 dagen geen zorg omtrent fertiliteit, dan mag er na 365 dagen een nieuwe DBC worden geopend. Indien er binnen 365 dagen na sluiting weer zorg voor de fertiliteit wordt geleverd, moet dat in een vervolg. Dus als de DBC voor de eerdere zwangerschap gesloten is op 1 maart, dan mag het ziekenhuis pas op 1 maart het jaar erna een nieuwe DBC openen met dezelfde diagnose. Als je eerder komt (ook al ben je tussendoor zwanger geweest) dan moet het in een vervolg. De meeste systemen zijn ook zodanig ingericht dat het ziekenhuis niet anders kan registreren. Als ze het toch anders kunnen, zal de DBC uiteindelijk worden afgewezen door je zorgverzekering. Helaas kan er dus niets veranderd worden.
Ik ben in augustus 2014 voor het laatst geweest en daarna pas in januari 2016 dus dat is meer als 365 dagen..
@G89, klopt, de rekentermijn is nu 3x 120 dagen. Maar in de volksmond is het dus nog steeds een jaar. Om de verwarring met kalenderjaar uit de weg te gaan, noem ik het 365 dagen. Maar je hebt gelijk. Het gaat nu om 360 dagen.