Wie heeft ervaring met een stuitbevalling?

Discussie in 'De bevalling' gestart door Simmy, 7 nov 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Simmy

    Simmy Fanatiek lid

    2 mrt 2013
    1.067
    312
    83
    Hallo
    Vandaag bij 36.2 versie gehad en dat is niet gelukt. Het was ook zinloos om later nog een poging te doen en baby gaat t zelf 99% zeker ook niet meer doen. Zit muurvast.
    Onvolkomen stuit, gestrekte benen.
    Nu is de afspraak als de bevalling spontaan begint om een stuit bevalling te doen. (Als baby er bij 38 nog niet is dan keizersnede)

    Heeft er iemand ervaring met stuitbevalling en hoe heb je dat ervaren en ging het een beetje?
    Of zou je t nooooooit meer doen?

    Mn baby is klein nu <2 kilo en ligt er voor stuitbevalling goed voor, daarom durft de gyn van t wkz t wel aan...
     
  2. schoentje24

    schoentje24 Bekend lid

    6 aug 2013
    869
    1
    18
    Hier ook over na moeten denken. bij alle twee de kindjes lagen ze in de stuit tot 37 weken! dus mlest ik ook over eventuele stuitbevalling nadenken. Ik heb toen gezegd dat ik geen stuitbevalling wil.
    Heb van een collega gehoord hoe het ook kan. Maar eigenlijk zelf al niet zo'n prettig idee.
     
  3. Martika

    Martika Niet meer actief

    #3 Martika, 7 nov 2016
    Laatst bewerkt door een moderator: 7 nov 2016
    Wat met een stuitbevalling het probleem is, is dat als het goed gaat dan is alles goed maar als iets mis gaat dan gaat het ECHT mis (jij begrijpt wat ik bedoel). Ik persoonlijk zou nooit zo een risico nemen: "In 2000 werd er in een groot onderzoek aangetoond dat een geplande keizersnede voor het kind veiliger is dan een vaginale stuitbevalling. Dit onderzoek is in veel verschillende landen uitgevoerd, waardoor er vraagtekens bij de uitkomst werden gezet. Inmiddels is echter uit Nederlandse cijfers ook gebleken dat een geplande keizersnede veiliger is voor het kind dan een vaginale stuitbevalling.

    Nadat het keizersnede percentage in 2000 in Nederland was gestegen van 50 naar 80%, bleek de kans op sterfte tijdens de bevalling gedaald te zijn van 0,35% naar 0,18%. Follow-up van de kinderen uit het eerst genoemde onderzoek laat op 2-jarige leeftijd echter geen verschil zien tussen kinderen die per keizersnede waren geboren en die vaginaal werden geboren."
    Link: Stuitlig.nl | Stuitligging.nl - Interview met Anneke Kwee, gynaecoloog in het UMC Utrecht

    Hier ook kan he informatie krijgen: https://www.ouders.nl/vraagbaken/wat-zijn-de-gevaren-van-een-stuitbevalling
    PS Bij een geplaande ks krijg je een epidurale verdoving en geen algehele narcose. Als je met een stuitbevalling begint is het risico op een spoedks (met algehele narcose, misschien) groter en dat (spoedks) is ook gevaarlijker.
     
  4. Joycelyn

    Joycelyn Bekend lid

    27 feb 2015
    602
    1
    16
    NULL
    NULL
    Hier is het helaas goed fout gegaan, terwijl condities 'gunstig' waren (onvolkomen stuit, relatief klein kindje, voorspoedige zwangerschap.) Zou dus nooit meer voor een stuitbevalling kiezen, maar voor een KS. Met dochter gaat het nu goed, ik ben nog herstellende van de complexe bevalling.
     
  5. Simmy

    Simmy Fanatiek lid

    2 mrt 2013
    1.067
    312
    83
    @Martika
    Toevallig ben ik bij die gynaecoloog Anneke Kwee op t spreekuur geweest. Zij dacht dat t wel kon toen. Maar ik begin steeds meer te twijfelen..zoveel risico's
     
  6. Simmy

    Simmy Fanatiek lid

    2 mrt 2013
    1.067
    312
    83
    @Jocelyn
    Ohjee meen je dat? Wat is er gebeurd en waar ging t mis? Ik neig nu toch steeds meer naar sectio. Maar op de een of andere manier lijkt me dat ook helemaal niks. Zo moeilijk &#128532;
     
  7. Mamamijn

    Mamamijn Fanatiek lid

    14 feb 2013
    1.039
    365
    83
    Vrouw
    bij mij lag mn dochter ook al die tijd in stuit, bij mij was een versie niet mogelijk ivm te weinig vruchtwater. heb toen meteen gekozen voor een keizersnede en geen moment spijt gehad. viel me enorm mee en je gaat uitgerust je operatie in. stel je voor dat je al ligt te puffen een poos en het wil toch niet lukken en je moet alsnog een keizersnede dan ben je verder van huis. ik had toen heel erg de angst van stel je voor dat de benen en de romp er uit zijn en het hoofd blijft zitten:$ brr moet je niet aan denken toch? wij vonden de risico's te groot. sterkte met je besluit. tegenwoordig doen ze natuurlijke keizersnedes en is heel mooi want dan kan je meekijken en krijg je ook gelijk als alles goed is je kindje op je borst.
     
  8. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.151
    1.943
    113
    Ik heb ook een geplande ks gehad toen mijn zoon in stuit lag. Het idee dat zijn hoofdje als laatste geboren zou worden beangstigde me heel erg, ik wilde het risico voor hem zo klein mogelijk houden. Mijn angst was gebaseerd op de stuitbevallingen van 2 vriendinnen: 1 kindje moest lange tijd aan de beademing en het andere kindje moest gereanimeerd worden. Om nog maar te zwijgen van het slagveld daaronder bij mijn vriendinnen... Ik denk persoonlijk dat een stuitbevalling pas gaat lukken als je er zelf 500% achter staat. Als je ook maar enige twijfels hebt zal je lijf onbewust de bevalling tegen houden. Denk ik.. Alles moet heel voorspoedig gaan bij een stuitbevalling (ieder uur een cm ontsluiting etc), ze grijpen snel in. Welke keuze je ook maakt, als het voor jou goed voelt is het de juiste beslissing!
     
  9. San27

    San27 Lid

    22 sep 2013
    58
    2
    8
    NULL
    NULL
    Moeilijke keuze hé! Mijn kindje ligt nu met 38 weken ook nog in onvolkomen stuit, kon ook niet gedraaid worden. Ik heb wel altijd het gevoel gehad dat ik voor een stuitbevalling zou gaan. Maar door internet en omgeving ben ik flink gaan twijfelen en wist ik absoluut niet meer waar ik nou goed af deed. Die onderzoeken uit 2000 waar hierboven ook over word gesproken heb je natuurlijk ook gelezen, maar ook bij een hoofdligging is dan een keizersnede veiliger. Er kunnen immers altijd complicaties optreden. Vanwege de stress heb ik. T nu losgelaten en ga voor alsnog voor een stuitbevalling, ik lig immers zo op de ok als er complicaties optreden. Mijn kindje word trouwens groot geschat, dat was mijn eerste kok dus ik weet dat het past. Waarom krijg jij bij 38 weken al een keizersnede? Dan kan je er bijna wel vanuit gaan dat dat ook gaat gebeuren.
    Succes!
     
  10. Simmy

    Simmy Fanatiek lid

    2 mrt 2013
    1.067
    312
    83
    Heel lastig!
    Eerst dacht ik sowieso stuitbevalling, maar ik hoor naar mijn zin teveel slechte ervaringen. En de baby heeft een groeiachterstand, wordt nu net wel/net niet 2 kilo geschat, daarom willen ze de zwangerschap niet langer dan 38 weken laten duren. Daarbij heb ik grote kans op vroeggeboorte. De eerste bij 24 weken, dat ging fout. 2e met cerclage kunnen rekken tot 37. Nu weer cerclage die gaat er deze week af bij 36.5
    Het plan met WKZ was als t spontaan begint stuitbevalling te doen en als hij gehaald moet worden geplande sectio...
    Tegen de bevalling zelf zie ik niet tegenop. Ik geloof wel dat ik dat kan, maar t risico voor baby...???
    Misschien toch sectio, ook als t spontaan begint? Moeilijk
     
  11. 27mama

    27mama Bekend lid

    8 mei 2013
    669
    1
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb ruim 4,5 jaar geleden een stuitbevalling gedaan. Had een klein meisje. Alles is goed gegaan. Spoedige bevalling gehad. Binnen 5 uur en 20 min was ze er. Ze is met 38 weken geboren.

    Ik ben heel blij dat ik gekozen heb voor een stuitbevalling. ik zou het zo weer doen.
     
  12. Joycelyn

    Joycelyn Bekend lid

    27 feb 2015
    602
    1
    16
    NULL
    NULL
    Goed fout betekende in ons geval dat haar hoofdje bleef hangen...
     

Deel Deze Pagina