Stamppot spruitjes met blokjes kaas. Noodles met roergebakken groentes en tofu Nasi met tofu of omelet Stamppot andijvie met blokjes kaas. Ik vind gebakken aardappels met een salade en vegetarische burger oid ook altijd lekker. Ik maak ook vaak falafel, heerlijk in een pita broodje of in een wrap met sla,komkommer,tomaat, gegrilde aubergine, houmous.
Er zijn maar weinig vleesvervangers die ik enigszins smakelijk vind. Valess gaat nog wel. Vooral de filetstukje door bijvoorbeeld nasi is prima. Maar Valess is natuurlijk nog steeds een dierlijk product. Dus qua CO2-uitstoot vraag ik me af of het werkelijk veel uitmaakt met een stukje vlees. Wij zijn 'flexitariërs' dus ik maak me niet al te druk om het echt vervangen van vlees voor de voedingsstoffen. Met drie of vier keer per week vlees of vis eten, krijg je volgens mij voldoende binnen. Vaak mis je dan vooral de structuur van vlees in een gerecht, maar dat hoeven wij dus niet per se met een echte vleesvervangers te verbeteren. Als je helemaal geen vlees meer eet, zul je daar wel op moeten letten. Bij pasta of lasagne lossen we het missen van 'de bite' vaak op door champignons toe te voegen. Bij nasi gebruiken we dus Valess, maar voegen we ook noten toe. Bij pizza en quiche mis ik vlees / vis eigenlijk niet zo. Al gebruik je dan natuurlijk vaak wel weer kaas. Ik weet niet wat je hoofdreden is om vegetarisch te eten? Wil je niet meer mede-verantwoordelijk zijn voor de slacht van dieren? Of gaat het je om het verminderen van je voetafdruk. Want in dat laatste geval zou je ook zuivel flink moeten verminderen. Of in ieder geval niet meer zuivel (m.n. kaas) gaan gebruiken om vlees te compenseren.
Pasta alla norma (pasta met tomatensaus en aubergine) Zwartebonensoep Noodles met groente en cashewnoten Vegetarische pizza Paddenstoelenrisotto Wraps met kaas/mozzarella en groente Chili sin carne
Dank je wel voor de reacties! Meer altijd welkom😉... De meeste vleesvervangers vindt ik niet altijd lekker en in sommige zit ook veel e-nummers en die wil ik het liefst beperken... Ik ben gestopt met vlees eten voor de dieren zelf, ik vindt echt heel erg hoe er met dieren wordt omgegaan. We aten (man en kinderen nog steeds) altijd biologisch vlees, maar ook die dieren worden nog steeds geslacht.... Daarom gestopt met vlees eten... Zuivel en eieren probeer ik ook zoveel weinig mogelijk te eten en sowieso biologisch....
Gegrilde groente met avocadodressing Wij eten m zonder vega blokjes. Door de pasta een beetje olijfolie , snufje tijm, geraspte padano erover.
Heb je wel eens iets van Ottolenghi geprobeerd te maken? Heerlijke vega recepten. Soms wat moeilijker om aan ingrediënten te komen, maar de moeite waard. Ik heb lang volledig vegetarisch gegeten, maar kreeg toen wat gezondheidsklachten. Nu eet ik denk ik 1 a 2 keer per week vlees. Zelf hou ik ook helemaal niet van die vleesvervangers. Daar zit vaak veel soja in en dat is ook slecht voor het milieu. Met noten, peulvruchten en champignons kom je vaak al een heel eind. Een paar van mijn favorieten: - https://susanschoice.net/gevulde-groenten-op-zijn-grieks/ - Ottolenghi recepten: https://vegetarischeteniseenfeest.wordpress.com/tag/ottolenghi/ - Pilaf met tomaat en pijnboompitten - Een recept van Manuela Santos - Albert Heijn
Hier eet ik als enige thuis af en toe, nou ja, grotendeels vegetarisch. Meestal laat ik voor mijzelf het vlees gewoon weg. En wij eten weinig echt Hollandse pot, meestal curry's en stoofschotels en die kan je gemakkelijk zonder vlees maken. Voor mijn man bak ik dan het vlees apart. Verder moet je wel oppassen met teveel soja-producten. Bijna alle vleesvervangers zijn van soja, tofu en dergelijke gemaakt en dit bevat heel veel oestrogenen. Dit kan invloed hebben op je hormonen. Een vriendin van mij is vegetarisch en at alleen maar vleesvervangers. Zij werd op een gegeven moment niet meer ongesteld en had dagelijks migraine. Na allerlei onderzoeken is zij gestopt met de vega producten en binnen een paar weken waren alle klachten weg. Als je er van houdt kan je ook googelen op Indiase curry's. Deze zijn meestal vegetarisch.