Met 16 maanden waren het hier meer geluidswoordjes. Ja/nee/daar. Daarnaast wees ze alles aan. Papa/mama pas na 1,5 jaar. Nu bijna 2,3 jaar en kletst hele zinnen, kent super veel woorden en vind zelfs letters al interessant. Dus het kan heel snel gaan. Al is onze dochter sowieso niet zo van het uitproberen, die wacht tot ze het ook direct kan (waarbij veel wel voor op schema is maar toch alles dan ook direct goed doen). Brabbelen heeft ze nooit echt heel veel gedaan.
Nu bijna 16mnd: Soms zegt ze een paar weken tegen iedereen "papa", ook tegen de buurvrouw die voorbij loopt en tegen mij soms is iedereen "mama", nieuw is "opa", de baby is "diedie" en iedereen die tegen haar iets zegt probeerd ze af te wenden met nergens naar wijzen en erbij zeggen "daar!" Ze loopt bijna los, af en toe 1 stapje van tafel naar bank. Verder durft ze nog niet. Ze was ook vrij laat met omrollen van rug naar buik Ze maakt bij alle grijze dieren een olifanten geluid "bwuuua" en alle dieren die geen olifant zijn, blaffen "hoefff hoefff" Als ze iets doet wat niet mag (maar niet streng hoeft gecorrigeerd te worden) zeggen wij "nee nee" en zegt ze dat terug inclusief het belerende vingertje
Ons zoontje zei met 18 maand twee woordjes ofzo waaronder mem en verder alleen klanken, dus een vet uitroepteken op het cb bij z'n taalontwikkeling.... Nu met 2 jaar zegt hij zeker 100 woorden en maakt zinnetjes van 2-3 woordjes. Zoveel zegt het dus met anderhalf jaar..... Tussen 2 en 3 gebeurt er vaak heel veel op het gebied van spraaktaalontwikkeling.
Onze kids zijn volgens mij precies even oud.. Ze zegt 'dahh' en zwaait als iemand gedag zegt. Die en wijst naar wat ze bedoelt. En tegenwoordig zegt ze continu 'oh-oh' afgekeken van een of ander babytv programma. Echte woorden zijn het dus nog niet, ze maakt wel mama of papa klanken enzo, maar ik heb niet het idee dat dat echt gericht is, dus die tel ik niet mee. Ook motorisch is ze niet de snelste, ze loopt nog niet los, hooguit een klein stukje aan je handen of met een stoel ofzo. Ze kontschuift de hele kamer door, dus komt prima waar ze zijn moet. En ja, ook #trotsemoeder uiteraard
Geen enkel 'njam' , brabbelen en veel dierengeluiden.. Sinds ze 20 maanden is begint ze elke dag een nieuw woordje te zeggen precies, ik denk dat ze er nu een 30-tal kent. Mama en papa (Gemeend naar ons toe) zegt ze sinds een kleine maand.
S is ook 16 maanden en praten is niet zijn top prioriteit.. Zijn zus zei al iets van 20 woordjes op deze leeftijd en hij houdt het bij mama, klaar, dagdag, woef, poes en die (en nee schudden, maar dat is geen woord). Hij heeft wel de afgelopen maand zijn eerste 4 tanden gekregen (was hij ook niet vlot mee) en los leren lopen, dus het praten zal op een ander moment wel komen..
Mijn zoon Is bijna 1,5 en sinds een maand merk ik echt vooruitgang in het kletsen. Wordt steeds meer verstaanbaar. Zegt nu: Papa Mama Die Dag Doei Hoi Zus Helpen Ja Nee Slapen Eten Drinken Ijsje Toetje Nijntje Koe Auto En een aantal Dierengeluiden kan hij. De meeste woordjes zijn er in de afgelopen maand ineens bijgekomen. En ben vast nog wel iets vergeten. Volgens dagboek praatte mijn dochter op deze leeftijd al in korte zinnetjes, nou dat zie ik hem nog niet zo snel doen. Daarentegen Is hij motorisch veel sterker en sneller dan zijn zus was.
Mijn jongste is 13 maanden en zegt; mama, papa, oek (Loek) paard, bal, klok, nee, daar, boe, oh ooh (als iets valt ofzo), m'ma (oma) & opa. Geen idee of dat meer is dan gemiddeld. De oudste loopt behoorlijk voor met taal en de jongste is nu ongeveer net zover als hij toen was denk ik
Op het cb zeiden ze dat ze met 18 maanden 3 andere woordjes moeten kennen naast papa en mama... die ja en nee bijvoorbeeld is al genoeg.
Zoontje van 16 maanden kan hier ongeveer 15 à 20 woordjes. Hij is altijd al een enorme kletskous geweest. Hij is momenteel ook erg geïnteresseerd in taal en probeerd vaak te herhalen wat ik zeg.
Stuk of 30 woorden met 16 maanden en sinds 2 weken gaat hij heel hard vooruit. Is net een kleine papegaai hij herhaalt alles en er komen zelfa zinnen uit van 2 woordjes. Maar nog steeds geen "mama" 😞 Als ik aan hem vraag zeg eens mama dan zegt hij BOE en lacht heel hard. Hij kan het wel en hij doet het als hij me echt nodig heeft, maar dat is een keer in een week. Ben jaloers op papa en alle andere die hij constant aanspreekt.
Papa, mama, drinken auto, haije (doei in ons dialect) aaien, dag, boe, opa, hap, op dit is het eerste wat zo in me op komt, 15.5 maand nu. Hele vroege prater maar met lopen, staan en zitten enzo is/was ze heel laat.
Met 16 maanden was het hier nog niet zo veel hoor. Hij zij Bal, papa, mama, oma, K, daar bedoelde hij de hond mee . Maar is helemaal goedgekomen, af en toe denk ik hou eens op met praten
Hier zegt ze (morgen 16 maanden) zeker 30 woorden , waaronder ook een aantal dierengeluiden. Haar zus was heel laat. Pas met 2,5 kwam het praten op gang. Nu praat ze de hele dag door.
Onze dochter is morgen 16 maanden en ze kletst de oren van onze hoofd . Maar ze begon ook best vroeg met praten. Rond 6 maanden mama, met 8 maanden papa en mama (bewust) en nu moet je uitkijken met wat je zegt . Veelgebruikte woorden: mama, papa, opa, oma, poes, Lana (naam poes), eten, toetje, kaas, banaan, beker, boek, Nuna (naam knuffel), stoel, auto, baby, broek, sokken, voeten, neus, oren, buik, stappen, aap, staart, hallo, doei, nee... En meer woordjes de laatste tijd. Verder gebruikt ze korte zinnen: Nuna pakken, beker pakken, eten poes (terwijl ze de brokjes aanwijst). En ze doet dieren/dingen na. Woef roepen als een hond voorbij loopt, miauw bij een kat, blazen bij een vogel (fluiten lukt niet uiteraard haha), oe oe bij de aap, neusje optrekken bij een varken, boe bij de koe, toet toet bij een auto. En zo zegt en doet ze nog meer dingen. De laatste dagen vindt ze het leuk om dingen weg te gooien terwijl ze "hoppakkee" zegt . Maar... Hoewel onze dochter veel babbelt, loopt ze nog niet los. Soms kleine stukjes los, maar het liefst houdt ze onze handen vast. Haar prioriteit ligt zo te merken bij het praten ipv lopen haha.
Grappig is dat he? Ik lees dat veel vaker. Hier dus wel een hele snelle kruiper en loper, maar praten zit er nog niet in lijkt het. Het komt vanzelf natuurlijk maar ik kan stiekem niet wachten op haar eerste woordjes
Haha, ja zeker grappig om te zien. Je leest het idd best vaak. Kan me voorstellen dat je uitkijkt naar je dochters eerste woordjes. Zo kijk ik uit naar t moment dat onze dochter zelf kan lopen. Nu komt ze ons echt halen, pakt dan een hand en zegt: stappen stap! En dan moeten wij met haar lopen . Maar ach, over een paar jaar praten en lopen onze dochters even goed en merkt niemand dat de een sneller liep en de ander eerder praatte .
Dit inderdaad. Ze gaan het allemaal doen, alleen in eigen tempo. Natuurlijk is het goed om het wat in de gaten te houden, voor het geval er iets niet helemaal goed gaat. Maar dat is natuurlijk bij slechts een minderheid het geval. Hier waren ze alledrie ook niet vlot met praten. Motorisch was alleen de laatste erg vlot. Bij de eerste 2 zaten we ook echt te wachten, totdat ze eindelijk eens wat gingen doen .
Hoi, volgens mij speelt de mondmotoriek ook nogal mee in het praten. Kinderen met grote amandelen, lastige kaakstand, vaak dichte neus, strakke tongriem hebben allemaal meer moeite met leren praten. Hier zei de oudste met 9 maanden al papa en mama en met een jaar al een woordje of 10, tweewoordzinnetjes voor het 2e jaar, zinnen van 4 woordjes voor haar 3e verjaardag en nu met 4 jaar zegt ze de verleden tijd zelfs al meestal goed (niet gedrinkt maar gedronken) en elk ingewikkeld woord wordt eerst een stopwoord: 'Irritant, chaos'. Haha, zo grappig gewoon, je lacht je een bult vandaag nog: 'het is echt heel egoïstisch dat ik maar zo weinig hagelslag op brood mag!' onze jongste 10 maanden: papa mama 12 maanden: bam! Die, wafwaf, kak kak (kwak, kwak), toetoet, ato (auto), broem, ete, hamham, ja! hatie! (hatsjie!) bah! 13 maanden: opa, oma, lamp, boek, kijk, elke week komen er wel wat woorden bij, erg leuk!