Overblijven

Discussion in 'Schoolkinderen en pubers' started by dobbel, Dec 9, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. dobbel

    dobbel Fanatiek lid

    Feb 12, 2009
    3,868
    39
    48
    ergens in het heelal
    Hoi mede moeders,

    Ik ben heel benieuwd hoe het overblijven tussen de middag bij jullie op school gaat.

    Ik ben zelf overblijf coordinator, en vroeg me gewoon af hoe het elders gaat.

    Er zijn een aantal punten waar ik benieuwd naar ben,

    1 wat krijgen de overblijfouders voor vergoeding per overblijf moment.

    2 wat betaal je per kind per overblijfmoment, (vast en inciedentieel)

    3 krijgen jullie ook elk jaar een jaarverslag/verantwoording over hoeveel geld er is binnen gekomen, hoeveel geld er is uitgegeven en waar precies aan, wordt er bv ook speelgoed voor tijdens het overblijven van het geld gekocht, of andere zaken.

    4 Hoeveel kinderen zitten er op 1 ouder/ groep

    5 Mogen enkel ouders overblijven of doet met niet moeilijk met bv overblijf oma`s en of tante`s, Is er ook duidelijk terug te vinden wie wanneer als ouder overblijft, moeten jullie ook verklaringen van goed gedrag overleggen.

    Mocht je meer dingen te binnen schieten ik hoor ze graag,

    Ik en de directeur willen wat veranderingen door zien te voeren, maar we zijn vooral benieuwd hoe het elders in het land gaat. Wij zijn een kleinere school van ong 160 kinderen.
     
  2. baby2011

    baby2011 Fanatiek lid

    Aug 15, 2010
    1,883
    395
    83
    Hier gaat t via de kinderopvang die in de school zit. Betaal 2.65 per keer dacht ik. En hoor verder niet hoe of wat kwa geld. Maakt me ook niet echt uit zolang mijn kind met veel plezier gaat ia het goed.

    En aantal kinderen per leiding. Is volgens kinder opvang regeling. Geen ouders etc die helpen met overblijf
     
  3. Dizzy

    Dizzy Fanatiek lid

    Apr 23, 2008
    2,758
    1
    36
    Een aantal dingen weet ik zo. De vrijwilligersvergoeding is 7,50 per keer tot max 1.500 per jaar. Er staat bij ons 1 overblijf op zo'n 10 kinderen. Er zijn ook overblijfoma's. Iedereen moet een bewijs van goed gedrag aanvragen, dit betaald de school. Ik betaal geloof ik 150 euro per jaar voor 3-4 dagen per week. Aan het eind van het jaar komt er een jaarverslag. Geld wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld de aanschaf van speelgoed op het speelplein. Voorheen ging het groepje overblijgkrachten ook weleens uit eten van het geld maar dat is afgeschaft. Bij ons is de oudervereniging verantwooordelijk voor de tussenschoolse opvang.
     
  4. sjorsje

    sjorsje VIP lid

    Aug 17, 2007
    11,361
    266
    83
    Noord-Brabant
    Ik weet alleen vraag: 2 wat betaal je per kind per overblijfmoment, (vast en incidentieel)?
    Vaste overblijvers: € 27,50 per dag dat het kind overblijft (voor een heel schooljaar).
    Incidenteel overblijven: € 2,50 per keer.
     
  5. maria80

    maria80 Fanatiek lid

    Aug 18, 2009
    1,974
    136
    63
    op de school van mijn zoontje weet ik het niet zo. Wel op de school waar ik werk
    1,60 per overblijf. (zowel vast als incidenteel, is bestuursbreed afgesproken dus op elke school hier dit bedrag)
    ouders krijgen 11 euro per keer. Moeten wel cursusje volgen. Het hoeven overigens geen ouders te zijn. We hebben ook oma's, ouders van oud leerlingen (kinderen zijn al 20 of ouder),grote zussen, etc.
    Geld gaat naar de kinderen; cadeautje met sint, ijsje in de zomer, etc. En natuurlijk speelgoed voor buiten.
    In de onderbouw hebben ze 2 begeleiders per groep. Andere groepen 1 ouder. Kinderen eten in het lokaal, waar de leerkracht er dan ook het eerste kwartier bij blijft.

    Verslag heb ik nog nooit gezien.
     
  6. dobbel

    dobbel Fanatiek lid

    Feb 12, 2009
    3,868
    39
    48
    ergens in het heelal
    Bedankt voor jullie reacties, meer is welcom zal later vertellen hoe het hier gaat.
     
  7. Zana28

    Zana28 Actief lid

    Dec 29, 2010
    379
    48
    28
    #7 Zana28, Dec 9, 2016
    Last edited: Dec 9, 2016
    Hier krijg je 6.75 per keer (van 11.50 - 13.00 uur) als overblijfouder en je eigen kind is gratis als je zelf overblijft.

    De ouders betalen 12,50 Euro per 10 strippenkaart of 35 Euro voor een 30 strippenkaart.

    Hier is voor elke groep een eigen overblijfkracht, maar er eten meestal 2 groepen samen, en dan gaat één moeder met de snele kinderen, die al klaar zijn met eten, alvast naar buiten en de ander ruimt binnen op en blijft bij de langzame eters. Groep 3 en 4 gaan eerst buiten uitrazen en dan eten en dan nog een keer naar buiten en volgens mij eten de groepen deels ook apart, omdat er te veel kinderen zijn en het te onrustig werd.

    Ieder overblijfouder moet een VOG hebben ( betaald door school) en kan een EHBO cursus en een cursus voor Tussenschoolse opvang volgen, deze tijd wordt ook betaald.

    Hier is op dit moment een tekort aan overblijfouders en af en toe moeten groepen samengevoegd worden, omdat iemand ziek is en wij geen reserve hebben. Ik heb denk ik de laatste tijd tussen 6 en 13 kinderen uit groep 1 gehad, afhankelijk van de dag.

    Verslagen heb ik nog niet gezien en er is een lijst wie, wanneer overblijfmoeder is, maar denk niet dat ouders die normaal te zien krijgen, misschien als ze erom vragen. Er zijn voornamelijk (allochtone) overblijfmoeders, en je kunt je jonger kind eventueel ook meenemen.
     
  8. Lexie74

    Lexie74 VIP lid

    Sep 14, 2006
    9,364
    200
    63
    Female
    loonadministratrice
    nop
    incidenteel 2,50 per keer en anders kun je knipkaarten kopen van10x voor 12,50euro 40x voor 40 euro of 50 x 50 euro
     
  9. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Wij zijn ook een school met 160 leerlingen. Bijna iedereen blijft over. overblijven wordt geregeld door de ouderraad.

    1 wat krijgen de overblijfouders voor vergoeding per overblijf moment.
    Geen, alleoverblijfmoeders zijn vrijwillig, alleen alle kinderen van deooverblijfmoeders mogen wel het hele jaar gratis overblijven.

    2 wat betaal je per kind per overblijfmoment, (vast en inciedentieel)
    125 euro jaarkaart, 15 euro maandkaart, 20 euro strippenkaart voor 10 keer. Alle leerlingen van buiten die met de bus naar school komen (ongeveer de helft) blijven gratis over.

    3 krijgen jullie ook elk jaar een jaarverslag/verantwoording over hoeveel geld er is binnen gekomen, hoeveel geld er is uitgegeven en waar precies aan, wordt er bv ook speelgoed voor tijdens het overblijven van het geld gekocht, of andere zaken.
    De opbrengsten gaan naar de ouderraad en die verantwoord alle inkomsten en uitgaven elk jaar.

    4 Hoeveel kinderen zitten er op 1 ouder/ groep
    1 ouder groep 1, 1 ouder groep 2, 1 ouder 3/4/5, 1 ouder 6/7/8. De leerkrachten zitten er het eerste kwartier ook bij en daarna zijn de middenbouw en bovenbouw wel klaar met eten vandaar dat 1 ouder meerdere groepen doet.

    5 Mogen enkel ouders overblijven of doet met niet moeilijk met bv overblijf oma`s en of tante`s, Is er ook duidelijk terug te vinden wie wanneer als ouder overblijft, moeten jullie ook verklaringen van goed gedrag overleggen.
    Ja alle overblijfmoeders hebben een VOG op school liggen. Nee er mag niemand van buiten de invallen, het moet altijd onderling geregeld worden. We hebben een WhatsApp groep en met 16 moeders is er altijd wel een die kan.
     
  10. dobbel

    dobbel Fanatiek lid

    Feb 12, 2009
    3,868
    39
    48
    ergens in het heelal
    Leuk om te lezen hoe het elders gaat.

    Nu zal ik even reageren.

    Ik als overblijfcoordiantor print wekelijks de lijsten met kinderen uit, (90%) is vast qua dagen en tijden. Tevens maak ik de roosters voor de ouders, op basis van wanneer ze willen en kunnen, bij uitval ouders regel ik wat anders (reserverlijst voor invalouders)

    Bij ons mogen ook alleen ouders overblijven, waardoor we dus echt een te kort hebben, maar tot nu toe red ik het wel altijd.
    de ouders krijgen 9 euro per overblijf moment, plus de kinderen zijn die dag ook gratis.

    verder betalen ze tot nader te bepalen (volgende week) 1,15 per overblijf moment en incidentieel 2,50.

    Bij zitten groep 1,2,3,4 op maandag dinsdag en donderdag samen, en dan met 3 ouders op die groepen, in een dubbel lokaal waar een schuifwand tussen zit die dan open gaat. (het was eerder los van elkaaar groep 1,2 en groep 3,4 maar door ouders te kort is dit samen gevoegd, bij ons hebben kids van groep 1,2 een eigen speelplein waar 2 ouders mee naar toe gaan.

    groep 5,6 hebben 1 ouder en groep 7,8 hebben ook 1 ouder. 1 ouder van groep 1,2,3,4 gaat na een kwartier naar het grote plein als pleinwacht, de andere 2 ouders komen uiterlijk na een half uur, dan moet iedereen klaar met eten zijn.
    dus 5 ouders waarvan er 2 op een ander plein staan.
    De leraren staan los van het overblijven en helpen alleen bij echte noot, maar dit jaar nog niet gebeurd.

    Bij ons moet je ook een VOG inleveren, 80 procent heeft dat, een ouder die het niet heeft (omdat ze bv echt bij nood er zijn een keer of 5 per schooljaar) die staan nooit alleen op een groep,.

    Bij ons wordt elk jaar de balans opgemaakt en verandwoordt aan de ouders, Er is ook een speelgoedbudget, en ik als coordinator en de penningmeester die krijgen ook een vergoeding per uur. dat wordt er allemaal van betaald, tot nu toe houden we er geld aan over en dus is het plan de vergoeding te verlagen, (als zijn ik en de directeur het er niet mee eens, omdat het dan nog makkelijk wordt je kids over te laten blijven, maar er geen ouders willen dus dan krijgen we een probleem)

    Bij ons is het rooster gewoon op de site te vinden en iedereen kan dus zien, ook de andere ouders wie er overblijfouders zijn,

    Bij ons blijft ongeveer 60 procent van de kids over,

    Al met al zijn er een aantal knelpunten bij ons, en dan vooral om de vergoeding die ze betalen en dat er een stuk of 5 ouders zijn die eind van de rit geld terug willen als er wat geld over is, onder het mom het is ONS geld, Ik en de directeur zijn het daar niet mee, naast dat het een hele administratieve rompslomp is om iedereen per kind naar ratio iets terug te geven (hooguit 10 euro op jaarbasis) vinden we het ook als een groepje ouders leuker om van dat geld eens iets leuks te doen, bv bij heel warm weer eens een ijsje, of bij een bak sneeuw lekker buiten warme chocomelk drinken enz. Daarnaast zien we het wel zitten om eens wat anders qua speelgoed te hebben,. Tevens zijn er altijd ouders die financieel heel zwaar zitten, in goed overleg zouden die kinderen gewoon moeten kunnen overblijven als de ouders werken dan he, en dat ze dan niet kunnen betalen of minder dan moet dat kunnen.

    We willen nu een werkgroep oprichten met 5 mensen die dan de gang van zaken gaat beslissen ipv dat alle ouders mogen meebeslissen het is elke keer weer een heel gedoe om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

    Dit alles gaat zeer binnen kort besproken worden.
     
  11. Dizzy

    Dizzy Fanatiek lid

    Apr 23, 2008
    2,758
    1
    36
    Wat wij ook hebben trouwens is een dependance bij slecht weer blijven de kinderen daar over. En is 1 ouder per 2 groepen niet veel te weinig? Ik bedoel als er 1 kind valt dan let er dus even niemand meer op de rest?
     
  12. Lajla

    Lajla Actief lid

    Aug 28, 2016
    101
    0
    16
    NULL
    NULL
    Ik betaal 1,80 per kind per dag, je mag in 50voud betalen en krijgt dan een strippenkaart in de map met tegoed erop.
    Het mag alleen contant betaald worden wat rete irritant is :D
    Ik heb al vaak gevraagd naar een jaaroverzicht of factuur omdat het een grote uitgave is en ik destijds alle inkomsten/uitgaven moest aantonen voor kwijtschelding hypotheekschuld. Maar nee daar doen ze niet aan.
    Er blijven zo'n 30 kinderen standaard over per dag, mijn vriendin is overblijfjuf en krijgt 7€ per dag, er zijn 3 overblijfjuffen.
    Heb de directrice al eens gevraagd uit pure interesse wat ze met de rest van het geld doen aangezien je zelf eten en drinken mee moet geven. Maar dat durf ik niet nogmaals, ik werd me toch uitgekafferd door dat mens dat het me niks aanging :D
     
  13. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Wat een bedragen! Als ik negen euro per dag zou krijgen als overblijfmoeder kwam ik elke dag haha. Bij ons dus niks behalve dat je kind gratis mag overblijven en we hebben elke dag vier andere moeders en nog vijf moeders op de wachtlijst. Juist omdat wij graag willen dat we dat beetje overblijfgeld aan de kinderen kunnen besteden.
     
  14. mamak82

    mamak82 Actief lid

    Nov 6, 2011
    196
    0
    16
    NULL
    NULL
    Jeetje wat een verschillen!!
    Wij betalen 2.50 voor vaste overblijf. 3 voor incidentele. Vrijwilligers krijgen 9 euro per keer ze moeten echter wel gewoon voor hun eigen kinderen betalen.. groep 1 en 2 eten in de klas en gaan dan spelen. Vanaf groep 3 kunnen de kinderen s ochtends uit verschillende activiteiten kiezen (bijv kookclub, dansen, bingo etc) dit is erg leuk geregeld! Geen idee wat er gebeurd met het geld dat overblijft... gezien de grote vd school en de vele kinderen die overblijven zullen dit flinke bedragen zijn.
     
  15. Libelle82

    Libelle82 VIP lid

    Jun 26, 2008
    5,081
    372
    83
    Gezinsbegeleider
    Zeeland
    Hier 1 euro per keer,

    Ik meen dat de overblijfouders hier ( wanneer ze dit structureel 1x in de week doen ) als dank een 'gratis' schooljaar overblijven krijgen. Dus de kinderen van de overblijfmoeder betalen niet die ene euro.
     
  16. DearDeer

    DearDeer Bekend lid

    Nov 10, 2016
    560
    3
    18
    NULL
    NULL
    Een vrijwilligersvergoeding mag max €4,50 per uur zijn, anders wordt het belastbaar inkomen. Dus €9,- per keer voor de vrijwilliger mag alleen als ze 2 uur aanwezig zijn.

    Een overblijfkracht is verplicht een VOG te overleggen. En dat is maar goed ook. Je hebt de verantwoordelijkheid over een groep kwetsbare personen, namelijk kinderen. Daar moet bijv geen pedofiel bij zitten.
    Dus ja, VOG is verplicht
    Ook is het verplicht een volledig bevoegd persoon in te zetten. Dat wil zeggen: er moet een coördinator of teamleider zijn, wiens vakgebied spw / pedagogiek / etc is. Deze moet toezien dat de tso goed geregeld is.
    Ook moet minimaal de helft van de overblijfkrachten een scholing tso hebben gevolgd. Dit kan gewoon een kortdurende cursus zijn.
    Ook moet school dit in het schoolplan opnemen.
    En er moet een wa-verzekering zijn
    Wat kosten zijn per kind verschilt overal.
    Ongeveer €2,50-€3,00 per kind per keer, is heel gebruikelijk.
    Ratio is 1-15
     
  17. Loesje86

    Loesje86 Niet meer actief

    Kosten overblijf; altijd €1,00 per keer
    Vergoeding overblijfmoeder; €10,00
     
  18. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    Jan 13, 2007
    16,251
    790
    113
    tilburg
    Continu rooster ;)
    Alle kinderen blijven over en eten op school.
    Er zijn 2 klassenassisten die de klassen overnemen 3 en 4. Om en om ( 4 klassen) en 2 vaste moeders die de kleuters doen ( ook om en om totaal 4 klassen)

    Groepen 5 en 5/6 ( 3 klassen) hebben ook klasse assistent op hun afdeling die het in de gaten houdt.
    Groep 6/7/8 hebben stagere. Deze kinderen eten natuurlijk vrij zelfstandig en hebben voldoende aan beetje toezicht.

    Soms vragen ze ouders als er een assistent vrij heeft. Vaak zijn dat ook dezelfde die reageren.

    Ze gaan na school van half 9 tot half 3 en woensdag tot half 1 en eten dan dus thuis.

    Perfect geregeld
     
  19. Panda81

    Panda81 Fanatiek lid

    Nov 13, 2008
    3,419
    443
    83
    Limburg
    Nu continu rooster maar vorig jaar via strippenkaart 2.50 per keer, 1.5 uur en verder alles zelf meenemen. Hier ook overblijf oma, tantes ed. Wel elke keer vaste gezichten per dag.
    Vrijwillige bijdrage als je overblijfmoeder was, was 7.50 per keer en je eigen kind mocht gratis.
    Het liep via de kinderopvang organisatie hier.
     
  20. dobbel

    dobbel Fanatiek lid

    Feb 12, 2009
    3,868
    39
    48
    ergens in het heelal
    Bij ons zitten ze samen in een lokaal, en 1 ouder op de wat oudere kinderen, en 3 ouders op de groep 1,2,3,4 (samen in een groot lokaal waar de schuifwand open is. ong 44 kids. maar zoals ik al zij, er staan er uiteindelijk altijd 3 ouders op het grote plein en 2 ouders op het kleine plein, inderdaad voor incidenten. Daarnaast zijn de leraren natuurlijk op school, dus voor echt rare dingen kunnen we altijd bij ze terecht, wat gelukkig vrijwel nooit nodig is.
    Ik moet zeggen dat dit eigenlijk perfect loopt, alleen de kosten enz, dat zijn dingetjes waar we mee bezig zijn.


    Bij ons is dus wel openheid van zaken qua inkomsten en uitgaven, elke ouder kan dat inzien.

    bij ons hebben alle vaste ouders een VOG verklaring ingeleverd, enkel de mensen die echt voor nood sporadisch overblijven hebben het (nog ) niet,

    Die 9 euro per keer is inderdaad niet voor 1 uurtje, je moet inderdaad rekening op totaal 2 uurtjes, kwartier voor begin zijn we aanwezig, en zeker tot een kwartier na die tijd ook. daarnaast hebben we een paar keer per jaar vergaderingen wat ook in die tijd wordt meegenomen. ( en niet apart wordt vergoed) al met al kom je bij ons dus wel aan 2 uur per keer.

    Ik als coordiantor krijg inderdaad 4,5 euro per uur dat ik er mee bezig ben. Bij ons is de directeur de hoofd verantwoordelijke en overleg ook wekelijks even met hem over het wel en wee.


    Al met al willen gewoon een aantal puntjes op de 1 zetten omtrent het overblijven.

    Nog een vraagje wat als je kind op bv de vaste overblijf dag ziek is, betaal je die dag dan wel gewoon door of wordt dat verrekend.
     

Share This Page