Ik zit nog een beetje in twijfel over de keuze van de basisschool. Er zijn 3 mogelijke keuzes: - Reguliere school, met continurooster in een slechter deel van de wijk. Deze is eigenlijk alleen praktisch gezien de handigste optie. Ik ben al binnen geweest en ik kreeg geen fijn gevoel bij deze school. Maar de directeur was een interim, dus dat kan over 2 jaar heel anders zijn. De cito score van deze school is ongeveer de laagste van de omgeving. - christelijke school op 10 minuten fietsen, waarbij wij 4 keer op een dag heen en weer moeten. En waar ze veel aandacht aan de bijbel besteden en wij zijn atheïstisch. Deze school is wel in een fijne buurt en schijnt een goed veilig klimaat te hebben. De cito score (rtl) van deze school is de hoogste in de omgeving. - Montessori school. Met een doorlopend rooster. Deze is net wat verder weg. Ik heb zelf op deze school gezeten. Maar ik ben uiteindelijk weg gegaan omdat ik gepest werd en om op een andere Montessori school (die voor ons te ver weg is) 2 jaren in 1 te kunnen doen. Ik was niet blij met mijn docenten, maar het is nu ook al weer een jaar of 20 geleden dat ik daar zelf zat. Deze school doet pas 3 jaar mee aan de cito. Begon met een lage score en had afgelopen jaar in 1 keer een stijging waardoor deze nu redelijk gemiddeld zit. Deze school grenst aan een 2e locatie van de christelijke school. Wij hebben 2 kindjes, met een erg verschillend karakter. Waardoor ik ook twijfel of ze gebaad zouden zijn bij hetzelfde onderwijs. Bij een keuze voor de Montessori school is het tijdtechnisch makkelijker om ze op verschillende scholen te zetten. Maar het Montessori onderwijs is niet voor ieder kind geschikt. En ik vind het heel lastig om te bepalen welk onderwijs het beste bij onze peuter aansluit omdat hij nog zo jong is. Wat zijn bij deze scholen goede punten om op te letten? En wanneer kan je maar beter niet voor Montessori maar voor regulier kiezen? En hoe kan je erachter komen of de Montessori school in kwestie een goede in zijn soort is? Aanvulling: Vragen die ik zelf al op een rij heb gezet: - Wat doen jullie als een kind de neiging heeft om zich enkelzijdig te ontwikkelen? - Hoeveel kennis hebben jullie van hb/add/adhd? (mocht er spraken van gaan zijn). - Hoe gaan jullie om met een voorsprong of juist een achterstand? Worden de ouders er goed bij betrokken en evt handvaten gegeven om extra steun te bieden (dmv wijzen op lesstof waar extra hulp bij nodig is en welke ik dan het beste kan gebruiken).
pestkoppen kun je overal tegenkomen. En of je kind geschikt is voor het onderwijs weet je inderdaad niet. Dat valt eigenlijk pas na een tijdje te zeggen. Als ik jou stuk zo lees valt de reguliere sowieso af. Ben je bij de andere 2 binnen geweest? Hoe 'voelen' die? De school, de kinderen, de docenten? En wat vond je kindje ervan? Ik zelf neig in jouw verhaal in beginsel naar de Montessori school.
De christelijke school ben ik vroeger binnen geweest. Dat was de basisschool van mijn zusje. Op de hekken na die er tegenwoordig zitten vind ik het een fijne omgeving. Ik ben er alleen niet recent binnen geweest. Dus het kan zijn dat er het 1 en ander verandert is. Van buiten oogt hij in ieder geval kleurrijk en heel verzorgt. Misschien moet ik een keer observeren hoe het er aan toe gaat zodra de kinderen uit zijn. De Montessori school heb ik gisteren een mail gestuurd met de vraag om een afspraak in te plannen. Dus daar moet ik nog een kijkje gaan nemen. Ik vind het sowieso nog steeds fijn dat de onderbouw een los deel is en een paar meter verderop staat. Zodat het wat rustiger is voor de kleintjes. Ze hebben een mooie verzorgde moestuin wat ik ook echt een plus vind. Gezonde voeding staat er hoog. Ik hoop alleen dat ze er niet in doorgeslagen zijn. Dat ik bijvoorbeeld met de neus aangekeken zou worden als ik in het weekend een keer pannenkoeken op het menu zet
voor hb kijk ook puur naar de groepsgrootte. qua beleid kunnen ze van alles op papier maar als de groepen te groot zijn dan wordt het moeilijk.
Wij zitten in dezelfde fase: druk aan het oriënteren, terwijl mijn dochtertje nog zo klein is dat je eigenlijk onmogelijk kunt zeggen wat bij haar zal passen. Zelf hanteer ik de volgende aandachtspunten: - Nummer 1 is voor mij echt gevoel. Het moet prettig en veilig voelen, de kinderen die je ziet moeten ontspannen zijn en de leerkrachten ook. Dat komt de kwaliteit van onderwijs absoluut ten goede! - Ook let ik erop of er een duidelijk pestprotocol is. - Didactische visie vind ik minder belangrijk, maar wel dat er een duidelijke keuze wordt gemaakt in het soort onderwijs. Dus niet van alles een beetje, dat zie je ook nog weleens. Dan wordt het heel lastig om je kind in de thuissituatie goed te begeleiden, lijkt me. - Locatie, tsja...staat niet op 1, maar het moet wel goed te befietsen zijn vind ik. Anders is het zo onpraktisch - Ik heb ook inspectierapporten gelezen en vooral gelet op echte terkortkomingen in het onderwijs, bijvoorbeeld het aantal uren Nederlands. De CITO-score op zich zou ik niet als leidraad nemen, dat kan ook te maken hebben met de instroom (als er vooral kinderen van hoog opgeleide ouders komen, omdat die dit soort onderzoeken vaker doen, dan zegt de CITO-score op zich niet zoveel over de kwaliteit van het onderwijs). Maar nogmaals, op nummer 1 staat gevoel. Gezelligheid, prettig contact, het idee dat je je kind daar wel acht jaar lang iedere dag wilt achterlaten. Succes met de keuze!
Kijk binnen op een open dag of op afspraak. En ga op je gevoel af. Cito score zegt niets. Die is enorm beïnvloedbaar. Een hoge score zegt waarschijnlijk meer over de manier waarop ze de toets voorbereiden, dan over het onderwijs zelf. Vraag je af wat belangrijk is voor jou. En stel je vragen. Als ik je verhaal lees vind je blijkbaar alle drie de opties niet geweldig. Zijn er nog andere scholen in de buurt? Of moet het echt 1 van deze worden?
Wij hebben zelf gekozen voor een christelijke school ondanks dat wij dat zelf niet zijn. Bij ons was het zo dat er hier duidelijk meer aandacht werd besteed aan normen en waarden dan de openbare school ernaast, en dit ook duidelijk te zien was. Ben je daar al binnen geweest? En gesproken met andere ouders? Dat kan ik uit je op niet halen. Bij ons valt het in de praktijk namelijk enorm mee wb het christelijke aspect, maar ligt de focus veel meer op respectvol met elkaar om gaan, en Jezus komt alleen tevoorschijn met kerst en Pasen Wie weet valt het best mee!
De montessori klassen en die van de openbare school zijn met ongeveer 25 kinderen. Ik lees net dat de klassen snel groeien op de montessori omdat ze inmiddels erg goed bekend staan. De eigen bijdrage is erg hoog. 10 keer zoveel als bij de christelijke school. Maar dat is wel met overblijven in gerekend. Gevoel vind ik ook belangrijk inderdaad. Misschien moet ik daarvoor nog even bij de christelijke school een afspraak maken. De christelijke is trouwens aan te fietsen zonder autowegen en de andere school moet je op de weg fietsen. Andere scholen hier zijn inderdaad niet echt een optie.
Voor ons werkte het verhelderend om bij onze keuze tussen een openbare en een christelijke school eens mee te kijken bij een dagopening op de christelijke school. Wij vonden dit een dermate 'zware' religieuze invulling hebben, dat we niet voor deze school hebben gekozen. Het kan heel nuttig zijn om te zien hoe bepaalde dagelijkse zaken worden ingevuld op een school, je kinderen krijgen hier immers veel mee te maken. Dit kan een dagopening zijn, maar ook een speelkwartier, gymles o.i.d.
Ja idd. Mijn zusje is christelijk opgevoed van huis uit. Met elke zondag naar de kerk. Dan zal het minder opvallen hoeveel tijd eraan besteed wordt. Na alle kerkbezoeken en kampen zit ik er ook niet echt op te wachten om door de kinderen daar weer naartoe gesleurd te worden Maar de normen en waarden vanuit de kerk vind ik wel weer heel mooi en goed om mee te geven aan de kinderen.
Het moet passen bij hoe jullie dit als gezin een invulling willen geven. Op de christelijke school waar wij hebben gekeken lag er voor ons wel erg veel nadruk op de bijbel. We hebben uiteindelijk gekozen voor een openbare school waar wel aandacht wordt besteed aan kennis van diverse religies. En wat we fijn vinden is dat Kerst en Pasen wel worden gevierd, waarbij ook wordt uitgelegd wat er wordt gevierd.
Ik stond voor een zelfde soort keuze. Openbaar (1) dichtbij maar een mindere school, montessori (2) grote wegoversteken, protestant (3) en katholiek (4) allebei redelijk ver weg. Uiteindelijk voor de katholieke school gekozen. Er is een goede sfeer op school, scorde goed op cito en de rol van geloof is aanwezig maar niet dominant. Bij de christelijke school zou ik vragen of veel ouders gelovig zijn. Hier is dat niet het geval, maar bij de protestante school wel. Verder kan je als de afstand te groot is je kind gewoon laten overblijven. Ik doe dat ook ondanks ik nu thuis ben met de kleine. Lopend redden we het gewoon niet en de fiets is geen optie met baby. Zoon vindt het prima, want er is geen gehaast met eten en ze kunnen nog even lekker buitenspelen.
wij hadden hier ook de keus uit 3 scholen, wat vond ik dat lastig zeg. De openbare, geen grote weg over, weinig kinderen hooguit 50 over de hele school waardoor je maar 3 klassen hebt, groep 1,2. groep 3,4,5 en groep 6,7,8 dit was voor ons echt de reden om het niet te doen. daarnaast is van de 50 kids de helft pools, wat ik ook niet fijn vind. school 2 de christlijke school ook de grote weg niet over. Na een rondje door de school te gelopen te hebben voelde het best oke, wel vond ik de directeur te opdringerig (echt je binnen te willen hengelen) op de vraag wat is jullie pest beleid was het andwoord, hebben we niet er wordt hier niet gepest. Naast deze opmerking en het Feit dat er na een week gebeld werdt wat we gingen doen hebben we dus niet voor deze school gekozen. School 3, de katholieke school, nadeel de grote weg over, plus wij zijn niet katholiek. Maar wat een verademing binnen de school zeg, wow het voelde zo heerlijk ook onze zoon die heel onzeker is ging gelijk mee spelen en wou niet naar huis. De directeur was heel eerlijk op al onze vragen ook als het een andwoordt was wat we wellicht niet wouden. Wij hebben dus voor deze school gekozen en tot op de dag van vandaag heel dankbaar om, wat een fijne school geloof staat niet op de voorgrond, er wordt veel gedaan met respect normen en waarden, elk kind kan op zijn eigen tempo werken, we hebben een hele slimme jonge in de klas die op een aantal fronten veel verder is, maar ook een kindje in de klas die veel moeite heeft met alles, ze krijgen allemaal de aandacht die nodig is. Voor mij staat de sfeer binnen de school voorop, dingen als afstand en geloof zijn voor mij iets meer bijzaak.
Ja dat gevoel is een belangrijke he. Ik heb weer eens geen oog dicht gedaan. Dus weer aan het denken geslagen. Er bleek nog een 4e openbare school te zijn. Misschien gek, maar bij veel scholen gaan mijn nek haren overeind staan. Misschien dat wat bekend is overheerst of zo. Die christelijke school is heel kleinschalig. 230 leerlingen in een stadse school. Er is een speciale plus klas. Maar het niveau van de leerlingen ligt gemiddeld ook best hoog. Het hoogste onder de betaalbare scholen om het maar zo te zeggen. Die lestijden moet ik mij maar niet zo druk om maken. Het fietsen is zonder in de buurt van auto's te komen. Op een gegeven moment kunnen ze zelf makkelijk fietsen. En dan ben ik er geruster op dan waar ze op de weg moeten fietsen. Bij een zwangerschap of jonge baby is er sowieso nog de (dure) mogelijkheid tot overblijven. Maar het is wel een stuk waarbij ik het aan zou durven om een baby in een fietskar mee te nemen. Wbt het christelijke deel. Ze geven aan dat ze de kinderen de ruimte geven om God te leren kennen. Dat komt voorlopig niet heel opdringerig over. Ik heb zelf een christelijke basis. En terugdenkend vond ik het toen ik de basisschool leeftijd had ook absoluut niet vervelend om deels met het geloof bezig te zijn. En misschien dat ik er ook wel voor open sta om evt weer terug naar de kerk te gaan. Het blijven toch iets waar kinderen misschien ook wel kracht en veiligheid uit kunnen halen op school. Op naar een afspraak.
Moeilijk, het reguliere onderwijs zou voor mij afvallen alshet gevoel niet goed is. Het Montessori onderwijs zou denk ik niet bij ons passen. Het gevoel dat als je het net anders doet dan daar op school pas je er dan nog bij. Het gevoel van als ik wel patat eet is dat dan raar of zoals ik ergens anders had gelezen raden ze bijvoorbeeld het kijken van Sinterklaas journaal raden ze af. ( Heel eerlijk weet ik niet meer of dat Montessori of vrije school was) misschien dat mijn kennis over het Montessori onderwijs niet uitgebreid genoeg is om echt een oordeel te geven. Ben benieuwd wat je er van gaat vinden. Christelijke zou ook niet mijn voorkeur hebben aangezien we breed opvoeden en de bijbel een mini onderdeel zou zijn. Zou het een probleem zijn als je kindjes niet mee zouden bidden en niet naar de kerk zouden gaan.misschien een vraag voor school? Verder zou ik kijken naar hoe groot een groep is, combinatie klassen zouden ook niet mijn voorkeur hebben.(soms weinig keus) Ben benieuwd wat je gaat kiezen wanneer je overal bent geweest.
Op jouw verhaal afgaand: absoluut de Christelijke school! Wij zijn van huis uit niet gelovig maar heb een super tijd op een Christelijke school gehad.
De kindjes die moslim zijn zijn bijvoorbeeld ook welkom, maar dan mag het geloof niet gepraktiseerd worden binnen de school. Niet gelovigen zijn ook welkom. Voor een stad is het vrij christelijk waar wij wonen. Maar het deeltje dat heel streng is is vrij klein. De meeste kerken zijn spijkerbroeken kerken hier. Zondags naar de kerk is meer wat ik verwacht dat de kinderen zullen willen als ze op school met het geloof bezig zijn. Of dat ze dat misschien gaan willen omdat hun vriendjes ook gaan. Smorgens openen ze wel met een spreuk, ze bidden ook. Dus ik ga even goed vragen naar hoe groot de rol van het geloof op de school is. Dat ze zeg maar genoeg tijd voor spelen en leren over houden. Regels dat je bij een ander niet moet doen wat jij niet wil dat een ander naar jou doet. Zuinig zijn op jezelf etc vind ik wel mooie dingen om de kinderen mee te geven. Bidden zorgt ook voor een moment van rust in de klas. Dus ga ik een afspraak maken en kijk ik hoe dat is. Ik vind het wel spannend want dit is nog de enige school waar ik echt een positief gevoel bij heb. Ik hoop dat het zo blijft anders ben ik weer terug bij af
Ik zou zeker ook op je eigen gevoel af gaan. Je kinderen zullen, hoe verschillend ook, toch ook wel iets meekrijgen van je opvoeding thuis. Zelf vroeger op een prettige Rk basisschool gezeten, waar op feestdagen een bijbelverhaal uit de kinderbijbel werd voorgelezen, en de hele klas kreeg een klein cadeautje met pasen - gewoon leuk en gezellig. Soms werd ik (bij muzikale evenementen) meegevraagd naar de kerk door klasgenootjes, tot gruwel van mijn ouders. Terugkijkend zou ik zo'n soort school ook kunnen kiezen voor dl. (En bijna gedaan, ware het niet dat we een iets uitdagendere school vonden).
De uitdagende scholen hebben een bijdrage hier van 500 per jaar per kind. Met 3 kinderen zou dat echt een flinke hap zijn. Ik voel dat de jongste uitgedaagd gaat moeten worden. Hij is 9 maanden. En natuurlijk vind iedere ouder haar eigen kinderen slim en speciaal. Maar ik weet voor mijn gevoel bijna zeker dat hij heel veel uitdaging nodig gaat hebben. Voor de kinderen zelf vind ik het juist fijn om 1 school uit te kiezen. Zou een kind dat uitdaging nodig heeft genoeg hebben aan 1 of meerdere uitdagende projecten buiten school? Clubjes/verenigingen/cursussen oid.
Dat is moeilijk te zeggen, onze oudste heeft ook uitdaging nodig, school gaat hem op alle fronten heel gemakkelijk af. Wij kiezen voor extra uitdaging buiten school. Het leren spelen van een instrument, wetenschapscursus buiten school, activiteiten van de bieb, 3x in de week sporten. Wat mij betreft hoeft uitdaging niet perse op school te gebeuren. Succes met jullie keuze!