Wij geven gecombineerd en ze eet echt alles. Eten jullie gezamenlijk of apart? Merk bij m'n dochtertje dat als ze ons ziet eten ze niet weet hoe snel ze haar mondje vol moet duwen. En als haar bordje leeg is dan moeten wij ons eten afstaan Wat zijn de eet momenten? Zijn die misschien te dicht op elkaar waardoor het warm eten niet meer interessant is? Hier krijgt ze vanaf 2 uur niks meer (muv drinken), geef ik wel wat dan raakt ze haar avondeten nauwelijks aan. Wij eten wel al om 5 uur warm dus 3 uurtjes zonder kan ze goed hebben.
Rapley is een manier om kindjes te leren eten en in het algemeen is wel het idee dat kindjes dan makkelijkere eters worden. Dat komt niet zo zeer door de stukjes, maar door de res. Ze krijgen de mogelijkheid om zelf het eten te ontdekken. Kunnen zelf hoeveel ze eten, kunnen van tevoren voelen hoe de structuur is. Maar ook, ze zitten aan tafel en zien hun ouders en broers en zussen eten, er is tijd voor het eten. Maar een groot deel van die voorwaarden kun je ook hebben met geprakt of gepureerd eten. En als papa aan tafel altijd groente laat liggen kun je rapleyen tot je een ons weegt, maar dan verklein je sterk de kans dat je kind wel groente eet. Net als dat je altijd voor de tv eet of je kind alleen zet. En dan heb je ook nog gewoon de variabele, jouw kinds karakter. Het ene kind durft meer, proeft meer, kan makkelijker eten. Het andere kind is met andere zaken bezig. Al met al, in het algemeen eten kindjes die via Rapley eten krijgen makkelijker, maar er zitten zoveel variabelen achter, dat het absoluut niet een 1op1 situatie is.
Hier eet ons rapley-etende kind het slechtst van de twee. De andere kreeg potjes of zelfgepureerd eten. oudste die niet rapley at probeert meer uit en eet erg verschillend. jongste die wel rapley kreeg is altijd wat moeilijk geweest met eten. en nu nog steeds van alleen die ranja lust ik en dat broodbeleg etc. Houdt niet van afwisseling. Ik denk echt dat dat karakter is en totaal niets met rapley heeft te maken gehad. Het is gewoon een manier van leren eten en uiteraard promoten ze die manier met de voordelen die er door zouden komen. In ons geval zien wij die voordelen dus echt niet! Die zien wij dus juist bij ons niet-rapley kind.
Ik denk ook niet dat het veel verschil maakt. Zoontje kreeg ook potjes en prakjes, de eerste maanden zelfs gepureerd en heeft ook zulke fases gehad. Vind 9 maanden wel jong, hier zat er dan vaak iets achter. Bijvoorbeeld tanden die doorkwamen of een verkoudheid of griepje waardoor hij geen zin had om te eten. Als hij pijn in z'n mondje had, had hij geen zin om op stukjes brood te kauwen, dat deed zeer en dan ging hij er maar mee spelen. De echte peuterfase van ik wil niet eten en ik eet dan ook niets meer wat mama me voor zet, want alles is vies. Dat begon pas rond de 1,5 geloof ik.
Precies, Rapley geeft wel veel voorwaarden waardoor een kindje makkelijk goed gaat eten, maar geen 1 op 1 garantie. In onze omgeving klopt het wel...mijn kinderen zijn de enige die rapley bijgevoed zijn en ook de enige van alle kinderen die wij kennen die geen eten-weiger-fase als dreumes of peuter hebben gehad. Ik geloof niet dat het 100% garantie is, maar zeker wel dat het helpt.
Het zijn peuters. Dat is het antwoord op je vraag gewoon. Groeien ze goed? Dan is er niets aan de hand. Geen druk op het eten leggen, gewoon aan blijven bieden, zelf het goede voorbeeld geven en het gezellig houden aan tafel. En dan ineens... gaan ze weer eten Even extra info: tot ongeveer een jaar groeien baby's gigantisch hard en is de energiebehoefte dus ook enorm hoog. Daarna vlakt de groei heel erg af en neemt dus ook de energiebehoefte af. Hoeven ze dus ook echt minder te eten dan daarvoor Bovendien ontdekken ze dan dat ze zelf invloed hebben op situaties, nee kunnen zeggen en gaan ze daar lekker mee experimenteren. Hoe drukker jij je dan maakt, hoe leuker dat experiment wordt.... Lekker laten gaan dus. Jij bepaald wat er gegeten wordt, je kind bepaalt hoeveel het daarvan eet. Geen alternatieven bieden, als ze honger hebben/krijgen, gaan ze echt weer eten
Hier precies hetzelfde . Oudste heft altijd volgen rapley gegeten. Jongste heeft van 2,5 maand tot 8,5 maand sondevoeding gehad en ging daarna pas echt eten. Heeft ook heel jong al veel zoeten dingen gehad zodat ze maar ging eten. Ze is nu een makkelijke eter die dingen prima wil proberen. En is verder helemaal geen zoetekauw en drinkt het liefst water.
Ik denk dat het daar los van staat. Hier kregen ze gepureerd en geprakt eten. De ene eer gewoon (lust wel aantal denken niet... zegt ze) en de jongste eet echt alles.
Haha Ik snap je. Ik bedoel dat ik me aan alle 'regels' van rapley hield. Ik heb alles volgens dat schema gedaan.
Wij eten altijd samen! 7.00 brood 10.00 fruit 12.00 brood 15.00 fruit + gezond koekje 17.30 avond eten
Snap ik maar met mijn dochter van 3 die zo goed als niks eet in mijn achterhoofd. ..... die begon ook met zulke fratsen rond 10 maand en dat is nooit meer goed gekomen. Ook geen betere periodes meer mee gehad. Ik vrees dus dat dit geen fase is.
De echte rapley methode vind ik niets en erg eng! Wachten tot je kind ergens in stikt met die grote stukken. En van gooien met eten hou ik ook niet.... Leer het maar weer eens af. Daarom altijd een combinatie gedaan van potjes en stukjes vers eten van ons zelf (stukjes, geprakt of steeds iets groffer aangepast aan de leeftijd). Daarbij geven ze zelf ook prima aan hoeveel ze willen (duidelijk weigeren als het genoeg is). En krijgen ze via ons eten ook de smaak en structuur van vers eten mee. Nooit problemen gehad en prima eters die alles lusten! Voordeel is dat ze minder negatieve ervaringen opdoen met eten (ivm verslikken of bijna stikken) en ik weet hoeveel ze binnenkrijgen. Ook gaat het een stuk sneller zodat we als gezin gezellig aan tafel kunnen zitten (dat rapley duurde eindeloos en wat een gesmeer. ..).
Hier allebei volledig Rapley, en dat was echt geen 'wachten tot je kind stikt' hoor?! En gooien met eten doen ze ook niet. Het duurt ook niet eindeloos en is ook geen gesmeer. Vind dit echt een vreemd vooroordeel...
Hier is ze nooit bijna gestikt ofzo, ging altijd gewoon prima. En met rapley zie je toch prima wat ze binnenkrijgen? Een banaan is een banaan en een stronk broccoli is een stronk broccoli Ik vond rapley juist makkelijker omdat je niet met een lepel in de weer hoeft, een kind eet lekker zelf. Jongste heeft door omstandigheden alleen maar potjes gehad en dat gedoe met die lepel vond ik juist irritant. Bij rapley kiezen ze zelf wat ze willen eten.
Mijn dochter heeft ook alles via de rapley methode gekregen. Niks geprakt en zelden een potje. Ze is nu 4,5 jaar en eet prima, ze heeft de weigerfase met eten nooit gehad. Ook nooit bijna gestikt in eten trouwens en lust nu praktisch alles. Wat een vooroordelen hier weer over stikken en smeren...
Mijn kinderen hebben zich nooit verslikt met rapley hoor. En dat gooien met eten is ook overgegaan. Je argumenten klinken net als wat ik vaak hoorde toen ze in de draagdoek woonden: zo leren ze nooit lopen! Ha ze liepen allebei voor ze 1 waren los. Ze bleven ook niet tot hun zestiende aan de borst en ze eten ook normaal. Dat heeft best even geduurd, maar alles op zn tijd