Even kort mijn frustratie kwijt, en ben benieuwd naar jullie mening. Vrijdag de 9 e krijgt mijn kind lichte koorts (38.6). Niet direct in paniek, gewoon verzorgen en extra aandacht. Zaterdag was een rare dag (mijn oma overleed), maar s avonds laat 40 graden koorts. Dit houdt aan, zo, ma, di. Zondag gewoon thuis, maandag bij Oma met Neefje lekker samen gespeeld ondanks de koorts en dinsdag gaat mijn man naar de dokter met hem omdat het wel lang duurt en hij pijn lijkt te hebben. Ik geef nog mee dat het mij opvalt dat hij last van zijn evenwicht lijkt te hebben (valt onverwachts om etc). Dokter kijkt alles na en ziet niets bijzonders. Woensdag is de koorts in 1 klap over, gelukkig maar, en bijkomend voordeel, hij kan weer naar de creche. Hij blijft jengelig en een beetje draken (niet zelf spelen, veel slopen en smijten en ontevredenheid) eigenlijk het hele weekend. We kijken er naar uit dat hij weer gaat slapen want hij eet slecht en is niet te harden eigenlijk qua gedrag. Ik dacht aan een sprongetje (eerste kiezen zijn al door). (Ik geef hem geen paracetamol als hij geen koorts heeft, omdat hij laatst ondertemperatuur had vanwege de paracetamol.) Vanmiddag bel ik de creche om te vragen hoe het gaat vandaag met de draak, en ze geven aan dat hij een gigantisch loop-oor heeft. Ze geven aan dat dit waarschijnlijk het gevolg is van de middenoorontsteking die hij gehad heeft. Middenooronsteking??? Mijn arme schat had dus een middenoorontsteking met best veel pijn, en de dokter heeft dit niet gezien??? Hoe dan? Kijk-apparaat stuk? Ik begrijp dat de dokter ook maar een mens is, maar het gaat wel om mijn kleine dreumesje! Wordt zoiets vaker gemist??? Wat kan ik de volgende keer anders doen?
Zoiets is echt goed te missen hoor. Het kan heel goed dat je pas iets aan het trommelvlies ziet vlak voor het open breekt. Dat kun je de arts dus echt niet kwalijk nemen.
Een oorontsteking kan zich erg snel ontwikkelen, dus kan zijn dat die pas ontstaan is nadat je bij de dokter geweest bent. De dokter heeft 'm in dat geval dus niet gemist, maar de ontsteking was er dan gewoon nog niet toen je bij de dokter was. Je kunt dus niet zo heel veel anders doen dan de signalen gaan herkennen en iig een volgende keer aan te geven dat hij na het bezoek aan de dokter toch een oorontsteking ontwikkelde met loop-oor. Als dat te vaak gebeurt, zul je een verwijzing krijgen voor een KNO-arts. Maar een kind mag een paar keer per jaar oorontsteking hebben. Hoort erbij.
Het oortje was al licht ontstoken volgens dr maar niet aan doen zei hij. Icm mijn opmerking ivm evenwicht ook niets aan kunnen doen? Denken jullie dat het daarna, na de koorts is ontstaan? Ik zat net in de auto wel te denken dat ik een signaal had gemist, huilen bij neerleggen op commode. Ik had het onder algehele ontevredenheid geschoven maar ik denk nu toch die oorontsteking idd. Nu niets meer aan doen behalve schoonmaken he?
Ik vind dat je naar de huisarts kan bellen. Gewoon vriendelijk uitleggen dat het kdv jou belde ivm met loopoortje en dat zij denken dat het door een middenoorontsteking komt. Dat je er erg van bent geschrokken. Dan kan de huisarts jou uitleggen hoe hij tot zijn conclisie kwam en wat hij zag. Hoeft niemand te speculeren en het is wel zo eerlijk, toch?
Bij een lichte ontsteking doen ze inderdaad niets, dat moet vanzelf overgaan. Als een kind dan na een paar dagen nog steeds koorts heeft en echt beroerd is, wordt er vaak gestart met antibiotica. Dus dat de arts niet meteen iets heeft gedaan is normaal.
Sowieso wordt aan een enkelzijdige oorontsteking vaak niets gedaan. En loopoor is de natuurlijke oplossing van het lichaam en betekend dat de druk en pijn vaak weg is en binnen enkele dagen het vanzelf geneest. https://m.thuisarts.nl/oorontsteking/mijn-kind-heeft-middenoorontsteking?mobile
Dan is die ontsteking verder opgelopen en en loopoor geworden. Is wel normaal, niet iets om heel erg van te schrikken. Wel heel vervelend voor je kindje, want zeer pijnlijk. Bij een oorontsteking is het beleid om af te wachten of het vanzelf weer overgaat. Pas als dat na 3 dagen nog niet het geval is, wordt er antibiotica voorgeschreven. Dat je huisarts dus heeft aangegeven dat er met dat rode oortje verder niets gedaan wordt, klopt wel. Hier hadden ze echter bij rode oortjes altijd al wel flink last, dus dat betekende dan strak elke 8 uur paracetamol. Niet willen liggen is idd een signaal: bij liggen neemt de druk op de oren toe en dat betekent dus ook meer pijn. Ook problemen met evenwicht is zo'n signaal dat bij oorontsteking kan horen. Nu het eenmaal is doorgebroken, is het ergste leed geleden: de ontsteking kan dan afzakken. Als het vaak voorkomt, zou ik verwijzing naar een KNO-arts even bespreken met je huisarts: er zullen dan ws buisjes geplaatst worden, waardoor het openbreken van het trommelvlies voorkomen kan worden en daarmee ook de heftige pijn die dat veroorzaakt.
Oorontstekingen zijn goed te missen, zeker door huisarts. Onze mannen hebben ze regelmatig en bij ons is het niet handig vanwege slechthorendheid. Eigenlijk kan een kno met een speciaal apparaat een oorontsteking die niet zichtbaar is, opsporen. Dus het is echt niet gek dat een huisarts het mist aks het er toen al was. Volgende keer weet je in ieder geval de signalen. Hier mis ik ze trouwens ook nog.... Soms is het gewoon lastig!