Niemand zegt dat je maar niéts meer moet doen. Dat is in België ook niet zo. Maar van de voorbeelden die ik hier lees, zou ik zelf ook gek worden... Betrokken ouders is leuk en noodzakelijk, maar als je als school voortdurend een beroep moet doen op de goodwill van ouders gaat er toch ook echt iets fout.
Ik kan vanuit het onderwijs vertellen dat er in de laatste jaren veel meer belang wordt gehecht aan de betrokkenheid van ouders bij 'de schoolcultuur' omdat dit op latere leeftijf zn vruchten toch lijkt af te geven. Ik werk zelf op een middelbare school, we hebben dan niet van die kleine gekke activiteiten ( schoonmaken etc.) maar wij stellen ouders ook verplicht te komen naar, informatieavonden, oudergesprekken en andere groepspresentaties. Dit, omdat we weten dat deze ouders betrokken moeten blijven bij de doelgroep die we hebben en dit meestal niet sterk genoeg gebeurd. Nou kan de plaats/wijk waar ik werk daar ook nog wat mee te maken hebben maar goed. ( en dit gebeurd lang niet op elke middelbare school, ik heb 2 broertjes op 2 verschillende middelbare scholen en daar is niks verplicht.) Tot slot, je kind vind het goud waard als je betrokken bent, en hem vertegenwoordigd! Mocht je bij hem hierover mopperen, dan kan hij dit onbewust interpreteren als het tot last zijn... Misschien eventueel een idee om de ouderraad in te gaan?
Ook dat heeft met keuzes te maken. Heb je wel eens over de Belgische wegen gereden? Sommige snelwegen daar zouden in Nederland zowat als onverharde weg gekwalificeerd worden. Ook heeft het leger een tijdlang zonder munitie gezeten. Onderhoud van de kerncentrales laat ook nogal te wensen over. Maar elke school heeft z'n eigen schoolbus. Keuzes.
Ik ben de laatste om te zeggen dat België het paradijs is Maar daar ging het ook niet over. Uit dit topic blijkt dat Nederlandse scholen gewoon erg veel op ouders leunen. En opnieuw, betrokkenheid is belangrijk. Maar als je wekelijks ouders vraagt voor allerhande klusjes...
Ik denk dat je België en Nederland hierin niet echt kan vergelijken. In Nederland werken heel veel mensen (vrouwen én mannen) parttime, en is het dus veel makkelijker voor ouders om te helpen, dan de ouders in België, die vaak fulltime werken. Of is dat inmiddels veranderd?
Het heeft wel degelijk met elkaar te maken. Geld wat in Nederland bv. naar het wegennet gaat, gaat in België naar de scholen Daarom kan je het ook zo moeilijk met elkaar vergelijken. Budgetten worden gewoon heel anders verdeeld op alle vlakken.
Ja en nee. Natuurlijk kan je een cent maar één keer uitgeven. Maar het is geen balans tussen wegen en scholen. Er zijn duizenden potjes waar geld naartoe gaat of net niet gaat. Dus uiteindelijk komt het neer op keuzes maken. En ja, hier werken nog steeds veel meer ouders voltijds dan in Nederland. Je zou dus ook kunnen argumenteren dat daardoor het BNP hoger ligt, dus de inkomsten uit arbeid en toegevoegde waarde ook, dus meer geld om weer te investeren in scholen Het is een complexe puzzel.
Toen wij de middelste inschreven voor school is er heel duidelijk aangegeven dat ze ouder betrokkenheid verwachten. Logisch vindt ik. Ik help dan ook waar ik helpen kan! Ook met de baby, doe haar in de draagdoek bij mij op de rug en dan is er veel mogelijk. Vindt het ook gezellig, de ouders van de kinderen uit de klas van dochter zijn leuke mensen en iedereen kan het goed met elkaar vinden.
De basisschool die wij op het oog hebben maakt een onderscheid tussen 'ouderbetrokkenheid' (wat jij als voorbeelden noemt) en 'ouderparticipatie' (luizenmoeders, voorleesmoeders, schoonmaken etc). Hoe taxeer jij dat onderscheid vanuit je ervaring in de praktijk? Zelf was ik (bij de oudere kinderen) overigens zeer 'betrokken', maar ik 'participeerde' niet of nauwelijks.
De wegen die herken ik direct. Maar de staat van ons leger is nou ook niet om over naar huis te schrijven, helaas.
op de school van mijn kind vul je elk jaar aan het begin van het jaar een formulier in of je wilt helpen, zo ja met welke dingen en ook op welke dagen/tijden je wel en niet beschikbaar bent. ik help meerdere malen per week op school (luizenmoeder, flitsen, knutselen, mee met uitjes en ook met versieren, schoonmaken en andere minder leuke taken). Ik vind het leuk en belangrijk betrokken te zijn bij wat mijn kind doet op school. En zolang hij het zelf ook leuk vind dat zijn moeder regelmatig helpt en meegaat met zijn klas blijf ik dit doen ook. edit... ik kan me bijv. groen en geel ergeren aan ouders die het hele jaar niet mee helpen op school maar wel beledigt zijn dat ze niet mee mogen op schoolreisje. Dan denk ik, het is niet alleen de leuke dingen waar je aan mee kunt doen... (gelukkig hebben bij ons op school de ouders die veel helpen de eerste keuze mee te gaan op schoolreisje daarna worden de plekken die over zijn aangevuld met ouders die zich opgeven).
Wij krijgen ook wekelijks wel mail van leerkracht of klassenmoeder (2 kinderen) dat er dingen gedaan moet worden. Ik ben tbm dus heb veel tijd. Dingen als schaatsen etc aan schaffen gaan mij te ver. Niet voor 1 keer en daarna niet meer. Gelukkig wordt dat ook niet gevraagd. Waar ik bij ons juist tegen aan loop dat ik vaak te laat ben met reageren. Terwijl er veel werkende moeders zijn. Als ik 1,5 dag later reageer zijn er al genoeg ouders die al wat doen. Heel fijn voor de school natuurlijk. Ouders onderling is een ander verhaal . Heb al een aantal keer gehoord "het zijn altijd dezelfde die het doen" terwijl ik dat totaal niet zo ervaar ( ben vaak te laat) Hier met verjaardagen altijd een gezamenlijk cadeau. Iedereen maakt iets (zoals een bloem) en dat wordt samen gevoegd en er wordt een bijdrage van 1 euro gevraagd Of iets kleins als een zakje met zaadjes voor de tuin. Ik koop daarnaast nooit iets extra voor een leerkracht. Dat vind ik ook niet nodig want er wordt al iets gedaan.
Tja, dat ligt echt aan de school die je kiest. Elke school is anders. En ook elke leerkracht trouwens wel, want ik heb collega's die ook nogal wat van ouders vragen. Dus voor ouders die nog moeten kiezen: vraag hiernaar bij je oriëntatie. Ik houd er gewoon rekening mee dat ouders werken.
Bij de oriëntatie voor de school voor onze dochter vond ik de ouderbetrokkenheid ook wel een dingetje. Ik wil wel wat doen maar het houd ook wel op ergens (mn overdag). Bij 1 school waar we zijn gaan kijken stond het woord ouderbetrokkenheid zo vaak in de schoolgids dat ik er een knoop van in mn maag kreeg, voelde me bij voorbaat al schuldig. Maar bijv ik werk 4 dagen, dan kan ik niet elke keer paraat staan ook al zou ik willen. Als ik elke keer vrij moet nemen voor een paar uurtjes kunnen we niet op vakantie omdat mn dagen op zijn... Het is dus niet altijd onwil. Ik zal sowieso eea gaan missen en voor "straf" dan mag ik dus ook ook niet mee op schoolreisje of iets anders leuks....?
Ik heb dan weer niet zoveel begrip voor mensen die niet snappen dat het nou eenmaal niet altijd kan. Als ik werk... werk ik onder schooltijd dus help ik niet. Daarentegen in de tijd dat mijn dochter op school zit ook 2x zonder werk gezeten en dan doe ik het met alle liefde. En ik kan NOG minder tegen mensen die vinden dat je het maar voor je kind over moet hebben om af en toe vrij te nemen om op school te helpen. Dat bepaal ik zelf nog wel. Als het kan, kan het... kan het niet... is dat jammer. En niet alleen voor dochterlief maar ook voor mij want ik doe het graag.
Hier kan je je ook opgeven voor activiteiten, maar veel is inderdaad op ma, di en do en dan werk ik. Met Sint maarten ben ik mee geweest en heb toen gevraagd of mijn zoontje met het kdv mee mocht lopen (zit allemaal in het zelfde gebouw). Het ging helemaal niet lekker (lees huilende zoon), maar mocht absoluut mijn zoontje niet troosten. Heb dit als erg vervelend ervaren en zal dus ook volgende keer minder staan te springen om te helpen.
Nou ja niet voor straf. Maar we maken allemaal onze eigen keuzes. En als ik mee mocht op schoolreis dan kreeg je mijn plek...ik heb daar nl niet zoveel mee. Maar ik weet dat veel ouders dat wel leuk vinden. Je snapt dan toch wel dat het niet eerlijk is voor degenen die altijd klaarstaan met poetsen, luizen pluizen e.d. met schoolreis overgeslagen worden omdat er moeders zijn die het er wel voor overhebben om een dag vrij te nemen voor schoolreis maar niet om de klas te poetsen?
Ik vind die uitstapjes juist altijd zo veel werk, haha, dolblije kinderen die je bij elkaar moet houden... laat mij maar luizenpluizen hoor
Nou dat heb ik dus ook. Kleine uitstapjes niet...maar schoolreis...brrr. hier gelukkig pas in groep 6. Maar begrijp de scholen wel die die moeders "voorrang" geven.