Vast een hele domme vraag hoor. Maar op veel verpakkingen staat na openmaken beperkt houdbaar. Dat vind ik een hele vage term. Hoelang bedoelen ze met beperkt? Meestal zorg ik maar dat het dezelfde dag op is.
En dat vraag ik me nu juist ook vaak af. Op flessen ketchup staat het dus bijvoorbeeld ook "na openen beperkt houdbaar". Word ik dan geacht binnen een paar dagen zo'n hele fles ketchup weg te werken? Wat mij betreft, mag daar wel wat meer duidelijkheid over komen. Ik vind het geen domme vraag. Ik vind "na openen beperkt houdbaar" een hele vage omschrijving.
Hangt heel erg af van wat voor product je hebt natuurlijk, maar de aanduiding is zeer vaag inderdaad!
Ligt eraan wat het is. Bij dingen als zuivel/vleeswaren, die vergaan sneller, dus dan blijven ze niet lang liggen. Maar bij iets als een fles ketchup duurt dat wel langer, dat vergaat toch niet zo snel met die bult suiker erin. Dat doe ik meer op geur/smaak..
Inderdaad op kleur, geur, smaak. Meer chemische en bewerkte dingen blijven echt wel lang houdbaar hoor, zo stond hier een paar jaar een flesje bbq-saus achterin de koelkast. Het zag er aldoor goed uit en ik kijk sowieso zelden naar data, totdat ik mij op een gegeven moment bedacht wanneer ik het eigenlijk ooit aangeschaft had. Geroken, gekeken en geproefd: echt nog zoals het hoorde. Zegt veel over het product en het ging dus alsnog weg
Beperkt houdbaar betekenddat je de kleur , geur en smaak moet gebruiken als je het product na een aantal dagen wil consumeren.
Dan snap ik nog niet de reden waarom ze dan op die flessen vermelden "na openen beperkt houdbaar". Beperkt betekent in mijn ogen "kort". In elk geval niet langer dan een paar dagen tot paar weken. Als het nog maanden of zelfs jaren houdbaar is, slaat het woordje "beperkt" dus kant noch wal.....
Ik vind het dan weer klinken als 'vergaat ooit'. Maar dat kunnen ze dan weer op alles zetten In dit geval gaat het om pure appelmoes in potjes zonder toevoegingen. Ik zou het potje 4 dagen nodig hebben om op te maken. Zou dat te lang zijn? Anders moet ik het gewoon in 4e delen en de delen die ik niet nodig heb invriezen.
Daarom kijk ik nooit op houdbaarheidsdata. Ik ruik, kijk en proef en bepaal zelf wel of het nog lekker is.
Dat is voor mij lastig. Geuren moeten heel sterk zijn wil ik ze kunnen ruiken, en daardoor kan ik dus ook niet helemaal goed proeven.
Bij appelmoes is het denk ik hetzelfde als bij jam, zolang er geen schimmel op zit, is het nog goed . Ik denk bij appelmoes dat 4 dagen moet kunnen en anders zie je het meteen.
Hier gaat dat eigenlijk altijd wel hoor in 4 dagen. Lastig dat je het zelf niet goed kunt beoordelen: ik vind appelmoes namelijk op een gegeven moment muffig ruiken en 'anders' smaken. Maar anders gewoon eerst kijken of je het zoveel dagen wilt eten
Ik zou een mailtje sturen naar de fabrikant. Die hebben meestal wel een contactcenter, die dit soort vragen beantwoord. Is in elk geval geen rare vraag!
Zo kun je het ook bekijken. De vraag rijst in dat geval dan weer: "wanneer vergaat het dan"? "Hoe lang doet het er dan over om te bederven"?
Precies, ik vraag het me ook altijd af en sta altijd weer met een aangebroken fles saus, sladressing, pesto of jam oid in mn handen van; kan het nog of niet?! Ik gebruik het vaak zo weinig dat ik iedere keer weer een nieuwe fles kan kopen omdat ik twijfel.. beetje zonde zo'n hele fles voor eenmalig gebruik..
Beperkt betekent: niet oneindig. En dat je dus gewoon moet opletten. Bij kort houdbare producten kan de werkelijke houdbarheidsdatum soor voortijdig openen eerder komen te liggen dan de uiterste houdbaarheidsdatum.
Lekker joh! Elk stukje vlees en vis gewoon met een dikke klodder ketchup Ik vind het ook een vage term en ga ook van een paar dagen uit als ik het lees.
Hier ligt t aan het product. Op een pak melk staat t ook, dan bewaar ik dat geopende pak nog een dag of drie in de koelkast. Met sap idem. Jam, ketchup gebruiken wij gewoon langer. Totdat het niet meer goed is. Jam kan je geopend zeker een maand gebruiken, langer weet ik niet. Na een maand is dat potje wel leeg bij ons.