Bedankt voor het meedenken, zal het doorgeven! Ik zie dr morgen weer, ben benieuwd wat rechtshulp zei.
Het is inderdaad een andere situatie als een hypotheek sluiten voor een andere woning maar het gedeelte dat zij opnieuw gaat financieren, daar moet zij wel gewoon aan de inkomsten-/lasten toets voldoen (GHF regels). Daarnaast gaat zij het gedeelte van haar ex opnieuw financieren dus moet het een annuïteiten of lineaire lening worden.
Ik moet hier toch even op reageren. Op al jouw (cynische) vragen is het antwoord 'ja'. Is dat eerlijk? Voelt dat eerlijk? Dat doet er niet toe! Jouw collega zit in een heel vervelende situatie die ze echter heel lang aan had zien kunnen komen. Daar heeft ze echter zich niet op voor bereid. Begrijpelijk, maar nu is het tijd om met de realiteit om te gaan en is ze denken ik meer gebaat bij een reality check in plaats van goed bedoeld mee huilen met de wolven zoals jij nu doet. Haar ex doet niet normaal, hij zoekt geen baan en zij moet hoogstwaarschijnlijk het huis uit. Dat is de realiteit. Dat kan ze beter leren accepteren en vanaf daar haar beste opties gaan uitzoeken.
Als ze gaat huren en ze verdient amper wat, dan is er ook nog huurtoeslag. Daar zal ze dan recht op hebben en dan betaalt ze ook niet meer dan die 400. Het is een bijzondere constructie om op deze manier afhankelijk te zijn van je ex. Een huis op beide namen. Hij betaalt niets. Dat is een groot risico op heel veel fronten. Aangezien de basis van vertrouwen ook al geen meetpunt is. Kortom: een scenario dat als het zwaard van damocles boven je hoofd hangt. Al jaren lang kun je alleen maar hopen op dat het goed gaat. Op basis van een nul komma nul goed onderbouwd en ingedekt fundament. In dit geval moet ze echt juridisch bijgestaan worden. Stappen eerder voor zijn dan hij. Zorgen dat het huis of op haar naam komt..of weg wezen. Laat ze een gesprek aanvragen met de woningbouw en de situatie uitleggen. Maar dan nog. Kosten technisch.. ze kan niet morgen al gaan huren. Eerst moet dat huis verkocht worden. Anders xit ze alsnog met dubbele lasten. Daarnaast moet huis 2 nog overgedragen worden. Dat kan dan alleen als die 10000 op tafel ligt. Hooguit kan ze hem nog beïnvloeden door zijn zeer slechte positie te weerleggen. Gebruik te maken van zijn zwakte en zelf kijken of ze hem met die 10.000 uit kan kopen. Dus: - Zij leent 10000. Misschien via de overwaarde en het verhaal dus ze moet een gesprek aanvragen met de hypotheekverstrekker/bank - Ze rekent uit hoeveel hij in al die jaren niet betaald heeft (tenzij hier schriftelijk mee akkoord is gegaan) - Dat tel je op dan kom je een aardig eind in de buurt van de helft van de overwaarde. -Wellicht kan hij met deze argumenten afstand dien van zijn eigendomsrecht op de woning. Via de officiele wegen kan ze hem niet uitkopen. Maar ga in gesprek. Er zijn misschien meer opties dan je denkt. Maar sowieso.. als er wat met het huis is..de rente verandert.. dan nog is er een probleem. Ze kan het niet hetalen. Wat een onrust moet fit geven.
Ja, jullie hebben ook gelijk hoor, dat geef ik eerlijk toe. Ik kan me voorstellen dat het destijds een goed idee leek, maar de afhankelijkheid is natuurlijk niet goed. Juist door dit situaties weet ik weer waarom ik 34 uur per week werk, ik wil nooit zo financieel afhankelijk zijn van een man. Ze heeft gebeld met de juridische helpdesk, die moeten het allemaal uitzoeken en gaan haar terugbellen. Krijg je trouwens ook huurtoeslag als je in de vrije sector huurt?
Des te meer reden om dat huis te verkopen, ieder hun eigen deel van het geld te nemen en op die manier ook financieel niet meer aan elkaar te zitten.
Ja, dit is dus ook helemaal wat ze wil. Daarom heeft ze vorig jaar toegezegd het huis te verkopen. Probleem nu is dus die belastingschuld van hem en dat ze er ineens erg snel uit moet, terwijl ze nog niks nieuws heeft.
nee als je in de vrije sector huurt heb je geen recht op huurtoeslag, overigens geldt hier vaak ook weer een minimum inkomensgrens aan... denk dat t heel lastig zal worden voor haar om in dit huis te kunnen blijven... en iets verder uit de buurt huren bijvoorbeeld? het zoekgebied vergroten? ja goed je haalt de kinderen uit hun omgeving...maar dat moet tenslotte ook als ze op 4-hoog in een flatje in Amsterdam moet gaan wonen....
Vrije sector kan je idd geen huurtoeslag krijgen. Maar ze kan wel particulier huren - zolang de huur onder de huurtoeslaggrens blijft kan ze gewoon huurtoeslag ontvangen. Dus ze hoeft niet alleen bij woningbouw kijken.
Als je van een particulier huurt en je huurbedrag ligt onder de grens voor huurtoeslag (720 Euro of zo) dan kun je ook gewoon huurtoeslag krijgen mits jouw eigen inkomen niet te hoog is.
Hangt ook een beetje af van wat ze afgesproken hebben in samenlevingscontract/ huwelijkse voorwaarden, scheidingscomvenant en dergelijke.
Probleem dan weer is denk ik dat ze door de overwaarde van het huis teveel spaargeld heeft. Dan kom je ook niet in aanmerking voor huurtoeslag geloof ik. Ik hoor maandag van mn collega wat de juridische helpdesk heeft gezegd. Ik heb haar ook geadviseerd om bewijs aan d'r ex te vragen. Want hij kan nu wel van alles roepen, maar misschien is het een storm in een glas water. Misschien roept hij maar wat om haar onder druk te zetten en z'n zin te krijgen. Ze is ook in behandeling voor een depressie/eetstoornis en staat niet zo stevig in haar schoenen. Ik ben bang dat hij daar flink misbruik van maakt.
De ex is mede-eigenaar van de woning. Zijn schuldeisers kunnen zich op die woning "verhalen". Dat betekent dat ze de woning ook kunnen verkopen. De bank heeft met de hypotheek meteen ook het recht om de woning te verkopen, die hoeft daarvoor niet eens naar de rechter. Als er nog overwaarde is, dan is dat voor andere schuldeisers. Het feit dat de belastingschuld slechts van 1 van de eigenaren is is dus niet van belang bij de verkoop van de woning. Wat wel van belang is, is dat de belastingdienst alleen geld kan ontvangen uit het overwaarde gedeelte van de man (ik ga er dan wel vanuit dat de schuld niet van de vrouw is).
De grens is iets van 22.000 euro zo uit mijn hoofd. Zit je daaronder krijg je rein huursubsidie. Ik denk dat jouw collega uit de weerstand moet komen en gewoon actiever opzoek moet naar iets anders om los te komen van deze man. Zoals ik eerder aangaf, als haar huis verkocht moet worden kan ze urgentie krijgen omdat ze oo straat staat. Dit icm haar hoge inschrijfjaren moet dat sowieso goedkomen.
Echtscheidingsconvenant en samenlevingsovereenkomst hebben geen invloed op schuldeisers. Deze afspraken gelden alleen tussen de exen onderling. Schuldeisers hoeven zich niet te houden aan wat de exen afgesproken hebben mbt de verdeling van de schulden
Maar zijn in dit verhaal afspraken rondom de kinderen dan geen zogeheten verzachtende omstandigheden?