Een droombaan, als je 11-12 bent? Dat weten de meeste dan echt nog niet. Kinderen weten vaak als ze 15-16 zijn nog niet eens wat ze later willen doen of überhaupt welk profiel ze moeten kiezen. En als ze dan op een opleiding naar keuze zitten gaat 30% nog iets heel anders doen. Ik denk dat je het kind op de voor het kind hoogst haalbare plaats moet zetten. Daarna zie je wel weer verder.
Daar ben ik het niet mee eens...de hoogst haalbare plek is niet wat elk kind wil. Ook al weten ze niet precies wat ze willen, door kinderen te laten ploeteren demotiveer je ze soms nog meer.
Dan zal er nog wat anders hebben meegespeeld denk ik? Ik had 545 en kon zonder problemen naar het gymnasium. 550 is het hoogste wat je kan halen dus zou 547 echt wel vwo advies ziin over algemeen. Denk ik dan als leek
Gelukkig kijken ze nu echt niet perse meer naar de eind-citoscore. Onze dochter kreeg vwo-advies nav het llv-systeem en haar werkhouding/tempo etc. Haar cito heeft ze vervolgens erg slecht gemaakt ik dacht vmbo/havo. Gelukkig mocht ze toch gewoon naast het vwo. dat zou vroeger waarschijnlijk anders zijn geweest.
Nee hoor, was een "modelleerling", mijn leraars advies was ook vwo en daar ben ik ook naar toe gegaan, maar volgens mij was dat echt labeltje dat aan de cito hing met die uitslag?
Met welke score voor de CITO-toets mag je naar het VWO? | Educatie en School: Examen Volgens deze link is hetvanaf 545 naar vwo en dus niet 542. Maar goed, het is 20 jaar geleden, dus misschien was onze school ook wel heel streng, mijn zusje had 550 en dat was sowieso vwo.
Klopt, ze scoort niet stabiel met rekenen. Hoge pieken en af en toe een dal. Maar de andere juffen zeggen dat alleen dat geen reden is voor een lager schooladvies. Met name omdat ze vaak ook goed scoort. Begrijpend lezen doet ze ook erg goed.
De eindcito is niet meer doorslaggevend. Op de meeste basisscholen is het definitieve advies in februari omdat je doorgaans medio maart je kind moet hebben ingeschreven bij het VO. Valt de eindcito hoger uit dan kan het advies naar boven worden gesteld maar valt hij lager uit dan veranderd er niets aan het advies mits het verschil dusdanig groot is kan de school van inschrijving wel problemen geven. Hier een zoon in mavo/ havo brugklas met een eindcito van 537 conform het advies. Zijn Cito resultaten zijn in groep 7 gaan zakken van mooie A scores voor rekenen naar krappe B en c scores. Begrijpend lezen is altijd stabiel gebleven op een mooie B score en spelling doorgaans B en c scores. Begrijpend lezen en rekenen zijn graadmeters voor het advies maar veel belangrijker zijn inzet motivatie huiswerk attitude.
Wat staat ze dan voor rekenen? Rekenen en begrijp lezen zijn hier wel erg belangrijk. Zegt veel over inzicht maar als het een gemotiveerde leerling is willen ze best wel afwijken maar natuurlijk niet met rekencito op d en e niveau.
Ik vind het overigens wel raar dat je drie compleet verschillende adviezen krijg. Krijg je geen tijdelijk advies? Hier begin nov het tijdelijke advies met daarop volgend een gesprek met de leerkracht en het kind erbij.
Hier was dat dus geen punt in mijn tijd. Ondanks een 3 of 4 toch havo/vwo advies vanuit school. Ik denk dat ze ook naar een stuk karakter kijken/keken.
Ja dat is heel verwarrend. Lastig voor ons maar voor mn dochter nog meer. Zeker omdat 1 juf het mn heeft over wat ze niet goed kan. Ze staat gelukkig sterk in haar schoenen maar dit maakt je soms wel onzeker.
Is dat ook een oudere juf? Ik kreeg namelijk op de basisschool een mavo advies de reden mijn ouders en zus hebben mavo (VBO) gedaan dus kon ik onmogelijk naar de havo. Terwijl mijn rapporten altijd tussen de 7 en 9 zaten. Ik zo goed als nooit huiswerk had omdat ik alles op school af had. Goed was in begrijpend lezen en rekenen. Maar volgens school kon ik geen havo doen want dat zou te zwaar zijn. Nou ik heb mijn Havo examens allemaal gehaald met als laagste een 5,5 voor economie en dat was voor mij een moeilijk vak. Ben toen terug gegaan naar mijn basisschool en even met mijn cijferlijst voor die leraren die zeiden dat ik onmogelijk naar de havo kon gezwaaid. Ik heb alles gehaald met een zeer matige inzet. Heb zelf nooit een cito toets gemaakt mijn school gebruikte een andere toets. Daar kwam toen ook mavo uit. En in havo 3 hadden we een toets moeten maken om te kijken welk profiel bij je past zelfs daar kwam toen mavo uit met extra Frans. Dat was voor mij geen optie had economie en maatschappij met extra vak biologie.
Ik hoop dat het ook nu nog geldt, onze oudste met dyslexie scoort D/E op rekenen (omdraaien van letters, moeite met de verhaaltjessommen, ze snapt de berekeningen namelijk wel), spelling net zo, maar begrijpend lezen en woordenschat A/B. Algemene intelligentie ligt ook aardig boven gemiddeld, maar o.b.v. haar scores zou ze volgens mij echt een mavo-advies krijgen. Prima als ze daar gelukkig zou zijn, maar ze is dol op kennis vergaren, leren en heel veel lezen, daarom zit ze bijv. ook in een meer-/hoogbegaafd-klas 1 dag in de week voor meer uitdaging. Voor ons is het nog wat verder weg, maar ik lees dus wel even mee hier
Met begrijpend lezen op een A ben je al een heel eind in de goede richting. Hier kijken ze ook naar het karakter en de inzet van een kind. Onze middelste zit nu in groep 7 en wil zelf graag het VWO doen omdat ze dierenarts wil worden. Het kind is 11 jaar en heeft al helemaal uitgezocht welke vakkenpakketten ze nodig heeft. Ze haalt nu enkel hoge A scores maar met spelling scoort ze een C score, blijft echt haar zwakke punt. Ik hoop dat ze haar daar niet teveel op zullen afrekenen volgend schooljaar in groep 8, ze is een harde werker maar wel een perfectionist waardoor haar werktempo soms iets te laag is omdat ze alles controleert omdat het perfect moet zijn. Met een havo/vwo advies zijn we ook dik tevreden en kan ze altijd nog opstromen mocht het zo goed blijven gaan als dat het nu gaat. Uiteindelijk komen ze toch wel waar ze moeten wezen.
Maar heb je dan geen gesprekken met de leerkrachten? Je hebt toch niet met iedere leerkracht een apart gesprek? Ik begrijp het niet zo goed moet ik zeggen. Hier is het gewoon zo dat wanneer je kind bijv 2 leerkrachten heeft dat je dan een gesprek hebt met 2 leerkrachten tegelijk en die hebben dan vooraf besproken wat er op tafel komt. Dan gaat niet de ene leerkracht dit zeggen en de andere leerkracht dat, is toch heel ongeloofwaardig. Hier kregen we vorig jaar het tijdelijke advies op papier en nu gaat het per mail en daarop volgend is er een gesprek met de leerkracht (en) met daarbij ook het kind.
Dat doen ze gelukkig steeds meer en kijken niet meer enkel naar cijfertjes. Verzorging van het werk, huiswerk, gedrag in de klas, concentratie.