Herstel na totaalruptuur

Discussie in 'Na de bevalling' gestart door ffff, 22 jan 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ffff

    ffff Bekend lid

    9 okt 2012
    911
    545
    93
    Dag allemaal,

    Ik ben op zoek naar ervaringen van anderen over het herstel na een totaalruptuur. Ik zit nu op dag 11 na de bevalling en op zich heelt alles netjes. Had ook een knip en die wijkt een beetje en doet nog het meeste pijn, en de hechtingen kriebelen wat, maar verder gaat het echt voorspoedig. Wat me zorgen baart is dat ik merk dat ik soms, meestal tijdens bv. niezen maar ook spontaan, windjes niet kan ophouden. Ook moet ik zodra ik aandrang voel tot poepen naar het toilet en eenmaal daar voel ik niet goed wanneer ik "klaar" ben. Ook al maak ik het goed schoon, soms zit er een uur later toch een veegje ontlasting.

    Ik weet dat een conclusie trekken na 11 dagen te vroeg is en ik ga bekkenfysiotherapie volgen dus dat zal ook nog helpen, maar een angstig stemmetje in mijn hoofd blijft maar zeggen dat ik misschien wel in enige mate incontinent zal blijven :'(

    Ik ben eigenlijk op zoek naar ervaringen. Liefst natuurlijk positief, maar ik hoor graag jullie eerlijke ervaring. Wie had dit ook en hoe liep het af?
     
  2. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Is echt normaal. die spieren zijn kapot gescheurd-geknipt. het is 1 groot gapend gat geweest wat weer een beetje in zn normale vorm moet trekken:)
    zeg er wel bij: ALS het in zn normale vorm terug komt. grote kans dat het allemaal iets wijder blijft dan dat het was.

    ik had bij de eerste een totaal ruptuur en ik verloor licht urine als ik hoeste, nieste of een sprintje trok. (natuurlijk pas na een paar maanden:D)
    ook duurde het lange tijd voordat er fatsoenlijk een tampon in bleef hangen. ik gebruikte normaal gerust de mini versie maar nu bleef de allergrootste niet eens erin hangen:$
    ik was te laat met bekkenbodemfysio begonnen, pas na een half jaar. als ik eerder was begonnen dan was de schade waarschijnlijk nog iets beperkt. maar ik heb er ook nog een verzakking bij gekregen.

    bij de 2e bijna een totaal ruptuur en gelukkig is het niet erger geworden. na de 2e ben ik meteen bekkenbodemoefeningen gaan doen.
     
  3. MamaLe

    MamaLe Fanatiek lid

    28 mrt 2015
    1.998
    221
    63
    Ik heb een subtotaal gehad en dat van die windjes herken ik. Ontlasting was in het begin ook wat minder maar dat ging al snel beter. Windjes heb ik echter gehouden als ik bijvoorbeeld aan hrt lopen ben. Als ik gewoon stil zit dan kan ik het wel goed inhouden.
     
  4. ffff

    ffff Bekend lid

    9 okt 2012
    911
    545
    93
    Dank voor jullie reacties!

    @Damay: had je het gevoel dat de fysiotherapie hielp?

    @MamaLe: hoe ga je daarmee om in sociale situaties? Het lijkt mij zo beschamend :(
     
  5. MamaLe

    MamaLe Fanatiek lid

    28 mrt 2015
    1.998
    221
    63
    Ik moet eerlijk zeggen dat het vooral vaak buiten was en dan hoor je dat niet zo goed... Binnenshuis probeer ik toch vaak even stil te staan dan heb je het beter onder controle. Heb overigens nooit fysio gehad dus ik hoop voor je dat het met fysio straks helemaal goed gaat.
     
  6. ffff

    ffff Bekend lid

    9 okt 2012
    911
    545
    93
    Wel fijn dat je dan toch een manier vindt om er mee om te gaan. Had je deze klachten ook in de kraamtijd al of kwam dat later?
     
  7. Baby 2

    Baby 2 Actief lid

    12 nov 2014
    235
    1
    16
    Hier hetzelfde na de eerste. Gelukkig hele goede bekkenbodemfysio gehad. Windje kan ik na 10 jr nog steeds niet helemaal ophouden, heb een stukje geen gevoel aan de achterkant. Ook met ontlasting is dat af en toe lastig. Ik voel een tijd aandrang, dan even niks en dan moet ik al op de wc zitten, zeg maar. Je leert je lichaam zo kennen, ik ken alle signalen en het is al 9 jaar niet mis gegaan.
    Het was voor mij wel reden om bij de 2e een keizersnede te vragen, dit is leefbaar, als het zou verergeren zou ik niet meer durven werken. Voor de gyn was het ook reden genoeg. Plas gaat gelukkig wel goed, wel tijdens 2e zwangerschap ook bekkenbodemfysio voor gehad.
    Een sterke plek wordt het niet meer, maar ik kan wel trampoline springen en veel vriendinnen niet!
    Succes, ga na een week of 6 naar de bekkenbodemfysio en doe dat net zo lang tot je geen verbetering meer voelt. Hormonen verslappen het de komende 9 mnd ook nog, geef jezelf de tijd, het gaat echt nog veel verbeteren
     
  8. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    11 dagen? Dan wordt het echt nog wel beter. Ik kon 6 weken na de bevalling echt nog niet lang staan, ook hulp bij de verzorging van de kleine nodig voor het badje bijvoorbeeld. Maar daarna werd het wel snel beter.

    Ik heb wel geluk gehad, ik heb tot een jaar na de bevalling last gehad rond mijn menstruatie van slappe bekkenbodemspieren (lang staan, verliezen urine). Maar toen was ik eigenlijk wel bijna klachtenvrij (beetje urineverlies soms). En na de bevalling van de jongste heb ik het idee dat het nog iets beter is geworden, weer ouderwets. Zolang ik maar geen trampoline spring, dan is mijn bekkenbodem niet sterk genoeg ;)

    Die ontlasting had ik ook, maar dat kwam omdat ik te heftig reageerde op de laxeermedicatie van het ziekenhuis. Toen ik daarmee gestopt was ging het redelijk, of wat streepjes na..

    Ik heb verder geen fysio ofzo gehad. Heb er na de 8 weken controle bij de VK geen medisch contact meer over gehad..
     
  9. ffff

    ffff Bekend lid

    9 okt 2012
    911
    545
    93
    Dank voor jullie reacties, fijn om te lezen dat het bij jullie 'goed' is gekomen of dat er in ieder geval een mouw aan te passen is.

    Ik had vandaag weer even een baalmomentje. Ik heb prikkelbare darmsyndroom en hoewel dat vaker naar obstipatie neigt, had ik vandaag weer fors diarree. Ik heb het toilet gehaald, maar volgens mij alleen omdat ik op 10 stappen afstand op de bank zat. Tussen de eerste aandrang en het moment van 'oh ik doe het bijna in mijn broek' zat nog geen 2 minuten. Dat is toch niet verenigbaar met een normaal leven :( Voor mijn werk moet ik regelmatig onderweg en huisbezoeken doen. Hoe moet dat nou? :(
     
  10. Bureau

    Bureau Bekend lid

    3 jul 2014
    901
    41
    28
    Wat rot meid..! Ik snap dat je er gigantisch van baalt, bang bent en er schrik van hebt. Maar je bent pas 2 weken geleden bevallen, geef het de tijd, het is nu nog zo kort geleden. Van een simpele kneuzing duurt de genezing al vele malen langer dan 2 weken, laat staan als weefsel zo ver kapot gescheurd is. Probeer het te relativeren en doe wat mogelijk is (bekkenfysio straks :)). Sterkte ermee en niet teveel piekeren ;)
     
  11. ffff

    ffff Bekend lid

    9 okt 2012
    911
    545
    93
    Dankjewel voor je lieve reactie. Ik moet ook gewoon geduld hebben maar dat is zo moeilijk. Ik voel me nu echt een beetje gehandicapt. Ik was altijd zo zelfstandig, werk meer dan fulltime en meer mijn man, altijd de hort op, altijd overal voor te porren... Heb het gevoel dat ik dat echt op moet gaan geven :( Nu was ik al van plan parttime te gaan werken, maar als dit niet verbetert durf ik niet eens te gaan werken..

    Zijn er ook mensen die zich na een totaalruptuur weer volledig de oude zijn gaan voelen?
     
  12. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Je zit pas 2 weken na je bevalling!! helemaal niks van te zeggen dus. na die 6 weken ging het bij mij al beter. je moet sowieso een jaar rekenen voor ontzwangeren en tot alles weer helemaal goed op zn plek zit. in dat jaar verbeterde er bij mij ook heel veel.
     
  13. Pioenroos92

    Pioenroos92 Fanatiek lid

    28 jul 2014
    1.961
    1.463
    113
    Vrouw
    Noord-Holland
    Ah meid. wat vervelend! Net zoals de rest zeg, geef het tijd. De tijd zal het leren, nog geen zorgen maken om wat komen gaat.
     
  14. Boekje

    Boekje Lid

    15 mrt 2016
    93
    4
    8
    NULL
    NULL
    Ik heb ook een totaal ruptuur gehad en had ook alle klachten die jij nu hebt. Ik ben idd ook naar een bekkenfysio gegaan. Zoek een goede waar ze gebruik maken van bio -feedback. Je kunt dan heel goed leren om je kringspieren weer aan te spannen en te ontspannen. Ik vond die fysio echt verschrikkelijk gênant en vervelend, maar het is natuurlijk wel belangrijk om te doen, want dan kun je er echt weer helemaal bovenop komen. Bij mij werkt alles nu best goed. Windjes zijn soms wat lastig maar als ik stil sta en ze geconcentreerd tegenhoud, gaat het goed.
     
  15. Mellebel

    Mellebel Bekend lid

    20 jan 2013
    536
    6
    18
    Vervelend meid! Maar het word echt beter na verloop van tijd. Ik had bij de eerste een TR en geen fysio daarna gehad.. het eerste jaar erna had ik tijdens aerobics..hardlopen..actieve sporten zegmaar dat ik ook weleens een windje zonder controle liet gaan..en ook bij niezen.. maar dat werd dus minder. Bij de tweede klein scheurtje.. maar ook weer die klachten. Al ging dat wel sneller over. En ik heb ook prikkelbare darm syndroom..en de eerste maanden enorm last van diarree dat ik moest rennen.. (gelukkig altijd thuis) en dat is nu ook vele malen minder en zelfs bijna weer als normaal (jongste is 8 maanden)
     

Deel Deze Pagina