Ok...ik vraag me serieus af of dit herkenbaar is want elk jaar opnieuw zie ik dit bij mijn kleuterzoon van net 5 jaar oud. In oktober/november begint hij langzaam steeds sneller moe te worden, steeds sneller overprikkeld en steeds sneller witjes, meer slapen etc etc. Op school en thuis steeds vervelender gedrag en om 18:00-18:15 doodmoe naar bed gaan en meteen in slaap vallen. In de zomer...totaaaaaaaaal ander kind! Zeker 2 uur minder slaap nodig, veel vrolijker, niet moe en een stuk beter te pruimen qua gedrag. Maar is dit normaal? Herkenbaar? Mijn kleuter is dus serieus de helft van het jaar overprikkeld en helaas is hij er zo eentje die dus juist drukker/hyper wordt en daardoor soms doorslaat/onbereikbaar is of over de grenzen heengaat. Maar zodra hij het kussen raakt instorten en meteen in slaap. (voor de komende 13 uur ofzo) Pas ergens in april begint 'ie altijd een beetje op te knappen... Ik geef al standaard Floradix Kindervital en visolie/vit D. dus hij krijgt genoeg vitaminen binnen. Echt ziek is hij ook zelden, amper koorts oid. Maar wel altijd wallen onder zn ogen in de winter en witjes, valt de juf ook op. School is ook echt wel vermoeiend voor hem, het vergt enorm veel van hem en buiten school doet hij ook helemaal niets want dat trekt hij gewoon echt niet. Je zou verwachten dat dat nu langzaam aan minder heftig zou worden want hij zit al een jaar op school maar niets is minder waar... Iemand tips wat zou kunnen helpen? Meer rust inbouwen gaat eigenlijk amper al want buiten school zijn er eigenlijk geen verdere activiteiten. Is dit herkenbaar voor iemand? Dat een kind zo enorm verschillend kan zijn in de wintermaanden en zomermaanden? En wat ik me ook afvroeg....vanaf welke leeftijd hebben kinderen eigenlijk eens minder last van die overprikkeling?? Hier gaat het namelijk tot nu toe elk jaar zo..
Ik heb er zelf ook wel last van, maar dat komt omdat ik echt een stront hekel aan dit weer heb. Dit uit zich dat ik sneller prikkelbaar ben. Ik zou gewoon lekker toegeven aan de slaap, niets mis mee.
Dat hij meer slaap nodig heeft maakt me ook absoluut niets uit hoor...maar dan nóg uitzien alsof je amper rust hebt gehad en dan ook zo druk worden, juist door de vermoeidheid. En zijn gedrag komt het dan ook niet ten goede uiteraard. Vraag me serieus af tot welke leeftijd hij hier nog last van zal houden..
hier merk ik ook wat overprikkeling, ik wijt het deels ook aan het minder buiten spelen. Merk dat buitenlucht altijd goed doet, vanmorgen 2u naar het bos geweest en bijna-kleuter had een topdag vandaag. Misschien dat dit ook voor jouw zoon geldt?
Ik denk dat de winter een zeer grote rol speelt. Al is deze winter, in het oosten in ieder geval, tot nu toe echt heel zonnig.. wel koud, maar nu al een paar weken veel zonnige dagen hoor. Maar verder: Feestdagen, korte dagen, wintertijd, veel mensen zijn veel binnen 's winters...
Volgens mij noemen ze dat een winterdip. Iets te maken met vit D(/B) en zonlicht. Veel naar buiten dus. En evt de huisarts eens laten prikken of hij wel genoeg vitamientjes binnen krijgt. Vootal b/d is heel lastig voor je lichaam op te nemen als je te weinig zonlichr krijgt.
Hier ook wel wat slaperiger. Op schooldagen gaan we na school juist nog even naar het park (even ontladen, het is een flink stuk loopfietsen, eendjes voeren, speeltuin). Daarna is ze weer een stuk fitter.
Hier ook, ikzelf ook! Komt door kortere dagen, meer virussen etc... We gaan veel naar buiten, maar nu zijn beide dochters weer ziek sinds maandag. Virus nummer 3 deze winter...
Wellicht dat deze informatie wat helpt? Ik stuitte hierop toen ik informatie zocht over een te droge lucht in huis. Met een hele riedel aan kwaaltjes die je ervan kunt krijgen en die ik al voor mezelf had opgeschreven, hele gezin had 1 of meer van deze zaken (o.a. droge ogen,'s ochtends keelpijn, bloedneuzen bij opstaan, verkoudheidsverschijnselen terwijl je niet ziek bent, gebarsten lippen, snel geprikkeld, hoofdpijn, moeheid). Dan kom je vervolgens in zoektocht naar de beste bevochtiger op het verhaal van teveel positieve ionen in de lucht en wat dat met je doet. In de winter is de lucht in huis droger met meer/te veel positieve ionen. Ik heb net een bevochtiger met ingebouwde ionisator besteld. https://www.cleanair-online.nl/information/5/Wat%20is%20ionisatie?%2520 Ik merkte richting de winter ook een toename van de irritatiegrens bij de kinderen. Waarschijnlijk ook bij ons. ik vind het zeer de moeite om te proberen.
Ik dacht de schrijfstijl al te herkennen... maar de bronvermelding wijst Niburu. Nou heb ik vaak op die site het gevoel dat ze een goed punt hebben... Maar ik mis altijd een gedegen, wetenschappelijke onderbouwing op hun site.
Bedankt voor alle reacties! Ik wacht met smart op het voorjaar want buitenlucht doet hem altijd goed idd.
In all fairness, ik wordt zelf ook regelmatig strontchagerijnig van de kou. Met goed weer (en daarmee bedoel ik dan ook een fijne temperatuur van >15C) ben ik graag hele dagen buiten, maar met dit weer ben ik het soms na 30 minuten al zat. Met 30+ jaar intensieve zelfontwikkeling achter de kiezen beschik ik inmiddels nét over voldoende zelfregulatie om niet met een dreinstem te gaan praten of in huilen uit te barsten, maar wanneer ik een tijdlang door de kou heb gelopen voel ik me volgens mij niet veel anders dan je zoontje . Kortom, ik zou me totaal geen zorgen maken. Naarmate hij ouder wordt en zijn zelfregulatie toeneemt zal hij vast beter instaat zijn om zich sociaal wenselijk te gedragen. Tot die tijd zou ik me in de winter maar zoveel mogelijk orienteren op binnen actviteiten.