Ik hou niet zo van groot. Dat is al snel drukker. Bij ons is het gemiddeld 25. Dl zit nu nog in groep 0 (met zo'n 15 peuters) en straks na de zomervakantie zal groep 1 ongeveer net zo klein zijn verwacht ik. Ze zegt nu alle kinderen aardig te vinden dus blijkbaar is dit genoeg keuze voor haar
Las toevallig een artikel dat er handtekeningen worden verzameld voor een max. van 28 kinderen in de klas met het doel dat dit uiteindelijk 24 leerlingen gaan worden. Hetzelfde is al gebeurd in 2013, toen stonden er maar liefst 87 procent van de leerkrachten achter deze actie. Dus het is niet alleen een probleem voor de kinderen, zo blijkt.
Ik ben er niet voor. Hebben bewust een wat kleinere school uitgezocht. Toch ook hier een groep 3/4 met 31 leerlingen. Dit splitst zich na de zomer weer gunstiger gelukkig. Ikzelf heb altijd in klassen van 34gezeten en er geen "last" van gehad, of mijn leerprestaties echter beter waren geweest bij 10 klasgenoten minder geloof ik dan weer wel. We kwamen met veel weg omdat gewoon niet alles gezien werd.. vond ik natuurlijk best, maar nu als moeder kijkende natuurlijk wat minder.
Ik ben ook zeker niet voor grote klassen, al vind ik het wel een verschil maken of je het over kleuterklassen of hogere klassen hebt. Natuurlijk geldt voor alle klassen dat het moeilijker is om individuele aandacht te geven als een klas overvol is, maar bij kleuters moet je in elk geval rekening houden met instroom en is er een groot verschil tussen begin van het jaar en eind van het jaar. Mijn oudste begon dit jaar in een klas met 20 kleuters. Inmiddels zitten er al 28 in de klas en het jaar is pas halverwege. Ik hoop natuurlijk niet dat de klas straks te vol wordt, maar als ze de laatste twee maanden met meer dan 30 kinderen zitten, vind ik dat in deze constructie best overkomelijk.
Het lijkt me juist met kleuters nog moeilijker om overzicht te bewaren. Althans: ik heb in groep 6 bijvoorbeeld in een grote combinatieklas gezeten als kind en ik kan me ook niet echt herinneren dat ik daar last van had. Een kleuterklas is over het algemeen al chaotischer, maar aan de andere kant is er weer minder werkdruk. Ik bemerk echter wel dat je in een klas waarin er ongeveer tussen de 5 a 10 van de 31 kinderen, pittige kinderen zijn. Het volgens mij echt een zooitje wordt. Weinig overzicht, bijvoorbeeld. Weinig de ruimte voor individuele aandacht, een leerkracht die al eerder met psychische problemen uit de running is geweest en nu op deze manier onder druk wordt gezet... Het is ergens een recept voor problemen. Momenteel ben ik dus een tegenstander, waar ik wellicht over een paar jaar geen problemen heb met hoe het gaat. Aan het einde van de dag woon je in één van de grotere steden, dus volle klassen horen er ergens bij. Ook door het huidige lerarentekort. Dus zomaar personeel aannemen gaat ook bijna niet/ moeilijk (heb ik uit betrouwbare bronnen vernomen). Iets wat dadelijk in groep 3 ook voor problemen gaat zorgen, want er zijn 3 kleuterklassen met elk een hele zooi aan kinderen die doorstromen naar groep 3. En wederom: niet allemaal de rustigste. Maar voor nu gaan ze het nu dus oplossen met ervaren PABO-studenten en ik denk dat dit echt wel verschil uit zal gaan maken. Tenslotte kan de juf haarzelf ook niet in 31en delen . Maar ergens is het wel bizar dat het op deze manier moet. Eigenlijk zit het dus zo: er zijn te weinig leerkrachten. Waardoor er meer kinderen in één klas komen omdat er geen personeel is om extra klassen te bemannen. Dus door het tekort aan leraren is er EN meer druk voor de huidige leerkracht + de huidige leerling. Want niet elk kind kan functioneren in een drukke omgeving.
Bij mijn dochter zijn een nu met 24. Na iedere vakantie kan je instromen in België. Zo als het nu zou zijn met inschrijvingen zou het een klas van 30 worden. Maar dan zal ze hoogstwaarschijnlijk voor de helft van de week gesplitst worden. Vorig jaar was de eerste kleuterklas er een van 37! Dat was echt te groot en heb mijn dochter toen ook bewust niet laten gaan. Vanaf basisschool zouden ze met 24 zijn. Dat vind ik een prima aantal.
Bij ons helaas ook grote klassen. Zoon zit in combi 4/5 met 31 leerlingen. Gelukkig wel een goede en ervaren leerkracht. School vangt een deel van de drukte ook wel op door inzet van klasassistenten. Elke klas krijgt een bepaald aantal uur hulp. En er is een aparte gymdocent en muziekdocent. En dat maakt het voor de juf ook wat makkelijker. Maar ik blijf het pittig vinden voor de juf. Zoveel bij elkaar, en ook nog 2 verschillende groepen.
Ik weet zeker dat alle leerkrachten zelf ook graag een kleine klas zouden willen hebben. Het is gewoonweg niet te doen 31 leerlingen. Zelf sta ik ook voor de klas en heb ook een klas van 31. Er wordt zoveel van je gevraagd. Én er komen er steeds meer "zorgkindjes" in het reguliere onderwijs, dat kost al meer van je tijd én de klassen blijven maar groter worden. Het is zo een verschil, 26 of 31 kindjes. Dat is eigenlijk bijna niet uit te leggen aan iemand die niet voor de klas staat. Teken dus de petitie die ze willen aanbieden aan de tweede kamer voor kleinere klassen!
Hoorde toevallig bij zoon op school er wel over. Ook met oog op groep 3 dadelijk, want met 3 grote kleuterklassen krijg je dadelijk 1 grote klas als het gros van de oudste kleuters naar groep 3 gaat. Ze waren dus aan het kijken voor een instroomklas, maar daar was dus weer geen personeel voor.
Helemaal mee eens. Ik sta zelf voor een klas met 34 leerlingen en het is daardoor gewoon niet mogelijk de kinderen de individuele aandacht te geven die ze verdienen. Hoe hard je je best ook doet. Ik ben dus ook zeker voorstander van klassen van 28 (of zelfs 24) leerlingen.
Zeker weten dat leerkrachten ook liever kleinere klassen willen! Maar ja... de school heeft niet altijd de keuze om (echt) kleinere klassen te maken. Hier in de stad kun je zoeken naar scholen met kleine klassen tot je n ons weegt... Naast het feit dat de klassen echt groot zijn (ik heb nog nooit een klas onder de 28 gehad de afgelopen 15 jaar) blijven nu ook bijna alle kinderen met gedrag-en/of leerproblemen op reguliere basisscholen. Dus je hebt én grote klassen en meer zorgleerlingen in de groep. Reken maar dat er veel minder individuele aandacht is voor kinderen. En dat zul je op alle scholen tegenkomen. Ik vind het een groot frustratiepunt van het onderwijs. Wél iedereen naar de reguliere basisschool maar niet op de juiste manier investeren in extra zorg voor alle leerlingen, en extra ondersteuning voor leerkrachten...het werkt niet!
hier zit oudste dochter in een combi klas van inmiddels 34 kinderen, maar de helft gaat 2 dagen in week in een ander lokaal en ze doet het prima. Maar mijn twijfels zijn begonnen toen ik hoorde dat groep 1 uit 25 kinderen alleen al bestaat op 1 juf en dat 2 dagen in de week groep 2 a 14 kinderen er ook bij komt, daarbij loopt groep 1 natuurlijk nog op door nieuwe kindjes. Ik ga kijken hoe mijn jongste reageert erop als ik er na een tijdje achterkom dat hij niet op zn plek zit ga ik naar een andere school