Wat het voorbeeld van spelling betreft ligt het puur aan hoe zij reageert op zo'n vraagstelling, want de juf zei ook dat we dit compleet naast ons neer moeten leggen omdat ze qua spelling alles perfect beheerst. Op zo'n soort test/toets leest ze dus niet eens echt wat er gevraagd wordt. Begrijpend lezen was hetzelfde laken een pak, ook 1 van haar sterkste punten. Daarom was ik benieuwd hoe dat met zo'n iq test gaat, want duidelijk is dat dit geen toetsen/testen kind is. In groep 2 had ze een vraag op de cito waarop het antwoord hond was, dat wist ze prima maar omcirkeld een konijn. De meester stelt de volgende ochtend de vraag nog eens en ze geeft als antwoord hond. Hij vraagt waarom ze dan een konijn omcirkeld en haar antwoord was: omdat ik konijntjes lief vindt
Ja dat kan dus ook nog. De cito vraagstelling is niet voor ieder kind 'prettig'. Mijn dochter is ook slecht toetsbaar eigenlijk. Maar als ik het me goed herinner (ben juf maar nu sinds een tijdje thuisblijmoeder) is cito spelling ook gewoon een dictee. Dus dan ligt het niet zo zeer aan de vraagstelling als aan de toepassing van de regels. Maar nogmaals, cito spelling is ook heel streng. Dus de juf ziet het vast goed. Voordeel aan een iq test is dat het 1 op 1 afgenomen wordt. Bij mijn dochter hebben ze op school ook wel eens 1 op 1 cito's afgenomen om te kijken wat ze dan scoort. En dan ging het dus veel beter. (Maar die score mogen ze dan niet laten tellen voor de inspectie.) En ik heb dat ook wel eens gedaan bij kinderen uit mijn klas. Uiteindelijk wil je toch weten wat een kind aan vaardigheden beheerst en niet hoe hoog haar score is. Ik ben ook niet zo'n fan van cito...
Haha wat onwijs schattig! Tja, dan is ze idd niet zo toetsbaar Dat vraagt dan net een beetje meer van de leerkracht om haar vorderingen in de gaten te houden, aangezien ze cito niet kan gebruiken om de vaardigheden te meten.
Nee precies...dat stuk van cito heb ik op advies van school maar losgelaten...we zullen daar ws nooit een reeële uitslag van krijgen Maar vandaar mn bezorgdheid over die iq test...maar ik ga er maar vanuit dat die wellicht anders opgesteld zijn dan bij cito
Mijn zoonthe heeft diagnose autisme gekregen na ruim jaar onderzoek. Observatie thuis, op school, 2 momenten bij ggz etc. Daarnaast iq test etc. Hij volgde toen al logepedie ivm spraak taak problemen en fysiotherapie ivm motorisch problemen en sensorische problemen. Ondanks dat heeft hij er niet veel van beseft. De observaties gebeuren zonder dat ze het doorhebben, iq test enzo zijn vooral spelenderwijs. Zoontje kreeg diagnose in groep 2. Nu is hij 7 en zot nog op regulier onderwijs. Hij stagneerd nu en zit in 2e jaar groep 3. Vorig haar diabetes er bij gekregen dus weinig geïnvesteerd in zijn autisme. We zijn daarom weer terug in de malen molen om nu te kijken waarom hij vast loopt en loopt nu bij revalidatie centrum Tilburg voor allerlei onderzoekjes. Zowel psycholoog, logepedie, fysiotherapie en ergotherapeut gaan hem nou testen en observeren. De eerste testen waren vrijdag en vandaag. Hij is dood moe nu, uitgeput en ik merk dat het nu veel meer van hem vraagt. Iq test is ook opnieuw gedaan. Vraag me soms af of ik hem wel moet belasten met dit alles ;( maar we zijn op zoek naar passend onderwijs en hebben dus geen keus. Hij heeft hulp nodig motorisch, taal gericht en structuur en regelmaat. Helaas is er geen school die alle 3 aanbied dus moeten we kiezen wat we belangrijker vinden. Taal of motoriek. Vandaar de nieuwe testen om te kijken wat hij het hards nodig heeft
IQ-testen zijn zeer betrouwbaar, mits goed afgenomen natuurlijk. Maar daar mag je wel vanuit gaan als er een psychodiagnostisch onderzoek bij je kind gedaan wordt. Als een kind bv te vermoeid raakt, moet er pauze genomen worden omdat het anders niet meer naar behoren functioneert en je niet meet wat je wil meten. Als je kind 8 jaar is, zal er waarschijnlijk een WISC-III worden afgenomen. Daarin zitten taalvragen (bv. Leg eens uit wat een huis is) maar geen spelling en dergelijke. Ook mag ze puzzels maken en naar tekeningen kijken en dan vertellen welk belangrijk onderdeel er mist (bv. Een punt bij een potlood). Deze testen zijn echt anders opgezet dan de testen die doorgaans op school worden afgenomen.
Geen ervaring maar lees graag mee. Wij hebben via school te horen gekregen dat ons zoontje (bijna 8) moeite heeft met zich te concentreren en snel is afgeleid. Lijkt erop de moeilijkere taakjes uit de weggaat (vaak naar wc bijvoorbeeld). Nu via huisarts doorgestuurd naar mentaal jong beter . Iemand ervaring mee? Daar kunnen we over 5 wkn terecht. Ik vind het onbewust best lastig dat hij hiermee zit en hulp nodig heeft. Gewoon dat hij anders is dan blijkbaar de rest.
Ik snap dat je bepaalde gevoelens erom heen krijgt. Iedereen wil het beste voor zijn kind en dat het kind gelukkig is. Bedenk echter wel dat geen enkel kind gelijk is. Daarnaast ben jij nu de moeder die wel actie onderneemt en dus alleen maar het beste wil voor je zoontje. Wat er ook uit komt, het blijft jouw zoontje en hij blijft lief en leuk. Maar door nu actie te ondernemen kan je er mogelijk ook voor zorgen dat hij hulp krijgt en het goed kan (blijven/gaan) doen. Succes.
Wij hebben vorig jaar onze dochter laten onderzoeken op ASS. Dochter was zelf gemotiveerd om naar 'dokter' te gaan (ivm klachten) en vond het leuk daar . Ook de testen die afgenomen zijn heeft ze als heel leuk ervaren. Onderzoek zelf bestond uit: - gedragsvragenlijst voor ons en voor leerkracht - ontwikkelingsanamnese (een pagina of 20 die we moesten invullen?) - (spel)observatie en 'gesprekje' in speelkamer (zonder ons erbij) - screenend gestructureerd interview (SCID) zonder haar - WISC III - belevingstest (TOM-R, Rakit platen, Colombus platen e.d.) - gestructureerd interview mbt autisme (ADI-R) zonder haar (alles bij elkaar... een uurtje of 12?) Mijn ervaring is dat het bij psychodiagnostiek gaat om het totaalplaatje, alle onderzoeken zijn stukjes ervan en je kunt alleen vanuit het totaal conclusies trekken. Naast de getallen van bijv IQ-test is het begeleidende verslag net zo waardevol (observaties hoe het ging, hoe reactie was e.d.). Mijn dochter moest bijvoorbeeld 'paraplu' zeggen bij een bepaald onderdeel, maar ze kon niet op het woord komen en begon een paraplu in de lucht te tekenen met haar vingers. Binnen de test geen punten gescoord, maar hiermee liet ze wel blijken dat ze het begreep. De onderzoeker neemt dit soort observaties mee in het verslag en dus ook conclusies. Wij hebben in ieder geval veel meer inzicht gekregen in de sterktes/zwaktes van onze dochter en hoe daar op aan te sluiten. En zijn dus blij dat we het hebben gedaan. Veel succes met het traject, hopelijk brengt het jullie een stap verder!
en toch hoeft een iq-test bij autisme niet een 'betrouwbare' score te geven. Een vraag mag namelijk maar op 1 manier gesteld worden, maar soms is de vraagstelling voor een kind niet duidelijk. hier is duidelijk bij de iq-test van mijn zoontje geconcludeerd dat de lage score op een bepaald vlak niet kwam door zijn iq, maar door zijn autisme.
Oke en hoe "wisten" ze dan dat zijn iq zonder autisme hoger zou liggen?? Zien ze dat door bepaalde vragen??
Een IQ-test is gestandaardiseerd en dus mogen vragen maar op 1 manier worden uitgelegd. Op die manier kun je scores met elkaar vergelijken. Als deze manier van vragen niet duidelijk is, zegt dat iets over de manier waarop hij informatie verwerkt, die loopt dan dus op een andere manier dan op de 'gewone' manier.
Dit geeft weer zo duidelijk aan dat CITO in groep 1 en 2 niet te serieus genomen moet worden. Ik vind het wel schattig eigenlijk. Maar ik snap je angst. Alleen een IQ test is volledig gericht op je kind. De onderzoekster/onderzoeker kijkt niet alleen naar haar antwoord maar ook hoe ze tot dat antwoord komt en welke signalen, ze verbaal en non-verbaal geeft. Wij hebben hier recent mee te maken gehad. Inderdaad voor sommige kinderen is het vooral leuk, onze zoon vond dat ook. Maar aangezien hij erg aan structuur en vastigheid hangt was het wel pittig voor hem. Dus niet de vragen ansich, die vond hij inderdaad leuk, maar de hele happening er om heen was wel zwaar.
Dank je wel voor je reactie! Het is ook enorm schattig, in de kleutergroep idd. probleem is dat ze nog op zo'n manier te werk gaat bij cito...wel iets anders dan met hondjes en konijntjes😂 maar ze is nog enorm slecht toetsbaar.
Mijn oudste zoon scoorde bijvoorbeeld veel lager dan zijn kunnen op patroonherkenning. Dus eerst moest hij bijvoorbeeld op kleur sorteren, dat ging prima. Maar toen kreeg hij voorwerpen die hij op grootte moest sorteren. Daarna dan weer op vorm, etc, etc. Maar zo snel kan zijn autistische brein helemaal niet schakelen. Hij kreeg de tijd niet om de taak kleur in zijn hoofd af te sluiten en over te schakelen op de taak grootte. Dus kwam daaruit een lagere score dan zijn kunnen, omdat hij deze taken in de klas prima kan uitvoeren. Zijn lagere score werd veroorzaakt door het slecht kunnen schakelen door autisme tussen de taken en niet door het niet kunnen uitvoeren van de taken.
Bij mijn zoon werd de test afgenomen op een kdc, zijn groepsleidsters wisten wat hij op de groep liet zien en dat dit niet overeenkwam met de uitslag van de IQ-test. Maar de score bleef wel staan. Dus net wat Madelein84 zegt, een IQ-score bij autisme is niet altijd betrouwbaar. Je moet ook kijken wat ze met de resultaten willen doen. De test was bedoeld om te bewijzen dat hij op het zmlk thuis hoort. Dat doel was bereikt, dus hebben we het verder zo gelaten.
bij 'ruimtelijk inzicht' bijvoorbeeld, moest hij de toetsafneemster nabouwen. Je zag toen dat het niet zozeer was dat het ruimtelijk inzicht er niet was, maar dat hij de opdracht "nabouwen" niet snapte. Ook met sommige vragen, soms hielp ik hem dan op weg door de vraag net even anders te stellen en wist hij het antwoord wel. Het antwoord moest dan wel fout gerekend worden, maar we wisten dus dat hij eigenlijk het antwoord wel wist.