Inderdaad, het is mensenwerk, daar kunnen fouten bij gemaakt worden of misschien was het op dat moment het beste, maar hoe je het wendt of keert, nu zit hij op dit niveau en daar moeten ze wat mee doen.
Bovendien maak je zo'n beslissing op dat moment op basis van wat je dan weet en best kans dat groep 2 nog een keer doen op dat moment het beste was. Kinderen ontwikkelen zich alleen zo sprongsgewijs, dat het best kan dat een kind die langer kleutert een paar jaar later toch voorloopt. Bij de oudste in de klas zat ook een jongen die twee keer groep 2 heeft gedaan (hij is van december, maar die kinderen gaan hier in principe door). Dit is in goed overleg met ouders gebeurt, die stonden daar op dat moment ook volledig achter. Maar vervolgens heeft hij in dat jaar zo'n enorme ontwikkeling doorgemaakt, dat hij zich in de loop van groep 3 ook enorm ging vervelen. Of het fout is dat hij twee keer groep 2 heeft gedaan weet ik niet, denk het niet, maar het is wel zaak dat ze nu, net als toen, handelen naar wat ze nu weten en naar wat het kind nu nodig heeft. (En gewoon doorgaan of zelfs een klas overslaan is ook geen garantie voor niet vervelen...was het maar zo simpel. Het is alleen zo belangrijk dat je als ouders samen met school een plan maakt en uitvoert...en als een van de partijen dan niets doet, dan is dat erg irritant...)
Dit is toch op veel scholen zo hoor. Q krijgt het extra werk maar moet dit volledig zelfstandig doen. De juf vertelde dat ze nog geen tijd had gehad om hier samen met haar naar te kijken. Ze zou proberen om elke week wat tijd voor haar vrij te gaan maken. En deze juf heeft eerder in speciaal onderwijs gewerkt. Heel veel ouders zeggen dat zij al een groot verschil maakt met andere leerkrachten. Geen tijd hoor je helaas dus regelmatig....
Er is natuurlijk ook verschil tussen de verschillende leerlijnen in methodes en een compleet eigen leerlijn. De leerlijnen uit methodes moeten ze, naar mijn idee, minstens toepassen. Alleen is dat niet voor alle kinderen voldoende. Daarom zijn er bv. de routeboekjes (van het SLO), waarin gecompacte leerlijnen staan. Daarnaast kan een kind dan extra werk maken, wat dus niet bij de methode hoort. Heel veel van dit materiaal is gericht op zelfstandig maken, maar ook dan is er vaak nog uitleg nodig. Zodra een kind alles zonder uitleg kan maken, is het niet het goede extra werk, want dan zit het niet in de zone van de naaste ontwikkeling, maar is het iets wat het kind al kan. Maar die uitleg is helaas iets wat er vaak bij in schiet ivm geen tijd of niet het besef dat kinderen die makkelijk leren ook gewoon uitleg nodig hebben.
Gister 10 minuten gesprek gehad. Alles 1+, behalve begrijpend lezen, dat was een hoge 2. Volgens de leraar waarschijnlijk omdat hij het niet interessant vindt (kan ik in komen). Het was wel een goed gesprek, aangegeven dat hij zich nog verveelt én dat het extra werk bovenop het gewone werk komt, wat voor hem voelt als strafwerk en daarom wil hij niet weer naar de plusklas. Op school nu afgesproken dat hij wel de plusklas blijft volgen omdat het gewoon heel goed voor hem is (mee eens, het is echt verdieping, waar hij moeite voor moet doen), maar dat zijn gewone werkjes "gehalveerd" gaan worden. Gecompact dus denk ik. Nou vind ik al een prima eerste stap.
@Suus; Fijn dat ze zo goed meegedacht hebben. Hopelijk krijgt hij nu ook weer plezier in de plusklas. Hier heeft dochter de cito rekenen (groep 2) niet heel best gedaan. De wat lastige vragen deed ze wel prima, de 'makkelijke' lukten haar niet en heeft ze ook niet beantwoord. Deel 1 en 2 van de taalcito heeft ze (bijna) foutloos gemaakt, deel drie wat meer foutjes. Uiteindelijke uitslag hebben we nog niet. Juf vroeg zich af hoe het kwam dat ze de makkelijkere vragen niet kon beantwoorden en vervolgens ook niets invulde. Ben benieuwd hoe nu verder.
Suus, klinkt in ieder geval beter dan niets willen doen! bonnie1, je hoort dat vaker, ook bij IQ-testen, kinderen denken soms te veel en te ver na, want zo simpel kan het toch niet zijn? En dan denken ze zichzelf 'vast', zeg maar. Geen idee of dat bij jouw dochter het geval is geweest, maar het kan, vooral om dat ze de moeilijkere vragen wel goed heeft gemaakt.
Suus, maar ik lees net terug dat hij in groep 2 zit? En hij is van september 2009? Dan snap ik heel goed dat ie zich doodverveelt, want voor mijn gevoel is hij dan 2x blijven zitten?? Onze zoon is van juli 2009 en zit in groep 4 [gewoon regulier] en in de klas zitten een hoop kinderen van najaar 2009 en zelfs januari 2010. Kan me niet voorstellen dat deze kinderen nog uitdaging zouden hebben in groep 2..
A. was 4 toen hij voor het eerst werd getest [om een andere reden dan school, maar wel een ontwikkelingstest]. Ze vroegen hem: hoeveel dagen zitten in 1 week. Zijn antwoord: in 2 weken zitten 14 dagen. Op de vraag om bepaalde kleuren te benoemen weigerde hij pertinent antwoord te geven, of hij gaf steevast foute antwoorden. In het rapport van de psycholoog kwam dit als een zware rode vlag naar voren, hij zou moeite hebben met leren leren en zou heel veel uitdaging nodig hebben. En dat klopt helemaal..
Hier met alledrie wel wat dingetjes weer: de oudste verveelt zich in de klas en de dag met andere meer- en hoogbegaafde kinderen is echt hetgeen waar ze naar toeleeft. Gelukkig daar wel voldoende uitdaging en plezier, maar gewoon in de klas is het vooral saai. De middelste heeft erg veel frustraties in groep 3: juf denkt veel mee en er is moeilijker werk, maar thuis heeft ze zichzelf een deel van de tafels aangeleerd en kwam ik laatst tot de ontdekking dat ze perfect met geld kan rekenen (ook in verhaaltjessommen als piet heeft 30,- en koopt iets van 12 en 3,50, hoeveel krijgt hij terug), ik wist niet dat ze dat kon. Thuis komen de frustraties er grotendeels uit en dat maakt het niet echt gezellig, maar ze praat er nu gelukkig wel over in plaats van alleen maar heel boos te zijn. De jongste is net begonnen in groep 1/2 en doet eigenlijk vrijwel alles met groep 2 mee, leest nu korte woordjes en hakt en plakt langere, die gaat dus ook alweer heel hard pfff.. Komende dagen de uitslagen van de Cito en rapportgesprekken dus ik ben benieuwd.
Dochter heeft ondanks hoge havoscores een vwo-advies gekregen. Geen gymnasium volgens de juf, maar een vwo-advies is op de school van haar keuze genoeg voor gymnasium, dus daar schrijven we haar gewoon voor in, dit wil ze zelf ook en juist de klassieke oudheid en veel talent passen bij haar interesses en talenten. Juf wist dit alleen niet, terwijl het gewoon op hun site staat en het tijdens alle voorlichtingsbijeenkomst genoemd wordt... Dus die gaat contact op nemen met de middelbare school. Wel sneu voor dochter dat het zo moet, maar met haar 10 jaar heeft ze dit toch maar mooi bereikt! En dan na de zomer lekker tot bloei komen op een plek waar ze hoogbegaafde kinderen perfect doorgronden (staat deze school bekend om), zijn we van dat basisschool gehemelte af. Tot de jongste over 2 jaar en 3 maanden naar school mag...gaan we het hele traject weer vrolijk opnieuw in...
Juf had het er over dat dit niet mocht? Ze krijgt volgens mij dezelfde toets eind groep 2 ook weer. @veense ; mooi dat je dochter naar het vwo mag. Hopelijk bloeit ze er op.
Nee, gymnasium is direct apart. Ze krijgen vanaf het begin dan verrijkt Nederlands (stof gecompact en dan extra's als jeugdliteratuur), Cambridge-Engels, science en Latijn. Science boeit haar niet zo, de rest wel, ze is een echte talenfreak en gek op de oudheid, vandaar dat ze zo gebrand is op dat gymnasium. En ze wil gewoon het allerhoogste diploma halen, hoe bedoel je, strebertje Zie trouwens dat de autocorrect van basisschoolgezemel basisschoolgehemelte heeft gemaaktBewaren
Haar nieuwe school mag zich begaafdheidsproefielschool noemen, dat houdt best een en ander in, vandaar dat we er ook alle vertrouwen in hebben dat het helemaal goed gaat komen met dochter. Ze zijn ook gewend aan jongere kinderen (dochter is van juli 2006 en is 1x versneld) en ze begeleiden de kinderen ook in hun welbevinden. Misschien goed voor anderen die in hetzelfde schuitje zitten om hier eens naar te kijken als het op kiezen aan komt. Dit staat op de site van de school zelf: Het ... is toegelaten tot de Vereniging van Begaafdheidsprofielscholen als aspirant lid. Dit betekent dat het ..., na visitatie in het najaar van 2017, officieel lid mag worden van deze vereniging. In de aanloop daarnaartoe heeft het ... haar beleid op dit gebied door ontwikkeld. Er is veel kennis aanwezig over hoogbegaafdheid en de behoeftes die er bij deze leerlingen zijn op het gebied van leren, maar ook op emotioneel en sociaal gebied. Het ... beschikt over diverse goed geschoolde experts, waaronder een ECHA-gecertificeerde Specialist in Gifted Education, een Specialist Hoogbegaafdheid (gericht op coaching en begeleiding) en een specialist Beelddenken. De BPS-vereniging is een netwerk van po en vo scholen dat zich inzet voor onderwijs op maat voor meer- of hoogbegaafde leerlingen. De vereniging ziet erop toe dat haar leden voldoen aan de door het ministerie van OC&W gestelde eisen op het gebied van onderwijs aan deze specifieke groep leerlingen. Het ... richt haar beleid op het gebied van hoogbegaafdheid op de volgende punten: Programma Begeleiding De begeleiding van hoogbegaafde leerlingen is op verschillende niveaus van intensiteit georganiseerd. Be Bright: Deze cursus richt zich op het leren leren en wordt aangeboden in de brugklas. Deze cursus start na de herfstvakantie. Leerlingen kunnen zich via ouders hiervoor aanmelden. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor meer- of hoogbegaafde leerlingen en besteedt aandacht aan kennis over de hersenen, Mindset, leerstrategieën, meervoudige intelligentie, het maken van een conceptmap en beelddenken. Ook leerlingen uit klas 2 en 3 wordt deze cursus (aangepast op de leeftijdsgroep) aangeboden. Individuele begeleiding door gespecialiseerde coaches: Leerlingen die dreigen vast te lopen en die niet voldoende hebben aan het volgen van de cursus Be Bright of de gewone begeleiding die elke leerling van de mentor krijgt, worden begeleid door coaches die zich richten op hoogbegaafdheid. Specialistische begeleiding: Soms zijn de problemen waar een leerling mee kampt dermate ingewikkeld dat de begeleiding wordt overgedragen aan bijvoorbeeld onze orthopedagoog of één van onze andere specialisten hoogbegaafdheid. Verrijking en verdieping Er zijn verschillende mogelijkheden voor onze leerlingen om extra uitdaging te zoeken door bijvoorbeeld mee te doen aan Olympiades, bèta-challenges of andere, bijvoorbeeld vak-gerelateerde, projecten. Versnellen Het ... biedt meer- of hoogbegaafde leerlingen de mogelijkheid om te versnellen. Dat kan voor bijvoorbeeld één vak, maar ook voor meerdere vakken. Een leerling kan er voor kiezen om in de vrijgekomen tijd een extra vak te kiezen. De leerling kan ook de uitdaging buiten school zoeken, door bijvoorbeeld contact te leggen met een universiteit of hogeschool. Het ... biedt als enige school in de regio ook de mogelijkheid om het VWO traject in 5 jaar te doorlopen. Scholing eigen personeel Al een aantal jaren is het ... bezig de docenten en mentoren te scholen op het gebied van hoogbegaafdheid. Dat heeft erin geresulteerd dat twee collegas zich Specialist Hoogbegaafdheid mogen noemen en één collega Specialist Beelddenken is geworden. Daarnaast volgen alle mentoren een cursus over hoogbegaafdheid en is een groep daarvan zich verder aan het scholen op het gebied van specifieke begeleiding. De docenten die aan deze groep leerlingen lesgeven, worden ook bijgeschoold op het gebied van didactiek en pedagogiek. Contacten met ouders Het ... beschikt over een resonansgroep voor ouders van hoogbegaafde leerlingen. Met deze resonansgroep worden de ontwikkelingen op dit gebied besproken. Daarnaast is er voor ouders de mogelijkheid om een cursus te volgen voor ouders van onderpresterende kinderen. Verder is er contact met de mentor en/of de gespecialiseerde begeleiders. Contacten met primair onderwijs Er is een speciaal overleg georganiseerd met onze collegas van het primair onderwijs die zich bezighouden met hoogbegaafde leerlingen in de zogenaamde Plusklassen. Dit contact vindt enkele malen per jaar plaats om de uitwisseling van kennis te bevorderen. Daarnaast vindt er uitwisseling plaats over specifieke leerlingen die bij ons worden aangemeld. Ook op individuele basis weten de collegas van de basisscholen het ... te vinden voor overleg of advies. Voor basisschoolleerlingen organiseert het ... de zogenaamde Plusmorgens. Leerlingen van groep 8 die extra uitdaging nodig hebben, komen twee maal per jaar, in november en maart, drie morgens op het ... om daar een uitdagend en aantrekkelijk programma te volgen. Contacten met andere scholen van voortgezet onderwijs Het ... maakt deel uit van het netwerk van Begaafdheidsprofielscholen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het onderling uitwisselen van expertise en kennis. Daarnaast fungeert het ... desgewenst als vraagbaak voor minder gespecialiseerde scholen: er kan over individuele leerlingen worden overlegd of er kan informatie worden ingewonnen over bijvoorbeeld het opzetten van hoogbegaafdheidsbeleid op de eigen school. Contacten met wetenschappelijk onderwijs Het ... is een U-talent school. Daarnaast zijn er contacten met de Universiteit Wageningen en Leiden. Voor leerlingen betekent dit dat ze op een uitdagende manier kennis maken met de universitaire wereld. Ze kunnen zo een boost geven aan hun ontwikkeling. TOM-lessen Na de herfstvakantie starten we in de brugklas Gymnasium met een lessenreeks die erop gericht is onze leerlingen zich bewust te maken van hun denkproces. We gebruiken daarbij de principes van Sternberg, de drie voorkeurs denkstijlen, creatief, analytisch en praktisch en de denkhoeden van De Bono. Daaraan gekoppeld benadrukken wij het belang van goede samenwerking. We proberen bewust de leerlingen te laten ervaren dat uit je comfortzone stappen leuk en uitdagend is. We nemen daarbij de theorieën over Mindset van Carol Dweck mee. Dit zal de leerlingen ook stimuleren om deel te nemen aan allerlei uitdagingen die bij ons op school geboden worden, hetzij individueel of in groepsprojecten en daarin verantwoorde keuzes te maken. De lessen krijgen een vervolg en een verdieping in de daarop volgende jaren. Het aangaan van uitdagingen, op welk terrein dan ook, zal helpen om onderpresteren te voorkomen.
@ suus klinkt alsof ze er mee bezig zijn, fijn! @ veense dat klinkt alsof het een erg interessante school is! Hopelijk is er over 5 jaar hier in de buurt ook een school mer dit aanbod. Best erg he, dat hier op de basisschool zo weinig aandacht voor is...
Klinkt goed, zo'n school. Ik heb even op de site gekeken, maar de dichtstbijzijnde voor ons is ruim 40km hier vandaan..... Misschien tegen de tijd dat onze meid naar het middelbare gaat dat er dan 1 dichterbij is, we wachten het af. Morgen krijgen we de rapporten en de uitslagen van de cito's, volgende week gesprekken. Ik ben benieuwd. Dit is de eerste echte inkijk voor ons in hoe het met haar gaat na de versnelling van groep 3 naar 4.
Deze school staat op 500 meter van ons huis😊 Ben er erg blij mee dat dochter zelf ook per se naar deze school wil. School heeft best een en ander voor haar gedaan sinds ze hier 4 jaar geleden gestart is, maar met dit soort dingen merk je toch weer dat ze niet alles even goed snappen helaas... Maar ja, dit is haar derde school, de eerste twee waren nog veel beroerder, dus denk dat we voor zoon toch ook weer bij deze school gaan uitkomen. En dan maar hopen dat hij de juiste leerkrachten treft (hij lijkt nu al nog veel bijdehandter zijn dan zijn grote zus, en hij is nog geen 2...)