Haha idd,dat denk ik af en toe ook Mijn middelste is soms een kleine plaaggeest en dat brengt me terug naar vroeger en bedenk ik me dat ik ook zo was bij mijn broer en zusje
Hier 2 broertjes (7 en bijna 6) die niet met en niet zonder elkaar kunnen. De jongste houdt nogal van discussiëren en is verbaal heel sterk (heeft hij van zijn vader). De oudste is stiller en verlegen. Dat botst constant want de jongste gaat wel even vertellen wat zijn oudere broer moet doen en hoe hij het moet doen. Er zijn dagen dat ze constant ruzie hebben en aan het vechten zijn. En als er dan eentje bij een vriendje gaat spelen, dan is het constant, waar blijft m'n broer(tje) nou?
Hier zijn de oudste kinderen van 11 en 13 jaar ook echt water en vuur. Ze kunnen heel weinig van elkaar hebben en vinden het altijd nodig om elkaar voor schut te zetten. Soms gaat het even een periode beter maar doorgaans zijn ze vreselijk irritant tov elkaar. Nu zit de oudste op het VO en is al vroeg de deur uit en dan zien ze elkaar in de ochtend ieder geval niet en dat scheelt een hoop gezeur en geruzie. Ik vraag me weleens af of het ooit beter zal worden maar je doet er volgens mij weinig tegen. Ach ik zie het ook zoveel om me heen met broers/zussen etc dus echt uitzonderlijk is het ook niet.
pfff, hoopte dat het beter zou worden als ze ietsje ouder zijn en wat meer hu eigen leven met vriendjes en vriendinnen krijgen... maar thuis hou je ze toch samen... Fijn, die herkenning, maar niemand een oplossing dus?
Ik denk dat het er een beetje bij hoort, helaas. Wat ik in ieder geval altijd doe, is vragen hoe degene die plaagt denkt dat het voor de ander is en moet voelen als ze dat doen. Ik krijg nu steeds vaker te horen; 'verdrietig' of 'niet leuk' en zo probeer ik ze langzaam maar zeker in te laten zien dat ze rekening moeten houden met de ander als ze iets doen of zeggen. Hopelijk gaat dat vruchten afwerpen, uiteindelijk..
je moet je 8 jarige meer ruimte en verantwoordelijkheden geven. het is natuurlijk helemaal niet leuk als je al 8 bent en dat je 5 jarige zus er steeds bij wilt zijn. het gedrag kopiëren wordt misschien minder als ze ietsje ouder is. bij fysiek ruzie; beide straffen onafhankelijk van wie er mee begon of wie gelijk heeft etc, taken geven waarin zij als een team moeten werken. of gezelschapspelletjes met teams. leren overleggen, afspraken maken en onderhandelen met elkaar. o dat was niet zo goed;dat doen wij nog eens over= slechte manieren afleren. bijvrbeeld: mama ik heb dorst! 'o dat was niet zo goed, probeer het nog eens' mama mag ik een glasje water? 'ja hoor, hier is een glas, schenk maar zelf in als je wilt, alsjeblief' danke mama, lekker.
Dat wat je zegt over teams, is een goeie tip! Ik was er onbewust al mee gestart door ze samen verantwoordelijk te laten zijn voor de sfeer of voor een beloning omdat ze zo lief samen spelen. En als de een het verpest dan verpest die het ook voor de ander, dus moeten ze echt samenwerken.
ja dat is heel goed. maar niet meteen beoordelen of het werkt. het kost tijd om te leren genieten van een samenwerking. met elkaar leren praten overleggen afspraken maken moet je in het begin echt begeleiden. het kan dus duren. niet te snel op geven! succes!