Overigens heeft sociaal emotionele ontwikkeling niets te maken met weten dat planten geen hartje hebben... Het gaat erom over hoe kunnen ze omgaan met teleurstelling? Hoe reageren ze in onverwachte situaties? Kunnen ze omgaan met uitgestelde aandacht enz.
Ben ik het wel mee eens. Kan best goed zijn dat de dochter van TS voorloopt in de ogen van TS, maar ze moet het daadwerkelijke oordeel daarover overlaten aan de leerkrachten van haar dochter. Als ze echt zo vreselijk slim is en voorloopt, zal het de leerkrachten ook wel gaan opvallen.
Ik had nog nooit gehoord van een instroomklas (dl gaat na de zomervakantie meteen naar een gemengde groep 1-2.) Maar ze zullen wel weten wat ze doen op die school, en antwoorden op al je vragen hebben (En als ze zich toch gaat vervelen, laat je haar daar lekker spelen/knutselen/zelf uitzoeken hoe ze daarmee om kan gaan, en koop je gewoon voor thuis wat educatief speelgoed. Hebben wij ook gedaan en heeft niemand last van.)
dit en juist door te focussen op cognitieve ontwikkeling en vlugge doorstroom/klassen overslaan komt de sociaal-emotionele ontwikkeling achter te liggen. niet over plantenhartjes maar gewoon hoegaikommetanderemensen.. maar mss moet ts daar zelf ook nog wat over leren
Ts, probeer er gewoon open in te staan en af te gaan op professionele adviezen. In jouw ogen is je dochter ontzettend slim, sociaal en loopt ze voor op andere kinderen, maar dit is vanuit jouw perspectief. Jij ziet je dochter misschien totaal anders dan dat een professional dat ziet. Zolang ze goed functioneert laat haar dan lekker de stapjes doorlopen die andere kinderen ook doen. Van daar uit kun je met een juf altijd nog kijken of ze goed op haar plaats zit. Mijn advies is om je niet zo bezig te houden met de voorsprong die jouw dochter in jouw ogen heeft. Laat haar gewoon lekker kind zijn net als een ander, en kijk vanuit de "normale" norm verder. Je kunt er namelijk nu nog niets van zeggen hoe zij zich gaat ontwikkelen als ze dadelijk op school zit.
Maar ik hoef hier niets te bewijzen jullie! is wel interessant hoe worden de worden hier gelijk gedraaid. Is niet mijn mening, maar juist de mening van leerkrachten op psz, opvang en cb. Op advies van cb en ze hebben dus ook dossier voor school gemaakt, hebben we specifiek school met goede hb ondersteuning gekozen. De vraag was enkel over instroomgroep omdat we als ouders daarover niets weten en hebben ooit van gehoord. Nu begreep ik dat het beste keuze is kleinschalig starten en kan ze tussentijds doorstroomen naar de andere groep indien nodig blijkt te zijn. Het lijkt alsof, als kind net wat slimmer is of ney anders dan de gemiddelde ned. kind dan is gelijk niet waar en moeder bedenkt maar wat. En als ik jou zeg dat het misschien juist andersom is: dat ze gemiddeld is en de rest dan maar onder zit? Want ik vind haar in de omgeving waar ze zit etc wel slimmer wellicht, maar als ik haar plaatst in de omgeving en land waar ik ben opgegeroeid zal ze echt niet slimmer zijn en juist wel minder dan gemiddelde van haar leeftijd. Maar dat is andere discussie en andere ideen over de opleidingen en wat kind kan en moet. Dus wat in je ogen en in dr ogen cb dan gemiddeld is in mijn ogen en ogen van mijn kennisen van mijn geboorte land is totaal normaal als niet minder. Dus zo slim ze is ook weer niet want mijn meefje van 4 kan dus al lezen boeken en schrijven hele alfabet en hij kan dus 3 talen praten en spelen in 2 muziek instrumentem etc etc en dat is dus doodsnormaal en gemiddeld in mijn land bij 4 jaar! Het gaat om de school waar ze gaat en of dat wat ze voostellen (0groep) wel zal gaan passen bij haar of ze dom is of slim of gemiddeld maakt in dit geval niets uit wat ik ervan vindt en zeker niet wat jullie ervan vinden van wat ik denk. Vrag was over de 0groep wat is het precies en of dat zal passen bij kimd die al wat meer kan dan gemiddelt en dus (wellicht) meer behoeftes nodig heeft. En dat projectie op je eigen kinderen is totaal zniet nodig. Ik heb mijn antwoorden. Bedankt voor degene die meer over hadden vrrteld en adviezen geven. We gaan vannuit dat ze groep 0 goed in kan en we gaan dat alles metleerkrachtop instake bespreken: wat als niet en wat als ze meer wil etc.
Niemand zegt dat jij iets moet bewijzen, en niemand zegt dat jouw dochter niet slim is. Jij vertelt je verhalen en mensen haken daar op in. Jij vertelt iets over het sociale aspect van jouw dochter en meerdere mensen geven aan dat het juist verstandig is om haar mede daardoor gewoon lekker die 0 klas te laten proberen. Vervolgens kom jij met een hele lap tekst aan waarin je aangeeft dat jij vindt dat jouw dochter sociaal juist enorm voorloopt. Jij bent je continu aan het verdedigen zonder dat je überhaupt aangevallen wordt, waarom? Ik kan je in ieder geval wel vertellen dat kinderen in jouw geboorteland gemiddeld niet slimmer zijn dan bijvoorbeeld in Nederland. Dat alles heeft te maken met de genen, en een opleiding. Misschien dat de mensen in jouw geboorteland anders tegen dingen aan kijken en dingen anders aanpakken. De trend in Nederland is nu juist zo dat kinderen niet meer zo veel moeten, veel ouders vinden het belangrijk dat ze gewoon lekker kunnen spelen en van hun kindertijd mogen genieten, misschien is dat in jouw geboorteland wel anders en verwachten ouders veel meer van hun kinderen. Je weet pas of iets gaat passen, als je er gewoon open in gaat. Geef het een kans.
Nou je neefje is een wonderkind hoor. In Nederland is het niet gebruikelijk dat een kind van 4 al kan lezen en schrijven het hele alfabet. 3 talen spreken zou nog wel mogelijk zijn en dan ook nog 2 muziekinstrumenten bespelen?? Wanneer mag het kind spelen en zichzelf zijn? Nee hoor ik denk dat als je je kind kind laat zijn, het beste is op deze leeftijd! Lekker spelen en ravotten!
Lekker belangrijk dat een kind 3 talen kan spreken en 2 muziekinstrumenten bespelen en boeken lezen en het alfabet schrijven! Ik vind het niet knap maar zielig. Ik vind dat de belangrijkste beslissingen en de grootste problemen waar mijn 4 jarige zoon zich mee bezig moet houden zijn: of hij met zn lego of playmobile moet gaan spelen. Wat heeft een kind van 4 er in hemelsnaam aan om te kunnen lezen en schrijven?
Ik ben het er wel mee eens dat drie talen spreken, kunnen lezen en schrijven niets zegt over de intelligentie van een kind maar meer over aanpak, en dat het ook weinig zegt over de toekomst van zo'n kind. Je zal zien dat alle kinderen qua niveau op een gegeven moment naar elkaar toegroeien. Daar heb je dan wel onderscheid in, maar kleuterleeftijd is echt veel te vroeg om daar iets definitiefs over te zeggen. Ik zie het hier in België ook wel, een 'cultuurverschil'. Ze gaan hier al met 2,5 jaar naar de kleuterschool en dan wordt ook echt verwacht dat ze volledig zindelijk zijn. Ook wordt zelfredzaamheid erg aangemoedigd. In de klas van mijn oudste zijn ze dus nu bezig met letters, doen ze elke week een 'schrijfdans' (met de gymleraar) en basaal rekenen. Toen ze van de eerste kleuterklas overging naar de tweede, maakte ze puzzels van 100 stukjes. De juf gaf ook aan dat ze daarmee 'voorliep' op de rest van de klas, maar: een schaar hanteren kon ze dan weer niet. Zo is er altijd iets te leren, en heeft elk kind wel iets waar het beter of sterker in is. Een goede school ziet dat, maar zorgt er ook voor dat de andere aspecten (knutselen, knippen en plakken zijn net zo belangrijk) niet ondergesneeuwd raken. Wat ik het belangrijkst vind is dat ze sociaal vaardig is, zich goed kan uitdrukken en oog heeft voor het sociale gebeuren in de klas. En dat leren ze op een kleuterschool, met leeftijdsgenootjes.
Het lijkt me niet zo zinvol om een discussie te voeren over wat een kind wel of niet kan en waar hij zich wel of geen zorgen over moet maken...ieder kind is nou eenmaal anders en heeft andere wensen en behoeften. En het lijkt me vooral belangrijk dáár bij aan te sluiten, belangrijker dan doen 'wat zou moeten' (wie bepaalt dat überhaupt?). @ts: Een instroomgroep heeft voor- en nadelen, net als alle andere opties. Ik zou er open in gaan, het is nu eenmaal zoals het is. Ga en blijf in gesprek met de leerkracht (dat had net zo goed voor welke andere klas dan ook zo geweest). Als blijkt dat het niet goed gaat, kun je samen met school kijken naar aanpassingen.
Ik ben wel benieuwd of je dochter nu naar dezelfde school zal gaan of niet. Op die school en alle andere waar we zijn geweest is overigens beleid om kinderen in principe echt niet sneller door te laten stromen naar groep drie maar binnen de klas meer uitdagend werk te geven ( en onze school heeft 98% wat naar havo/vwo gaat, iets wat ik overigens zelf niet zo positief vindtmaar dat terzijde) Zeker gezien het feit dat je dochter van april is, zou dit niet zo wenselijk zijn. Overigens hebbeen ze ook nog vaak een plusklas waar ze misschien voor in aanmerking zou komen.
Nou vooral dat dus...want.ouders die zelf nogal op het cognitieve ingesteld zijn vergeten het sociale wel eens. Dat is uiteraard niet altijd zo, bij mijn zoon in de klas zit een heel slim maar vooral heel lief meisje. Maar de ervaring bij de "slimme" kindjes die bij dochter in de klas zitten/hebben gezeten was meestal dat ouders er erg prat op gingen hoe slim ze wel niet waren, maar hun handjes nogal los zaten. En totaal niet bijdroegen aan een sociale omgeving in de klas.
Ik vond het juist heel fijn dat mijn winterkinderen alledrie 2.5 jaar zouden kleuteren, ook al hebben de oudste twee een (cognitieve) voorsprong. Helaas is dat voor onze dochter echt geen optie en gaat zij naar de zomer wel al naar groep 3. Soms heb ik het idee dat de kleuterschool als een soort moeten wordt gezien en je er maar zo snel mogelijk vanaf moet zijn. Maar kinderen leren er juist heel veel, voor op sociaal emotioneel gebied, wat een goede basis geeft voor de rest van de basisschool. @ts, ik zou er gewoon heel open in stappen en eerst maar eens afwachten hoe je dochter het straks gaat doen op school.
Hier gelukkig geen instroomgroep. Mijn dochter stroomt in bij een groep 1/2 die al na de zomer gestart is. Nu 2 jaar geleden is die instroomgroep opgeheven omdat er een extra groep 1/2 bij kwam. Van de moeders die ik ken hoor ik over die instroomgroep niet veel goeds. Bijna dagelijks bezig met nieuwe kindjes ontvangen en geruststellen; relatief veel want alle nieuwe kinderen kwamen daar in de groep. Weinig echt "les" gehad.
Mijn dochter zit ook in een instroomklas, ik zie geen nadelen (maar weet niet anders dan dit). Klein klasje, wordt natuurlijk wel steeds groter, maar juist leuk dat er nieuwe kindjes bijkomen. Ze zal waarschijnlijk 2,5 jaar kleuteren waar ik achter sta.
Dat is hier absoluut niet zo, als ik zie wat mn dochter doet en leert op een dag! Dat is echt afhankelijk van de leerkracht, hoe hij/zij er mee omgaat.
Zo gaat dat bij ons echt niet hoor. Ja er wordt elke keer bij een nieuw kindje even extra aandacht geschonken, maar daarna weer verder op de orde van de dag. Onze school is dalton onderwijs en ieder kindje, of het nu start in groep 1 of groep 0 (instroomgroep na de voorjaarsvakantie), 'moet' elke week zijn taakje(s) maken. En dat is in groep 0 even veel als groep 1. Wat ik uit ts haar verhaal begrijp komt er een instroomgroep omdat de andere klassen vol zitten. Dat is op onze school ook zo. Bij ons starten ze vaak met 1 groep 1 met kindjes van vorig jaar groep 0. Daarnaast 1 groep 1 waar vanaf de zomervakantie alle kindjes bij komen. Als die groep vol zit komen er eventueel nog kindjes bij de andere groep, maar als het nodig is komt er dus gewoon een 3e groep 1 (vaak groep 0 genoemd, omdat hier alleen kindjes in komen die het jaar erna groep 1 doen) bij. Ieder kindje werkt naast elkaar op zijn eigen niveau. Dus het kindje wat nu net 5 wordt kan in de klas zitten van een kindje van net 4 jaar en krijgt dus andere 'taakjes', moeilijker. Mijn oudste heeft echt genoeg geleerd vanaf zijn 4e verjaardag tot de voorjaarsvakantie. Het ligt dus aan de school zelf hoe deze ermee omgaat, niet aan het feit of er sprake is van een instroomgroep.