Rontgenfoto's vs vliegen tijdens zwangerschap

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Lanalanalana, 6 feb 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lska

    Lska Actief lid

    24 jul 2015
    316
    303
    63
    Vrouw
    Wel interessant om te weten toch? al vraag ik me nu wel af welke doelgroep je bedoeld?

    Een radioloog is een arts, een medisch specialist. Dat is degene die de onderzoeken zoals een röntgenfoto beoordeeld, aan de hand daarvan diagnoses stelt en soms behandelingen uitvoert.

    Degene die de röntgenfoto maakt is een radiodiagnostisch laborant.

    deze laborant is opgeleid als Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er) waarvan er blijkbaar al 3 in dit topic zitten. Hieronder vallen de werkvelden radiologie, echografie, nucleaire geneeskunde en radiotherapie. Eigenlijk alles in het ziekenhuis wat met straling en beeldvorming te maken heeft. Dit zijn dus breed opgeleide werknemers met veel kennis van straling.

    heel veel moeilijke namen, sorry ;) Maar misschien wel fijn om te weten welke kennis er in dit topic aanwezig is. Vanachter een scherm kan iedereen natuurlijk wel iets roepen.
     
  2. Twinkle81

    Twinkle81 Fanatiek lid

    4 jul 2014
    4.945
    1.033
    113
    Voorschoten
    Bij mij komen ze terecht als er problemen of vragen over de software zijn (vooral PACS en RIS voor degene die bekend zijn met de termologie) en een enkele keer over hardware, maar daar zijn veel minder vragen over (software moet aangepast worden aan de wensen van gebruikers natuurlijk). Ik ben helpdesk medewerker (en roep het dus inderdaad allemaal vanachter mijn pc ;), maar geen specialist in de software. Daar hebben wij andere medewerkers (o.a. de supportafdeling) voor. Uit mijn werk komt dus ook de kennis mbt radiologie bij mij vandaan. Hiervoor heb ik ook diverse interne trainingen gehad, want ik moet natuurlijk wel begrijpen waar een klant het over heeft.
    Ik ben dus geen ziekenhuismedewerker, laborant of radioloog, maar heb wel regelmatig contact met mensen die een dergelijke functie uitoefenen.
     
  3. Lska

    Lska Actief lid

    24 jul 2015
    316
    303
    63
    Vrouw
    Dankje, ik snap de doelgroep :)
    dan zul je inderdaad verschillende mensen spreken die met straling werken. ligt er natuurlijk maar net aan wie er een probleem heeft.

    Bij de eerder genoemde nucleaire geneeskunde wordt ook met die software gewerkt. De foto's die daar worden gemaakt zijn een heel ander verhaal dan een röntgenfoto. Dat zal voor de regels rondom zwangere werknemers ook verschil maken.

    Om eerlijk te zijn weet ik niet exact (meer) wat de regels daar zijn. Heb het in de opleiding wel gehad maar ik ben er niet werkzaam geweest dus ik durf daar geen uitspraken over te doen.
     
  4. Tante Truus

    Tante Truus Actief lid

    14 jul 2014
    352
    117
    43
    De regels op de nucleaire geneeskunde zijn niet zo streng. Je mag niet op de PET werken en geen toedieningen doen van meer dan 200MBq dosis. Verder mag je alle werkzaamheden doen. Ik werk op beide afdelingen, radiologie en nucleaire, in een ziekenhuis met een grote nucleaire afdeling met eigen PET-CT.
     
  5. Klavrtje4

    Klavrtje4 Bekend lid

    15 mrt 2016
    756
    1
    0
    #25 Klavrtje4, 12 feb 2017
    Laatst bewerkt: 12 feb 2017
    Wat fijn dat er zoveel deskundige mensen op dit onderwerp zitten: supergoed uitgelegd!
     
  6. Dennen

    Dennen Lid

    3 dec 2015
    78
    1
    8
    NULL
    NULL
    Nu er zoveel deskundige in dit topic zitten wil ik ook graag een balletje opgooien:

    Ik heb binnenkort een ioniserend stralingspracticum op de universiteit Utrecht. Het is in de kelderruimte met die dikke muren (De mensen die er wel eens geweest zijn, weten wat ik bedoel). Ik weet welke practicums wij gaan doen, maar ik weet niet wat daar nog meer ligt..

    Hoe verhoud de straling daar zich tot het maken van een röntgenfoto? Ik ben helaas nog niet zwanger, maar zelfs met de mogelijkheid om zwanger te zijn, vind ik het geen fijn idee om daar heen te gaan.. Stel ik mij aan?
     
  7. Little man

    Little man Bekend lid

    29 jun 2015
    597
    0
    0
    NULL
    NULL
    Het ligt helemaal aan de proeven die je daar gaat doen. wat daar ligt opgeslagen ligt achter dikke muren en afscherming. en daar zul je dus weinig van meekrijgen. maak je er vooral geen zorgen om. Je wordt daar goed begeleid.
     
  8. Twinkle81

    Twinkle81 Fanatiek lid

    4 jul 2014
    4.945
    1.033
    113
    Voorschoten
    @Dennen, ik ken de situatie niet, maar geef vooraf bij de leidinggevende aan dat je bezig bent met het proberen zwanger te worden en dat je daarom straling zoveel mogelijk wilt vermijden om risico's uit te sluiten. Tenslotte kan het zomaar raak zijn. De leidinggevende heeft hierin een geheimhoudingsplicht, dus dat gaat helemaal goed komen
     
  9. Dennen

    Dennen Lid

    3 dec 2015
    78
    1
    8
    NULL
    NULL
    Dank voor jullie reactie!

    Ik loop zelf binnen die dikke muren, tussen de practica die voor anderen opgesteld staan en onze practica..

    Ik ben geneigd om het advies van Twinkle op te volgen.. Het is voor mijn opleiding (die ik naast mijn werk doe) en ga het of op de opleiding vertellen, of meld mij ziek (ik weet het, ook stom, maar zoals jullie in mijn onderschrift zien, gaat het zwanger worden niet vanzelf en het voelt zo stom om mij nu af te melden met de echte reden en vervolgens een jaar lang niet zwanger te zijn)...
     
  10. Twinkle81

    Twinkle81 Fanatiek lid

    4 jul 2014
    4.945
    1.033
    113
    Voorschoten
    Juist daarom de leidinggevende inlichten. Zeg dat het allemaal niet zo gaat als gehoopt en dat je het daarom verder niet bekend wilt maken en alle risico's uit wilt sluiten. Dat begrijpen ze echt wel. En zo hoef je je niet ziek te melden.

    Succes!
     
  11. Dennen

    Dennen Lid

    3 dec 2015
    78
    1
    8
    NULL
    NULL
    Dank je Twinkle!
     

Deel Deze Pagina