Ik ben mij aan het oriënteren op kinderwagens. Dat is nog een hele klus want er zijn er honderden. Ik begin er moe van te worden.. Nu ben ik er wel over uit dat ik zo'n combi wil. Dus 1 frame waar ik een kinderwagenbak op kan zetten en later een kinderzitje. Dan zit je al standaard een prijsklasse hoger.. ergens logisch; het systeem wordt ingewikkelder/er komt design aan te pas. Maar daarin heb je ook ontzettende verschillen. Je hebt combi kinderwagens voor 200 euro zoals de Xadventure maar je hebt ze ook voor 1200 euro van bijvoorbeeld Bugaboo. En dan alles daar tussen in. Waarom is dit verschil zo groot? Ik snap dat je betaald voor kwaliteit (hoewel alle kinderwagens aan dezelfde veiligheideisen moeten voldoen, de basiskwaliteit is dus hetzelfde?) en je betaald voor het merk en zo. Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van mensen met een 'goedkopere' combi kinderwagen. Ben je meer dan tevreden of is het echt wel low budget en merk je dat ook?
Wij kochten in 2007 een mutsaerts transporter. Was ook een combi en kosten zo'n 399,- inclusief accessoires en een maxicosi. Vond het een heerlijke wagen en heb er met veel plezier drie kinderen in vervoerd. Ik zou zelf vooral kijken wat je fijn vindt aan het aantal wielen, op welk terrein je er mee wilt rijden, hoe hoog/laag de bakhoogte is, verstelbare duwstang, wel of niet de mogelijkheid om naar je toe te draaien van de wandelwageninzet, grootte van de bak onderin bijv.
Ik vond er duidelijk verschil in zitten qua kwaliteit. Als ik met de wagen van een vriendin reed leek het wel of ik ee n poppenwagen duwde terwijl ik het idee had met mijn eigen wagen als of ik daadwerkelijk een kinderwagen vooruit duwde. Mijn vriendin gaf dat ook aan en was eigenlijk een beetje overdonderd dat die van ons zo wendbaar was en lekker stuurde. In dat opzicht betaal je wel degelijk voor kwaliteit maar, het is ook maar hoe zeer je jezelf hierin wil verwennen. Daarnaast gebruiken wij die van ons nu nog steeds en zij is overgestapt op een buggy en daardoor dus uiteindelijk 2x geld kwijt en wij 1x. Ook ziet hij er nu nog steeds netjes uit dus wordt hij ook voor de 2de gebruikt, dat kan ik bij veel van de goedkopere merken niet zeggen. Ik denk dat het uiteindelijk dus voor verwennerij is doordat het allemaal wat soepeler en mooier is. Wij hebben overigens de Joolz Day, gekocht tijdens een aanbieding dus uiteindelijk was hij niet eens zo duur (toen tussen de 800 en 900 euro)
Ik denk dat er wel degelijk verschil in zit, maar het is maar net wat je eisen zijn. Hier wilde we bijvoorbeeld graag dat het zitje beide kanten op kon, dat vonden we ook wel erg fijn zodat we de kleine konden zien en voor de prikkels. Wij hadden een maxi cosi mura. Na 3 kids nog steeds een prima wagen en niet zo duur.
Wat ik doe bij dit soort dingen is kijken in het midden. Ik denk dat als je zo rond de 600-700 euro zit (min 200-max 1200) je een degelijke wagen hebt. Daaronder ga je afdoen aan kwaliteit (comfort), daar boven betaal je ook voor het merk/design en evt. 'handigheidjes'. Even los gezien van het feit dat het allemaal belachelijke prijzen zijn. Waar ik op heb gelet is: - grote kinderwagenbak, zodat ze er tot min 6 maanden in konden liggen, - buggyzit op 2 manieren te bevestigen (naar je toe en van je af, het schijnt de eerste 1,5 jaar fijn te zijn voor je baby om naar je toe te zitten). - voorkeur grote luchtbanden om er ook op ongelijk terrein goed mee te kunnen rijden. (Als je er alleen mee in de stad rijd is dit minder van belang) - past ie in de kofferbak en is ie makkelijk in te klappen. Ik kwam toen uit op een mura 4. Ik heb m nu sinds 2008 en inmiddels hebben er 5 kinderen (2 van m'n zus) al gebruik van gemaakt en mijn vierde komt er ook nog in te liggen. Al met al was het de 700 euro wel waard.
Ben je van plan veel te gaan wandelen of zul je na je verlof veel met de auto weg zijn en de wagen alleen af en toe in het weekend gebruiken? Zijn jullie mensen die graag in het bos lopen of is het meer voor een ommetje vanuit huis. Ik vind een kinderwagen enorm overschat, hier was hij bij de tweede na drie maanden het huis uit. Ik gebruikte de draagdoek vaker en had een Quinny Zapp xtra buggy in de auto voor als we in de stad waren. De eerste maanden af en toe met de maxicosi erop geklikt voor korte stukjes en later met de buggy inzet (die kan helemaal plat bij de Zapp extra). De wandelwagen stond hier vooral enorm in de weg. Bij de oudste hebben we hem wel wat langer gebruikt maar toen werkte ik niet dus gingen we vaker wandelen. Maar ook bij haar overgestapt op een gewone buggy toen ze een jaar was, neemt gewoon minder ruimte in.
Hier wandelde ik echt heel veel, dus ik wilde een hele goede wagen; hij moet lekker rijden, met 1 had te besturen, comfortabel. En hij moest compact zijn als je 'm inklapt ivm onze kleine auto. Met dat lijstje gewoon eens gaan kijken, proefrijden, wagens van verschillende prijsklassen 'voelen'. Wij kwamen uit bij de Joolz of Bugaboo en het werd de Bugaboo (Chameleon). Ik weet eigenlijk niet meer waarom de Joolz afviel, kan zijn dat die net niet in ons kofferbakje paste. Bij de jongste over gegaan naar de Donkey (ivm opvangen baby-neefje), toen de Chameleon voor een heel mooi bedrag verkocht. Ik gebruikte de draagdoek ook dagelijks overigens. Maar nu is dochter 2,5 en gebruik ik zowel de doek als de Donkey nog vrijwel dagelijls.
Ik heb een combi wagen van abc. Was 250 euro (in DL). Wat tegen viel was dat de buggysit erg plankerig is en helemaal recht staat. Wat er dan gebeurd is dat kinderen gaan hangen. Bij een buggy kan het achterste deel van het zitvlak beter wat lager zijn dan het voorste deel. Het is ook fijn als de buggysit kantelbaar is. Wat ik ook voorbij heb zien komen bij de goedkoopsten (praat ik echt over een euro of 100. Dat de voorwielen niet zwenken. Dat moet je ook echt niet hebben.
Ja dit is wel een goede, hier wordt ie dagelijks meerdere malen gebruikt (is bijv al 20 min lopen naar het winkelcentrum) en wij gaan regelmatig dagjes weg en naar het bos. Als ie alleen voor korte stukjes gebruikt wordt of je bent een draagster (want ik persoonlijk vind dat niet fijn bijv.) is het natuurlijk niet nodig een dure wagen aan te schaffen.
Bij de oudste hadden we een maxi cosi mura 4 (ik dacht 600 EUR voor betaald) en bij de middelste kochten we een bugaboo donkey duo wagen (a 1300 eur) en ik kan je verzekeren dat er een groot verschil in comfort in die wagens zit. Maar het is maar net hoe veel waarde je eraan hecht, natuurlijk
Er zijn wel degelijk verschillen tussen "goedkopere" en "duurdere" kinderwagens, de vraag is eerder in hoeverre jij bereid bent voor dat verschil te betalen en zo ja, hoeveel. Allereerst is er het verschil qua design. Aangezien ik de kinderwagen heel vaak gebruik, vond ik het belangrijk dat de kinderwagen er mooi uitziet. Toen ik mij had georienteerd kwam ik er al snel achter dat ik de kinderwagens in de prijsklasse <400 euro niet zo mooi vond. Dus die vielen weg. Ten tweede heb je het kwaliteitsverschil. Ik heb "testritjes" gemaakt met enkele, goedkopere (lees: circa <400 euro) kinderwagens en ik vond het algemene kwaliteitsverschil toch wel beduidend groot tov de duurdere kinderwagens. Zoals hierboven is gezegd, ik had het gevoel een plastic poppenwagen te duwen. Duurdere kinderwagens zijn in mijn beleving toch vaak steviger en rijden dus ook fijner. Gezien ik de kinderwagen vaak gebruik, is dat voor mij toch wel een punt. Ten derde zijn er nog allerlei snufjes die duurdere kinderwagens hebben en het gemak- en comfortsgehalte van een kinderwagen omhoog krikken. Bijvoorbeeld, zoals je zelf aangaf, combi-kinderwagens. Maar ook kinderwagens waarbij de maxi cosi erop geklikt kan worden (veel goedkopere kinderwagens hebben deze optie niet en ik vind dat wel belangrijk). Maar ook het verstellen van de buggyzit vind ik belangrijk: dat deze zowel naar jou toe als van je af bevestigd kan worden, maar ook dat deze drie verschillende standen heeft (lig-, relax- en zithouding) vind ik belangrijk. Andere sufjes die het prijsverschil kunnen verklaren zijn een verstelbare duwstand, makkelijk in- en uitklappen van de wagen etc. Deze aspecten zijn wellicht niet cruciaal, maar zijn voor mij wel het geld waard. Uiteindelijk zelf voor de Quinny Moodd gekozen (was rond de 850 euro). Al met al kun je dus stellen dat er wel degelijk verschillen zijn tussen "goedkope" en "dure" kinderwagens, het hangt er gewoon vanaf of jij die verschillen belangrijk vindt en welk prijskaartje jij daaraan wilt hangen.
Bij de eerste een tweedehands bugaboo gehad, hadden we gekregen van iemand. Was prima, alleen de banden werden wel zacht en de bekleding zat minder mooi om de wagen heen. Dus zou wel voor eentje in nieuwstaat gaan of een nieuwere variant via marktplaats. Voor de tweeling via marktplaats een Icandy Peach gekocht. (Nieuw 1550 euro, deze helemaal compleet met adapters voor autostoelen, 2 wiegjes en 2 zitjes, 465 euro). Bekleding nog helemaal mooi en schoon. Alleenhet inklappen ging niet meer automatisch. We hebben voor 40 euro een nieuwe stang erop laten zetten dus nu klapt hij weer automatisch in, echt helemaal perfect! Wat ik fijn vind aan deze is dat hij niet extra lang of breed is, de stang is in hoogte verstelbaar, hij is superlicht en enorm eenvoudig en compact op te vouwen. Ook super wendbaar, en hij ziet er heeel mooi uit
ik heb de transit by mutsy. Een mutsy zelf vonden we erg duur en dit leek er veel op en vond ik lekker rijden. Ook kregen we hier een gratis maxi cosi bij en verzorgingstas (mocht ook voor meerprijs andere nemen) dus vond ik wel goede prijs voor 500. Ik las later reviews van mensen die het geen goede wagen vonden alleen met baby bak maar zodra je kindje gaat zitten hij vervelend is dat de zonneklep te kort is en je kindje niet plat kan liggen. Toen kneep ik hem wel ff hoor... Nee helemaal plat kan hij niet maar dat vind ik geen probleem? en de zonneklep kan je nog verlengen met de rits, maar in de zomer heeft ze natuurlijk de parasol erbij. Al met al een goede wagen voor een goede prijs. Als je een wagen op het oog hebt gewoon vergelijken met andere en wat je prettig vind rijden. Wat ik erg belangrijk vond is dat je de stang naar boven kon uitschuiven en weer kan inschuiven. Hoop wagens hebben verstellen met een knop omhoog en naar beneden(zonder hoogte verschil), dat is vaak ook weer goedkoper.
Bij de eerste had ik een nieuwe mutsy gekocht. Rond de 400,- euro en dan helemaal compleet. Prima prijs dacht ik, maar wat heb ik me geërgerd aan die wagen. Lomp, onhandig. Dus nu bij de tweede een nieuwe bugaboo cameleon classic gekocht. En wat een fijne wagen is dit! Zo soepel rijden, wendbaar etc. Ik gebruik hem iedere dag om boodschappen te doen en de oudste naar school te brengen dus het is me zeker wat geld waard. Ik kan slechts enkele kleine minpuntjes bedenken. Verder zit er dus best wel een groot kwaliteitsverschil tussen de merken. Ze zijn misschien wel allemaal even veilig, maar er zitten zeker grote verschillen tussen het comfort en het gebruikersgemak. Ik had wel mazzel dat ik 'maar' 800 euro heb betaald inclusief voetenzak.
Wij hebben voor onze eerste een toppi motion gekocht, een blauwe, geloof iets van 400 euro incl maxi cosi en wandelwagen inzet die beide kanten op kan. Ik heb de wagen nu nog en als het even kan gaat nr 3 er ook in.
Ik heb een mutsy evo nieuw gekocht. Aangezien ik een kleur van 2015 nam was deze 200 euro goedkoper dan de kleuren van 2016. En hij rijd heerlijk! Met 1 hand te besturen, klapt makkelijk in. De zitting kan 2 kanten op geplaatst worden. Moet alleen nog adapters kopen voor de maxicosi dan kan deze er ook op. Het is een kwestie van uitproberen en kijken wat jij het fijnst vind. Misschien vind jij een kinderwagen van +1000 euro helemaal niet fijn lopen oid.
Het is inderdaad al eens gezegd, maar maak eens een lijstje van de eisen waaraan jij vindt dat je kinderwagen moet voldoen. Bij de eerste hebben we dat niet gedaan en waren we bepaald niet kritisch, alleen op de prijs. Ik dacht 'kinderwagen is kinderwagen' en het merk was best goed, dus had er alle vertrouwen in. Maar ik heb me kapot geërgerd aan die wagen! Kleine kinderwagenbak (onze zoon was er met 3 maanden uit gegroeid. Heel onhandig, want voor de wandelwageninzet zijn ze dan nog te klein), weinig loopruimte (wij zijn allebei lang en schopten tijdens het lopen de hele tijd tegen de kar aan) en het sturen ging superstroef (met beide handen sturen en op de duwstang gaan hangen als je een stoepje op wilde). Vreselijk onhandig allemaal! Dus de tweede keer zijn we een stuk kritischer geweest! We gingen voor 1. Soepele wendbaarheid 2. Genoeg loopruimte 3. Grote kinderwagenbak Met die drie criteria bleven over: de Joolz Geo en de Bugaboo Buffalo. Verder niks. Was niet bepaald onze prijsklasse, maar we hebben het toch maar gedaan. Gelukkig met een supergoede deal, maar we waren niet bereid om toe te geven op die drie punten. Dat heeft dan dus zijn prijs.... Het is de Bugaboo Buffalo geworden en oh wat ben ik daar nog elke dag ontzettend blij mee! En gelukkig is het een erg waardevaste wagen, dus als we 'm weer gaan verkopen, kun je er nog een heel goede prijs voor terugkrijgen. Succes met de zoektocht!
Precies dit, al denk ik dat wij de wagen bij de 2e nog sneller de deur uit hebben gedaan . Maar inderdaad, veel de quinny zapp gebruikt (bij de eerste trouwens bijna alleen maar gedragen) en daarnaast heel veel de wompat. Gelukkig had ik de wagen van iemand gekocht voor drie tientjes en er geen klap geld aan uitgegeven.
Ik heb een Bugaboo Cameleon, superfijne wagen. Goed wendbaar en alles is te wassen, veel opties, compact in te klappen. En.... houdt ook goed zijn waarde, die kun je op marktplaats nog goed vinden en met weinig verlies ook weer doorverkopen als je er klaar mee bent.
Wat je zou kunnen doen is een aantal kinderwagens uitzoeken die je qua uiterlijk aanstaan (en binnen je budget passen) en dan bij een gespecialiseerde winkel gaan testrijden. Bij bijvoorbeeld Babypark hebben ze een heel pad aangelegd met klinkertjes, houten bruggetje etc zodat je goed het comfort kunt testen. Bij ons kwam er destijds toch een Bugaboo uit maar vooral omdat ik de kleine draaicirkel met 1 vinger zo super fijn vond, gewoon totaal geen zware wagen en dat ik hem later als buggy naar me toe kon zetten als ik dat wilde.