Ah kijk, die link verschaft mij ook weer extra informatie. Vond het altijd al wat vaag die grafiekjes e.d., zeker met de uitleg in het rapport, maar dit verheldert wel aardig wat haha Dankje Jaimio!
Hier hebben we geen CITO-toetsen, alleen methodetoetsen van Boom en het PI-dictee, dit zegt me allemaal niets. Wij krijgen na de voorjaarsvakantie rapporten (zonder cijfers overigens, alleen beoordeling op van alles en nog wat, heel mooi). Dan komt er weer een langer gesprek, want ik merk dat onze dochter nog steeds erg weinig leert, ondanks de versnelling naar groep 4. Alleen spelling is nog niet op niveau, maar daar maak ik me totaal geen zorgen over. Ik had de juf een mailtje gestuurd met mijn zorgen en de vraag of ze doorgetoetst kon worden en in het antwoord stond o.a. dat ze bijvoorbeeld met rekenen groep 4 al voorbij is en dat als ze alles op niveau zouden aanbieden onze dochter eind groep 5 klaar zou zijn met de rekenstof. Het wordt nu sociaal ingezet, veel sommen in de vorm van spelletjes, zodat ze moet samenwerken. Maar ik vind eigenlijk dat je een kind niet zo moet afremmen, maar moet zorgen voor betere verdieping, verrijking of verbreding. Er stonden nog meer dingen in de mail waar ik mijn bedenkingen bij had en waaruit m.i. blijkt dat de juf absoluut haar best doet, maar het niet snapt. We zitten te overwegen een deskundige mee te nemen naar het gesprek met de juf, misschien kan zij het beter overbrengen, hoewel het me wel tegenstaat om te betalen om de niet-aanwezige kennis op school bij te vijzelen.
@ jaimio dit maakt het wel iets duidelijker ja, dank je. Donderdag hebben we een oudergesprek dus ik ben weer benieuwd.. Ze moesten voor het rapport ook iets kleuren wat ze zelf vonden van hun houding in groep 3. Ze heeft hier erg kritisch naar zichzelf gekeken en daar ben ik eigenlijk het meest trots op van het hele rapport, veel volwassenen hebben hier nog erg veel moeite mee. Wel opvallend dat bij 'ik doe mijn best' maar 4 van de 6 hokjes gekleurd zijn. Dat zegt voor mij wel veel en bevestigd wat wij al dachten...
Gitta, veel samenwerken met kinderen met een groot niveauverschil kan ook frustrerend zijn. Je hebt gelijk hoor, zet dan in op verrijken, verdiepen etc.
Hier laten ze Q ook samenwerken met 'zwakkere' kinderen. Met de beargumentatie van de juf erbij dat ze dit later ook zou moeten kunnen en ze hierin nog heel veel kan leren omdat ze dit heel moeilijk vindt. Gitta ik hoop voor je, en je dochter, dat ze meer gaan verrijken, verbreden en verdiepen idd..
Dat ze samen moeten werken met kinderen die (een stuk) zwakker zijn lijkt me inderdaad prima, maar als ze dat veel moet doen kan dat nogal frusterend werken, vooral als dat het enige is waar ze op inzetten.
Ergens snap ik ook niet waarom het erg is als je eind groep 4 door de rekenstof van groep 5 heen bent. Lekker laten doorgaan met stof van groep 6 zou ik zeggen. En tegen de tijd dat ze in groep 8 zit een wiskundeboek van het vwo erbij pakken. Maar goed.... Ik snap ook dat dan op een gegeven moment de kennis van de leerkracht niet meer toereikend gaat zijn. Maar in mijn ideale wereld kunnen kinderen op elke school op die manier uitblinken in willekeurig welk vak. En dan dus voor de vakken waar ze goed in zijn een hoger schoolniveau volgen op de middelbare dan de vakken die minder sterk zijn. Dus een leerling met een talenknobbel gaat naar het gymnasium en doet dan wiskunde bijvoorbeeld op havoniveau. En mijn toekomstige sterrenkundige (naar eigen zeggen ) volgt wiskunde op het hoogste niveau en mss de talen wat lager. Tot zover mijn dromen. Voorlopig nog de realiteit van een jongen die zich lekker thuis voelt op school. Maar bij wie ik meer en meer het gevoel heb dat de uitdaging ver te zoeken is. Ik twijfel soms wat ik ermee moet. Juist omdat hij het leuk vind op school en goed in zijn vel steekt wil ik er geen drama van maken. Juf heeft nog een slimmerd in de klas die wel echt extra aandacht nodig heeft omdat die zich echt stierlijk verveeld als er niet genoeg gedaan wordt voor hem.
Nee, eind groep 5 door de basisschoolstof heen zijn schrijft ze Wat ik bij mijn dochter merkte is dat je wel kan verbreden en verdiepen maar uiteindelijk kan je ook het verder gaan in de stof niet tegen houden. Want dan blijkt ze uit zichzelf alweer zoveel verder te zijn in de stof (met hiaten dan wel). Doorgaan met VO stof is niet zo handig omdat je dan nog steeds versneld en je een probleem op het VO hebt. Deze extreem snelle kinderen hebben echt speciaal maatwerk nodig. Je moet het hele curriculum eigenlijk loslaten, maar daar is de tijd en expertise niet voor.
In mij ideale wereld wel dan heb je klassen van max 15-20 kinderen en speciaal opgeleide extra leerkrachten of ib-ets die deze kinderen (of kinderen met achterstand of rugzakje of...) Kunnen begeleiden. En middelbare is natuurlijk perfectafgestemd, zodat de supersnelle ook hier op hun eigen tempo.... Nou ja.... Lekker dromen dus. In werkelijkheid zitten er 30 in de klas en mag de leerkracht de meeste dingen zelfregelen. En in het gunstigste geval is die kundig en welwillend met de middelen die ze heeft. Wat ik eigenlijk wil.zeggen is. Laat het kind lekker het eigen tempo volgen. Met verbreding en verdieping. Met extra aandacht voor sociale aspecten, als daar behoefte aan is. Maar soms lijkt het alsof men bang is dat een kind te snel gaat. En dat ze het daarom maar zoveel mogelijk proberen zoet te houden. En dat vind ik jammer.
Klinkt goed hoor Maar dat verbreden en verdiepen is gebaseerd op de (bottom up) basisstof. En daar gaat het in mijn ogen vaak al mis want die super snelle leerlingen leren vaak niet graag volgens die opbouwende methode. Experimenterend en vanuit het geheel leren past veel beter.
Er zou een 'methode' moeten zijn die op basis van experimenterend en vanuit het geheel leren werk, maar waar ondertussen toch of aan bepaalde basisvaardigheden gewerkt wordt of waarbij tussentijds gecheckt wordt welke basisvaardigheden een kind beheerst ofzo. Ik raak ook steeds meer overtuigd dat democratisch onderwijs (afhankelijk van de uitvoering natuurlijk) bij veel van 'dit soort' kinderen zou passen. Ik zie daar zelf alleen ook een hoop bezwaren bij, waardoor we er nog niet voor hebben durven kiezen.
Mijn dochter heeft even op een democratische basisschool gezeten, het principe klonk mooi, de uitvoering was waardeloos. Maar goed, ook dat zal per school verschillen.
Ik heb een keer gesproken met een leerkracht van de democratische school hier in de buurt. Het klonk mij allemaal té vrij. Kinderen zijn helemaal vrij in wat ze leren. Met voldoende stimulatie werkt dat misschien als je er jong mee begint maar voor mijn oudste beschadigde, faalangstig dochter zou dat niet werken. Om het nog maar niet te hebben over het lesgeld van 400 per maand .
Elk systeem staat of valt met de uitvoering ervan. Ik ken het niet, maar klink mij ook net iets te vrij. Experimenteel leren doen ze bij ons bij de WO lessen veel. Zoon vind dat geweldig. Dan krijgen de kinderen een onderzoeksvraag voorgelegd. Daar moeten ze eerst over nadenken. Hoe zou het wel/niet kunnen werken? Hoe kan je daar achter komen? En dan mogen ze gaan uitproberen. Rekenen en taal volgt wel de standaard methodes. Bij rekenen werken ze met sterren. 2 sterren is het standaard werk. 1 ster is extra uitleg en 3 ster is extra uitdaging in het plusboekje. Zoon heeft 3 ster, maar zijn werktaal vliegensvlug af zegt hij zelf. Lezen kom ik net van terug (ben leesmama). Datdoet hij prima op niveau. Er zijn betere lezers in de klas, en ook zwakkere. Helaas hebben ze vanmorgen nieuwe groepjes gemaakt en zit hij nu met een meisje wat duidelijk minder goed leest dan hij. Dat gaf irritaties. Dus daar wil ik de juf nog over spreken.
Dat zijn dus ook (een deel van) onze bezwaren. En daarom is het, denk ik, ook zo afhankelijk van de uitvoering. Voor onze oudste zou het, denk ik, met de juiste stimulatie ideaal zijn. Zij bedenkt wel wat ze wil weten/leren/doen, maar een ander (volwassene) zal haar dan wel moeten sturen in het hoe en wat en de invulling ed en vooral ook in het doorzetten met dingen die niet vanzelf aan komen waaien. Maar ik denk dat zij de vrijheid en zelfstandigheid heerlijk zou vinden. Een ander bezwaar is echter dat ik betwijfel of kinderen op die manier goed worden voorbereid op 'de maatschappij'. Het zou natuurlijk mooi zijn als je altijd je eigen ding kunt doen, op je eigen manier, maar zo werkt het 'later' natuurlijk ook niet. En ik denk dat het zeker bij een kind wat zoveel behoefte heeft aan vrijheid in alle opzichten, het juist belangrijk is dat ze op jonge leeftijd al leren dat dat niet altijd kan en hoe je dan binnen bepaalde grenzen toch ook jezelf niet voorbij hoeft te lopen.
Democratisch onderwijs trekt niet alleen mensen die voor die manier van leren kiezen, maar is ook erg in trek bij zij-instromers met behoorlijke gedragsproblemen die op andere scholen niet functioneren/weg zijn gestuurd en anders op waarschijnlijk speciaal basisonderwijs hadden gezeten. Hier had vervelend gedrag weinig tot geen gevolgen wat de sfeer en veiligheid niet ten goede kwam. Daarnaast was er weinig individuele aandacht en tijd voor het kind, ondanks kleine klassen. Op de creatieve vakken na, was het alles behalve uitdagend. Veel herhaling ook. Van dingen als de schoolwinkel werd amper tot nooit gebruik gemaakt, oudere kinderen beheersten de lesstof vaak niet goed en moesten dat jongere kinderen leren of daarbij helpen. Zo nemen ze het dus verkeerd over. Je werd ook niet gestimuleerd om wat meer te doen of jezelf uitdagen. Ze wachten tot een kind dat zelf uitspreekt of wil doen, alleen zeggen sommige kinderen zoiets niet.
Precies, uit zichzelf gaan ze verder, ze combineren iets wat ze één keer horen met wat ze al weten en trekken daar zelf hun conclusies uit. Natuurlijk is dan vaak de gebruikte methode nog niet goed (dat moet je dus wel checken en verhelpen), maar het demotiveert natuurlijk gruwelijk als de juf en de klas chronisch achterlopen op wat jij overal oppikt (niet denigrerend bedoeld, maar gewoon feitelijk: als je in groep vier al dingen van groep vijf doet en die dan in groep vijf weer moet aanhoren). Ik lees natuurlijk veel op internet en zelfs een speciale school hoeft niet zaligmakend te zijn, omdat daar ook in het jaarklassensysteem wordt gedacht en een versnelling soms zelfs wordt teruggedraaid. Maatwerk, dat is het, maar daar is het geld niet voor. Tijd en expertise kun je kopen, maar wie gaat dat betalen? Fietwordtmama, dat is ook mijn ideaal van een school. Het jaarklassensysteem echt volledig op de schop, eindtermen bepalen voor verschillende studies en zodra iemand die bereikt heeft, mag hij of zij die studie gaan volgen. En daarmee bedoel ik alle studies voor een beroep, of je nou kapper wilt worden of biochemicus. En natuurlijk een algemene basis waarmee je in de praktijk verder kunt gaan leren (voor winkelpersoneel e.d.).
Er kan ook gecombineerd worden. Zo krijgen we gister een mail over het lezen / schrijven met hierin dat het echt nog niet de bedoeling is om kinderen in groep 3 te verbeteren op spellingsfouten, vooral werkwoordspelling niet. 's middags kreeg Q weer zo'n werkboekje mee naar huis, hierin had de juf wél spellingsfouten verbeterd, d/t g/ch. Dat loopt dus iets voor op groep 3 maar niet heel erg. Verder krijgt ze wel verbreding (kinderliteratuur). Ik kreeg vandaag van de juf te horen dat de IBer mij morgen graag wil spreken over de plusklas. Tot nu toe was Q de enige van groep 3 en 4 en ging het niet door, in januari zouden ze verder kijken. Ik ga er nu maar even van uit dat het nog steeds niet door gaat, dan kan het niet tegenvallen. Maar ik ben wel erg nieuwsgierig..
Vraagje: de meeste kinderen waar het hier over gaat hebben zichzelf al eerder lezen aangeleerd neem ik aan? Onze dochter van 4,5 jaar leest nu avi start en het spellend lezen begint nu over te gaan in vloeiend lezen (van de 2 en 3 letterwoordjes, langere woorden spelt ze nog wel eerst). Wat deden/doen de leerkrachten van jullie kids daarmee in groep 1? Onze dochter wil geen prentenboeken meer lezen in de klas want dat zijn 'babyboeken'. Bovendien kan ze die tekst daarvan nog niet helemaal lezen omdat de woorden vaak nog te lang zijn/het bedoeld is om uit voorgelezen te worden. Ze wil avi start boekjes in de klas maar ik weet niet of ik daar om moet vragen bij de juf... (en wat als ze nee zegt?)
@annemeis: hier heeft de juf er niets mee gedaan omdat ze het op school niet liet zien. Nu heeft de juf meerdere kinderen die ook interesse hebben een avi leesboekje gegeven, dus kan ze wat onzichtbaar lezen.