Tja mensen.. moet het even toegeven, ik ben de 30 al ruim gepasseerd en ik weet gewoon nog niet eens een fatsoenlijke nasi op tafel te zetten. Ik heb al in huis: boemboe voor nasi, witte rijst en pandanrijst, nasi/bami groentepakket, gember, ketjap. En ik was van plan om er varkenshaas in stukjes doorheen te doen (beetje noodoplossing, heb het al uit de vriezer en het is teveel voor 1 maaltijd AGV). Heb ik het een beetje compleet zo? Tips zijn heeul welkom! Saté en een gebakken eitje komen er nog bij trouwens.
Ik maak altijd deze en hij is heerlijk! (Ik doe er geen garnalen bij en ik gebruik meestal filetlapjes of varkenshaas, die blijven wat malser. Voor nasi ipv bami gebruik je uiteraard rijst (pandan pak ik meestal, maar met basmati is ook lekker!) Superlekkere Bami Goreng recept | Smulweb.nl Ik gooi trouwens voor de boemboe alles in de hakmolen ipv met een vijzel (luie kok).
Met een kant en klare boemboe is het niet zo lastig! Varkenshaas in stukken, (zit er een ui in het groentepakket?) Eerst rijst koken en als deze gaar is (niet overgaar) afgieten en uitlaten stomen. Dan olie in de pan, vlees erbij, daarna de uien, gember en knoflook, dan witte kool (of wat er nog meer in het pakket zit) en dan boemboe in de pan en water en eventueel ketjap. Daarna voeg je de uitgestoomde rijst toe. Even de rijst aanbakken.
Witte rijst Koken volgens het pakje. Beetje wok olie in een pan/wok. Stukje trassi hierin bakken en fijn maken. Gesnipperd uitje en 2 ten geperste knoflook toevoegen. Theelepeltje sambal mee bakken. Aan de kant schuiven in de pan en ontbijtspek in reepjes bakken. (Ham kan ook) 3 eieren in de pan breken en roerei van maken. Vervolgens wat doperwten erbij doen en/of fijn gesneden prei. Roer alles in de pan door elkaar. Voeg vervolgens de gekookte rijst toe en roer alles door elkaar. Voor mij is dit Nasi goreng. Ik gebruik nooit Nasi kruiden uit een pakje. Hierbij eten we dan vaak sajoer boontjes (eigen recept) , kerrie kool en kip saté.
Google eens blauwe hap recept. Vinden wij het allerlekkerst wij marineren het vlees extra met satekruiden van conimex. Dit is een recept uit de marine.
Ons 'recept' is wel een pakjes/zakjes/makkelijke maaltijd recept... Maar hier gaat hij: Conimex boemboe nasi Italiaanse groentemix, zak 400 gr. Rijst 400 gr. Kipfilet in blokjes 500 gr. Conimex marinade voor saté De kip marineer je in de marinademix (ook ketjap nodig, en het liefst wokolie, maar mag ook olijfolie oid) De rijst kook je. Dan kip aanbakken, groente erbij, boemboe erbij met 50cc water en tot slot de rijst er door roeren als alles gaar en klaar is. En soms maak ik een omeletje van 2 eieren, 1 lepel sherry, drupje sesamolie. Klein snijden en door de nasi heen. Daarbij eten we pindasaus, plakjes komkommer, cassave en bali kroepoek
1 prei rode ui rode paprika 2 teentjes knoflook rode peper. Dit wok ik met wokolie. Ik maak 2 omeletten van in totaal 6 eieren. Pan is goed groot genoeg voor mn 6 eieren. rijst koken. Als de groenten goed zijn doe ik er ketjap bij en nasikruiden. Rijst en omelet erbij en dat is het eigenlijk. Nog gebakken uitjes erbij, satésaus en kroepoek.
Ik gebruik ook vaak nog verse gember en citroengras normaal gesproken. Maar pleegdochter houdt er niet zo van, dus tegenwoordig laat ik het ook vaak weg. Orak Arik , jummie. Wij maken ook wel frikadel uit de oven erbij soms. Is mn man zo gek op.
probeer ook eens om je gekookte rijst mee te bakken met het vlees en de groente. ik vind vaak dat nasi wat klef wordt als je het gelijk na het koken door elkaar roert en serveert.
Er hoort trassi in. Geen nasi zonder trassi (of zat dat al in die boemboe?) En wij fruiten een uitje en knoflook, doen daar dan de gewassen (!!!) rauwe rijst in. Roerbakken het even samen en dan water erbij (ongeveer anderhalf a 2x de hoeveelheid rijst) en dan laten stomen tot het water helemaal verdampt is. Rest zoals boven al genoemd.
Ik bak eerst ui en knoflook in roomboter. Als de ui goudbruin is dan doe ik er een theelepel trassi doorheen en laat dat even bakken. Klein scheutje ketjap en dan het eventuele vlees (zonder vlees kan ook) en daarna alle groentes. (kruiden zijn komijn, gember, paprikapoeder, garam masala, eventueel peper) Als alles gaar is dan bak ik de afgekoelde gekookte rijst erdoorheen. Eventueel doe ik er extra ketjap in naar wens. Gebakken ei en klaar.
Nasi word met zoveel verschillende kruiden gedaan altijd, dat is echt uitproberen wat je lekker vind. Net als kant en klare boemboe's van de toko, die lijken ook geen van allen op elkaar qua smaak. (Sowieso Conimex rotzooi weglaten). Rijst eerder koken zodat afgekoeld is, bakt beter op en is lekkerder. Ketjap die witte flesjes met rode of groene dop.
Ah, goeie om te onthouden: geen nasi zonder trassi even checken of dat al door de boemboe zit. Bedankt voor de recepten, ik ga ze allemaal proberen!
Dat is gemalen garnalen, tot blok of pasta. Volgens mij heb ik bij de ah wel eens zo'n potje pasta zien staan. Heel kleine potjes zijn het vaak.
Trassi koop je volgens mij gewoon in de supermarkt of in de toko. Een klein pakje. Het is gefermenteerde garnalenpasta en stinkt lekker, haha.
Een stukje trassi erbij. Dat is te koop in de supermarkt bij de oosterse ingrediënten. Een kwart van het blokje is al genoeg.