Dit jaar wordt mijn zoontje 4 en gaat hij naar school. Binnenkort houden verschillende scholen in de buurt een open avond waar we naartoe gaan. Wat ik belangrijk vind is de klasgrootte, de methodes van lesgeven en in hoeverre maatwerk kan worden geleverd als een kindje verder of juist minder ver is dan de rest. Waar hebben jullie destijds vooral op gelet bij de keus voor een basisschool? Wat was voor jullie belangrijk en wat waren de afknappers?
Wij hebben vooral gelet op het gevoel. Voelt de school goed. Op een open dag doen ze allemaal alsof ze de meest fantastische school zijn, maar op iedere school is natuurlijk wel iets aan te merken. De onderwijsmethode moet wel bij je kind passen natuurlijk, maar een tweede kind gaat waarschijnlijk naar dezelfde school en daar kijk je dan niet naar of het wel past. Vraag eventueel ouders op het schoolplein naar ervaringen. (al denk ik dat niet iedereen zou zeggen wat er mis is) Dus ik zeg, ga vooral op je gevoel af.
hier sluit ik me bij aan; ga voor je gevoel. Zit je een beetje op één lijn met diegene met wie je allemaal spreekt. En let ook op hoe ze omgaan met geloofs dingen. Past dat bij jullie? Want al doe je er zelf niet aan, met vieringen zal je kindje toch ook mee doen en met verhalen thuiskomen etc. Verder hangt veel uiteindelijk af van die ene juf die op dat moment voor de klas staat en het blijft een gok of het soort onderwijs bij je kind past, simpelweg omdat je nog niet weet hoe je kind echt is in veel dingen waarin dat belangrijk is.
Voor ons de belangrijkste speerpunten: - soort onderwijs (montessori was voor ons geen optie) - groepsgrootte (ik wil geen klassen van 30 of groter) - anti pestbeleid O en manier van lesgeven...ik heb niks met een digitale of tablet school
Zijn de docenten een beetje een afspiegeling van de samenleving of zijn het allemaal oudere dames in soepjurken? Als je de nieuwsbrief leest staat die dan vol met regeltjes en dreigementen voor wie zich daar niet aan houdt of staat de nieuwsbrief vol met leuke dingen die ze gaan doen. Ouderparticipatie: wat wil jij doen voor school en komt dat overeen met wat school van je gaat vragen. Feesten en vieringen: past dat bij wat jouw gezin doet en viert. Ieder jaar kerstviering in een kerk of een grote musical met heel de school in het stadstheater of een paar uurtjes hossen op het plein met carnaval. Inrichting van de klassen: is het een grote bende of gewoon gezellig of misschien juist kaal en sfeerloos. Werken kinderen in groepjes samen of staan de tafeltjes in rijtjes naar de docent gericht.
Naast open dagen zou ik als je daarna nog interesse hebt eens terug komen op een gewone schooldag. Bij mijn kinderen op hun vorige school werd ze verteld dat ze op open dagen heel blij moesten doen en alleen positieve dingen over school mochten zeggen tegen geïnteresseerde ouders. Om maar een voorbeeldje te noemen. De sfeer vind ik heel belangrijk. Verder, werken op niveau, aandacht en tijd voor creatieve vakken, want daar haalde ik vroeger mijn plezier voor school echt uit, hoeveel ondersteuning is er voor niet zo gemiddelde kinderen, wat zijn de verbeterpunten, hoe groot zijn de groepen, hoe is de verwachte groepsverdeling voor de klas waar jouw zoontje in komt. Mijn kinderen bleken allebei in klassen te komen met 3/4 aan jongens, dat drukt wel een stempel op de hectiek/sfeer in de klas. Ik weet niet wanneer je zoon jarig is, maar je kunt ook vragen welke grens zij als richtlijn hebben om naar groep 2 te gaan, 1 januari of 1 oktober. Niet elk kind is er bij gebaat om bijna 3 jaar lang te kleuteren. Verder moet je altijd maar afwachten of het er in de praktijk net zo aan toe gaat en of het bij je kind past. Dat geldt voor elke school.
Doordat ik in Rotterdam woon nu al mee bezig (meneer wordt over 1 week 2). Goede scholen hebben hier vaak wachtlijsten. Onze voorkeur gaat uit naar ontwikkelingsgerichte onderwijs en niet naar klassiek onderwijs. En daar ook dus ook het gevoel bij. We hebben gekozen voor Dalton onderwijs, hij gaat daar straks ook naar de peuterschool en komt dus op de wachtlijst voor de kleuterschool. Verder vinden wij Jenaplan ook erg prettig, daar ook een wachtlijst, dus daar ook op de wachtlijst. Mocht het Dalton onderwijs niet bevallen.
Gingen hier op ons gevoel af. Hebben een school tegenover ons letterlijk 10 passen. Maar was niet DE school voor ons gevoel. Ook niet praktisch kwa bso. Dan moest ze voor en na school met een busje naar een andere locatie. De school waar ze nu op zit ligt wel op 10 minuten rijden van ons af, maar voelde gelijk vertrouwd. Komt mede ook dat ik er zelf op school heb gezeten. de vso en bso ligt in het zelfde gebouw. Kinderen hebben het al snel naar hun zin op school en wennen snel. Hier wel 1,5 jaar van te voren laten inschrijven ivm wachtlijst. Ik zou daar wel even rekening mee houden.
Tja, die 30 is hier de max, dus wel groot. Maar er zitten hier vier scholen en die hanteren alle vier dat max. 30 beleid. En in alle klassen zitten er dus ook 30. Dan valt er niet veel meer te kiezen op dat gebied.