Hoi. Stom dat ik het niet aan de juf gevraagd heb. Maar nu is het vakantie en duurt het anderhalve week voor ik het weer kan vragen. Mijn dochter scoorde prima op de taaltoets maar heel slecht ( 4 geloof ik) op de rekentoets. Even los van de cito, is ze erg verlegen en onzeker en zouden ze dat graag anders zien maar dat kost tijd. Het wordt echt beter maar het gaat niet snel genoeg. Bang om vreemde moeders wat te vragen bv, en stuurt dan een vriendin. Maar de cito. Op rekenen dus slecht gescoord. En had ook geprobeerd steeds om bij anderen te kijken. Onzekerheid waarschijnlijk. Ik heb gezegd dat we thuis meer zullen oefenen hiermee, oefenen vooral letters schrijven veel. Spelletjes op iPad of computer was ook een goed idee zei de juf. Ook zei ze dat de hele klas niet top had gescoord met rekenen. Dus dat ze wist dat ze zelf ook moest werken hier aan. Wat ik me nu af vraag, hoe erg is het als ze slecht scoren in groep 1 op zo'n toets? Kan het overgaan naar groep 2 echt in gevaar komen of is het meer "alleen kijken hoe het ervoor staat"? (Ik moet zeggen dat ik veel vragen ook best moeilijk vond voor een 4 jarige)
Geen juf, maar op onze school is de cito voor groep 1 afgeschaft en dat is op veel scholen zo. De uitslag ervan blijkt totaal irrelevant.
Bovenbouw juf hier. Wij nemen geen cito af in 1. ALS een kind al langer kleutert, gebeirt dit niet op basis van CITO maar observatie van de juf. Ik zou me er niet al te druk om maken.
Til er ajb niet zwaar aan, cito is en blijft een momentopname. Kleuters ontwikkelen zich in sprongen. Oefenen heeft alleen zin als het kind er aan toe is, anders blijft het niet hangen. Ga ajb niet keihard oefenen, mocht je het doen dan echt spelenderwijs. Zeker niet pushen.
Hier wel citos nog. Naast de cito is de observatie ook erg belangrijk en de onderdelen ernaast. Cito of die bepalend is hier geen idee maar vind het zelf ook bizar DL scoorde goed met rekenen en naast de cito losse onderdelen scoorde ze op 1 onderdeel matig... Dus ja zeg het maar
Ok ik maak me ook niet echt zorgen hoor. Maar vroeg het me af. Het zou mooi zijn als ze wat minder verlegen en onzeker is maar dat kost gewoon tijd denk ik. Ik was zelf als kind precies hetzelfde. En meer als spelenderwijs oefenen zal ik ook niet doen hoor. Schrijven wil ze zelf heel graag. Ze vraagt papa elke dag of hij even wil oefenen met haar naam schrijven. Helaas hebben wij het niet makkelijk gemaakt met een naam met 8 letters waarvan 7 verschillende.
Hier is de Cito absoluut niet bepalend. Er wordt wel gekeken naar de uitslag, maar gedrag in de klas zegt veel meer over het algemeen. Onze jongste mocht meedoen om gewoon te kijken hoe ze het deed en dit was volledig in verwachting met hoe ze het tot nu toe doet (in haar geval erg goed).
Hier een juf en IB er. Cito is een moment opname en toetst in groep 1 ook vooral in hoeverre een kind uberhaupt al in staat is om een dergelijke toets te maken. Het zegt dus wel iets, maar ook weer niets.... Cijfers schrijven lijkt me niet echt zinvol. Als je al iets wilt oefenen thuis zou ik telspelletjes doen en vooral,veel rekenbegrippen gebruiken als meer, minder, evenveel, te veel, te weinig, voorste, achterste, eerste, tweede, laatste etc. Getalbegrip is de basis. Die cijfersymbolen komen vanzelf. En anders is er in groep 2 nog wel tijd om ze erin te stampen. Dus om je vraag te beantwoorde hoe erg is het, nou op dit moment helemaal niet erg. De juf heeft een mooie zelfevaluatie gedaan en zal vermoedelijk wat meer investeren in haar rekenonderwijs. Eind groep 1 krijgen ze dezelfde toets maar met strengere normering, dan kun je mooi zien of ze een sprong gemaakt hebben. Voor de overgang naar groep 2 is de cito zeker niet doorslaggevend.
Hier doen ze de eerste cito in groep 2 pas. Oudste 2 scoorden beiden een d, aardig laag dus. Maakte me er destijds wel een beetje druk om, achteraf voor niks. Sinds groep 3 scoren ze beiden alleen maar a'tjes. In mijn ervaring zegt het dus maar weinig en dat is ook wel wat de leerkrachten hier aangaven.
OMG Cito in groep 1. Het moet niet gekker worden. Hier begint die malligheid in groep 2. Ik zou zeggen, leg het naast je neer en lach erom. Laat je kindje lekker kleuteren en de rest komt later.
Waarom omg? Ze vinden het hier allemaal geweldig om zo iets leuks op de computer te doen apart van de normale activiteiten. Daarna een mooie sticker uitzoeken en weer door met spelen, kleuren en weet ik wat. Allemaal blije kindjes.
Ook in de boekjes vond mijn dochter het altijd hartstikke leuk bij de kleuters: o mama we mochten weer in een boekje werken. Alleen de uitslagen in groep 1 bleken bij veel kinderen zo af te wijken later dat de meerwaarde in groep 1 niet meer gezien werd. Maar het was hier zeker niet vervelend of belastend voor de kinderen.
Bij ons op school starten ze met cito's in groep 3 en zullen tot groep 8 absoluut niet leidend zijn. Waarom wil je dat ze minder verlegen is? Ik merk dat afwachtend zijn vaak als negatief gezien wordt maar het is ook gewoon een deel van het karakter wat bij haar hoort. Met jouw vertrouwen zal ze zelfverzekerder worden dan bij jouw twijfel. Ik denk ook dat een kind dat de kat uit de boom kijkt, meer bezig is met wat er verwacht wordt en met de prikkels om zich heen dan met de toets. Het is nieuw en spannend en ik zou er geen waarde aan hechten. Hoe vind je haar ontwikkeling thuis? Komt goed
Oudste zit sinds januari vorig jaar in groep 1, kleutert dus 2.5 jaar. Heeft nog nooit een cito gemaakt, wist niet eens dat dat in groep 1 al gebeurde...
Omdat er direct een label aan wordt gehangen. Ts maakt zich nu ongerust omdat de scores niet uitmuntend zijn en dan gaat het over een kind van 4 jaar. Vind ik onnodig en gelukkig doen ze dat niet hier op school.
Niet druk maken het gaat om de observatie van de juf wat telt. Meestal weet de juf al hoe een kind zal scoren. Ook zijn er altijd kinderen die juist slechter scoren omdat het juist anders is. Ik zou thuis niet oefenen met schrijven behalve als ze echt uit zich zelf mee bezig is. Zoals een voorganger al schreef juist begrippen zoals boven, midden, onder, voor achter, naast, in, evenveel, minder, meer, gelijk, laten zien dat je een hoeveelheid kunt afdekken en verplaatsen zonder de hoeveelheid te veranderen. Als je echt aan de rekendoelen wil werken kun die op zoeken op internet. De ontwikkeling van het jonge kind: een leerplan - SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling
Hier wel cito in groep 1, maar als het niet gaat of niet past bij wat de juf ziet, gaat er gewoon een streep door. De meeste kleuters vinden het juist heel leuk. Ik lees ook nergens dat de juf of school meteen een oordeel hangt aan de score van de dochter van TS. Zou dus gewoon eens met de juf erover praten.