Mijn oudste dochter zit nu in de tweede kleuterklas, dat is de Nederlandse groep 1 qua leeftijd. Maar ze zijn hier ook al bezig met hun naam schrijven en ze doen elke week schrijfdans met de turnmeester. Ik denk dat ze qua taken best veel doen. Maar het is hier ook zo dat de kinderen, geboren van januari tot december in eenzelfde jaar, in principe allemaal samen overgaan. Langer kleuteren wordt hier bijna nooit gedaan. Ze gaan dus allemaal samen beginnen aan het eerste leerjaar. Volgens de cijfers zijn er ook echt weinig kinderen die later een klas over moeten doen.
Idd, mijn jongste zit ook in de 2e kleuterklas en heeft de schrijfdans met grove motoriek, 3e kleuterklas is fijne motoriek. Verder krijgen ze in de derde kleuterklas een letterkoffer: elke week krijgt een ll de koffer mee om rond 1 letter te werken en zo speels de letters te leren kennen. Maar op zich is er hier geen vereiste qua kennis naar het eerste toe. Oudste zit nu in het eerste leerjaar en daar zijn ze vanaf 0 begonnen en hebben vorige week de laatste letter geleerd. Maar veel hangt idd af van de interesse van het kind. De jongste begint kleine woordjes te lezen en de oudste kan eigenlijk zo goed als alles lezen - ze leest uit mijn boeken, krantenartikels etc...
Heeft jouw zoontje dan maar anderhalf jaar gekleuterd? Mijn zoontje is van begin januari en zit volgend schooljaar nog gewoon in de kleuterklas. Hier houden ze aan dat kinderen minimaal twee volle schooljaren kleuteren, een hoop dus twee-en-half jaar of soms bijna drie.
Dat is tegenwoordig heel erg verschillend per school. Hier gaan ook alle kinderen die tm december jarig zijn mee naar groep 3 (dus kleuteren 1,5jaar), TENZIJ er reden is om ze te houden in de kleutergroep. Dit geldt ook voor januari kinderen, enkele gaan ook mee over, als het kind goed mee komt en juist last zou hebben van zo lang kleuteren.
Als ik soms op lees en hoor wat kinderen allemaal al moeten kunnen hou ik echt mijn hart vast als mijn zoon vanaf juni naar school gaat. Ik weet niet waarom, maar ik heb heel weinig vertrouwen in dat hij goed kan meekomen op school.
Ja klopt, 1,5 jaar inderdaad. Volgens de school kan hij het prima aan. Daar en tegen ken ik een oktober kind dat bijna 3 jaar bij de kleuters zat omdat zijn school 1 oktober grens hanteert. En na 3 jaar kleutergroep ging hij nog niet eens lezend over. Zn school zou mijn voorkeur niet hebben.
Snap dat het misschien niet leuk is om te horen, maar laat je kind gewoon war langer kleuteren! Ze is in de 'ouderwetse termen' best een vroege leerling als ze nu door zou gaan naar groep 3. Heb veel voorbeelden in mijn omgeving van kindjes die wel door gingen naar groep 3, maar vervolgens alsnog bleven zitten. Dan zou ik mijn kind echt liever iets langer willen laten kleuteren. Ze moeten al zo snel zo veel.......
De dochter van TS is nu ruim 5,5, ze wordt dan, denk ik, in augustus 6? Dan is ze toch geen vreselijk jonge leerling? En ook geen 'najaarskind'? @TS: Heb je de juf al gesproken? Of nog niet gelukt ivm de vakantie? Ik zou met de juf in gesprek gaan en kijken of er mogelijkheden zijn de keuze uit te stellen tot bv. mei. Jonge kinderen ontwikkelen zich nou eenmaal heel sprongsgewijs, dus wie weet hoe het dan is. En als de juf dan nog denkt dat het niet goed is en dat goed kan onderbouwen, wie weet kun jij je er dan ook wel beter in vinden?
Het is niet meer zoals vroeger, ze moeten al zoveel in groep 2. Inderdaad ook al beginnend schrijven/lezen/rekenen. En ja, mijn zoontje zet de letters ook achter elkaar. Dit oefenen ze al vanaf groep 1. Misschien kun je het thuis meer met haar oefenen, of vragen waarom zij de letters random op papier zet want misschien denkt ze dat het gewoon een 'spelletje' is en dat ze de letters niet per se achter elkaar hoeft te zetten.
Hier zijn de kinderen van oktober tot januari bespreekgevallen en er wordt dan meer naar het kind gekeken dan naar wat het kind kan zeg maar. De kinderen die voor oktober 6 zijn geworden gaan in principe gewoon door naar groep 3, uitzonderingen daar gelaten. Zoontje is van begin december en zou qua leren/kennis makkelijk naar groep 3 kunnen maar hij is erg onzeker en heeft last van faalangst dus gaan we op dit moment toch voor 2,5 jaar kleuteren. Daarom sprak deze school ons ook meer aan de andere die we bezocht hadden, die is bijvoorbeeld veel meer prestatiegericht...vonden we net een strafkamp
En wat gaan ze dan doen om aan die faalangst te werken? Faalangst los je niet op door het makkelijk te maken hè, integendeel...
Daar gaan we nu naar kijken, hebben net van de week het tien minuten (half uur ) gesprek daarover gehad dus wordt aan gewerkt. Wij kennen zoontje natuurlijk het best en zoals hij nu in z'n schoenen staat zal ie in groep 3 bezwijken onder de druk. Mocht hij deze laatste paar maanden tot de zomervakantie reuzesprongen maken daarin kan ie evengoed nog doorstromen maar zo niet is hij straks gewoon 6 als hij naar groep 3 gaat...en waarschijnlijk emotioneel sterker dan nu.
Ik zou het omdraaien; wat gaat juf doen, zodat je kind, die gewoon 2 jr gekleuterd heeft, gewoon naar groep 3 kan? Laat haar maar een plan maken. Je kind heeft lang genoeg gekleuterd en hoeft qua leeftijd helemaal niet nog eens gr 2 te doen. Maar als ze dat wel gaan doen, moeten ze ook met een plan komen omdat ze de stof al gehad heeft, hoe gaat ze haar uitdagen en begeleiden? Ook als ze zou doubleren moeten ze een plan maken voor haar. Dus linksom of rechtsom, hoe gaat juf haar helpen en wat zou jij eventueel kunnen doen of juf te ondersteunen (en dan bedoel ik eigenlijk geen huiswerk) maar meer in de zin. Als je juf zegt werkje afmaken, dan jij ook thuis zegt dat ze haar werkje moet afmaken. (Hier op school zijn ze geen fan van huiswerk tot gr 6, school is school en thuis is thuis, maar vorm wel een eenheid met juf)
Heb net informatie meegekregen over interne begeleiding (vaktherapie drama), gaan we even bekijken...
Bij ons leren de kleuters (die dit willen) ook spelenderwijs lezen, schrijven en rekenen. Ik kan me echter haast niet voorstellen dat het issue dat je beschrijft daadwerkelijk (alleen...) de reden is dat de juf doubleren/doorkleuteren suggereert. Als het om mijn dochter zou gaan, zou ik graag in wat meer detail weten waarom de juf denkt dat doubleren een goed idee is. Waarschijnlijk gaat haar "diagnose" een heel stuk dieper dan dit ene schrijsissue, maar is deze door wat voor reden dan ook niet volledig boven tafel gekomen.
Bij ons worden bij de kleuters geen CITO's meer afgenomen. Ik dacht dat dit inmiddels een landelijke iets was? CITO wordt hier alleen nog gebruikt om te kijken waar de hiaten zitten in het leerwerk. Ook de eind-CITO wordt op school niet afgenomen. Maar even beetje on topic: hier 1 in groep 1 en 1 in groep 2. Combi-klas ook nog eens. Ze werken met een letterkast, rekenhoek, en schrijven wordt ook geoefend. De oudste van deze 2 kwam toevallig vrijdag thuis met een blad vol prachtige regenbogen. Hij kan prima getallen lezen, letters heeft hij minder interesse voor. Zijn naam schrijven lukt prima en vooralsnog geen zorgen over de overgang naar groep 3. Hij herkent de letters van zijn naam, maar kan alleen de eerste benoemen. De jongste lijkt eigenlijk net zover te zijn. Fijne motoriek is ook beter. Kan prima haar naam schrijven en wil ook andere woordjes leren. Van lezen nog geen sprake. Verder zijn ze in de klas ook vooral bezig met samenwerken, materialen ontdekken, spelen, engelse les. Durf je de beurt te nemen in het kringgesprek, kom je voor jezelf op, hoe ga je om met een conflict. Ze hebben nu een dijk van een juf, dat scheelt al de helft. Ik weet eigenlijk niet wat de 'eisen' zijn om door te mogen naar groep 3. Maar als ik deze twee naast elkaar zie, zou je haast gaan denken dat de oudste er nog niet klaar voor is, of de jongste juist wat voor loopt. Maar goed, de jongste is een flapuit, de oudste een denker. Over twee weken weer gesprekken, dan zullen we het wel horen.
Jezus wat voor school is dit joh? Het kind is 5 jaar en ze kunnen nu al voorspellen dat ze basis gaat doen wanneer ze over 7 jaar naar het VO gaat ? Ik zou toch ernstig overwegen om uit te kijken naar een andere school. Ik heb een kind op het VO (brugklas) en daar werden pas uitspraken gedaan in groep 7 wanneer je er heel erg op aandringt. Hier tellen overigens de cito's vanaf groep 6 enkel mee. Mijn middelste zit nu in groep 7 en daarvan zijn de cito's uit groep 1/2 geeneens meer terug te vinden in het LVS, zo ontzettend belangrijk is het dus (maar niet heus). Nu gaat zij straks naar het VWO zover is al duidelijk maar kom op zeg dit soort uitspraken vind ik echt niet kunnen in deze fase.
Even off topic: Bij ons is hakken en plakken afgeraden, deze methode. Wij leren nu zoemend lezen, omdat onderzoek heeft aangetoond dat bij hakken en plakken kinderen langer doen over vloeiend leren lezen.
hier leren ze in groep 2 ook al spelenderwijs met letters en cijfers, en aan het eind van groep 2 moeten ze dan de cijfers 1 t/m 10 herkennen en hun eigen naam kunnen schrijven achter elkaar.