Hoi meiden, Ons zoontje is met ruim 29 weken geboren en ligt nu nog op de neonatologie. Over een paar weken mogen wij hem meenemen naar huis. Ik vind dit best spannend, omdat onze verzekeraar geen uitgestelde kraamzorg vergoed. Het is ons eerste kind, dus wij komen straks thuis met een (zorgen)kindje en weten bijna niks... Van de verzorgsters op de neonatologie mogen we alles vragen, maar als je niet weet wat je allemaal moet weten, kun je er ook niet naar vragen. Soms geven ze handige tips uit zichzelf waar wij heel blij mee zijn. Bijvoorbeeld: * Als je de kleine uit bad haalt heeft hij het heel koud. Leg daarom een warme kruik in de hydrofiele luier, zodat hij wordt afgedroogd met een warme doek. * Als de kleine het niet prettig vindt in bad omdat het te groot is, leg dan een spuugdoekje op zijn buik. Dit geeft hem een geborgen gevoel. Handig, zulke tips! Wie heeft er nog meer van die handige adviezen voor ons (en voor anderen die dit lezen)?
Krijg je geen couveuse nazorg? Ik kreeg 3x4 uur. Was wel heel fijn. Toch nog een beetje ondersteuning toen mijn zoon thuis kwam. Al was ik er al snel achter dat ze me in het ziekenhuis goed klaargestoomd hadden. Ik vond sommige dingen juist verwarrend. De kraamverzorgster gaf weer andere adviezen dan de verpleging in het ziekenhuis. In het ziekenhuis vond ik alles zo strak geregeld. Kindje moest persé zoveel drinken terwijl de kraam zei dat ik op verzoek moest voeden. Zulke dingen. Op een gegeven moment durfde ik op mijn gevoel te vertrouwen en vanaf dat moment ging het goed. Maar de allerbeste tip die ik heb gehad in het ziekenhuis was de week nadat je kindje thuis komt geen bezoekjes plannen..... Alleen naaste familie en dan even cocoonen met je gezinnetje. Even tot rust komen na de hele drukke periode. De beste tip die ik je kan geven is mommy knows best! Geloof in jezelf dat jij (met je man natuurlijk) je kindje het allerbeste kan verzorgen! Dan komt het helemaal goed. Ik hoop dat je kindje goed groeit en dat jullie zo snel mogelijk naar huis mogen! 🍀
Je baby in de tummy tub doen i.p.v. in een badje. Zoontje vond badje helemaal niks, maar de tummy tub heerlijk. En een praktische tip die ik veel heb gebruikt. Zorg dat er altijd een emmer met koud water en zout in je badkamer staat voor de vieze poep/spuug kleding. Gooi hierin de kleding en laat het een nachtje weken. De volgende dag gewoon wassen en al je vlekken zijn eruit. Was ideaal met de vieze spuitluiers.
Ipv spuugdoekje op buik, kan je ook een hydrofiel xl doen en inwikkelen. Als je niet in het kamertje baddert kan je eventueel een omslagdoek in een wippertje leggen. Verder zijn prematuurtjes sneller overprikkeld dus niet teveel kraambezoek en niet teveel laten optillen door anderen.
Ik kreeg een hele praktische tip; namelijk om een verhuisdoos onder in de kledingkast te zetten en alle kleertjes die ze niet meer pastte daar in te doen. Als ze volledig uit een maat gegroeid was, zocht ik de doos uit (wat wel en niet bewaren), maat erop schrijven en de rest meteen weg doen (verkopen of Kringloop). Ik heb nu een keurige verzameling verhuisdozen, alles gesorteerd op maat, waar ik erg blij mee ben.
Geen bezoek maar veel rust. Samen in bed aan elkaar wennen. Vertrouw op je eigen gevoel. Bedje evt voor verwarmen voor in de avond of nacht mocht het fris zijn. Neem de tijd en blijf ademhalen
Geen bezoek de eerste week. Wij hadden de eerste weken ook nog steeds een mutsje aangedaan bij dochter. Thuis is het namelijk een beetje frisser dan op de N dienst, en daar moet je kindje aan wennen. Ook hadden we dag en nacht een kruik bij haar liggen. Voeden deed ik meteen op verzoek, dus niet meer volgens het strakke schema van het ziekenhuis.
Als het goed is ga je na de Neo ook nog naar de high care en de medium care voordat je naar huis gaat ( bij ons tenminste zo) en daar ga je heel veel leren van de verpleging. Wij hebben wel couveuse nazorg gehad ( zoon geboren met 29+6) maar eigenlijk wisten wij alles wel, omdat ze ons in het ziekenhuis zo goed begeleid hebben. Ik zou inderdaad zorgen voor zo min mogelijk prikkels in de eerste week. Dus geen/ of niet teveel bezoek. En als je bezoek krijgt niet laten oppakken. Sommige kindjes moeten heel erg wennen aan de stilte thuis, nadat ze in het ziekenhuis gelegen hebben. Je kunt dan zachtjes een radio aanzetten op de slaapkamer, omdat het in het ziekenhuis ook nooit helemaal stil is. Verder raadde ze ons aan om ons kindje de eerste tijd in de kinderwagenbak te laten slapen ( wel de kap naar beneden ivm voldoende frisse lucht en zuurstof) zodat hij niet zo'n groot bed hoeft te verwarmen en het zorgt voor meer geborgenheid. Verder zou ik het zo even niet weten, maar je mag altijd pb'en als je wilt....
Allereerst, als je kindje mee naar huis mag uit het ziekenhuis is hij daar klaar voor, vertrouw op jezelf en op je kindje. Wij zijn gelukkig maar kort (5 dagen) in het ziekenhuis moeten blijven met onze dochter, maar het verschil tussen thuis en ziekenhuis viel me op sommige gebieden toch zwaar. In het ziekenhuis was er erg strakke controle, iedere dag wegen, voedingen heel strak bijhouden, heel veel kruiken om haar warm te houden. Eenmaal thuis moest ik dat een beetje los laten en op onze dochter vertrouwen. Als ik daarin niet mijn man had, had onze dochter (bij wijze van spreken) nu nog met kruiken in bed gelegen (ruim 1 jaar later...). Dus mijn tip is, probeer het strakke ziekenhuisschema los te laten en te vertrouwen op je eigen gevoel en vooral op je kindje. Verder praktische tips: na een badje zorgen dat alle kleertjes op volgorde van aantrekken al klaar liggen op de commode. Voor het uitkoken van de flesjes raadde de kraamverzorgster direct een magnetronsterilisator aan, voor ons echt een uitkomst. Mocht je nog veel kraamvisite verwachten, een pak muisjes omschudden in een bakje (groot genoeg om een beschuit in te leggen). Dat scheelt heel veel tijd met het smeren.
ik ben dan langer bezig met die doek afwikkelen dan wanneer doeken klaar liggen en ik hem daar gelijk kan "inrollen" Kleertjes inderdaad op volgorde klaar leggen tummytub ipv badje heeeeeel veel knuffelen
Dat je een romper niet via het hoofd hoeft uit te trekken bij een poepbroek/spuitluier, maar via beneden kan uitdoen. Vandaar de schouderstukjes Ik kende het al langer,, maar helaas wist ik dat nog niet meteen bij de oudste......
Ik deed een hydrofiel om een kruik wikkelen voor na het badje, maar om de andere kruik ook de kleertjes. En ik legde een wikkeldoek klaar op de commode. Daar de baby opleggen en in wikkelen. Dan de warme hydrofiel pakken en afdrogen en dan de warme kleertjes aantrekken.
zorg dat alles al klaar ligt, voor de volgende voeding , volgende luier, volgende kleertjes. Want als ze dan accuut honger hebben, gepoept hebben of wat dan ook voel je toch ergens de gehaastheid. Je kindje kan natuurlijk best een minuutje wachten, maar als nieuwe moeder voelt dat niet altijd zo
Dat je de kruikenzak met de opening aan de onderkant van de kruik moet doen en 'm dan helemaal dicht kunt doen. Anders is de opening van de kruik nog steeds 'bereikbaar' en dat kan gevaarlijk zijn. Wij kregen overigens verteld dat je beter niet een washandje / spuugdoekje op de buik van de baby kunt leggen in bad want dat koelt ook heel snel af en is dan juist koud. Geen idee wat nou de juiste manier is, maar hebben iig nooit iets op zoon zijn buikje gelegd.
Door de kraamhulp weet ik eindelijk hoe ik een hoeslaken fatsoenlijk op kan vouwen 😂 Verder niet echt speciale tips.
Huh? vind ik best raar om meteen alles weg te doen. Waarom niet bewaren voor baby 2 of 3? Ik heb eigenlijk niet echt een tip die niet al gegeven is maar wel een tip wat kraamhulp betreft. Nicht van mij had hetzelfde; kindje te vroeg geboren in het ziekenhuis en geen recht meer hebben op kraamhulp. In de familie en vriendenkring nog niemand met kinderen dus konden niets afkijken. Zij hebben toen het kraambureau gebeld en gevraagd of zij in 1 ochtend een stoomcursus kindverzorgen konden krijgen. In 3-4 uurtjes alles bij langs gegaan. Van badderen, aankleden, bed opmaken, trap lopen, voeden, masseren, slaaphoudingen etc etc hebben ze besproken. Hebben deze paar uur toen zelf betaald. Ik vond het een heel goed idee en ook heel aardig van het kraambureau dat ze hieraan mee wilden werken.
Ons dochtertje heeft zich heel lang niet warm kunnen houden. 6 weken warm moeten houden. We hadden een zensy. Wat een rot ding als ie bog net te warm was voor het opwarmen maar te koud voor weer in bed. Gauw een 2e erbij geleend van zus. Beste tip, vertrouw op jezelf en je eigen intuïtie.
De kruik even over het aanrecht rollen.. komen er geen druppels, dan is hij goed dicht. Ook de app babytracker kreeg ik als tip. Gebruik hem nu nog! Heel handig!
Ik gebruik nu geen gewone kruik meer, maar als hij krampjes heeft wel de kipkep. Deze mag wel op zijn buikje en heeft een gewicht alsof je je hand erop legt! Mijn zoontje wordt er heerlijk rustig van!