Mijn dochtertje van bijna 7 maanden krijgt bijvoeding sinds ze 4 maanden is en ze is tot nu toe een hele goede eter. Ik hoor en lees nu overal dat het tijd wordt om vlees/vis te introduceren. Mijn vriend en ik willen ons dochtertje echter vegetarisch opvoeden. Wij zijn ook vegetarisch, maar nog niet zo heel lang. Voor ons is gaat dit heel makkelijk en eigenlijk zonder omkijken: er zijn genoeg vleesvervangers te vinden. Maar voor mijn dochtertje geldt dit natuurlijk niet. En ik wil wel dat zij alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Dus mijn vraag is eigenlijk of er hier ook moeders rondlopen die hun baby vegetarisch opvoeden/opgevoed hebben? Hoe hebben jullie dit aangepakt? En waar moet ik precies op letten qua voedingsstoffen? Ik wil niet dat ze iets tekortkomt, maar ik weet niet welke producten goede vervangers zijn voor vlees/vis.
Tot 9 maanden hebben ze geen vlees nodig, volgens schema Stefan Kleintjes. Dat schema volg ik vanwege allergieën. Eten jullie wel ei? Je zou haar dan een half ei kunnen geven 1 keer per week. Verder mag volgens mij iets als tofu toch wel gewoon?
Geen ervaring, het eerste jaar is melk nog het belangrijkste. Maar ik zou tzt een dietist raadplegen. Ook omdat veel kleine kinderen in periodes niet supergoed eten en je wilt geen tekorten.
Zou toch ook even overleggen met een diëtist, want vleesvervangers bevatten vaak te veel zout voor een baby.
Waar je wel mee kunt beginnen zijn de de plantaardige eiwitten en eiwitcombinaties die hele, volwaardige eiwitten opleveren zoals graan met peulvruchten, of rijst met peulvruchten. Hier heb je een lijstje, op spirulina na en losse zaadjes kun je ze eigenlijk allemaal aan een baby geven: Complete Proteins Vegetarians Need to Know About | Greatist
Peulvruchten (kikkerwten, linzen etc) zijn goede vervangers; bevatten veel ijzer, vitamine b12, vezels etc. Dat zijn de belangrijkste voedingsmiddelen die je in vlees kan vinden. Daarnaast zijn de eiwitten belangrijk dus daar kan je bijv elke avond na het eten yoghurt voor geven en wij geven elke dag een eitje (elke dag zou ik pas doen als ze een jaar is, is nu misschien nog wat te vroeg). Dit allemaal is een prima vleesvervangers (gezonder zelfs). Ik zou eerlijk gezegd niet andere vleesvervangers gebruiken, daar zitten veel kunstmatig toegevoegde stoffen in en zout. Succes!
Inderdaad peulvruchten erdoor doen. Maar zie bij stefan kleintjes dat dat nog niet mag. Als ze straks een broodje gaat eten kan je er notenpasta op doen of een schep notenpasta door het warme eten. Je hebt ook een kookboek de kleine vegetariër https://www.bol.com/nl/p/de-kleine-vegetarier/1001004007514561/ Ik ben zelf ook vegetarisch, maar als ik een kindje krijg dan ga ik hem/haar wel vlees/vis geven. Misschien niet het eerste jaar maar daarna wel. Ik wil niet mijn keuze op leggen. Niet alle dagen vlees/vis. Maar wel 2 keer biologisch vlees in de week en 1 keer in de week vis, 1 keer ei in de week en de andere 3 dagen vegetarisch. Wel is het zo dat ik niet ga pushen. Als hij/zij het echt niet lekker vindt of wilt dan niet.
Weetje. .. Ik vind het allemaal heel leuk al die richtlijnen. .... Maar het moet er wel om gaan. Ons dochtertje is ook vegetarisch. .. niet bewust, ze lust het niet zegt ze. Ikzelf eet ook geen vlees. Maar zij eet bijvoorbeeld ook geen groente of aardappel. . Geen pasta. . Niks eigenlijk qua avond eten. Ze ziet er gezond uit ik hoop dat het ooit anders word maar ik denk dat als ik naar mezelf kijk en regelmatig ei eet bijvoorbeeld en vit B en B12 bij slik dat het best goed komt.
Zoek een goed kookboek. Ook voor jullie misschien handig, vleesvervangers zijn redelijk duur en je kan vaak meer variëren dan je weet. Het hoeft geen probleem te zijn. Een collega eet al 30 jaar vegetarisch en haar kinderen ook vanaf geboorte en zij komen niks tekort, maar je moet wel iets creatiever zijn met koken. Het voedsel introductie schema van Stephan Kleintjes is heel goed in geval van risico op allergie, maar het is ook redelijk conservatief. Ik heb hem ooit gesproken en hij geeft zelf ook aan dat je het beste ook goed naar je kind kunt kijken. Mijn kinderen krijgen /kregen dus al wat eerder ei en peulvruchten. Dat is een ingecalculeerd risico.