Bij koop een koe heb je niet in je eentje een hele koe. Je bestelt een deel en als de hele koe besteld is, wordt hij geslacht. Afhankelijk van het pakket heb je ongeveer 1 lade nodig. Mijn ouders (melkveehouderij) lieten vroeger wel eens een pink (1 jarige koe) slachten met mijn oom samen en een halve koe is veel meer dan een lade (ze hadden een grote vrieskist).
KOeh en varken, zie mijn eerdere post. Kip; zorgen we zelf voor. We hebben zelf wat kippen en hebben elk jaar kuikens waardoor we zowiezo de haantjes eruit halen en deels ook het huidige bestand verjongen. We weten zeker dat ze een goed leven hebben gehad, hebben altijd volop kunnen scharrelen buiten en (h)eerlijk eten hebben gehad. Ook weten we dat het slacht proces goed verloopt omdat we hier zelf bij aanwezig zijn. Veel mensen willen wel vlees eten, maar willen niet weten waar het vandaan komt. In elkgeval niet zelf de handen vuil maken. Maar..dit is wel.zo eerlijk.
Ik heb dat jaren geleden ook gedaan bij een boerderij met Herefort koeien. Die krijgen alleen gras/hooi en dr kalfjes worden ook niet weggehaald bij de moeder. Koeien staan elke dag buiten. Af en toe wordt er 1 geslacht en dan kan je een vleespakket kopen. (Die overigens goedkoper was dan 100euro) Echt heerlijk vlees! En uiteindelijk goedkoper uit dan de AH. Mijn man is Hindoestaan dus we eten hier geen rund maar ik zal eens naar koopeenkip kijken.
Wij kopen een schotse hooglander. De kosten zijn 110 euro voor bijna 9 kilo biologisch vlees. Het is zo verpakt dat het precies in een lade van de vriezer past. Het vlees is heerlijk en de dieren hebben een goed leven. Ze staan bij ons achter te grazen, zodat ik het ook nog met eigen ogen kan zien dat ze goed verzorgd worden.
@ Treez: dat is helemaal leuk dat je ze dagelijks zelf kan zien. Vanmorgen een proefpakket besteld en net een mailtje dat "mijn" koe helemaal verkocht is.
Het is ook wel vreemd dat je je "biefstukje" in de wei ziet lopen. Je wordt er wel heel bewust van dat wat je eet ook echt geleefd heeft. Onze oudste dochter slaat ook regelmatig haar stukje vlees over, omdat ze het zielig vindt en mij smaakt het daardoor ook steeds minder. Sommige hooglanders hebben wij namen gegeven en aai ik regelmatig bij het hek. Dat helpt ook niet echt mee .
Ja, wij willen dat ook gaan doen! Zitten er al hele poos naar te kijken, maar de hond moest een tijd paard eten en die nam de vriezer in beslag. Maar dat hoeft niet meer en hebben weer ruimte, dus zullen het waarschijnlijk binnenkort wel gaan bestellen! Vind het echt goede ideeen!
Mijn ouders deden dat vroeger altijd. Niet via een website natuurlijk, maar gewoon een koe van de buren of via de plaatselijke slager. Een kwart koe of een half varken. We hadden hiervoor speciaal een diepvrieskist in de schuur. Ik vond vlees vroeger echt heel smerig, maar dat kan ook aan de kookkunsten van m'n moeder liggen
Oh, wat goed, die site kende ik nog niet. Mijn ouders hebben op die manier wel eens varkens gekocht uit de omgeving die lekker vrij rond liepen en door een lokale slager zijn verwerkt. Gewoon samen met kennissen delen. Dit is een mooi alternatief. Ik ga het zeker overwegen voor kip en rund en zal mijn ouders er ook op wijzen.
Wij laten eens per jaar een pink slachten die we speciaal fokken voor eigen gebruik. Het is meestal een ander koeien ras dan we hebben. We hebben dan ongeveer 320 kilo wat we verdelen over 4 gezinnen. Met de 80 kg vul je goed 2 tafelmodellen vriezer met lades. Ik had de laatste x een halve koe ( in stukjes hoor voor de beeld denkers ), die paste prima in de vrieskist van 400 liter. We pakken het vlees zelf in porties in en laten het dan snel vriezen bij de uitbener. Thuis 80 kilo invriezen duurt te lang.
Wij krijgen via vrienden altijd rundvlees, de laatste keer hadden wij 12,5 kg en dat past precies in 1 lade van onze vriezer.
Ja 1/3 aan de mensen die geen schaap hebben kunnen kopen 1/3 doe je etentje mensen uitnodigen 1/3 houd je zelf En idd het is zo op elke dag vlees hahah
Ik heb dit vanuit het huis meegekregen. Mijn ouders kochten altijd een pakket rundvlees en een kwart kalf bij een plaatselijke kleine boer/slager. Uitsluitend dieren die bij deze boer leven, hij heeft mac 10 koeien per keer en de kalveren mogen eerste maanden gewoon bij de koe blijven. Wij kopen nu ook daar vlees. Kippen en eieren koop ik bij een andere boer, zoveel mogelijk.
Wat leuk deze tip. Wij halen al veel groente en fruit bij de boeren hier in de buurt vooral streekproducten dus . We gaan nu de vriezer leeg eten en dan gaan we het ook eens proberen te bestellen zo'n gedeelde koe