Ik heb mijn situatie vergeleken met toen ik alleen woonde en nu met partner. We hebben nog meer moeten bezuinigen als dat ik al deed km samen rond te komen.
4/5e waarbij je zelf zegt dat je s middags na school veel tijd voor je kinderen hebt. Bij de standaard banen zie je met 4/5e je kinderen nog weinig en de meeste standaard banen (kantoor, winkel enz) zijn fulltime in BE.
Het ligt idd ook aan de sector. Sommige sectoren zijn veel flexibeler wat betreft uren en thuiswerk. En als je een winkel draaiende moet houden kan je natuurlijk niet om 3 uur stoppen. Maar dat kan een zelfstandige in Nederland ook niet. Er valt voor beide landen wel iets te zeggen. Maar dat het hier zo slecht is en dat ouders hun kinderen niet kunnen zien omdat ze fulltime moeten werken is een beetje ongenuanceerd. Zoals ik zei heb je hier die nachtmerrie van flexcontracten niet of veel minder. Werkzekerheid is ook belangrijk.
Nee dat laatste wil ik niet beweren...maar het ging over het systeem in andere landen en dat we dat in NL maar moeten volgen. En ik wilde duidelijk maken dat het juist heel waardevol is dat we in NL de keuze hebben en dat dat vooral zo moet blijven. Want wat dat betreft ben ik het met Biny eens...ik vind niet dat kinderen full time in de opvang horen.
Een verschil in kosten gebaseerd op een Deens loon, en met een Deense uitgaven (kosten huis bv) of terug gerekend naar Nederland? Dat het niet vaak voorkomt in Scandinavië is waar, maar het is niet uitgesloten en nog altijd een eigen keuze. Ook daar. Daarbij ligt in Scandinavië (iig Noorwegen en Zweden) heel erg de nadruk op het gezin. Dat staat op nummer 1: letterlijk. Dus ouders werken mss wel alle dagen, maar beginnen vroeg en zijn vroeg klaar om te genieten van hun kroost.
Dat je geen kinderen krijgt om ze in de opvang te stoppen lijkt me een mening gedeeld door velen. Waarom zou dat met het Scandinavische model anders zijn? Het idee om eens naar het Scandinavische model te kijken kwam op doordat nu de overheid meebetaald aan iemands persoonlijke keuze om (bijvoorbeeld) parttime te werken en ter aanvulling toeslagen te krijgen. Dat kost heel veel geld. Zou je geld ipv aan de ouders te geven, stoppen in de opvang om die kosten drastisch te verlagen dan kan de hele groep (ouders met kids) daarvan de vruchten plukken. En de keuze om niet te werken kan je altijd maken.
Precies. Daarbij hoef je je kind(eren) niet naar het kdv te sturen als je niet wilt. Maar als dat een bewuste keuze is dan moeten de ouders dat bekostigen en niet de overheid dmv hoge toeslagen, uitkeringen enz. Dat geld zou dus juist aan diegenen uitgegeven moeten worden die GEEN keuze hebben en om wat voor reden ook niet KUNNEN werken. En daarop juist diegen die wèl in het arbeidsproces actief zijn extra belonen dmv belastingverlaging, verhoging minimum loon en dus gratis kinderopvang bvb. Lijkt mij een veel eerlijker en gezondere verdeling. Iedereen de keus, maar wèl met een eigen verantwoordelijkheid.
Ik denk dat bijna niemand zo denkt, hoor. Zelfs niet in België. Ik vind het persoonlijk wel vreemd dat de kinderopvang zo duur is in NL, omdat je mensen ontmoedigd om te gaan werken. Ik ben helemaal voor vrije keuze, maar het is toch raar dat als mensen de rekening maken ze op het eind van de maand moeten inleveren of niks overhouden als ze willen gaan werken? Werken moet lonen, toch.
Inderdaad. Je krijgt kinderen om ze liefde te geven. Dat doe ik vooral op de uren waarop ik thuis ben, en dat zijn er nog steeds heel veel - ondanks het feit dat ik voltijds werk. En de rest van de tijd zijn mijn kinderen bij verschillende andere mensen die hen graag zien, mee vormen tot fantastische persoontjes en hen dingen leren die ik hen niet kan bieden. Niet alles is zo zwart-wit. Of vooral zwart, als ik sommige commentaren hier lees.
Idd, ik werk samen met een Deens bedrijf, daar gaan de deuren om 4 uur gewoon dicht van het kantoor en de VM aan. Dan heb je best nog even tijd om lekker met de kinderen naar buiten te gaan of een binnenactiviteit te doen. Wat ik nu doe is dat ik 4 dagen op kantoor/op de weg zit en mijn zoontje gaat die dagen naar de opvang. De overige uren vul ik gewoon zo in als nodig en werk ik vanuit huis. Hij kan goed zelfstandig spelen dus als ik met de computer op de bank ga zitten is er geen man over boord. Toeslagen houden mij echt niet tegen minder hard te werken, ik wil gewoon zo veel mogelijk verdienen en als ik daardoor minder toeslagen krijg, so be it. Uiteindelijk heb ik onder aan de streep veel meer te besteden als ik boven die toeslagengrens kom dan onder die grens te blijven hangen omdat er dan "gratis geld beschikbaar is. Een hoger inkomen opent ook de deuren naar misschien wel een koopwoning en anders een grotere en duurdere huurwoning met een tuin. Er is voor mij meer te winnen bij een hoger inkomen en het verlies van mijn toeslagen dan op die rand te blijven zitten en genoegen te nemen met en max van ongeveer 2000 euro p.m. so I bust my ass. En wie weet wordt ik nog eens rijk Een hoger inkomen zou voor mij persoonlijk wel lonen als ik een andere levensstandaard wil krijgen.
nja goed, dat mag. Ik denk er anders over. ik zou ze alleen ochtends een uurtje zien en avonds een uurtje, ik vind dat gewoon niet voldoende, voor zowel mijzelf als mijn kinderen.
Daarbij kan je in Denemarken er wel voor kiezen het hele eerste jaar van je baby thuis te blijven. Toch veel minder stress dan met 3 maanden alweer aan de slag te moeten, denk ik zo.
Maar dat is hier dus niet zo. Ik zie mijn kinderen 's ochtends minstens twee uur en na mijn werk minstens drie uur. Ik heb een poetsvrouw en geen nood aan een stofvrij huis, dus die tijd en het volledige weekend staan volledig in het teken van ons gezin. Als ik soms verhalen op dit forum lees van tbms die elke dag in de weer zijn met poetsen en strijken en koken, dan denk ik soms zelfs dat ik méér qualitytime met mijn kinderen doorbreng dan zij. Dat is geen oordeel, gewoon een verduidelijking dat mijn kinderen en ik elkaar echt niet enkel in de gang passeren. Het gaat om keuzes maken, en ik maak er andere dan jullie. En dat ze vaker bij anderen zijn, wil absoluut níet zeggen dat ik hen absurd weinig zie.
Het is helemaal geen verworven recht om parttime te werken en toeslagen te gebruiken om lekker veel thuis te zijn voor je kind. Ons systeem is gebaseerd op dat je toeslagen ontvangt zolang je zelf niet meer kúnt verdienen. Banen afhouden of niet meer uren willen werken is fraude op het systeem, de gebruikers noemen het een verworven recht. Daarom is het niet houdbaar voor de lange termijn. Als mensen er eens tijdelijk van nodig hebben is dit prima, maar men wil niet uit deze positie en dat is geen houdbare zaak. Kijk eens hoeveel relaties en huwelijken met kinderen stranden? Vervolgens lopen deze mensen ook weer tegen problemen aan als de kinderen uit huis gaan en de toeslagen stoppen, dan ontstaat het volgende probleem... Onze overheid zegt trouwens ook nergens dat je thuis mag blijven voor je kinderen. Dmv KOT wil men vrouwen stimuleren tot werken, een controle orgaan dat kdv's controleert is ook in handen van onze overheid. En nu zal ik het nog mooier maken, ik ben zelf ook een zo goed als tbm. Dat betaal ik zelf, niet eens mijn man, al doet hij een beste duit in het zakje. En als mijn vermogen morgen verdampt is, dan kom ik van de bank en ga ik wat doen. Zo simpel is het leven namelijk. En nog even hakend op het quality time wat iemand aandraagt. Ook dat valt voor mij onder ' het leven is niet altijd een feest'. Mijn kinderen mogen best zien dat het normaal is om je wc te poetsen. En geloof me, ik heb euro's zat om het door een ander te laten doen.
Wat heb je dan voor werktijden dat je je kinderen nog 5 uur op een dag ziet...? Als ik een fulltime baan oid zou hebben zou ik werken van 8/17.00 oid.. dan kan ik dus niet eens in de ochtend Mn kind zelf naar schoolbrengen... Dus hij zou dan naar de VSO moeten, TSO EN BSO en Mn kinderen zouden dus van 7.30 tot 17.45 op de opvang zitten...
Hmm, dan heb jij toch wel heel andere werktijden dan ik, of je kinderen hebben andere bedtijden dan de mijne. 's morgens staan we rond 7:00 (dochter vaak pas om 7:30) op en om 8:15 moeten we de deur uit. 's avonds kom ik als ik geluk heb om 18:00 thuis en om 19:30 liggen de kinderen in bed. Dat uur smorgens en die anderhalf uur savonds zijn niet allemaal echt quality-time, want daarin moet ontbeten worden, tassen voor school klaargemaakt, aankleden, tandenpoetsen en savonds avondeten, tandenpoetsen, omkleden. Natuurlijk zit daar wel wat quality-time tussen. Maar hoe kan jij nu smorgens 2 uur en savonds 3 uur tijd voor ze hebben?
Mijn werk is op drie minuten rijden. Ik of mijn man brengen de kinderen elke dag net voor de schoolbel naar huis. 's avonds ben ik op vijf minuten bij de opvang van die dag. Dus ik zou liegen: sommige dagen ben ik niet twee uur bij mijn kinderen in de ochtend maar slechts anderhalf, omdat dat de dagen zijn waarop mijn man de kinderen weg brengt en ik waar vroeger start om uren in te halen.
Vraag ik me ook af, of ze heeft geen standaard werktijden of haar kinderen zijn heel vroeg wakker en gaan laat naar bed. Ik werk relatief dicht bij huis, op werkdagen zie ik mijn kids 1 uurtje in de ochtend en 2 uur in de avond.