De school waar mijn zoon straks heen gaat heeft ook een continue rooster dus wij zullen niet beter weten, alleen die 15 min luchpauze ben ik geen fan van... onze zoon eet zo langzaam dat hij minimaal 30 minuten nodig heeft om te eten.
Dat kwartiertje lunchen is denk ik ook echt alleen voor de eerste jaren een probleem hoor, ik heb gewoon heel langzame eters. Maar bij onze oudste, die na de zomervakantie naar groep 3 gaat, gaat het al beter hoor. Voor de middelste die na de zomervakantie begint bij de kleuters zal het wel een dingetje worden. Daar zal ik dan uit school nog even mee aan tafel moeten, het is niet anders.
Ik snap dat ook niet zo van de meeste continu roosters! Maar dat kan toch ook anders? Wij hebben ook een continu-rooster (wel met woensdagmiddag vrij) maar kinderen krijgen echt wel langer dan een kwartier om te eten. Ze hebben tijd voor eten en ook om nog buiten te spelen.
Dat is hier ook Maar onze school heeft wel 4 keer in de week schoolplus, dat zijn extra lesuren waarin ze techniek, engels, knutselen, kunst, muziek, dans etc krijgen.
Er zit geen max. aan en ze hoeven dat niet verplicht te compenseren met studiedagen o.i.d. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooltijden-en-onderwijstijd/vraag-en-antwoord/hoe-regelen-basisscholen-de-schooltijden-en-lesuren
ik begrijp eigenlijk niet dat er zoveel positieve reacties zijn... kwartier eten is toch wel erg kort? mijn kinderen eten best snel, maar dit lijkt me echt niet goed voor de spijsvertering. maar los daarvan vind ik het argument dat al even werd genoemd dat de kinderen dus effectief meer uren van huis zijn per week bij werkende ouders (en het meerendeel vd ouders werkt tegenwoordig). op dit moment kan 1 van de ouders woensdag (middag) vrij nemen, waardoor je kind minder van huis hoeft te zijn, maar dat zou dan niet meer zoveel opleveren. daarbij vind ik voor jonge kinderen een dag halverwege de week even opladen dmv een kort dagje ook wel echt fijn hoor. nee continue schema lijkt me echt niet in belang van het kind.
Wij hebben bijna dezelfde tijden, maar ze beginnen nog een kwartier eerder. En ik vind dit prima werken zo. Ik vind die woensdagmiddag ook fijn dat ze gewoon hier rustig eten, verder alle dagen dus op school. Half 3 of 2 uur, ach, tijd genoeg over in de middag in beide gevallen. Zelf zou ik dus ook niet op een vijf gelijke dagen rooster zitten wachten, aangezien ze hier 4 dagen een continurooster hebben en die ene andere dag met thuis eten me ook goed bevalt. Hier hebben ze max. 20 minuten voor de lunch.
Wij hebben ook vijf gelijke dagen tot 14.00 uur, ik vind het ideaal. Maar mijn dochter heeft wel gewoon 30 minuten tijd om te eten, en daarna gaan ze een half uur buiten spelen. Een kwartier om te eten vind ik ook erg kort.
Hier starten ze na de zomervakantie met het 5 dagen model van 08.30 tot 2. Het enigste nadeel dat ik kan bedenken is dat ik meer geld kwijt aan de bso. Maar dat is maar 1 dag in de week. Nu moet ik ze tussen de middag uit school halen. Dit leverd voor de kinderen veel schakelmomenten op. Om 15.15 uit en weinig tijd om nog met vriendjes en vriendinnetjes te spelen. Ik vind het heel prettig voor de kinderen dat straks elke dag hetzelfde is voor ze. Minder schakelen en meer vrije tijd om te spelen.
Hier ook 5 gelijke dagen van 8:30 tot 14:00 uur. Ik vind het ideaal. 's Middags kan er nog heerlijk gespeeld of gesport worden. Vaak worden kinderfeestjes meteen uit school gehouden. Q at in het begin ook maar 1 boterham, meer haalde ze niet. Als ze nog honger had at ze als ze thuis kwam nog iets. Inmiddels eet ze soms 3 boterhammen tussen de middag. Aan het kortere eten wennen ze dus ook wel
Wij krijgen na de zomervakantie ook een vijf gelijke dagen rooster. Eerst was ik er op tegen, maar nu zie ik toch wel de voordelen. De kinderen kunnen langer spelen/afspreken, minder gerace van en naar school. Qua kosten voor opvang maakte het hier weinig uit. Een uur extra NSO, maar geen TSO meer, waar je geen kinderopvangtoeslag voor kunt krijgen. Een groot nadeel lijkt mij nog steeds de korte middagpauze (hier ook kwartier eten en kwartier spelen), maar aan de andere kant: als ze niet genoeg tijd hebben om te eten, dan eten ze om 2 uur alsnog maar een boterham thuis of bij de NSO hoor.
Het lijkt mij niets, vooral door de korte pauze tussen de middag. Hier blijven ze ook over, maar is er echt een lange pauze (met warm eten) en buitenspelen van 1,5 uur. De allerkleinsten kunnen dan nog een dutje doen. Ze zijn dan om 15.20 uur uit en dat is op zich vroeg genoeg. Ik denk dat het heel vermoeiend is als alles zo kort op elkaar wordt gepland.
Maar dan heb je het niet over een reguliere basisschool in NL denk ik? 4-jarigen doen geen dutje meer op school namelijk. Kan me voorstellen dat het met peuters een ander verhaal is.
Nee, is een Belgische basisschool. De peuters van 2,5 jaar mogen nog een dutje doen. Maar ik vind die lange pauze ook voor onze oudste heel fijn.
Ik denk dat over een poosje dit model op alle scholen wordt doorgevoerd. Lijkt me voor de kinderen inderdaad prettig, alle dagen hetzelfde rooster. Maar ook als ik denk aan de spreiding op wegen, bezetting op kantoren, benutten van voorzieningen lijkt me dat veel efficiënter.
Precies. Wij moeten op het werk elke dag evenveel bezetting hebben. Met als gevolg dat er een wachtlijst is voor een roostervrije dag op de woensdag en de vrijdag. En daarnaast is het erg lastig om een vrije dag op te nemen op één van die dagen. Het zou zoveel efficiënter kunnen..
Ik vind het ook heel fijn. Voorheen bleven mijn kinderen vaak over en betaalde ik me dus blauw aan de overblijf. Nu scheelt het me dus geld, al moet ik wel extra BSO afnemen. Ik kan zelf geen vrij nemen op woensdag middag. Dus ook in dat opzicht ideaal. Dan kan ik op m'n vrije dag nog met ze naar de speeltuin etc. En is het nog de moeite.