Je mening is goed en wel, maar als mijn arts zegt dat het wassen van groente en fruit toch echt wel heel belangrijk is, is dat dus niet overdreven.
Ik was dat soort fruit ook altijd. Ik leg ze na het wassen altijd op een keuken papiertje en daar trekt het water dan weer in. Maakt het minder waterig. De kans dat, dat soort fruit in aanraking komt met besmetting toxoplasmose lijkt me ook veel groter dan bijv een appel (want die hangen ver van de grond natuurlijk). Is mijn eigen logica en totaal niet onderbouwd, maar zou eerder een appel 'durven' eten zonder te wassen dan bijv. Aardbeien of frambozen qua kans op besmetting.
Eventueel als tip kan je ook frambozen zo in een theeglas/beker doen gekookt water erop en thee ervan trekken. Al dan niet even afgespoeld. Ik spoel zelf ook al het fruit en groenten af.
Ik spoel altijd mijn fruit ook frambozen en bramen (gewoon wat water overheen laten lopen). Met uitzondering van fruit wat ik geschild of gepeld eet (banaan, meloen, avocado enz). Heb ik altijd al gedaan en verander ik niet speciaal voor mijn zwangerschap. Voel jij je er goed bij om het te wassen vooral wassen. Hoeft het niet van jezelf, vooral niet doen. Doe wat goed voelt.
Ik spoel ze inderdaad ook af, blijft prima veel smaak over. Gaat inderdaad onder andere om toxoplasmose en daar verandert biologisch helemaal niks aan. Sterker nog, eerder meer kans op bacterien ed lijkt mij. Afhankelijk van waar je vandaan komt, of vooral de frambozen, moet je ook oppassen voor vossenlintworm. Maar dat is volgens mij wel alleen als je ze zelf wild plukt.
Je hoort inderdaad al het fruit en groente te wassen. Het lijkt misschien overdreven omdat de kans klein is dat je er ziek van word. Maar de kans bestaat. En het laaste wat je wilt is dat je kindje ziek word of erger. De zogeheten regels zijn er niet voor niks.