dit inderdaad. Wij mogen het oud-recht ook mee nemen straks met de nieuwe hypotheek en gaan dat doen. Sparen voldoende momenteel om zelf af te lossen. Mochten wij ooit zonder werk komen te zitten dan is het allemaal ook nog op te brengen van de ww. De andere helft is lineaire.
Ja zo heb ik nog een spaarhypotheek. Maar weet niet of ik daar nu nog zo blij mee moet zijn. Over de lange termijn is het belastingtechnisch voordeliger, maar je blijft wel een hoge schuld hebben en ik kan niet gunstig versneld aflossen.
Als jouw keuken en badkamer zo oud waren dat ze zowat uit elkaar vielen. Dan had je dat bedrag prima mee kunnen financieren. Je kan namelijk mee financieren wat je aan waarde vermeerdering doet. Let wel, een keuken die van ellende uit elkaar valt, vervangen is waardeverhogend. Als dit in het taxatierapport aangetoond kan worden, kan dit meegefinancierd worden in een bouwdepot. Wil je een nieuwe keuken omdat de kleur je niet aan staat, dan heb je pech. Er zit een wezenlijk verschil tussen die twee. Die laatste, spaar je inderdaad maar gewoon voor door.
Wie zegt dat je 15.000euro over moet hebben dan? Vandaag de dag is het nog steeds ongeveer 5% wat je zelf in moet brengen. Een leuke startersappartement, 120.000euro? Kom je uit op zo'n kleine 7000euro. Die 20% gaan we met zn allen ook echt niet redden als we op deze voet doorgaan. Het moet niet meer de standaard zijn om alles maar te lenen voor de aankoop van je huis. Er zouden spaarplannen voor moeten komen om dit te kunnen faciliteren. En ja, als je als 20jarige denkt, ik wil rond mijn 25e een huis kopen, zal je dingen moeten laten om een startkapitaal bij elkaar te sparen. En ouders? Ik voel mij verantwoordelijk voor mijn kinderen. Als ik wil dat mijn kinderen een startkapitaal opbouwen voor een eigen huis, zal ik daar als ouder aan mee moeten werken. 1. Hun een goede financiele opvoeding moeten meegeven, dat ze moeten sparen als ze iets willen. En dat een huis daar geen uitzondering op is. Want voor alles in Nederland is het normaal om te sparen. Lenen voor je auto? Dat vertellen we echt niet hoor, wat moeten mensen wel niet denken? Dat we het niet kunnen betalen? Lenen voor een huis? Ja joh, geen probleem! Financieer maar raak... Aan mij de taak om hun dit anders te leren. 2. Meehelpen aan het startkapitaal voor mijn kinderen. En ja, daarvoor moet ik misschien dingen laten. Maar dat vind ik mijn verantwoording als ouder.
Ik ben het daar volledig mee eens MAAR de overheid zal ook wat aan de huurmarkt moeten doen om het voor mensen haalbaar te maken. Een vriendin van mij ligt in scheiding en verdient teveel om sociaal te kunnen huren maar te weinig om te kunnen kopen in het gebied waar haar kinderen naar school gaan (eensgezinswoningen 2 ton +). Als gevolg daarvan zit ze nu met een huur van € 1100 per maand. Dat is gewoon bijna hetzelfde bedrag wat wij kwijt zijn voor een hypotheek van 5 ton. Daar klopt natuurlijk geen hout van.
En een paar duizend euro voor de binnenkant van je huis heb je ook al snel nodig... Ik weet niet wat jij deed tussen je twintigste en vijfentwintigste, maar ik bouwde vooral studieschuld op. Om een vak te leren en later een goed inkomen te hebben. Mensen verklaarden me de laatste jaren voor gek dat ik uberhaupt nog werkte (gemiddeld een uurtje of zes per week, in vakanties meer) in de laatste jaren naast een uurtje of vijftig stage per week, maar daar leef je ook niet van. Ik heb een prima financiële opvoeding gehad, dank je. Nogmaals, ik heb zelf jarenlang goedkoop kunnen wonen en kunnen sparen doordat ik kon blijven wonen waar ik als student in een woningbouwflatje belandde. Maar het had zomaar gekund dat ik zonder kans om te verdienen e. sparen naar de andere kant van het land moest, en dan was er dus de keuze tussen vrije markt huren of kopen met een loon van als beginner netto minder dan 9 euro per werkelijk gewerkt uur. Dus wat was jouw voorstel geweest? Je halve salaris aan huur of wat meer lenen? Niet alle ouders hebben dezelfde mogelijkheden of maken dezelfde keuzes
En daarom zullen er dingen moeten veranderen zodat het wél mogelijk is. Huurprijzen zouden toch echt aan banden gelegd moeten worden, want 1100euro aan huur is niet normaal. 20% inbrengen is nu ook niet realistisch. 5-6% vind ik wel een realistisch bedrag. Wil men naar uiteindelijk 20%, heb je dat niet binnen 3-4jaar rond. Daar gaat wel een generatie overheen, met daarbij dus de nodige aanpassingen in ons huidig systeem.