Hallo, Ik weet nog niet goed wat ik met dit berichtje wil bereiken, misschien gewoon een beetje bevestiging. Bij mijn eerste zoontje heb ik borstvoeding gegeven (3 maanden) en dit liep wel goed tot ik een borstontsteking kreeg. Wel vond ik het enorm zwaar, al de nachten alleen doen, steeds beschikbaar moeten zijn,... Ik weet dat er een periode is geweest dat ik om het 1,5 - 2u de borst moest geven. Erg vermoeiend vond ik dit en daar hoorden toen ook de nodige tranen bij. Daarnaast zat mijn vriend toen thuis met een burn-out waardoor het nog zwaarder was. Ons zoontje is nu 2,5 en doorslapen zit er nog niet elke nacht in. Na de eerste 3 maanden bv hoopte ik dat door over te schakelen op fv zijn slaapritme zou verbeteren maar hij hield toen gewoon het ritme van daarvoor aan. Ik heb dus ook geen zicht op het feit of een kindje 'sneller' en 'beter' slaapt met fv en of hier wel daadwerkelijk een verschil in zit. Nu ja, het gaat niet enkel over het doorslapen, ik wil het gewoon niet meer helemaal alleen doen denk ik. Daarom zou ik nu eventueel willen overwegen om fv te geven. Zo kunnen we er beide uit 's nachts, kan mijn zoontje misschien ook eens de fles geven, heb ik hopelijk iets meer rust en ben ik een gelukkigere mama. Maar toch voel ik me ergens schuldig. Ik heb zelf astma en bv zou hier toch een gunstige invloed op hebben bij kinderen (las ik). En verder geef je dadelijk al veel antistoffen mee. Maar is een rustigere mama niet nog belangrijker?
Ik heb alleen borstvoeding gegeven, maar ik ging er nooit uit 's nachts . Dat deed mijn man, hij verschoonde de luier en ga de baby aan mij. Dan ging hij weer slapen en ik voeden. Ik legde de baby dan weer terug in de wieg (naast me, dus hoefde alleen even op de rand van het bed te gaan zitten). Hier sliepen ze wel goed op borstvoeding, dus dat zegt inderdaad niets. Ik denk dat het al veel scheelt dat je vriend nu geen burn-out meer heeft, dat geeft ook al zoveel rust. Maar goed, je moet uiteindelijk zelf kiezen wat je wil
Doen wat je zelf wilt en voor jou het beste voelt! Flesvoeding of borstvoeding zegt niks over wel of niet doorslapen. Wel is het zo dat kinderen die borstvoeding krijgen (over het algemeen) meer voedingsmomenten hebben dan kinderen die flesvoeding krijgen. Maar ieder kind is anders. Ik heb beide zoons borstvoeding gegeven. De oudste dronk de eerste weken 10-12 keer per dag (etmaal). De jongste hooguit 8x. Wat hierboven wordt beschreven, dat deden mijn man en ik ook. Ik noemde het "haal-en-breng-service". Als mijn man de andere dag vrij was, had hij thuis 'nachtdienst'. Ik kon slapend voeden. Ik werd even half wakker om 'aan te koppelen' en dutte dan weer verder. Dat scheelde echt enorm. Verder vond ik een voordeel van borstvoeding, dat je één hand vrij hebt. Zeker bij de tweede is het fijn dat je ondertussen aan de oudste kunt voorlezen. En het gaat voor mijn gevoel sneller en zonder 'gedoe' dan bij flesvoeding. (Voeding klaarmaken, opwarmen, fles omspoelen hoeft allemaal niet. Gewoon even voeden en klaar.) Maar goed: je hebt zelf beide gedaan dus je kunt goed vergelijken. Als ik zo je verhaal lees, heb je de babytijd als best pittig ervaren. Ook door de situatie toen met je man. Heel begrijpelijk dat je er nu een beetje tegenop ziet. Maak de keuze die het voor jou zo relaxed en makkelijk mogelijk maakt.
Bij ons ging het precies zo. Ik stond dan wel 'alleen' voor de voedingen, mijn man deed alle verzorging eromheen (zeker 's nachts). Ook het wiegen voor krampjes kwam vaak op hem neer. Ik moest zorgen dat ik me rustig hield, voldoende eten en drinken en dan die voedingen. Als er een ritme in komt (en dat gaat soms sneller dan verwacht) gaan de voedingen ook veel korter duren en is het 'omslachtige' er ook af. Mij lijken flesjes geven juist omslachtig, die flessen schoon houden, altijd zorgen dat je alles bij je hebt als je op stap gaat...
Ik kan alleen maar zeggen dat je moet doen waar JIJ je eigen het beste bij voelt,ook al is dat kv... Mijn 2 jongens heb ik zelf gevoed tot 4 maanden waarvan ze allebei met 6 weken na de laatste voeding van 23.00 sliepen tot 7 uur a half 8. Onze dochter heb ik een week zelf gevoed maar gestopt omdat het te zwaar voor me was. Zij sliep heel snel heel veel en nu is het nog een slaapkoppie Mijn man hielp mij ook wel de eerste weken,heb bij alle 3 een ks gehad dus hij deed de verschoning,gaf ons kindje aan mij,ik voedde en hij ging verder slapen en na de voeding lag ik ons kindje terug in het wiegje naast ons bed. Succes met je beslissing,wij kunnen onze ervaringen met je delen maar de beslissing zal je zelf moeten maken...
kost niet veel tijd hoor. even gauw de voedingstoren vullen van te voren water koken en in een thermosfles doen en een flesje met koud water en dan de drink fles. koste mij ongeveer 5 minuten om alles in de tas te stoppen. het gene wat het langste duurde was het water koken, maar dat had ik vaak al klaar staan. ik heb een week bv gegeven ook met de nodige tranen en problemen na een week over gestapt op fv en wat een opluchting was dat voor mij. als jij, jezelf er prettiger bij voelt om fv te geven doe je dat wil je toch liever bv geven kan ook. eventueel kies er voor om het samen te doen. dus beide te geven.
Mss dat je ook nog kan kolven als je af en toe je partner het werk wilt laten doen maar dat het kindje dan wel bv krijgt
Ik heb zelf nooit borstvoeding gegeven en dat is me prima bevallen. Juist omdat je niet alles alleen hoeft te doen en de baby niet volkomen van jou afhankelijk is (voor zijn voeding dan). Ik zou je in verband met je astma trouwens wel willen aanraden om meteen te starten met hypoallergene voeding, dat hadden wij achteraf gezien ook moeten doen, dat had een hoop ellende gescheeld. Kies echt wat jij het prettigst vindt, het Is jouw lichaam en jouw keuze. En voel je niet schuldig, dat Is echt niet nodig.
De ene bv-periode is de andere niet... soms heb je het geluk dat het wel goed gaat. En het fijne is dat je nu weet waar jouw grens ligt... en dat je dus niet daar overheen hoeft te gaan. Je kan altijd starten met BV, en als het te zwaar wordt overgaan op KV. Mijn vroedvrouw gaf me de gouden tip niet teveel vooruit te kijken, elke dag is er weer een. En in het begin is het gewoon 'spartelen', welke voeding je ook geeft. Voel je niet schuldig. Dat is helemaal nergens voor nodig. Als jij blij en ontspannen bent, is je baby dat ook.
Lastige keuze als je zo twijfelt. Probeer ook op het lange termijn te kijken. Ik vond borstvoeding op het begin ook erg zwaar. Met name de eerste 3 maanden. En vanaf een half jaar vond ik het juist erg makkelijk. Dus ja, wat zijn die maanden nou op een mensenleven? En het klopt dat bv veel gezondheidsvoordelen heeft voor de baby én voor jou. Door daaraan te denken hielp mij om die eerste maanden door te komen. Oh en wat het doorslapen betreft mijn dochter van 3 jaar slaapt nog steeds niet Door (geen bv) en mijn zoontje van 18 maanden krijgt nog wel bv en slaapt van 19.00 tot 7.30.
Ik heb het bij beide kindjes geprobeerd, mij er vol voor ingezet. Beide keren is het na een maand gestrand... Ik ben toch blij ik het ook de tweede keer weer heb geprobeerd. Stoppen kan altijd.
Dank je wel allemaal voor de reacties! Ik heb de vorige kraamperiode inderdaad als erg zwaar ervaren en vandaar ook de 'schrik' denk ik dat het nu ook weer erg zwaar gaat zijn. Op zich liep de bv ook goed dus ik ga er vanuit dat als we het nu opnieuw zouden doen dit ook wel zou lukken. Praktisch gezien maakt het weinig verschil vind ik 's nachts. Wij gebruikten dan inderdaad ook thermosfles en doseerdoosjes zodat alles altijd klaar stond. Alleen als je weggaat is bv wel handiger. Je hebt altijd genoeg eten bij en hoeft niets mee te sleuren van flesjes enzo. Hoewel je altijd wel een kleine uitzet bij hebt als je weggaat met een kindje. Het blijft dus een moeilijke keuze. En ja, stoppen kan altijd maar dan heb je misschien weer veel last van stuwing e.d. Ik heb (hopelijk) nog een kleine 5 weken voor het kindje er is om te beslissen.
Ik begrijp je dilemma en heb bij de derde hetzelfde probleem gehad. Ik zat ook te twijfelen.maar bij mij kwam het omdat ik overproductie had en borstvoeding voor mij echt geen lolletje was. Ik had denk ik cup i en continue stuwing. Ik kon ook bijna niet de deur uit of ze lekte of deden pijn. Ik werd doodongelukkig ervan. Bij de eerste heb ik het 4 mnd volgehouden, de tweede 2 weken en bij de derde heb ik het niet meer gedaan. Ik ben achteraf zo blij met mijn beslissing. Ik heb van de dokter pilletjes gekregen dat de stuwing ookniet zou beginnen na debevalling. Ik heb dus gelijk bv gegeven en vond het heel fijn. Ik kon veel meer genieten juist van het moment. Bij de bv maakte ik mij zorgen of hij wel goed genoeg dronk en ik geen borstontsteking zou krijgen etc. De echte antistoffen schijn je pas echt Anna hem te geven als je het langer dan 6 mnd volhoudt en sommige zeggen zelfs 2 jaar. Ik wist dat 6 mnd mij oook niet ging lukken dus voor de antistoffen hoefde ik het niet te doen. Tegenwoordig is de flesvoeding ook echt heel goed. Ik had voor mijn bevalling twijfels omdat de maatschappij je schuldig laat voelen. Maar sinds ik het besluit had genomen en bevallen was heb ik geen dag spijt gehad. Ook denk ik dat het helpt met doorslapen. Want je kan veel sneller zelf een ritme creeeren Ik zal je vertellen hoe wij het deden Wij hebben 3 kinderen en hebben altijd goed geslapen. Weet niet of wij gewoon geluk hebben of dat wij een goede methode hebben gehad vanaf begin. Als ik het wist zou ik de gouden tip verkopen. Ik kan je elk geval vertellen hoe wij het hebben gedaan. Ik vertel je vanaf d egeboorte. Onze oudste sliep door met 7 mnd, de middelste was 3 maanden en de jongste was 10 dagen. - de kinderen sliepen vanaf geboorte op aparte kamer - in het donker - en altijd een slaapmuziekje aan bij vertrek uit kamer - zodra ze geen borstvoeding meer krijgen . Krijgen ze melk voor het slapen. Vanaf 4 mnd een fles met rijstebloem, en vanaf 6 mnd een pap. - zodra ze zelf de fles vast kunnen houden krijgen ze een papfles in bed. Muziekje aan en ze gaan slapen - wij laten de kinderen altijd 15 min huilen als ze niet gelijk in slaap vallen. - ook als ze snachts wakker worden laten we ze eerst een 10 min doen, want vaak vallen ze vanzelf weer in slaap. En wij willen niet dat ze wennen dat wij direct naast ze staan. - na 10 minuten of als ze echt overstuur zijn in paniek gaan we naar ze toe en krijgen ze wat melk. - zodra ze de fles zelf kunnen vasthouden . Geven wij enkel de melk in bed en halen ze ook niet meer uit bed, muziekje aan en Ze drinken hem leeg en gaan weer slapen. - zodra ze 1 jr zijn en zelf kunnen vasthouden. Leggen wij als wij naar bed gaan een fles halfvolle melk in hun bed terwijl ze slapen. Zodra ze wakker worden weten ze zelf de fles te vinden. Drinke. Hem op en gaan weer slapen. Uiteraard hebben wij ook de fases van tandje etc. Die liepen uiteraard anders, maar dat weet je dat dat een periode is. We hielden onze methode wel aan. Bij de oudste waren we nog niet zo ervaren en hij was 7 maanden en kwam nog 2 keer per nacht. Toen hebben wij een tip gekregen. Het doet wel pijn aan een moederhart en vaderhart en het gaat door merg en been. Maar het heeft wel geholpen. We hebben hem 2 nachten laten huilen. Zijn niet langsgegaan en niet getroost. Het klinkt hart maar hij sliep daarna door. Kinderen raken ook snel gewend als je altijd langs gaat en zeker als je ze ook nog uit bed haalt. Probeer ze niet teveel eruit te halen en laat ze ook af en toe doorhuilen. Wat ik al vertelde bij ons waren ze 7 maanden, 3 maanden en 10 weken. De oudste heeft wel 4 mnd borstvoeding gehad dus die heeft de eerste maanden wel gehad dat ik hem uit bed haalde en voedde.. de tweede heeft 2 weken borstvoeding gehad en de jongste helemaal niet. Daardoor konden we misschien ook sneller een slaapritme creeeren. Maar hebben ook heel concequent doorgezet en hetElfde gedaan. Hoe moeilijk soms omdathet zielig voelt, maar ze zijn ook snel gewend aan dingen en weten dan niet anders. Hoop dat je er nog iets aan hebt. Als je kindje nog in ledikant slaapt en niet uit zijn eigen bed kan komen. Zou ik nog kiezen voor paar nachten laten huilen . Je zal zien dat het wonderen verricht. Ik weet het doet pijn en gaat door merg en been. Tip doe oordoppen in. Ik zal waarschijnlijk veel kritiek komen, van moeders die dit echt niet vinden kunnen . Maar ik heb verschillende mensen gehoord waar dit heeft gewerkt. En onze generatie kan ook zo voorzichtig zijn, mara je mag ook best wel eens even hart zijn om ze iets aan te leren. Want als je blijft toegeven zullen zenooit stoppen. Denk ook maar aan snoepje geven. Als je blijft toegeven zullen zealtijd lijven zeuren of vragen. Maar als je ook wel eens nee zegt dan weten ze dat ze dat antwoord ook wel eenskunne. Krijgen
@Hansje123 Ieder kiest zelf of fv of bv de juiste weg is, maar wel op basis van de juiste informatie. En jouw verhaal over antistoffen klopt absoluut niet.
Ik heb zelf alleen fv gegeven. Als je niet de nachten alleen wil doen, is het dan mogelijk om misschien te kolven zodat je ook een keer kan doorslapen? Als dat niet lukt, zou je kunnen overwegen om snachts fv te geven (ik weet niet of dit kan icm bv) Je kan er ook voor kiezen om alleen fv te geven, dat is je eigen keuze (ik heb ervoor gekozen om bv niet eens te proberen). Soms voelt het wel alsof ik mijn kind misschien wat te kort heb gedaan, maar hij doet het gewoon goed, dus het is alleen een gevoel. Wat je sowieso denk ik moet doen is hier met je man over praten. Ook over dat je niet snachts alles alleen wil doen. Vaak kom je samen pratend tot een oplossing!
Die eerste weken zijn ook loodzwaar want het is dan idd altijd aan jou. Als je twijfelt, zou ik voorstellen, probeer het en als het jou teveel wordt, kan je dan nog overschakelen. Misschien moet je gewoon eens het volgende bedenken: als je bv zou geven en het is terug zo zwaar, zou je dan spijt hebben dat je niet direct gestart bent met fv. En omgekeerd, stel nu dat je fv direct zou geven, zou je dan spijt hebbend dat je bv niet geprobeerd hebt of brengt deze beslissing jou juist wat gemoedsrust. Ikzelf heb 9 maanden bv gegeven, nooit gedacht... en vanaf 4 maand met afkolven en dus ook een heel gedoe met flesjes afwassen en steriliseren. Ik hoop dus dat de bv nu ook weer goed verloopt want ik zou er tegenop zien om 's nachts mijn warm bedje te verlaten om flesje op te warmen. En neen, mijn man zou dat niet doen, wel die eerste weken als hij thuis is maar daarna komt toch snel de opmerking "ik moet er morgenvroeg wel vroeg uit om te gaan werken hé"' Die mannen toch
Ik denk ook wel dat bv al vanaf het begin antistoffen doorgeeft aan het kindje. Anders zou het beetje stom zijn dat er zovele vrouwen maar 3 maanden bv geven. Ik weet ook dat bv zowel voordelen heeft voor het kindje als de mama. Wat betreft mijn vriend, die werkt als zelfstandige dus inderdaad in het begin zal er wel hulp zijn maar na een tijdje komt inderdaad wel het zinnetje: 'Ik moet morgenvroeg werken.' Hij doet ook lange dagen dus begrijp dat ook wel. Maar toch verwacht ik dat hij me gaat helpen en dit heb ik ook al uitgesproken hoor. Ik wil geen herhaling van de vorige keer. Afkolven heb ik vorige keer ook gedaan maar dit wilt dan ook zeggen als mijn vriend 's nachts een fles geeft ik aan het afkolfapparaat moet. En eerlijk, dat is toch niet zo fijn vind ik. Eens ik een beslissing heb genomen gaat dit me inderdaad wel rust geven. Ik denk dat ik gewoon echt opzie tegen al de 'vervelende' dingen ('s nachts alleen, lekkende borsten, stuwing, steeds die zoogcompressen bij hebben, spruw mss, niet op mijn buik kunnen slapen want dan is heel het bed nat,...). Ik ben wel heel blij met al jullie reacties!
Over het op je buik slapen, ik had de eerste maanden (10 maanden ofzo) altijd een bh aan met slapen. Dikke spuugdoekjes erin en je kan gewoon op je buik slapen De eerste maanden zou ik wel aan je vriend vragen of hij wil helpen 's nachts. Na een paar maanden hoef je niet elke keer de luier te verschonen 's nachts dus kan je het zelf wel doen, tenminste, toen vond ik het geen moeite meer.
@groenvlindertje, waarom zeg je 's nachts alleen? Ik gaf gewoon bv in bed, bv kussen lag naast mijn bed, dochtertje lag in haar bedje naast mij. Dus ik hoefde haar maar 1 meter te stappen en terug in bed te gaan. Mijn man sliep daar op den duur wel door. Na een tijdje moet je er idd ookniet meer telkens die pamper verversen. Voordeel van bv is wel als je 's nachts bv geeft, je door de hormonen sneller in slaap valt en in een diepere slaap komt. Ik ga het mezelf nu nog gemakkelijker maken en de cosleeper staat al klaar naast ons bed, dan hoef ik zelfs niet meer uit bed.
Inderdaad. Mijn zoon is nu acht maand en slaapt verre van door. Heeft niks met de bv te maken want al meermaals op aandringen van externen geprobeerd om fv te geven. Maar wat ben ik blij met die bv!!! Zoon wordt wakker, krijst, ik druk hem half slapend tegen mijn borst en vijf minuten later liggen we allebei weer te slapen. Mijn dochter kreeg fv en was ook zo'n dramatische slaper. Maar mijn slaaptekort was gigantisch veel groter. Ze werd wakker, ik moest haar eerst proberen te sussen terwijl ik haar flesje maakte, ondertussen werd iedereen héél wakker van het gekrijs en daarna kon ik van de adrenaline van me zo te haasten niet meer slapen. Lollig....