Taalgebruik naar volwassenen

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door CoffeeJunkie, 19 mei 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. CoffeeJunkie

    CoffeeJunkie Fanatiek lid

    25 jan 2012
    1.563
    431
    83
    Noord-Holland
    Sinds oktober gaat ons zoontje naar de basisschool en inmiddels hebben wij verschillende klasgenootjes over de vloer gehad. Wat mij opvalt is hoe brutaal en respectloos sommige kinderen tegen mij (en andere volwassenen) zijn. Zo word ik gewoon bij mijn voornaam genoemd, verzinnen kinderen een rijmpje op mijn naam -zoals kinderen bij klasgenootjes doen, lopen ze gewoon ons huis uit zonder iets te zeggen en gister werd mijn partner nog 'stink hoofd' genoemd.
    Deze kinderen komen allemaal uit normale gezinnen, met -in mijn ogen- gewoon nette ouders.

    Hebben kinderen van nu echt zo weinig respect voor volwassenen of ligt het aan mij? En hoe moeten jullie kinderen volwassenen aanspreken?
     
  2. Fabje123

    Fabje123 Bekend lid

    9 jan 2016
    555
    53
    28
    Vrouw
    Wat raar! Kinderen mogen mij best bij de voornaam noemen, maar stinkhoofd?!? Nou nee...

    Heb niet direct een tip voor je, ikzelf zou de kinderen wel aanspreken als ze zoiets zeggen bij mij thuis. Gewoon zo van "hela, dat zeggen we hier niet he? Zeg maar gewoon.... (hoe je genoemd wil worden)".

    Weggaan zonder dag te zeggen zou ik dan wel weer negeren, dat is geen directe belediging in mijn ogen.

    Maar nogmaals: erg raar, heb zoiets nog nooit meegemaakt.... (en toch twee stiefkids nu in de brugklas, dus genoeg vriendinnetjes over de vloer gehad....).
     
  3. Nummerzoveel

    Nummerzoveel Actief lid

    9 apr 2016
    289
    1
    18
    Dat ik met mijn voornaam word aangesproken is hier vrij normaal, maar vind dat zelf ook geen punt. Het zit hem denk ik vooral in de manier waarop je het zegt. Elk ander gedrag dat jij niet prettig vindt in je eigen huis zou ik ze direct op aanspreken. In het begin vond ik dat ook lastig, maar kinderen hebben nou eenmaal grenzen nodig, zeker op die leeftijd.

    En heel eerlijk, als er kinderen tussen zitten die je liever niet te spelen hebt kun je je kind daar best een beetje in sturen. In de vorige klas van mijn dochter zaten twee meisjes die ik echt niet over de vloer hoefde te hebben hier. Heb haar toen gezegd dat ze daar prima mee kon spelen in de klas, maar dat ze voor het spelen na school beter een kindje kon vragen dat ook 4 was of iets in die trant. Daar ging ze mee akkoord en daarmee was het probleem opgelost.
     
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    Met voornaam aanspreken vind ik geen probleem, al zeggen de meesten hier 'mama van ...', ook prima. ;)

    Een rijmpje zou ik ook nog wel oké vinden, afhankelijk van de inhoud. ;) Maar uitschelden als 'stinkhoofd' gaat me te ver. Daar zou ik dan ook iets van zeggen als een kind dat tegen me zou zeggen.

    Bij het weg gaan zeggen hier vrijwel alle ouders wel dat hun kind moet bedanken voor het spelen/gedag moet zeggen. De enige keer dat een kindje het niet zegt, is dat omdat het te verlegen is. Heb ik nooit een probleem gevonden. En inmiddels heb ik zelf ook een dochter die dat soort dingen te spannend vindt. Dat bouwen we dus rustig op en tot die tijd zeg ik dank je wel en laat ik haar gedag zeggen/zwaaien/... Inmiddels doet ze het netjes bij kinderen bij wie ze vaker speelt, dus de rest komt ook echt wel. :)
     
    Aegyo en Triangel vinden dit leuk.
  5. Oceanna

    Oceanna Fanatiek lid

    12 okt 2015
    3.438
    1.423
    113
    Vrouw
    Als je niet bij je voornaam wenst aangesproken te worden zou ik dat gewoon aangeven zowel aan de ouders als aan de kinderen. Tegen de kinderen zou ik zeggen van ik heb liever dat je u tegen mij zegt en mama van .....
    Ik ga mijn kinderen echt proberen te leren om mama/papa van .... te zeggen of netjes meneer/mevrouw en toch ook wel met u aan te spreken. En bij het weggaan dank je wel voor het spelen te zeggen of op zijn minst tot ziens/dag. Ik wil gewoon dat ze leren respect te hebben naar oudere mensen. (Volwassenen). Dat is dan wat ik ze wil leren en als ik het hoor zal ik ze daar ook op wijzen maar of ze het ook doen als ik er niet bij ben weet ik dan natuurlijk niet. Ik zou het dan wel fijn vinden als een andere ouder waarbij ze gespeeld hebben dit dan wel tegen mij zou zeggen.
     
  6. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    Soms kan dat, soms ook niet. Mijn oudste dochter had een aantal beste vriend(inn)en waarmee de wisselwerking niet fantastisch was/is. Op een gegeven moment had ik dat echt moeten gaan verbieden als ik het niet wilde en dat vond ik echt te ver gaan. Bovendien denk ik dat verbieden ook oproept dat het des te interessanter wordt. Het leek me dus juist beter die kinderen wél hier thuis te laten spelen, zodat ik mijn dochter ook kon sturen, in de hoop dat het dan ook in andere situaties (zoals op school) beter zou gaan.
     
  7. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Hmm nee dat vind ik ook heel raar. Herken het ook niet. Ik moet hier weleens ingrijpen natuurlijk, maar niet omdat ze brutaal zijn. Hoe oud zijn die kinderen?

    Er is een vriendinnetje dat heel makkelijk vraagt om eten. Ik vind dat ook best 'vrijpostig', maar zo lang het fruit is of een boterham vind ik het nog ok. Maar laatst ging ze zelf al naar de vriezer om te kijken of we ijs hebben. Toen heb ik wel even gezegd dat we dat niet hier doen.
     
  8. tuc

    tuc Niet meer actief

    Nou stinkhoofd vind ik niet normaal nee. Ik wordt altijd mama van.... genoemd. Bij de vriendinnen van de oudste (8jaar) heb ik nu gezegd dat ze ook best mn naam mogen zeggen hoor;)
     
  9. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    Ik heb er dus total geen moeite mee als kinderen aangeven dat ze honger hebben/vragen of ze iets mogen eten. Ik kan immers niet zien wanneer zij honger hebben, dus juist handig als ze dat aangeven. ;) Ik heb er wel moeite mee als ze zelf van alles gaan zoeken/pakken zonder te vragen. En dan zeg ik ook dat dat niet de bedoeling is, maar dat ze als ze honger hebben dat kunnen zeggen en dan best een boterham of fruit mogen. De meeste kinderen accepteren dat prima.
     
  10. CoffeeJunkie

    CoffeeJunkie Fanatiek lid

    25 jan 2012
    1.563
    431
    83
    Noord-Holland
    Het gaat om kinderen van vier en vijf jaar, ik vind het om die reden niet normaal dat sommige zonder iets te zeggen het huis verlaten om de straat op te gaan. Ik heb tenslotte de verantwoording.

    Zelf vind ik het belangrijk dat kinderen anders (respectvoller) tegen volwassenen praten dan tegen leeftijdgenootjes. Wij leren onze zoon met twee woorden te spreken "ja meneer/mevrouw" en niet alleen met een "ja". Voornamen mag hij wel zeggen, maar alleen in combinatie met bijvoorbeeld 'buurman, juf, tante of meneer' anders ziet hij het verschil niet tussen kinderen en volwassenen.
    Maar ik zie dus dat niet iedereen dat belangrijk vindt om kinderen aan te leren?
     
  11. Twinkle81

    Twinkle81 Fanatiek lid

    4 jul 2014
    4.945
    1.033
    113
    Voorschoten
    Ik ben echt wel netjes opgevoed, maar de vader van een vriendinnetje noemden wij ook vaak 'Dikkie Dik' omdat zijn naam Dick was. Ik denk dat alle kinderen dat wel doen.

    Het is tegenwoordig vrij normaal om voornamen te gebruiken. Waar het eerst 'mama van ....' is, wordt het al snel 'voornaam'. Leraren en leraressen zijn ook vaak 'juffrouw voornaam' en 'meneer voornaam'. Die verandering heb ik zien gebeuren in de jaren 80. Waar ik de leraren/leraressen nog met de achternaam aansprak, deed mijn 3 jaar jongere zusje dat al niet meer.

    Stinkhoofd of andere scheldwoorden vind ik te ver gaan. Tutoyeren en een grapje maken is geen disrespect, schelden wel. Ik zou bij schelden zeker even met de ouders erover praten. Mogelijk weten ze dat niet van hun kinderen.
     
  12. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier moet ik bij klasgenootjes van 4/5 jaar en soms ook 6 echt wel blijven opletten en corrigeren. Sommigen zijn heel vriendelijk en beleefd, maar een aantal gaat gewoon in kasten zoeken naar snoep of begint op de piano te meppen met speelgoed etc. Daar zeg ik direct iets van. Laatst een jongen die net binnen was en op m'n bank stond te springen met schoenen aan, echt bizar. Die hoeft dan voorlopig ook even niet te komen, dat zeg ik dan ook tegen mijn dochter;'De vorige keer ging het niet zo goed, dus nu vragen we hem even niet.'
     
  13. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    #13 NiekeKris, 19 mei 2017
    Laatst bewerkt: 19 mei 2017
    Dat staat er, bij de meesten (allemaal?), niet. ;) Ik vind respect ook belangrijker, maar ik geloof dat mijn kinderen ook zonder het gebruik van 'buurman, juf, tante of meneer' het verschil tussen kinderen en volwassenen wel zien. En ik vind respect voor leeftijdsgenootjes evengoed belangrijk, al uit zich dat anders dan respect voor volwassenen.

    Respect zit voor mij niet in hoe je iemand noemt of niet noemt, respect zit voor mij in hoe je iemand behandeld. En daar maakt 'net praten' voor mij deel vanuit, maar niet meer dan dat. Ik had vroeger bv. één opa waar ik je en jij tegen zij, die ik 'opa Piet' noemde (wat niet eens zijn voornaam was ;)) en die ik om zijn nek vloog als we langskwamen. En de gaf ik netjes een handje en drie kussen op zijn wang als we kwamen en zei u tegen hem. De relatie met opa 2 was afstandelijk, ik had weinig met hem. Ik had veeeeeel meer respect voor opa Piet en hield vreselijk veel van hem.

    Zomaar naar buiten lopen om daar te spelen vind ik niet kunnen, nee, maar hier is de voordeur ook altijd op slot (wonen aan een vrij drukke weg) en het tuinhek ook, dus dat kan ook niet. Al heeft ook nog niemand het geprobeerd. ;)

    @Twinkle81: Het verschilt ook erg per school. Ik noemde mijn juffen en meesters gewoon bij hun voornaam (dus niet met juf of meester er voor), dat was op de school waar ik zat heel normaal. En ik nu ook scholen waar ze de juf of meester met juf/meester + achternaam aanspreken.
     
    Marchella vindt dit leuk.
  14. CoffeeJunkie

    CoffeeJunkie Fanatiek lid

    25 jan 2012
    1.563
    431
    83
    Noord-Holland
    Ik kom zelf uit de jaren 80 en noemde mijn docenten op de basisschool idd ook alleen bij voornaam, maar heb dat juist altijd vreemd gevonden.

    @NiekeKris : ik zie dat dus anders met respect. Ik vind formeel tegen volwassenen praten juist deel uitmaken van respect hebben voor iemand en vind dat ook belangrijk om jonge kinderen al mee te geven. Zeker voor later, wanneer ze voor iemand gaan werken.
    Jouw voorbeeld met je opa's heeft meer met relatie en klik te maken dan respect. Ik noemde mijn beide oma's 'oma *naam*' en sprak formeel tegen beide, maar ook ik had met de een wat meer dan met de ander omdat zij beide hele andere karakters hadden. Voor beide had ik wel evenveel respect.
     
  15. Tegeirian

    Tegeirian Fanatiek lid

    27 sep 2016
    1.218
    215
    63
    Vrouw
    Ik vind het prima om met de voornaam aangesproken te worden. Ik heet tenslotte zo ;).

    Om eten vragen vind ik ook niet erg. Graag zelfs, ik zou het vervelend vinden als ene kind honger heeft en het niet durft te zeggen. Zoals mijn zoontje pas, die kwam half "uitgehongerd" thuis, had ie niet durven zeggen dat hij honger had, hahaha.

    Echt onbeleefd en onbehoorlijk gedrag, daar zou ik een kind wel op aanspreken.
     
  16. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Goh, echt die formele regels 'erin stoppen', ik denk daar eigenlijk niet bij na. Ik ben zelf ook niet zo opgevoed maar tutoyeer nog altijd niet zomaar. Daarbij denk ik dat je succes in een carriere niet afhangt of je met twee woorden hebt leren spreken, maar van veel meer andere vaardigheden.

    In het bijzijn van mijn kinderen zeg ik altijd 'meneer' en 'mevrouw' tegen mensen die we niet kennen. Ze nemen dit ook zo over. Mijn dochter van 5 gebruikt u en je door elkaar, maar ik weet bijvoorbeeld van haar juf dat ze 'je' mogen zeggen. Ook mijn ouders (haar grootouders) willen getutoyeerd worden. Dat heeft niets met respect te maken imo.

    Vriendinnetjes mogen mij best bij mijn voornaam noemen, maar ze noemen mij nu 'mama van...' of 'mama' en dan mijn voornaam. Vind ik nog leuker :)
     
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    #17 NiekeKris, 19 mei 2017
    Laatst bewerkt: 19 mei 2017
     
  18. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Nee, ik vind mij met mevrouw aanspreken geen noodzakelijkheid. Integendeel, ik zou er erg ongemakkelijk van worden. Vriendjes van mijn kinderen noemen mij dus inderdaad mama van... Of gewoon bij mijn voornaam. Geen punt.

    Beleefdheid vind ik dan weer wel cruciaal, maar dat hangt voor mij dus niet samen met mevrouwen en u zeggen.
     
  19. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Inderdaad. Beleefdheid is voor mij iets vragen (mag ik...) en dat het niet zomaar gepakt wordt, en bijvoorbeeld een beetje helpen met opruimen na het spelen. Een dank je na het spelen is fijn, maar snap ook dat als ze zo jong zijn, het er wel eens bij inschiet.
     
  20. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.695
    4.304
    113
    noord holland
    #20 spruitje80, 19 mei 2017
    Laatst bewerkt: 19 mei 2017
    Ik denk dat er ook echt wel een groot verschil in vroeger een nu zit. Niet qua brutaliteit, dat geloof ik niet, ook vroeger waren er brutale kinderen. Ik denk wel dat het voor kinderen in deze tijd lastiger is om bijv. automatisch te tutoyeren. Vanaf heel jong af aan mochten ze bij iedereen in hun omgeving, familie/ vrienden/juffen 'je' zeggen. Het kwam dus nauwelijks voor dat 'u' beter paste, en dan raakt zoiets verwaterd. Ik heb dus tot een bepaalde situatie ze het nog steeds moeten vertellen dat dat beleefd is en zo hoort in de situatie. Nu weten ze het gelukkig zelf wel en passen dat toe. Maar daarvoor soms niet een dat was dus niet uit onbeleefdheid maar uit onwetendheid doordat de maatschappij dat eigenlijk afleert.
    Ik zou zelf echt niet met mw aangesproken willen worden, poe dan voel ik me oud haha. De meesten zouden 'mama van..' of vroegen hoe ik heet.
    Vragen om eten vind ik fijn. Sneu als je honger hebt en het niet durft te vragen.
    Ik vind het wel onbeleefd als kinderen zelf op zoek gaan naar eten, en dat heb ik best wel eens meegemaakt.
    Ik denk ook echt dat die verschillen in hoe respect wordt getoond , van alle tijden zijn. Ook vroeger was dat zo.
    Kinderen leren vooral door nadoen. Maar ook werkt karakter mee. Of je iets durft of juist niet.
    Vaak is het trouwens wel , dat een kind wat je corrigeert omdat het zich op bepaalde punten in jouw huis 'misdraagt', als het vaker komt zich prima aan jouw regels aan kan passen.
    Ik vind het sneu dat het dan niet meer mag komen. Iedereen verdient toch een kans om zich aan te passen? Als ik keuzes maak die een ander graag anders zou zien, hoop ik ook dat ik nog een kans krijg ;)
    En kinderen moeten nog zóveel leren. Zelfs dingen die ze al horen te weten volgens ons.
     

Deel Deze Pagina