Wie o wie kan me er wat over vertellen? Heb je er eens van gehoord? Zou je het doen? Waarom wel / niet? Ken je iemand met ervaring? Overweeg je het zelf? Ikzelf zoek meer info hierover. Volgende week moet ik op controle bij de vk en zal het aankaarten. Weet wel dat het enkel kan wanneer je bevalt in een ziekenhuis of geboortecentrum dat een overeenkomst heeft met Sanquin !
Ik wil graag de placenta en navelstreng doneren aan de wetenschap, maar in mijn ziekenhuis doen ze dat helaas niet dus dan houdt het op.
Wij laten de navelstreng volledig uitkloppen (dus geen 2-3 min) vanwege al het waardevolle bloed die ons kindje ook goed kan gebruiken. Dan is (mijn verteld dat) donatie niet mogelijk is.
Ik wilde ook het navelstrengbloed doneren, maar dat kan niet hier in de buurt. We hebben er nu voor gekozen om de navelstreng te laten uitkloppen.
Ik heb de tip gekregen van een kraamzorger. Je kunt het ook coor je eigen kindje laten opslaan, zodat ze je kindje sneller en beter kunnen behandelen als het ernstig ziek wordt in zijn latere leven. Het opslaan kost echter wel wat en daarbij moet je jaarlijk ook nog betalen voor de plek die het krijgt. Daarbij komt dat het eenmalig te gebruiken is.
Het kan ook thuis hoor, of op iedere plek waar je bevalt. Dan kan je zo'n kit bestellen. Wij hebben het uiteindelijk niet gedaan, omdat de mogelijkheden voor gebruik toch wel erg beperkt leken en het kost een hoop. Ow wacht, je bedoelt doneren in plaats van zelf bewaren. Ja, dat zal inderdaad niet thuis kunnen .
In ons ziekenhuis kan dat helaas niet, wij hadden hetvook gewild de eerste keer, en nu weer... Mede omdat we iemand kennen die door stamcellen uit een navelstreng (uit Italie, dus niet eens uit deze streek) nog leeft. Zo jammer dat wij niet konden (kunnen) bijdragen aan de evt genezing van een ander...... Overigens is mij verteld dat de navelstreng ook ná het uitkloppen nog bruikbaar is hiervoor. Ik lees soms andere dingen maar weet er het fijne niet van...
Bij de geboorte van onze oudste kon het in ons ziekenhuis nog niet. We hadden er toen wel naar gevraagd. Bij de jongst kon het wel en hebben we het dus gedaan. Voor mij was het zelfsprekend. Het kan ernstig ziek mens een boost geven die de kans op herstel vergroot. Terwijl onze zoon dat bloed niet meer nodig had.
Lees dit eens, vond ik op internet: Op de site van Sanquin lijkt het net of er geen nadelen vastzitten aan het doneren van navelstrengbloed en lijkt het alsof de navelstreng anders nergens voor gebruikt wordt, maar er zit wel degelijk een nadeel aan vast! Wat ik een heel erg groot nadeel vind van het doneren van navelstrengbloed, is dat de navelstreng niet kan uitkloppen, aangezien dan al het bloed naar je kindje gaat en er geen bloed meer overblijft om te doneren. Je kindje krijgt op deze manier minder bloed en dus ook minder ijzer en voedingsstoffen binnen. Dan is de vraag wat je belangrijker vindt: de beste start voor je kindje of het helpen van iemand met een bedreigende ziekte. Een zeer moeilijke keuze vind ik, maar persoonlijk zou ik kiezen voor het laten uitkloppen van de navelstreng.
Bedankt voor de reacties. Ik zou me sowieso goed laten informeren. Als ik op de site kijk dan is het volgens mij in ons ziekenhuis wel mogelijk.
De navelstrengbloedbank zit in Leiden en ze doen het idd in een aantal ziekenhuizen in de randstad. Ik heb het ook overwogen, maar bij ons deden ze het niet (eerste ziekenhuis) daarna 2 thuisbevallingen en bij de laatste hadden we het navelstrengbloed zelf nodig. Overigens heb ik gelezen dat het uitkloppen van de navelstreng na een goede zwangerschap in een westers land niet zoveel toegevoegde waarde heeft. De baby's zijn dermate gezond en krijgen daarna voldoende voedsel etc dat het extra navelstrengbloed niet zoveel toevoegt. Persoonlijk geloof ik daar wel in, ik zou dus doneren ipv uitkloppen.
Ik heb bij mijn zoontje het navelstreng bloed gedoneerd. Je moet daarvoor eerst zelf een formulier invullen met allerlei medische gegevens. Eerlijk en dit bedoel ik niet rot naar anderen, want ik respecteer ieder zijn mening en visie. Maar als wij met het navelstrengbloed iemand anders zijn leven kunnen redden, dan zie ik de toegevoegde waarde om de navelstreng uit te laten kloppen niet. Mijn kindje zal hoe dan ook een goede start hebben. (Uitzonderingen daar gelaten) Dan vind ik het redden van een leven vele malen zwaarder wegen. Het mooie is dat ze de stamcellen direct uit het bloed halen (moet binnen bepaalde tijd) Daarna slaan ze ze op. Als er ooit een match is met iemand die ze nodig heeft, krijg jij het ook te horen. Dus je weet dan zeker dat je iemand zijn leven hebt gered. Het zal je eigen kindje later maar zijn die de stamcellen nodig heeft. Dan ben je dolgelukkig als er iemand anders de keuze heeft gemaakt om ze af te staan. Alleen die gedachten en de rest is voor mij niet zo belangrijk. Ik ben zelf nog te zwaar.. (zonder zwangerschap) anders zou ik zelf ook stamcellendonoor worden. Heeeel verhaal Succes met je keuze
Dank voor je reactie. Ja dat is ook mijn idee erbij, ik ga het zeker eens vragen en bij de vk komende vrijdag en natuurlijk met mijn man bespreken. Al heeft hij al gezegd het een mooie gedachte te vinden, mits we goed op de hoogte zijn van eventuele aanwezige risico's en voor- en nadelen!
Als het mogelijk was geweest en niet te veel poespas voor mij, dan had ik het zeker gedaan (ben zelf al vele jaren bloeddonor). Maar ja, hier wordt het niet gedaan. Ik heb navelstreng nooit laten uitkloppen. Of in ieder geval, niet bewust, maar het heeft altijd wel minuutje of 2 geduurd voordat navelstreng werd doorgeknipt.
In het ziekenhuis waar ik ben bevallen (Antonius Nieuwegein) kan het wel. Ik heb me erin verdiept en heb het gedaan. Het was echt niet zo dat ze direct aan kwamen rennen met de kit hoor, pas aan het eind toen hij al was afgeknepen hebben ze het bloed afgenomen. Jij en je baby voelen er niks van maar de opbrengst is enorm waardevol. Enige nadeel vond ik wel dat ze daarna ook nog 3 of 4 buisjes bloed bij de moeder afnemen. Ik was al vaak geprikt voor en tijdens de bevalling, en had na alle heisa van de bevalling weinig zin om gelijk nog weer bloed af te staan. Maar ok, het ging soepel dus was ook zo klaar. Ik persoonlijk vindt dat als je de mogelijkheid hebt: DOEN!!
Bij de 1e hebben we navelstrengbloed gedoneerd en als het genoeg was zouden we binnen 10 weken iets horen. Nooit wat van gehoord dus denk dat het niet voldoende was.. Het schijnt ook dat ze meestal niet genoeg bloed o.i.d. eruit kunnen halen maar mede daarom hebben ze zoveel donaties nodig, in de hoop dat het slagingspercentage dan hoger word. Bij mij werd er geen bloed afgenomen maar misschien is dat bij elk ziekenhuis anders? In ieder geval heeft bovenstaande ervaring ervoor gezorgd dat wij deze keer niet kiezen om bloed te doneren en ik geloof dat onze vk dat ook wel fijn vind.. de vorige keer was hetniet helemaal vlekkenloos verlopen namelijk..
Dit begreep ik ook van mijn verloskundige. Naast dat het wel even een 'gedoe' is zo vlak na de geboorte van je kind is het ook zo dat hoe langer je de navelstreng uit laat kloppen, hoe lager de kans van slagen is. Ik wil de navelstreng juist graag laten uitkloppen dus heb besloten niet te doneren.