Eten wat de pot schaft

Discussion in 'Peuter en kleuter' started by Mikarun, Jun 8, 2017.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Mikarun

    Mikarun Actief lid

    Jan 27, 2014
    422
    77
    28
    Zwolle
    Ik kan me eigenlijk niet anders herinneren dan dat ons zoontje van nu bijna 2,5 een hopeloze eter is.
    De enige dingen die hij graag lust zijn uiteraard de ongezonde dingen als gebakken aardappelen, patatjes, kipnuggets etc. De enige verantwoorde maaltijd die hij lust is spaghetti :(
    in mijn beleving heb ik met de tijd van alles geprobeerd om hem aan het eten te krijgen. Gezellig maken aan tafel, zelf helpen met boodschappen doen en eten laten uitzoeken, helpen met klaarmaken, niks anders geven als hij niet wil eten, maar niet dwingen, alles inclusief toetje voor hem neerzetten en hopen dat hij vanzelf ook nieuwe dingen probeert, groente en fruit in smoothies of milkshakes verwerken. Maar niks heeft tot nu toe gewerkt.
    Hij weigert om dingen te proeven en ik word er ondertussen toch echt wat moedeloos van. Ik betrap mezelf erop dat ik nu vaker spaghetti eet dan me lief is en eigenlijk steeds vaker apart voor hem wat maak omdat ik hem ook niet met honger op bed wil laten gaan en we dan ook allemaal een stuk beter slapen.
    Hoe kan ik hem nou aan het eten krijgen of op zijn minst dat hij dingen gaat proeven?
     
  2. Anna009

    Anna009 VIP lid

    May 30, 2008
    9,872
    5,148
    113
    Home
    wat doe je allemaal in de spaghetti?
    misschien wisselen van groentes in de spaghetti?
    of ipv gehakt het met kip maken

    lastig hoor
    mijn kindjes eten ook weinig maar wel wisselend qua groente en vlees en proeven moet hier gewoon lusten ze het niet dan is het oke
     
  3. Grietjenb

    Grietjenb Niet meer actief

    Ik heb 5 zoons en alle 5 houden ze niet van de warme maaltijd. Fruit gaat gelukkig wel goed.
    Ik heb bij de oudste aangehouden dat hij vanaf zijn vierde jaar van alles 1 hap moet proeven. En dat deed hij netjes. Daarna langzaam aan de hoeveelheid opgeschroefd. Nu is hij 14 jaar en eet redelijke porties.
    Zijn broertjes hebben we dezelfde regel gegeven. Tot hun vierde jaar aanbieden en aten ze het niet? Dan gewoon met een lege maag naar bed. Alleen het toetje ging er in.
    Dat is voor ons een onderdeel van de maaltijd, geen beloning.
    Ze zijn nu 12, 9 en 5 jaar en nog steeds houden ze er niet van maar ze eten redelijk.
    De jongste is 1,5 jaar. Hij eet de ene keer met smaak zijn bordje leeg, een andere keer weigert hij te eten. Dan ook niet!
    Maar wel een schaaltje pap of een stuk fruit toe.

    Ik houd het graag gezellig aan tafel. Soms lastig hoor, maar voor ons werkt dit goed.
     
  4. Sleepless

    Sleepless Bekend lid

    Jun 1, 2013
    892
    173
    43
    Female
    Brabant
    Onze oudste is 5 en at alles tot hij 3 was. Daarna ging het mis, wilde hij alleen nog aardappels en vooral vlees. Wat ik ook maak, hij wil het niet. We hebben een tijd lang het principe aangehouden 'eten wat de pot schaft' en zo niet, dan met lege maag naar bed. Dat deed hij dus ook 9 van de 10 keer. Na een half jaar, was hij vaak zo moe en tegen de tijd dat hij zou starten met de basisschool, zei mijn schoonmoeder 'geef hem toch gewoon eens een boterham dan, kijken of hij dan wat minder moe wordt.' En warempel, hij knapte zienderogen op! Hij bleek dus toch echt avondeten nodig te hebben voor zijn energie :rolleyes:

    Toen hebben we het principe ingevoerd dat hij 4 happen van een maaltijd moest eten en mocht hij dan nog honger hebben, kreeg hij een boterham. Daardoor bleef hij toch proeven van alle maaltijden en hoopten we dat hij op een gegeven moment weer dingen lekker zou gaan vinden. Nu, anderhalf jaar verder, lijkt dit eindelijk zijn vruchten af te werpen; hij eet al lasagne en spaghetti :cool:

    Ik moet er verder bij zeggen dat we hem ook omkopen; als hij die 4 (inmiddels 5) happen niet eet, krijgt hij ook geen toetje. Daar is hij dol op, dus hij eet eigenlijk altijd die happen om zijn toetje te verdienen ;) Waarschijnlijk niet pedagogisch verantwoord maar het werkt hier wel en, deze duidelijke regels zorgen ervoor dat het weer leuk is aan tafel!
     
  5. Boommm

    Boommm Niet meer actief

    Hier is het prima als ze niet willen eten, maar ze krijgen NIETS tot het ontbijt, dus gaan met honger naar bed. Geen toetje, geen melk etc. En ik ga zeker niet apart koken of extra vaak spaghetti eten.

    Toen M op een gegeven moment een fase had dat ze niets wilde proeven was ik daar zo klaar mee dat ze m'n maaltijd met t avondeten kreeg (at ze niets van, niet eens proeven) toen heb ik het voor haar ontbijt weer opgewarmd en voor de lunch weer. Onze regel is dat je minimaal drie happen moet proeven. Als ze het dan echt niet lekker vinden mogen ze alsnog een toetje (ookal hebben ze dus niet 'goed' gegeten). Maar heb best makkelijke eters inmiddels, gelukkig. Maar met periodes zijn de oudste twee heel lastig geweest.
     
    Nescio and Maartt like this.
  6. Romantic

    Romantic Bekend lid

    Nov 29, 2015
    874
    91
    28
    He wat vervelend zeg! Wat je kunt proberen om iets van groente te geven is patat maken van zoete aardappel = een groente met veel vitamine C

    Frietjes van snijden, inwrijven met olijfolie, wat zout of frietkruiden, en dan 15-20 minuutjes in de oven afbakken.

    Wellicht dat het lukt!
     
  7. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    Nov 9, 2013
    4,130
    2,517
    113
    Female
    Amsterdam
    Hier werkt het goed als mijn zoontje echt honger heeft als we gaan eten. Dan eet hij echt een stuk beter. Als hij tussendoor vraagt om iets kan hij een stukje paprika of wortel krijgen. Dan zit er alvast iets gezonds in ;)
     
  8. tuc

    tuc Niet meer actief

    Ik denk dat je een stuk strenger moet zijn. Jammer dan dat tie met honger in bed ligt, eigen schuld!
    Ik zou wekelijks spaghetti op het menu zetten, maar niet vaker.
    en geen friet, kipnuggets oid meer tot hij normaal eet, helemaal niet meer.
    En als hij niet eet zou hij hier helemaal niks meer krijgen, geen boterham, geen fruit, geen yoghurt...niks! Met het ontbijt kun je weer wat krijgen.
     
    Daydreamy likes this.
  9. Madeliefje06

    Madeliefje06 VIP lid

    Mar 26, 2015
    11,871
    5,110
    113
    Hier betekent niet eten, ook geen toetje of iets anders daarna. Dan maar met trek naar bed. Met het ontbijt krijg je weer iets. Op een gegeven moment had de oudste wel door dat ze gewoon avond moest eten, anders had ze trek. Ik zou ook absoluut niet vaker spaghetti gaan eten omdat dat het enige is wat hij lust.
     
  10. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    Jun 3, 2013
    7,149
    3,174
    113
    Ik zou idd ook een stuk strenger zijn.

    Hier is ze voor het woord "proeven" een beetje alergisch. Zodra je het zegt wil ze het niet. Maar goed ze moet proeven, als ze het echt niet lekker vind, jammer.

    Ik maak overigens bijna nooit iets anders voor haar. Behalve als we sla eten (ze vind sla en rauwe tomaat niks) of als we slecht eten (bv pizza). Maar goed meestal als wij sla eten, eet zij een restje groente van de dag ervoor :)
     
  11. Hopsatee

    Hopsatee Niet meer actief

    Hier ben ik het mee eens!

    Ik zal wel heel streng zijn wat eten betreft maar zo gaat het ook bij ons. We eten 1x per week wel iets (spaghetti in welke vorm dan ook maar in elk geval met veel groenten want dan eet hij het haha) wat hij lekker vindt maar verder is het gewoon pech. Je eet wat de pot schaft en anders niet. Nu hij 2,5 is ook geen toetje meer als hij niet eet want hij kreeg er een handje van zijn bord weg te zetten en om het toetje te vragen. Nu moet hij minimaal 6 happen eten.

    Hij eet in periodes: weken slecht en dan weer weken goed. En in de weken van goed eten eet hij ook dingen die hij in de slechte weken ook niet wil. Hij lust het dus allenaal prima. Hij slaapt er overigens ook niet minder om. Best vaak op een lege maag gaan slapen hoor.
     
  12. Noordeling

    Noordeling Fanatiek lid

    Aug 5, 2014
    1,268
    127
    63
    Wij laten onze dochter altijd een paar happen eten minimaal. Tijd terug at ze slecht dan was t wel even doorzetten om 5 happen erin te krijgen (voordat dat op was mocht ze niet van tafel), maar consequent gebleven en nu eet ze prima, vraagt ze zelfs regelmatig om meer.

    Yoghurt moet ze van ons eten (omdat ze verder alle melkproducten weigert) als ze dat zonder gezeur op eet mag ze daarna nog appelmoes waar ze gek op is, is ook vast niet 'goed' maar t werkt prima hier.

    Ik denk dat je echt strenger en consequent moet zijn.
     
    Lies1611 likes this.
  13. mol81

    mol81 Niet meer actief

    Juist niet zo streng zijn! Eten moet lekker, leuk en gezellig zijn. Je maakt gewoon eten, je gaat samen aan tafel en biedt eten aan je kind aan. Wil hij het dan is dat mooi. Wil hij het niet, dan niet. Iedereen krijgt ook gewoon een toetje aangeboden. En je mag dus best een toetje eten als je je gewone eten niet opgegeten hebt. En als je dan jog honger hebt, ga je niet met lege maag naar bed maar krijg je een broodje en/of fruit. Hoezo moet een kind met honger naar bed? Dat is heel slecht voor je lichamelijke ontwikkeling. Dus; aanbieden, kijken wat je kind eet (en er geen strijd van maken!) en anders een broodje.

    Echt, het draait allemaal bij. En door er geen strijd van te maken blijft eten gewoon gezellig en leer je langzamerhand heus wel dat bepaalde dingen best lekker zijn. Smaak moet zich ontwikkelen, het is er niet in 1 keer.

    Relax en maak het jezelf en je kind niet te moeilijk.
     
  14. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    Jan 20, 2014
    4,891
    4,387
    113
    Wij zitten een beetje in dezelfde fase nu. Hij is eigenlijk altijd een prima eter geweest tot ca. een paar maanden terug. Brood en fruit overdag gaan prima en tweemaal per week op het kdv gaat het warme eten tussen de middag meestal ook goed tenzij hij iets echt niet lekker vindt (en dan is het vaak zo dat meerdere kindjes het niks vinden ;)). Hij wil iets nieuws ook niet proberen. We zeggen het wel een paar keer, hapje proeven, maar ik ga geen strijd maken aan tafel dus als hij écht iets niet wil, jammer dan. Hij krijgt na het douchen of bad pas zijn toetje en die krijgt hij ook gewoon. Mijn vriend vindt het lastiger dan ik en zou wat meer willen pushen, maar ik ken voorbeelden in mijn omgeving waar dit echt averechts heeft gewerkt.
    Dus iets strenger mag best, maar tot drie keer toe dezelfde (opgewarmde) prak neerzetten zoals Boommm vind ik persoonlijk erg ver gaan. Ik zou daar zelf ook geen trek in hebben en eten moet uiteindelijk wel een beetje leuk blijven.
    Uiteindelijk komt het vast wel weer, zoals bij de meeste kinderen het geval is.
     
  15. Noordeling

    Noordeling Fanatiek lid

    Aug 5, 2014
    1,268
    127
    63
    Nou ik ken ook veel kinderen die nog steeds weinig tot niks willen eten. Mijn ervaring is misschien een paar x strijd en dan weet ze wat ze aan toe is. Maar ieder z'n eigen manier.
     
    Boommm likes this.
  16. elsie89

    elsie89 Fanatiek lid

    Sep 27, 2014
    3,645
    1,251
    113
    randstad
    Hier gaan aardappels en vlees er altijd goed in groenten soms wat minder. Nu moet ze eerst groenten eten voor ze aardappels krijgt. Nu gaan er veel meer groenten in. Is paar keer strijd geweest en heeft ze weinig gegeten maar sindsdien eet ze het gewoon.
     
  17. Maartt

    Maartt Fanatiek lid

    Mar 30, 2011
    4,843
    725
    113
    Ik was altijd heel erg van het gezellige eten, niet dwingen etc.
    En nog steeds. Maar...
    toen onze zoon al direct toetje riep bij het zien van warm eten en vervolgens geen hap at en krijste tot dat we een toetje gingen eten was ik er klaar mee.
    Hij weet het heel goed. Eerst proeven/eten dan kan je een toetje of een waterijsje krijgen. Klaar.

    En ik word niet boos etc. Ben wel gewoon duidelijk. En het werkt.
    Bij de oudste ook trouwens. Als ze iets niet zo lekker vindt spreek ik altijd af hoeveel ze nog eet. Als ze met lange tanden en traag eet geef ik haar 1 (vriendelijke) waarschuwing.

    Het gaat eigenlijk best goed aan tafel de laatste tijd. Ze proeven meer. En onze dochter begint nu zelf te vragen of ze dingen mag proeven. Laatst bijvoorbeeld een radijs. Die wel vakkundig in de prullenbak werd gegooid toen ik "niet" keek.
     
    Hopsatee likes this.
  18. Maartt

    Maartt Fanatiek lid

    Mar 30, 2011
    4,843
    725
    113
    Nog een aanvulling. Ik heb nooit iets anders aangeboden dat dat wat op tafel staat. Ik kook ook zeker niet extra vaak hetgeen wat zij lekker vinden.
    Wel staat broccolipasta al 2 jaar bijna elke week op het menu. Omdat dat er geweldig in gaat.
    Meestal einde van de week. Als ik geen zin heb in koken en lange tanden Hahahaha.
     
  19. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Ik zou ook strenger zijn. Wel kipnuggets en frieten willen en de rest niet? Ja dahaag. Apart koken zou ik helemaal niet doen. Op een bepaalde leeftijd weten ze dat gewoon en wordt het alleen maar moeilijker.

    Mijn dochters hebben ook fases dat ze minder goed eten. Prima, we maken daar geen strijd van. De regel is drie happen eten. Als ze mindere periodes hebben blijft het bij die drie happen maar regelmatig eten ze veel meer. Toetje krijgen ze altijd, melk voor het slapengaan ook. Dat hoort bij ons avondritueel.

    Ik word nooit boos, we maken er geen strijd van maar doe mijn best dagelijks een verse, gezonde maaltijd op tafel te zetten. Dus daar eten ze gewoon van en ik ga echt niet apart koken of ze alleen snacks geven (gelukkig hebben ze niet echt een lievelingsgerecht. Ze eten ofwel alles redelijk tot goed, ofwel niets. Is echt met fases hier).
     
  20. riean

    riean VIP lid

    Apr 21, 2014
    5,780
    7,367
    113
    Ik heb er nooit een probleem van gemaakt, tot ze 4 waren. We aten echt niet elke week macaroni (wat ze dus wel lustten) en ook niet elke week patat. Maar gewoon zoals we altijd deden. De oudste heeft een jaar lang geen hap groenten op, en dochter heeft sowieso tot haar 4e heel erg weinig gegeten, ook brood amper. We hebben er nooit 1 woord aan vuil gemaakt. Elke dag een bord eten voor hun neus, zodra wij klaar waren het volle bord weer weg en met zijn allen toetje eten.
    Pas toen ze 4 waren hebben we ingesteld dat ze moesten eten. Elke maaltijd minimaal 1 beschuit (bij ontbijt) of 1 boterham (bij de lunch) en 1 schepje groenten, half stukje vlees en halve aardappel (avondeten). Ze bleven net zo lang aan tafel zitten tot ze dat op hadden. En dat werkt(e) perfect. Ze eten nu beiden bijna alles, hoewel ze echt niet alles lekker vinden. Ze hebben beiden 1 groente die ze echt niet lusten, als we dat eten mogen ze een boterham smeren.
    Bij dochter was het echt wel eens lastig om het helemaal los te laten. Zij was zo mager, en tegen de tijd dat ze 4 was was ze echt lusteloos en moe. Maar toch hebben we nooit gedwongen of boos geworden, wel steeds benoemd dat de reden van haar moeheid echt het slechte eten was. Maar ze weigerde. Met 4 vonden we haar oud genoeg om haar aan tafel te laten zitten tot het op was, en sindsdien is ze wat steviger geworden (van graatmager naar mooi slank ;) ), is ze veel minder moe en is energieker. Maar voor die tijd hadden we waarschijnlijk hoog en laag kunnen springen, maar het erin duwen kan tenslotte niet, ze had toch geweigerd.

    Dus ik zou het loslaten, en echt niet elke week spaghetti gaan eten (als dat niet je gewoonte was tenminste), en gewoon elke dag een bord voor zijn neus en weghalen als de tijd er op zit en er geen woorden aan vuil maken.
     

Share This Page