BBL opleiding icm een gezin.. ervaringen en tips gezocht!

Discussie in 'De lounge' gestart door Wilsy, 14 jun 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Wilsy

    Wilsy Actief lid

    9 jan 2016
    360
    0
    16
    Nederland
    Ik ben een mama van twee kinderen van 1 en 2 ,5 . Op dit moment werk ik in de huishouding. Heb al een MBO opleiding niveau 4 maar helaas heb ik daarmee geen werk kunnen vinden (onderwijs)

    In september kan ik beginnen met een BBL opleiding verzorgende (niv 3) of verpleegkundige (niv 4).

    Ben heel erg gemotiveerd om hier aan te beginnen. Maar ik weet dat het pittig zal worden en ook een hoop geregel zal worden met de kinderen en huishouden.

    Zijn hier meiden die dit ook doen of hebben gedaan? Hoor graag ervaringen, tips en waar ik op moet letten.

    Ik moet dus nog kiezen of ik niveau 3 of 4 wil doen. Dat vind ik een lastige keuze, ik kan prima leren maar weet niet of ik voor niveau 4 ook voldoende tijd heb om alles te leren omdat het ook veel thuisstudie is. Ik wil voorkomen dat ik teveel hooi op mijn vork neem maar toch doe ik het liefst niveau 4, met die opleiding op zak heb je toch wat meer opties.

    Nog wat achtergrond info.. Mijn man werkt fulltime maar is 's avonds en in het weekend thuis. Moeder en schoonmoeder willen allebei 1 dag pw oppassen. Als het nodig is kunnen mn kinderen ook naar kdv maar liever niet meer dan 1 dag per week.

    De opleiding is trouwens minimaal 24 uur werken en 1 dag school.

    Alvast bedankt voor jullie reacties!
     
  2. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    10 jun 2015
    13.628
    5.656
    113
    Ik heb de bbl opleiding als verpleegkundige gedaan. Als je niv 4 aankan raad ik vpk dan ook aan, daar is veel vraag na. Ik heb het niet in combi gedaan met kinderen maar kan . Ik werkte 32 uur in het ziekenhuis en 1 dag school. Ik vond het wel pittig, zware werkdagen en daarnaast veel opdrachten om te doen. Maar als je de mogelijkheid hebt 24 uur te werken is dat al beter te doen denk ik. BBL heeft veel voordelen vind ik vooral in dit vakgebied, je leert het vooral in de praktijk. Je zal ook onregelmatig gaan werken heb je daar wel rekening mee gehouden?

    Succes met je keuze!
     
  3. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.734
    7.501
    113
    Vrouw
    Ik heb de bbl niv 3 net afgerond. De verkorte versie van 1 jaar. Icm met kinderen erg zwaar. Lange werkdagen en zeer onregelmatig en vaak meer dan 24 uur. Heeeele lange schooldag wat ik niet meer gewend was. 8.30 uur tot 17 uur luisteren en schrijven. Veel toetsen, verslagen en veel leren. Kost erg veel tijd. Maar lastigste waren toch de zeer wisselende werktijden. Ik heb het geluk dat ik in mn eigen team kon werken/leren. Ik werkte al in de zorg. Dus ik had al vaste werkdagen en tijden. Meestal houden ze daar geen rekening mee en heb je gewoon te werken wat ze voor je in de aanbieding hebben.
    Ook voor niv 3 is heeeeeel veel werk te vinden. En mn collega niv 4 mag echt niet veel meer andere dingen doen dan ik met niv 3 hoor.
     
  4. nicole18

    nicole18 Fanatiek lid

    20 nov 2013
    4.613
    1.155
    113
    ik ben een jaar geleden geslaagd voor niveau 3. heb het in 1.5 jaar gedaan. het was zeker een pittige tijd in combinatie met een zoon van 2-3 jaar.
    maar ik ben 30, moet nog lang werken dus of ik doe nog 40 jaar wat ik niet leuk vind of ik investeer er even in en nu heb ik werk dat na mijn zin is. vpk zou ik in de toekomst ook nog willen doen, maar dan pas over een aantal jaar.
     
  5. Kukido

    Kukido Fanatiek lid

    16 jun 2016
    2.365
    2.962
    113
    Ik doe momenteel de BBL managementassistent. Een 3-jarige opleiding op niveau 4. Ik loop 20 uur stage en nog 1 dag van 8 uur op school. Plus het huiswerk erbij zit ik op een taak van 40 uur per week. En dat is best pittig, ook al zitten de kinderen op school. Ik vraag me dikwijls af waar ik aan ben begonnen.
     
  6. Meisje93

    Meisje93 VIP lid

    21 mrt 2015
    32.071
    14.402
    113
    Heb je een idee waar je aan het werk zou willen gaan?

    Hier op het werk zit niet veel verschil in niv.3 en niv.4

    Heb zelf niv.3 en vind dit genoeg.
    Niv.4 is me wel aangeboden, maar zie de meerwaarde er niet in.
    Tevens staan ze te springen om viggers.
     
  7. Lola1982

    Lola1982 VIP lid

    16 jul 2007
    18.000
    1.841
    113
    Geen bbl, maar vorig studiejaar volgde ik eem post hbo (1 maal per week) icm mijn 24 urige werkweek. Veel thuisstudie ook. Ik vond het moeilijk om de discipline op te brengen. Mijn oudste was 6, jongste was 0 en toen zij bijna 1 werd was ik zwanger. Met 7 maanden zwangerschap had ik mijn diploma vorig jaar juli in handen. Waar een wil is is een weg.

    Voor echt heel belangrijke opdrachten (met name eindscriptie) heb ik wel eens een vrije dag opgenomen. Dan kwam mijn moeder bij mij thuis oppassen en dan ging ik bij haar thuis 8 uur lang knallen.
    En op maandagavond lastte ik een studeeravond in. Dan deed mijn vriend de kinderen naar bed en ik sloot mij op in de studeerkamer.
     
  8. Wilsy

    Wilsy Actief lid

    9 jan 2016
    360
    0
    16
    Nederland
    Bedankt voor jullie reacties!

    Ik ga mijn opleiding volgen in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Ieder jaar een ander tehuis (zelfde werkgever).
    De reden dat ik niveau 4 wil doen is omdat ik wil gaan specialiseren. Als ik eerst VIG doe moet ik alsnog 3 jaar verpleegkunde doen voor ik kan specialiseren. Dus als ik er dan toch mee ga beginnen doe ik het maar meteen goed. Ik maak uit jullie verhalen op dat niveau 3 ook al pittig is en niet veel verschilt van niveau 4, dan doe ik het liefst meteen niveau 4.

    Het zal inderdaad erg pittig worden. We hebben al wel wat afspraken gemaakt. Zoals een huish hulp voor de grote klussen en de rest van het huishouden 50/50 verdelen met m'n man. Ook zal mijn man in de weekenden dat ik vrij ben 1 dagdeel met de kinderen op stap gaan zodat ik aan mijn studie kan werken.

    @Lola1982 Dat is een goeie, een vaste studieavond. Ik wil 1 dag in de week standaard vrij voor de kinderen, dan kan ik die avond studeren.

    @Damay77 De onregelmatige werktijden vind ik zelf geen probleem. En ik heb een contract voor 24 uur werken dus ik ga aangeven dat ik niet (veel) meer wil werken dan dat.

    @nicole18 Zo denk ik er ook over. Een paar jaar investeren in mijzelf zodat het in de toekomst beter wordt.

    Hoeveel uur besteedden jullie aan thuisstudie (gemiddeld)?

    Volgende week heb ik m'n laatste gesprek. Dan moet ik beslissen of ik het doe en welk niveau. Nog even goed nadenken dus.
     
  9. ijsje82

    ijsje82 Actief lid

    8 jan 2014
    470
    3
    18
    Ik ben nu bijna klaar met verzorgende ig. Ik zou het in 1,5 jaar doen. Maar ik heb het een half jaar verlengt. Ik vond het wel lastig met 3 kinderen. Mn jongste was 4 maanden toen ik begon.
    Maar het is wel te doen als je alles goed kunt regelen met kinderopvang
     
  10. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    12.239
    11.817
    113
    Als je de kans krijgt, doen! En dan meteen het hoogste niveau inderdaad.
    Ik werk 24 uur en doe een deeltijdstudie die 20 uur per week vraagt aan schooltijd en huiswerk/toetsen. Een aantal dingen zijn cruciaal bij het laten slagen hiervan:
    - partner die er achter staat en de kids meeneemt bijv. op zaterdag of zondag een ochtend of middag waarin ik dan kan leren.
    - Goede opvang van de kids.
    - Tijd vrij roosteren waarin je wekelijks kan werken aan je studie zonder dat je kinderen om je heen hebt. Ik vind het het fijnste om hier vaste dagen/avonden voor aan te houden. Zo blijf ik het meest in mijn ritme.
    - Goed kunnen plannen is een must. Overzicht kunnen houden ook. Vooruit werken waar dat kan heeft mij erg geholpen als er tijden waren dat er iets tussen kwam en ik wat minder tijd had voor de studie.
    - Collega's en leidinggevenden die willen helpen en ondersteunen.
    - Samenwerking zoeken met medestudenten.

    Waar een wil is, is een weg.
     
  11. patje20

    patje20 Fanatiek lid

    14 sep 2006
    2.871
    13
    38
    Vrouw
    Ergens in de polder
    Ik zeg ook doen, en dan gelijk niv 4.
    Zelf heb ik inmiddels 2jaar mijn diploma als vig heb de opleiding gedaan met 2 kinderen onder de 4 toen. Jongste was 8 mnd toen ik begon. Het was heftig en afzien maar wel een van de beste keuzes die ik ooit gemaakt heb, heerlijk beroep, zwaar soms maar de mensen maken veek goed
     
  12. Sifra

    Sifra Niet meer actief

    Ik ben in maart gestart met de opleiding verpleegkunde niveau 4, ook binnen de VVT.
    24 uur werken, 1 dag school en per half jaar wisselen van afdeling binnen onze zorgorganisatie.
    Wij hebben geen kinderen, dus ik vind het prima te doen.
    Ik denk dat wanneer je de motivatie hebt en ondersteuning vanuit je omgeving, je met goed plannen een heel eind komt.
    Ik zou ook zeker voor niveau 4 gaan, itt tot wat ik hier eerder las zie ik de meerwaarde van de verpleegkundige binnen de VVT wel. De zorgvraag in deze branche neemt steeds meer toe en wordt steeds complexer, waardoor vaak meer specialistische inzet nodig is om de kwaliteit van zorg te kunnen blijven bieden. Ook m.b.t. de zelforganiserende teams die steeds meer in opkomst zijn, is de coachende en sturende rol + een stuk overstijgend denken vanuit de verpleegkundige functie een meerwaarde.
     
  13. 2012mama

    2012mama Fanatiek lid

    12 aug 2011
    3.324
    158
    63
    Vrouw
    Drenthe
    Hier ook de BBL verpleegkundige gedaan. Toen ik begon was mijn jongste zoon 1 jaar en oudste bijna 4. Werkte daarbij 24uur.
    Ik vond het goed te combineren. Plande 1 dag in de week vrij om met studie bezig te gaan. Jongens gingen dan naar gastouder of naar school.
    Af en toe, als ik moest blokken voor toets of opdrachten gingen de jongens iets vaker.
    Doordat ik daarnaast onregelmatig werkte had ik nog best wat tijd voor de jongens, voor mijn gevoel.
     
  14. Tara86

    Tara86 Actief lid

    7 jun 2011
    372
    0
    16
    Vrouw
    NULL
    NULL
    Doen!

    Ik heb het 6 jaar geleden gedaan(niveau 3), toen had ik een dochter van 1. Het was een 3 jarige opleiding waarbij ik 27 uur per week werkte en 1 dag naar school ging.
    Ik vond het prima te doen, geen moeite mee gehad.

    Nu ga ik weer op school, ondertussen heb ik 3 kinderen (7,5 en nét 1); ik werk ik 24 uur in de week en ga 1 keer in de twee weken naar school. Wel veel meer verslaglegging dan niveau 3, maar kan het prima aan. Nog tot oktober en dan heb ik mijn diploma! Dat is mij alle tijd die er in gaat zitten, dubbel en dwars waard!

    Succes!
     
  15. liefdotje

    liefdotje Niet meer actief

    Doen het zal zeker aanpoten zijn maar je krijgt er ook weer iets moois voor terug.
    Zelf ben ik nu bezig met de BBL opleiding tot verzorgende IG.
    Ik ga 1 dag in de week naar school ik werk 12 uur per week en 4 uur per week loop ik stage.
    De verslagen en de opdrachten zijn het meeste werk moeilijk is het niet maar kost allemaal heel veel tijd ik ben gerust 10 tot 15 uur per week bezig met verslagen maken en dit loont wel want ze gaan nu regelen dat ik een half jaar eerder kan diplomeren omdat ik flink vooruit gewerkt heb.

    Neem de kans met beide handen aan er is ontzettend veel te kort aan mensen in de zorg.
     
  16. justme1974

    justme1974 Fanatiek lid

    20 jan 2009
    3.822
    2.003
    113
    Dat gaat best heel druk worden, misschien helpt het je om een planning te maken.

    Maak eens een maandplanning en een weekschema. Maak hem op basis van je studerende en werkende leven. Op die manier kun je heel handig een overzicht krijgen van je eigen ruimte hierin. Het is meteen een goede leidraad tijdens je opleiding.

    Ik doe dit zelf ook en dat werkt prima. Waar ik eigenlijk als eerste mee begonnen ben, is om twee weken lang bij te houden wat ik deed op een dag om te zien hoeveel tijd ik kwijt was in uren aan:
    slapen
    ontbijten en aankleden
    sporten (en douchen en de reistijd)
    huishouden
    vrienden bezoeken
    tv kijken /ontspanning
    koken en eten
    overige afspraken
    opvoeden (je moet iets een naam geven, maar ik bedoel gewoon de tijd die je aan de kinderen besteed als ze uit school komen, gaan spelen, sporten etc.)

    Ik geef toe dat het ongekend overdreven lijkt om zo in detail je dag in te delen, maar het geeft wel een heel realistisch beeld van je eigen ritme en energie bijvoorbeeld. En de ruimte die je hebt. Deze details kun je dan weer gaan indelen in grotere blokken. Want vrienden bezoek je niet dagelijks, maar uiteindelijk wil je wel weten hoeveel uur per week je dit ongeveer kost. Tenzij je dat volledig op wilt geven voor de komende periode, maar dat lijkt me niet. Je moet ook ontspannen (zelfs die uren neem je op). Toen ik er mee begon dacht ik ook; het zal wel. Je slaapt, staat op, ontbijt etc. Maar juist door die dingen niet op te nemen, kun je je mooi vergissen omdat je heel gemotiveerd bent en denkt; ik sta wel eerder op, of je vergeet dat je met een uurtje sportschool al snel 2,5 uur kwijt bent bijvoorbeeld, omdat je daar heen moet, je nog wil douchen.. ik noem maar wat.

    De maandplanning is meer om te zien welke studiedoelen ik af moet ronden, wanneer ik wat ga insturen etc. etc. En de weekplanning, maak ik meestal in het weekend, waarin ik alles in ga plannen wat ik moet doen die week. Dat is niet alleen studie, maar daarin neem ik ook de items van hierboven op, alleen dan als categorie (huishouden sport, hoeveel uren ik werk, de afspraak bij de tandarts etc.) het geeft rust en vooral een goed inzicht in hoeveel tijd je nou eigenlijk kwijt bent met bijvoorbeeld koken, boodschappen doen etc. In je "enthousiasme" ben je geneigd om deze zaken er even bij te doen of je vergeet ze gewoon op te nemen in je rooster en dan merk je dat je op een dag het idee hebt achter de feiten aan te rennen.

    In mijn eigen planning boek ik per week 3 uur extra in voor mijn studie. Die uren hoef ik niet te maken, maar maak ik wel, om zo marge te houden voor het geval ik een keer een baaldag heb, niet lekker ben, een onverwachte afspraak en bijvoorbeeld voor de schoolvakanties als mijn dochter bij mij is.

    Op moment dat jij in dit rooster het gevoel hebt dat het goed haalbaar is; zeker doen. Heb je dat gevoel niet, is het goed om te kijken of je dingen kunt veranderen, zodat het wel te doen is, of je moet je doel inderdaad bij gaan stellen.

    Ik werk, ik studeer, woon alleen met mijn dochter, ik heb mijn huishouden, sport, sociale contacten (ook die plan ik in) etc. Zo'n rooster helpt me om het overzicht te houden, maar ook met een goed gevoel een uurtje niets te doen zonder het idee te hebben; ik zou nu dus moeten leren.

    Heel veel succes!
     
  17. Wilsy

    Wilsy Actief lid

    9 jan 2016
    360
    0
    16
    Nederland
    Bedankt allemaal voor de reacties!! Ik twijfel nog steeds. Niveau 3 voelt safe en beter te handelen icm gezin. Maar minder uitdagend dan niv 4. Wat me ook wel bezig houd is dat ik de studiekosten terug moet betalen als ik besluit te stoppen met de studie. Logisch natuurlijk maar daarom wil ik niet teveel hooi op m'n vork zodat dit niet zal gebeuren.

    Morgen bel ik met het ROC waar ik de opleiding ga volgen. Ben benieuwd naar hun reactie.

    @justme1974 heb je verhaal net goed doorgelezen en ik ben meteen aan de slag gegaan. Ik denk dat een overzicht met hoeveel tijd ik aan mn studie kan besteden heel veel zal helpen in mijn keuze tussen niv 3 en 4. De komende dagen ga ik alles bijhouden.
     

Deel Deze Pagina