Ik heb een vraag met betrekking tot hypotheken. We hebben een huis, waarop we een hypotheek hebben van ca 160.000 euro, deze hypotheek is volledig banksparen met een looptijd van 30 jaar en de rente is voor 10 jaar vast gezet (loopt nu 6 jaar). Stel, we zouden ons huis nu willen verkopen, wat gebeurt er dan met het gedeelte dat al gespaard is? Los je daar dan een deel van de hypotheek mee af? En zou je bijvoorbeeld het huis voor 150.000 euro verkopen, kan je het "gat" dan opvangen met het reeds gespaarde bedrag? En is het verstandig om de rentevastperiode af te wachten en dan pas te verkopen of zou dit op elk moment kunnen? We wonen op zich heel fijn in dit huis, maar het is vrij klein. Sinds vorig jaar zijn we flink vooruit gegaan qua financiën en we twijfelen wat we nu willen. Misschien toch ons huis te koop zetten en voor een groter huis gaan. Of hier blijven wonen en het een en ander verbouwen. (we willen een graag nieuwe badkamer, maar met een verhuizing in het achterhoofd is dit misschien niet verstandig). Vooral hoe het zit qua hypotheek vind ik erg lastig. Ik heb er geen verstand van en kan het zo 1-2-3 niet vinden op internet. Misschien is er op dit forum iemand die het een en ander kan toelichten?
Waarom maak je niet een afspraak met een hypotheekadviseur? Die kan meteen kijken wat voor jullie het beste is en hoeveel je max kan lenen voor een uitbouw of een nieuw huis.
Daar zat ik ook aan te denken. Zo`n afspraak is meestal vrijblijvend dacht ik, hè? Maar misschien kan iemand me ook al vertellen hoe het zit met zo`n bankspaarhypotheek en wat er met het gespaarde bedrag gebeurd?
Wij hebben onze hypotheek vorig jaar laten oversluiten. Het spaarbedrag wat vrijkwam hebben we een deel van op onze rekening gekregen, dus ik denk dat je dat bedrag ook kan inlossen als je je huis voor minder verkoopt.
Ik weet niet in welke regio je woont maar ik werk als hypotheekadviseur voor Zorgeloosch en wij komen bij de klanten thuis. Eerste gesprek is vrijblijvend en dan gaan we kijken naar de diverse mogelijkheden die er zijn. In jou situatie zijn er namelijk veel verschillende opties mogelijk. (Ons werkgebied is overigens door heel Nederland)
Ja ik werk samen met een onafhankelijke hypotheekadviseur en hij stuurt alleen een factuur als er daadwerkelijk iets geregeld is qua hypotheek en hij komt thuis (ook s avonds) super luxe!
Je kunt je gespaarde bedrag meenemen en weer een zelfde soort hypotheek afsluiten maar met de huidige rente en de nieuwe regels omtrent hypotheekaftrek is het waarschijnlijk beter om over te gaan naar annuïteit. Het gespaarde bedrag valt dan vrij en kun je inderdaad gebruiken om je restschuld mee af te lossen. Maar zoals eerder gezegd, maak een afspraak. Kun je gelijk nagaan wat je nu kunt lenen.
Bedankt voor jullie reacties!! Straks even met m`n man overleggen en dan gaan we een afspraak maken denk ik. Weten we inderdaad wat beter waar we aan toe zijn etc. Ben benieuwd! Wel alvast eens mooi om te lezen dat het gespaarde bedrag een eventuele restschuld zou kunnen opvangen.
Je kan het gebruiken om de restschuld af te lossen, je kan het meenemen naar een volgende hypotheek etc. Keus genoeg, maar niet allemaal even passend in elke situatie. Maak een vrijblijvend, oriënterende afspraak bij een hypotheeek adviseur. Hij/zij kan kijken wat in jullie situatie het beste aansluit bij jullie wensen.
Ik zou ook een afspraak maken. Wij dachten zelf ook dat wij er qua hypotheekmogelijkheden minder rooskleurig voorstonden, maar waren ook (blij) verrast dat er veel mogelijk is toen wij een keer met een adviseur gepraat hebben. In ieder geval vele malen meer dan wij zelf hadden gedacht.
Wij hebben 2 jaar geleden het gespaarde bedrag gebruikt om een deel van de restschuld af te lossen en voor de neiuwe woning een annuiteitenhypotheek afgesloten.
Als eerste, oriënterende gesprek dacht ik. We wonen niet echt centraal in Nederland, dus dan hoeft een adviseur niet zo`n afstand af te leggen. Maar een afspraak thuis is misschien een beter idee.
Dat was inderdaad 1 van m`n vragen, of zoiets mogelijk is. Fijn dat dat kan, ik ben benieuwd welke mogelijkheden er allemaal zijn in onze situatie.
De hypotheek adviseur komt niet naar je toe, maar jullie mogen naar hem/haar Verder is het handig om erheen te gaan ipv telefonisch en zelf al goede voorbereidingen treffen qua papieren van je huis, je salarisstroken en dergelijke. Je eerste gesprek is namelijk gratis, maar de twee niet meer. Dus hoe meer je te weten komt de eerste keer, hoe meer je wat aan hebt En ga naar een paar verschillende adviseurs, zodat je kunt kijken welke het beste je past.
Wij hadden een bankspaar en nu annuiteitenhypotheek. Tussen verkoop en koop zit 1,5 maand. Omdat wij 10000 onder de hypotheek verkocht hebben wilde de bank de bankspaar niet vrij geven om te gebruiken voor een nieuwe hypotheek bij dezelfde bank! (Had de onafhankelijke hypotheekadviseur nooit verwacht) We hebben dus niet alleen de kk zelf moeten betalen maar ook de bankspaar niet kunnen gebruiken. Om een nieuwe woning te kopen moesten wij de notaris betalen maar dat kon alleen via een eigen rekening. Volgende week komt de bankspaar eindelijk vrij en kunnen we het wel gebruiken voor de verbouw van de nieuwe woning. Als ik dit had geweten voordat ik kocht had ik er nooit 1,5 maand tussen gezet. Fout van de adviseur dus en erg flauw van de bank want de bankgarantie van de koper was al gestort en de taxatiewaarde van de woning ligt ver boven het hypotheekbedrag.
Wij hadden ook een 'gat' en dat is opgevuld met het geld van de bankspaarhypotheek. Wat daar nog van overbleef hebben wij gewoon op onze rekening gehad. Dat hebben wij in 't nieuwe huis gestopt maar dat hoeft niet.