6,5 jarige probleem met eten/toilet

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Zjowies, 4 aug 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zjowies

    Zjowies Lid

    24 jun 2014
    45
    6
    8
    België
    ML en ik zitten een beetje met onze handen in het haar wb zijn dochter (dus mijn stiefdochter) van 6,5. Ze woont nu 1,5 jaar voltijds bij ons, de mama woont in het buitenland. Ze heeft vanaf ze hier is, 2 grote 'issues', nl met eten en toilet. Ik probeer het zo kort en nauwkeurig mogelijk te beschrijven:

    Eten
    Het is 's werelds traagste eter, denk ik ;) Ze moet op schooldagen van ons al niet ontbijten, om frustraties langs beide kanten te vermijden. In weekends laten we haar wel ontbijten, maar dikwijls doet ze dan 1,5u/2u over een (1!) boterham of een kommetje ontbijtgranen. Ze mag zelf kiezen wat ze eet. We maken het voor haar zo prikkelarm mogelijk (geen tv, met haar rug naar ons toe ook tegenwoordig, maar dan nog kan ze 15 minuten met een hap brood in haar mond blijven zitten, precies of ze 'vergeet' te kauwen, kauwt alleen als ik haar eraan herinner, maar ik kan moeilijk als coach naast haar blijven staan). Ze moet alleen wel elke schooldag een beker melk drinken 's morgens, dat gaat meestal goed maar een paar keer per week haalt ze haar excuustrommel boven (ik moet overgeven, ik heb hier of daar pijn, ik ben ziek,...).
    Voor op school krijgt ze 2 boterhammetjes mee, een koek (voor de eerste pauze) en een stuk fruit (voor de laatste pauze). Ze heeft dan een halve boterham en het stuk fruit op als ze thuiskomt, de rest + 1 boterhammetje (dat ze 's ochtends niet eet), moet ze dan na schooltijd opeten. Dat gaat relatief goed/snel, maar een klein uur later is het weer tijd voor het avondeten (rond 18u want kleine broer gaat om 19u slapen), en dat duurt dan 1u/1,5u tot ze gedaan heeft. Soms draai ik het om, zodat ze na school met haar broer kan spelen, samen avondeten en de rest eet als haar broer slaapt, maar dat duurt evenlang. Er blijft niet veel tijd over voor haar om te spelen zo, maar ik troost me dan maar met de gedachte dat ze in de pauzes op school meer tijd heeft om te spelen aangezien ze niet eet dan... Ik maak niets dat ze niet lust, ze krijgt een alternatief als we bv groenten eten dat ze niet lust, maar al bij al lust ze de meeste dingen wel. Het is echt dat ze snel afgeleid is of gewoon geen zin heeft om te eten. Maar ik vind 3 boterhammen, een koekje, stuk fruit en een bordje avondeten toch echt het minimum. Ik kan de koek natuurlijk weglaten, maar denk dat ze dan maar een paar minuutjes sneller klaar is.

    Toilet
    Ze heeft periodes dat ze vergeet om naar het toilet te gaan en bijgevolg een natte slip heeft 's avonds. Ze heeft dit al een jaar, we zijn hiervoor naar de kinderarts geweest en die kon niks vinden en stelde een beloningssysteem voor, wat in eerste instantie werkte maar alleen als we thuis zijn of als we bij haar zijn om haar eraan te herinneren. Op school of op een verjaardagsfeestje komt ze steevast thuis met een natte slip. Ze vergeet het, op feestjes 'wist ze niet waar het toilet was' (ze is sociaal genoeg om het te vragen hoor). Het is in dat jaar al 3x voorgevallen dat ze nat was tot haar broek toe, maar dat heeft ze dan niet door. 2x in (dezelfde) binnenspeeltuin en 1x bij mijn vader toen ze daar met vriendjes aan het spelen was. Het komt er dus op neer dat ze zich verliest in het spelen en niet beseft dat ze urineert.

    Bij beide 'problemen' hebben we dit al geprobeerd: belonen met iets wat ze écht wil dmv stickersysteem, straffen dmv schermtijd af te pakken, haar input gevraagd, haar duidelijk uitgelegd waarom het belangrijk is dat ze eet/naar het toilet gaat... Wat we nog wel kunnen doen is het negeren, want 'probleemgedrag' gaat dikwijls voorbij als het genegeerd wordt, maar wij vinden eten en hygiëne daar toch iets te belangrijk voor... Het lijkt haar ook allemaal niet te deren, die natte broek of alle tijd dat ze verliest met op haar stoel te zitten met een bord voor haar neus, het frustreert ML en mij ook meer dan haar ;) Wat er nog als extra frustratie bijkomt in mijn geval is dat ze sneller eet als papa er is dan dat ik er alleen mee ben. Dus ze kan het wel.
    Heeft iemand tips? Is er herkenning? Of is dit normaal voor een 6,5 jarige en leggen we er teveel druk onder? Voor de rest is ze voorbeeldig en totaal niet moeilijk ofzo!
     
  2. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.478
    113
    ik weet niet hoe lang de pauzes bij jullie op school zijn maar mijn dochter (bijna 8 en een redelijk snelle eter) werkt dan ook geen 2 boterhammen weg, dus ik denk dat je verwachtingen van 2 boterhammen in een pauze vrij hoog zijn.

    Daarnaast zou ik er voor kiezen om, als het mogelijk is, gewoon met elkaar als gezin aan tafel te zitten met het warme eten. Als jullie het eten op hebben gewoon afruimen (ook haar spullen) en verder gaan met de dag.
    Ik reken dan af op wat ik zie bij mijn dochter, die heeft beduidend minder voedsel nodig dan dat wij denken dat ze nodig heeft. Als wij erop staan dat zij haar bord leeg eet dan zou ze ook makkelijk 1,5 uur bezig zijn puur en alleen omdat ze dan tegen haar vol gevoel in moet eten.

    En als ze de boterham na school dan nog weer op moet eten en een uur later het warme eten voorgeschoteld krijgt vind ik het niet zo raar dat ze eigenlijk geen honger meer heeft.

    Ipv een boterham een cracker aan bieden misschien, is wat minder groot. En dan toch helpen herinneren dat ze moet kauwen (klinkt als dagdromen wat ze doet ).
    Bouw rust in de maaltijden want zoals je verhaal nu leest , zie ik een kindje voor me dat geen honger heeft, toch het eten wat ze aangeboden krijgt moet opeten en daardoor dan per maaltijd een uur tot 1,5 uur aan tafel zit (dat is dus 3 tot 4,5 uur per dag).
     
  3. Zjowies

    Zjowies Lid

    24 jun 2014
    45
    6
    8
    België
    Hey Pluk, bedankt voor je antwoord! Ik verwacht ook niet dat ze allebei haar boterhammen eet tijdens de lunch op school hoor, eentje zou al fantastisch zijn! Zeker omdat ze 's morgens niet ontbijt.
    We eten als gezin aan tafel. Het is inderdaad logisch dat ze geen honger heeft tijdens het avondeten, aangezien ze alles opspaart tot 's avonds.
    Ik ben gewoon bang dat ze te weinig eet als ik haar bord mee afruim, maar misschien is het een vicieuze cirkel en begint ze wel 's middags te eten als ze 's avonds haar bord niet moet leegeten. Langs de andere kant, als zij haar bord niet moet leegeten, gaat mijn kleuter ook denken dat hij dat ook niet moet...
    Hoeveel eet jouw dochter dan gemiddeld op een dag?
     
  4. Sleepless

    Sleepless Bekend lid

    1 jun 2013
    892
    173
    43
    Vrouw
    Brabant
    Hoe is haar lengte en gewicht? Groeit ze goed? Zit ze op schema wat beiden betreft?
     
  5. tuc

    tuc Niet meer actief

    Probeer een alternatief voor brood te bedenken. De oudste is hier precies geen broodfan. Inmiddels eet ze ze wel hoor, maar periodes waarop dat heel lastig was. Wat altijd goed ging waren die cracottes, tis minder voedzaam dan een boterham maar ale toch iets denk ik dan. Ik pak dan de volkoren versie, dan lekker met appelstroop ofzo, goed voor het ijzer. Dat ze iig iets weg krijgt s ochtends.
    Ik zou de lunchbak ook met cracker doen of 1 boterham en dan bijvullen met groenten (stukje komkommer, paprika, tomaatje) lekker fris en hapt makkelijk weg. Plus het zijn weer extra groenten binnen. Uit school zou ik als tussendoor nog enkel fruit en rauwkost geven.
    Dan de warme maaltijd gezamelijk en kijken wat ze daarvan eet.
     
  6. Zjowies

    Zjowies Lid

    24 jun 2014
    45
    6
    8
    België
    Sleepless: ik heb geen weegschaal maar als ik vergelijk met haar klasgenootjes is ze bij de grootsten en gemiddeld qua gewicht, wel zeker niet mager. Maar ook niet dik ;) Ik dacht dat wat we geven ook gemiddeld was voor een 6,5 jarige, maar blijkbaar te veel dan voor haar. Ik ga proberen meer alternatieven (cracker/cracotte/rijstwafel) aan te bieden en anders wat weg te laten, en dan maar hopen dat ze wat sneller eet.

    Tuc: soort van bentolunch dan? Is wel een goed idee! Voedzame dingen aangevuld met dingen die ze graag lust, hopen dat dat ook helpt. Nu had ik haar al wel gevraagd of ze traag eet omdat ze niet graag brood eet, maar dat was niet zo zei ze (ik heb ook wel een vermoeden dat ze hoogsensitief is, dus kans is groot dat ze dat zei om ons niet teleur te stellen, arm ding!)

    Bedankt, dames!
     
  7. tuc

    tuc Niet meer actief

    Een bentolunch idd. Krijgen de kindjes hier altijd mee. Het lijkt mij ook veel meer aansporen om te eten als kind dan 2 besmeerde boterhammetjes;)
     
  8. Sleepless

    Sleepless Bekend lid

    1 jun 2013
    892
    173
    43
    Vrouw
    Brabant
    Al goede ideeën met betrekking tot voeding! Verder zou ik echt proberen om het 'dwangmatige' eraf te halen en alles rondom het eten zo luchtig en ontspannen mogelijk te houden. Zodra eten iets wordt wat een negatieve lading krijgt, is de kans op eetproblemen (later) in het leven significant groter. Succes!
     
  9. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.610
    2.403
    113
    Wat ontzettend verdrietig dat haar moeder in het buitenland woont en ze die dus niet meer regelmatig ziet. het lijkt me dat dat toch ook een enorme impact op haar moet hebben. het feit dat ze verder voorbeeldig is doet me wel een beetje denken dat er ook een emotionele kant aan het slechte eten zit.
    Hoe dan ook heb ik het idee dat jij als stiefmoeder wel het beste met haar voor hebt, hartstikke fijn!
    Ik vind zelf het idee van iets anders dan brood meegeven naar school wel een hele goeie. Ook zou je 's ochtends iets anders kunnen aanbieden bijvoorbeeld pap of een bakje kwark met fruit. Ik zou zelf ook niet meer haar op andere momenten laten eten. dat creëert alleen maar een onnatuurlijk of ongezond eetpatroon. Dus ook 's ochtends mee aan tafel. Heeft ze na 20 minuten drie happen op van wat dan ook? prima. dan eet ze tijdens het volgende eetmoment wel weer.
    Ik zou zelf niet al te bang zijn voor de eetgewoontes van je kleuter. Maar misschien juist wel dus als voorbeeld voor je andere kind die vaste eetmomenten aan houden
    Succes!
     
  10. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.063
    3.857
    113
    's Ochtends een zelfgemaakte smoothie geven? Kun je alles door doen, fruit en groente, slurpt makkelijk weg en vult goed.

    Voor het toilet zou ik met feestjes ofzo vragen of de ouders haar gewoon een keer naar het toilet willen sturen. Dat verzoek heb ik ook wel eens gekregen bij kinderen die toch al 6 waren, maar soms ook nog wel eens vergaten te gaan. Vond ik niet vreemd, kleine moeite en dat werkte vaak goed.
     
  11. Zjowies

    Zjowies Lid

    24 jun 2014
    45
    6
    8
    België
    Sleepless: het dwangmatige moet er af, ja. Voor haar én voor ons ;) Aan de eetproblemen had ik nog niet eens gedacht, maar daar heb je idd gelijk in!

    Ontbijten is wel echt geen optie. We hebben het geprobeerd in alle mogelijke vormen, met positieve en negatieve consequenties, rondje supermarkt waarin ze alles mocht kiezen wat ze wou als ontbijt, helpt niks. Kwark/yoghurt vind ze te zuur, een smoothie heeft hier stukjes en dat lust ze ook niet (onze blender is niet sterk genoeg). 's Middags en 's avonds kan ik haar motiveren en aanmoedigen om te eten, maar 's morgens haalt dat niks uit. Croissantjes eet ze het liefst maar zelfs dat raakt ze 's morgens niet aan. Ik ben al blij dat de melk opgeraakt in 15 minuten.

    Het feit dat ze haar moeder niet vaak ziet heeft inderdaad een impact op haar urineverlies. Dat gaat beduidend slechter als ze teleurgesteld is daarin. We (en de juf en de mama's op de verjaardagsfeestjes) zullen haar eraan moeten helpen herinneren, anders gaat het niet beteren. Ik hoop dan niet dat ze er afhankelijk van wordt (en alleen maar gaat als een volwassene het zegt, niet uit zichzelf) maar veronderstel dat het dan na verloop van tijd wel betert met het urineverlies...

    Ik kan zeker wat met de tips, straks met ML bespreken! Wel handig zo'n forum ;)
     
  12. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    Ik las vanmorgen een artikel van een deskundige in eetstoornissen in de Volkskrant. Ze besprak een meisje wat in een pleeggezin zat en alle spanningen en verdriet die ze had tot uiting liet komen door extreme controle over haar eten te hebben. Ik moest een beetje aan dit topic denken hierdoor.
    De deskundige vertelde dat het eerst belangrijk was het verdriet op een andere manier tot uiting te laten komen en dat daarna pas het eten kon verbeteren.
    Zou het een idee zijn dit toch eens net een arts te bespreken?
     
  13. Zjowies

    Zjowies Lid

    24 jun 2014
    45
    6
    8
    België
    Nou ik heb me even gratis geabonneerd op de Volkskrant om het te kunnen lezen, dat was met momenten confronterend zeg! Ik heb bij stiefdochter al sinds ik ze ken het gevoel dat ze 'op slot leek, als een robot die precies deed wat er van haar verwacht werd. Niet echt contact mee te krijgen. Overaangepast'
    Bij mama werd er ook niet over gevoelens gepraat, met papa praat ze er ook niet over en als ik er over begin dan krijg ik er geen woord uit. Terwijl ze voor de rest de oren van m'n hoofd praat ;) Maar ze klapt dicht als ze over haar eigen gevoelens moet praten. Ik had de link nooit gelegd met controle hebben over eten! Misschien moet ik in combinatie met bovenstaande tips wb het eten, zo'n gevoelsboek voor haar kopen. Dat we er 's avonds voor ze gaat slapen een momentje van maken en overlopen hoe de dag was geweest, of ze blij/boos/verdrietig is geweest van iets,... En als het niet betert, inderdaad misschien professionele hulp zoeken...
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  14. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.478
    113
    Dat is heel verschillend.

    Vaak is het s'morgens een half schaaltje yoghurt of een beschuit maar er zijn ook ochtenden dat ze alleen wat melk (na aandringen) drinkt.

    Op school heeft ze een stuk fruit (druiven, mandarijn etc) of een plak ontbijt koek

    Tussen de middag is het een boterham en heel af en toe gaat daar nog een cracker achteraan.

    Als ze uit school terug komt mag ze een koekje of een snoepje (biscuitje ofzo)

    s'avonds eet ze een aardappel (maar regelmatig ook niet) en een schep groente en een klein stukje vlees (halve gehaktbal, stukje karbonade, alleen worstjes vind ze heel lekker en eet ze helemaal op), bij macaroni/spaghetti is het 1 opscheplepel.

    In mijn ogen dus helemaal niet veel en voor mijn gevoel helemaal niet genoeg maar ze groeit goed en is netjes op gewicht .

    Ben wel " streng" in de eten tijden, dat wil zeggen als zij er tussen de middag voor kiest om niet te eten (en soms gebeurt dat) dan is dat moment over en moet ze wachten tot het volgende moment.
     
  15. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.478
    113
    Als ze hoogsensitief is dan moet je ook rekening gaan houden met hoe dingen voelen in haar mond en is er dus ook de kans dat ze lang met een hap blijft zitten omdat ze het aan het voelen is. Komt ook bij dat ze het misschien wel lust qua smaak maar dat de structuur van iets veel moeilijker te verwerken is voor haar. Hier eet mijn dochter het beste wit brood, we halen nu bij de lidl (is er niet altijd) witbrood met vezels, die eet ze goed (lees helemaal met korstje )
     
  16. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    Oh echt fijn dat je er iets mee kunt! Ik twijfelde even of ik het wel moest posten namelijk, het is nogal heftig allemaal. Je bent een top stiefmama dat je dat allemaal gaat doen! Heel veel sterkte!
     
  17. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.610
    2.403
    113
    Nou dat vind ik ook! Ben heel benieuwd of er verbetering inkomt!
     
  18. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Mijn dochter van zes is ook een trage eter. Niet zoals jouw dochter, maar toch wel langzaam.

    Ze is hooggevoelig en moet ook de tijd hebben om dingen te proeven en te voelen. Soms ook met haar handen. Ze hoeft haar bord niet leeg te eten. Genoeg is genoeg daar vertrouw ik haar op. Soms vraagt ze of ik een timer wil aanzetten op de ipad. Daar zie je de tijd wegtikken. Dat vindt ze dan fijn, dan weet ze hoe lang we nog aan tafel zitten.

    Wij gaan geen uren aan tafel
    Zitten. We eten gezellig, als je niet wil eten prima, maar je krijgt niets anders en we maken er wat gezelligs van.
     
  19. Be Happy

    Be Happy Niet meer actief

    Dat. Aiden is hoogsensitief. Smaken, structuren en geuren komen dubbel hard bij hem binnen. Hij is daardoor een zeer selectieve eter. Hebben inmiddels hulp van een logopediste gespecialiseerd in een hoge mondgevoeligheid. Beetje bij beetje leren wij hem nu telkens nieuwe dingen eten. Dit gaat stapsgewijs (eten aanraken, voelen, kusje geven,op de tong leggen, in de wangzak stoppen, kauwen en doorslikken).
    Als je denkt dat er op dit vlak iets mankeert, zou ik er dus net als bij ons, hulp voor zoeken.
     
  20. ffff

    ffff Bekend lid

    9 okt 2012
    911
    545
    93
    Een stelregel die je kunt hanteren bij een kind wat goed groeit en ontwikkelt, en geen specifieke reden heeft om slecht te eten (allergieën, intoleranties, motorische problemen, etc.), is: jij bepaalt wat en wanneer het kind eet, het kind bepaalt hoevéél het eet. Dus: je zet haar iets voor waarvan jij denkt dat het goed is om te eten, jij, je man en je andere kleine eten ook op dat moment en als de maaltijd klaar is ruim je af. Wat er niet op is, gaat weg. Was het te weinig dan zal ze de volgende maaltijd wel méér eten. Daarnaast wisselt het in periodes in een kinderleven enorm hoeveel behoefte aan voeding ze hebben, en zijn er soms periodes dat je je afvraagt hoe ze in vredesnaam niet omkukelen met die mini-hapjes die ze eten ;)
     

Deel Deze Pagina