Bij naam. Ik heb al een papa en een mama dus dit ga ik ook niet zeggen. Opa en oma spreek ik wel aan met opa en oma. Die mensen zijn echt op leeftijd dus voornaam vind ik ongepast en meneer/mevrouw zo afstandelijk. Mijn man doet dit precies hetzelfde bij mijn ouders en opa&oma.
Precies dit, hoewel ik ze zelf niet met opa en oma aanspreek natuurlijk. Maar als ik met de kinderen over mijn (schoon)ouders praat, noem ik ze opa en oma.
Mijn ouders noem ik pap en mam als erbij zijn. Als ik het tegen een ander over ze heb, zeg ik 'mijn vader / moeder'. Mijn schoonouders spreek ik met hun voornaam aan. Als ik over ze praat tegen een ander, ligt het er aan wie het is. Tegen mijn man heb ik het over 'joiw ouders'. Tegen familie of vrienden die mijn schoonouders kennen, noem ik ze gewoon bij hun voornaam. Als mensen ze kennen, heb ik het gewoon over 'mijn schoonouders'. Richting onze kinderen heb ik het altijd over opa / oma of pake / beppe.
Ik noem ze gewoon bij hun voornaam. Mijn vriend noemt ze al van kleins af aan bij hun voornaam dus ik zou het vreemd vinden om ze dan pa of ma te noemen.
Mijn papa was op dat vlak heel ouderwets en wil niet dat mijn man zijn voornaam gewoon zegt sinds onze dochter er is, waar mijn dochter bij is. Dus als mijn dochtertje in dezelfde kamer is dan zegt mijn man : pépé en mémé (wat mijn dochtertje ook zal zeggen). Mijn ouders zeiden ook ma en pa tegen mijn mama haar ouders en mama en papa tegen mijn papa zijn ouders... Maar dat vonden we een brug te ver... We hebben maar één mama en papa allebei. Als mijn man eens daar zou zijn zonder ons dochtertje dan mag hij wel gewoon de voornaam zeggen... Duidelijke communicatie vind ik wel zo simpel, en kleine moeite om dat te respecteren. Mijn schoonouders zijn heel gemakkelijke mensen maar omdat mijn ouders dat respectloos vinden als ik ze bij voornaam zou noemen, doe ik dat ook niet bij mijn schoonouders.. Ik zeg altijd moeke of vake, ook als ik hen iets moet vragen of als ik hen bel ('Moeke, je had gebeld...') Laatst spraken ze iets in op voicemail en zeiden ze: Hallo, Moeke en vake hier Hihi was de eerste keer dat het me zo opviel, maar op die manier voelt het wel goed.
Schoonmoeder noem ik over het algemeen bij haar voornaam. Tegen mijn man als ik het over haar heb meestal 'ma'. Maar heel soms zeg ik dat ook wel eens tegen haar. Ze neemt ook eigenlijk altijd de telefoon op met 'met mama' ook al weet ze dat ik het ben. Dat is hoe we het eigenlijk gewend zijn geraakt, het voelt gewoon prima. Ik ken haar ook al 20 jaar, dat is langer wel dan niet inmiddels. Ze voelt eigen genoeg. Mijn moeder is al heel lang overleden helaas. Maar voor mij is zij mam/mama dus de naam 'ma' (zo noemen mijn man en mijn zwagers haar ook al altijd) klinkt genoeg anders om haar dat zo te laten zijn.
Bij hun voornaam Tegenover de kinderen noem ik ze opa en oma, bv geef maar aan oma, opa roept je. Maar als ik bv drinken inschenken dan noem ik ze bij naam.....ik vindt het vreemd klinken oma wil je nog een wijntje bv tja is mijn oma niet. Dus dan noem ik haar bij naam.
Over het algemeen noem ik schoonmoeder dat vreselijke mens... Of soms erger....maar in haar bijzijn gewoon bij naam...(respect moet van beide kanten komen) Al vat Dementor (warboel) alles goed samen..als ik even een patronus op kan roepen de keren dat ze hier is dan graag Mijn ouders noem ik pap en mam.
Mijn ouders papa en mama Schoonouders pa en ma (voornaam mag echt niet maar ze zijn dan ook al zeer oud )
Bij hun voornaam. Mijn sm mag ik wel mam noemen maar dat wil ik niet. Het zijn superlieve en geweldige mensen, maar niet mijn ouders.
Mijn moeder is mam/mama. En dan houdt het op. Lekker overzichtelijk . Ik zou mijn schoonouders trouwens nooit ma/pa noemen. Vind het ook wel bijzonder dat sommige schoonouders dat verlangen. Ik wens niet met mijn voornaam aangesproken te worden? Zo heet je toch gewoon? Waarom mag die naam dan niet uitgesproken worden? Ouderwets of niet, je bent mijn moeder niet dus zo ga ik je ook niet noemen. Ik wil best mevrouw zeggen als je daar blij van wordt....
Tegen mijn ouders; pappie en mammie Schoonouders; pa en ma Met kinderen erbij tegen schoonouders en mijn ouders; opa en oma