Ik vind dat dus ook echt vies, en zoontje moet er ook niks van weten. Heel af en toe probeert hij een minihapje. Mn vriend kan zo een heel pak op. Ieuww Verder vind ik die regels overdreven. Zoontje krijgt dagelijks fruit mee. Geen idee wat anderen krijgen want ik hoor hem er nooit iets over zeggen en zijn bakje is bijna altijd helemaal leeg. Water drinkt hij wel maar zijn favoriete drinken is spa rood, spa groen of die spa met een lichte fruitsmaak. Als hij dat wil dan krijgt hij dat mee. Is ook niet ongezond. Verder moet niemand iets zeggen over zijn lunchboxen. Dan zou ik me ook persoonlijk aangevallen voelen. Hij krijgt buiten kaas niet echt ongezonde voeding mee maar ik ga hem echt geen lap brood met een beker water meegeven. Ik vind het heerlijk om hem leuke opgemaakte lunchboxes mee te geven. Stelt nog niet zoveel voor maar oefening baart kunst. En mensen die thuis alleen maar ongezond eten en dit niet inzien voelen zich ook persoonlijk aangevallen. Ik begrijp wat ze willen doen maar er gaan zoveel gezondheidshypes rond dat er naast obesitas nieuwe eetziektes opduiken. Ik heb echt het idee dat een normaal voedingspatroon aan het verdwijnen is. Of je slaat door in dit, of je slaat door in dat. Gewoon gewoon eten begint steeds zeldzamer te worden. De voeding moet bij velen veranderen. Langs beide kanten. Maar scholen kiezen vaak ook voor 1 kant ipv een middenweg. En dat is waar mn moet naar kijken. Ipv alles te veranderen stilaan veranderen en af en toe een koekje of snoepje zeker ook toelaten. Alleen niet dagelijks of kleine hoeveelheden.
Heel veel kdv's gaan al in deze trend mee. Bij ons ook alleen nog water, fruit, groenten en gezond beleg. Ze hebben nog wel zoetig, maar dat is echt uitzondering. Ik was echt behoorlijk tegen dit nieuwe beleid: mijn kind mag best een koekje. Dacht echt niet dat ze het allemaal zouden eten. Maar dat doen ze dus wel. Ze eet zelfs geblancheerde broccoli als snack tussendoor! Ik wist niet wat ik zag. En ze vinden het nog lekker ook. De bezwaren komen van de doorgevette en zoetekouwende ouders. (En ok, de eerste twee weken ook van de kinderen). Maar kinderen leren zo makkelijk (gezond) eten. Waarom zou je dat als ouder eigenlijk niet willen?
Ze zullen wel zo hun redenen hebben, maar ik wil graag zelf beslissen wat mijn kinderen mee krijgen naar school. Ze krijgen aangelengde limonade mee en een eierkoek, eerst gaf ik ze fruit mee maar dat eten ze buiten op en ik heb geregeld een bakje met vuil fruit weer thuis gekregen. Dat vind ik zonde. Mijn dochter drinkt heel slecht en als ik water mee zou geven dan drinkt ze helemaal niet.
Ik snap de school wel. Hier op het kinderdagverblijf is sinds dit jaar ook de ranja verbannen. Mijn dochter drinkt er water, thee en melk tijdens de lunch. Thuis wil ze overigens nooit thee. Maar thuis wil ze ook geen komkommer en rauwe paprika, maar tijdens het spelen bij de buren smult ze ervan! Blijkbaar als er geen keus is, en andere kinderen het ook doen is er ook geen probleem.
Op dit moment heeft meer dan de helft van de volwassenen Nederlanders overgewicht. Bijna vijftien van de kinderen is nu al te zwaar en dat percentage zal alleen maar toenemen als er niks aan gedaan worden. Persoonlijk vind ik dit een groter probleem dan een school die water verplicht. Overgewicht kan zulke ernstige psychische en lichamelijke gevolgen hebben, dat drastische maatregelen schijnbaar nodig zijn. Als een kind vijf dagen per week op school gezond eet en om zich heen alleen maar gezond voedsel ziet, hoop ik dat dit bijdraagt dat er minder kinderen zullen zijn met overgewicht. Al is het alleen maar omdat ze zien dat het ook anders kan en dat water en fruit lekkere en gezonde alternatieven zijn. Een van de vele stappen die nodig zijn om dit ernstige probleem aan te pakken en wat mij betreft mag er nog veel mer gedaan worden om deze kinderen een toekomst van gezondheidsproblemen als gevolg van overgewicht zoveel mogelijk te voorkomen.
Dat vind ik ook. Mijn kind. Ik bepaal. Het zou voor mij dus ook echt een reden zijn om een andere school te zoeken.
Mensen kunnen het betutteling vinden maar feit is dat een school ook een (gedeeltelijk) opvoedende rol heeft. Gezonde voeding zorgt nou eenmaal voor betere brandstof dan suikerzooi. En die brandstof heb je nodig om te kunnen leren en energiek te zijn. Ik word soms zo moe van dat afgeven op scholen door ouders, terwijl (de meeste) scholen gewoon hun werk doen en daar hoort dus ook zorg dragen voor het welzijn van het kind bij.
Oei wat ben ik een slechte moeder. Ik heb mijn kinderen wel eens een stukje boterkoek meegegeven naar school Als ik voor het weekend boterkoek had gebakken en er op maandag nog wat over is geef ik echt wel eens voor de ochtend pauze een stukje boterkoek mee. De keren dat ik dat gedaan geb zijn echt niet veel, maar daardoor vinden ze dat ook echt een feest! En ja hoor dat die ik gerust nog een keer. Ik snap op zich best dat als ze op school zien dat er kinderen zijn die nooit iets gezonds meebrengen dat je iets wil doen. Maar alleen maar water en een boterham of fruit vind ik best ver gaan. Dat dat dan best weer een boterham met een dikke laag pasta mag zijn vind ik dan weer heel krom. Ik vind het knap dat jullie je kinderen aan het water hebben gekregen. Mij lukt dat niet. Ze lusten het niet. En ja limonade is gewoon lekkerder. Ik begrijp dat veel van jullie van het begin af aan water hebben aangeboden, maar dan nog lukte het mij niet. Neem nu bijv mijn ene zoontje. Met de BV kon hij blijven drinken, maar toen ik dat af ging bouwen begon het probleem. Water, thee, melk, van alles aangeboden. Warm, koud, lauw. Niks dronk hij of een paar slokken en klaar. Dan ga je op den duur toch over op andere dingen zoals limonade om hem toch aan het drinken te krijgen. Als peuter dronk hij nog steeds slecht. Er waren dagen bij dat ik er maar 400cc in kreeg gepraat. Nou dan toch liever limonade en yogho dan geen drinken.
Mijn kind gaat nog niet naar school, maar we leren haar nu al gezond eten aan. Ze weet nog niet wat koeken zijn, snoep en chips. Dat halen we ook niet in huis. Ze drinkt geen sap, maar ook geen water. Lust ze niet. Alleen melk. Voor kinderen die altijd al boterkoek hebben gegeten op school, is het idd een hele stap om dat ineens niet meer te mogen. Boterkoek vind ik zelf een NO-GO voor op school. Ik snap de school ook, maar dit kan beter in stappen worden gedaan.
Sorry ik begrijp de commotie niet zo hoor... wij (en ook onze kinderen) weten niet beter dan dat ze een gezonde boterham (dus zonder zoet), fruit of groente meekrijgen naar KinderGarten/Grundschule. Verder krijgen ze meestal een flesje met bubbelwater mee, is het leeg, dan vullen ze het aan de kraan. Staat hier gewoon in het "programma" beschreven. Een paar jaar geleden hebben ze op KiGa zelfs de boel omgegooid ivm het gebruik van bidons/drinkflessen. Kids krijgen bepaalde dranken aangeboden (water, prikwater, apfelschorle en cacao) en daarnaast is er schoolmelk en schoolfruit, drie dagen per week.
Tja ik vind deze maatregelen wel erg betuttelend. Als ze een bijdrage willen leveren aan een gezonde jeugd, zorg dan voor voorlichting of een andere minder kinderachtige wijze om een boodschap over te brengen.
Dat is inderdaad wel een goede manier. Hier is het gebruikelijk dat er bij ouderavonden voor nieuwe ouders aandacht wordt besteedt aan "gezond voedsel". daarnaast wordt er door de KiGa en de school ook regelmatig in de vorm van projecten aandacht besteedt aan gezond eten
Er wordt steeds maar geroepen dat dit een goed idee is omdat steeds meer kinderen overgewicht hebben. Maar weet je... mijn kinderen hebben geen overgewicht. Ik heb geen overgewicht. Mijn man heeft geen overgewicht. Dus waarom zou een basisschool zich met ons voedingspatroon moeten bemoeien? Ik kreeg vroeger ook niet anders dan een ligakoek en pakje drinken of beker limonade naar school. Fruit aten we thuis. Prima als ze informatie geven en gezonde voeding stimuleren. En als je ziet dat kinderen te zwaar worden èn ongezonde dingen meekrijgen, mag dat gesprek best wat dringender worden. Maar ik vind het echt veel te ver gaan om dan voor àlle kinderen zo'n eenzijdig eet- en drinkpatroon op te leggen.
Ik gok zo maar eens dat ze dat allang geprobeerd hebben. Als je ouders nog moet uitleggen dat in Ranja suiker zit en boterkoek geen gezond tussendoortje is. Dan houdt het ook een keer op. Ik denk dat veel ouders wel weten wat gezond is en dit soort regels niet nodig hebben. Maar zoals ook in sommige reacties hier te lezen, dat geld niet voor alle ouders. Moet wel zeggen dat ik alleen water wat karig vind (melk en thee is ook prima) en die bidons ook geen goed idee.
Ja, maarrrr.... Waarom moet de 'minderheid' in dit geval slachtoffer worden van de meerderheid? Ik bedoel: voor mij boeit het niet zo hoor. Want zoon nam dikwijls al (vrijwillig) water en fruit mee naar school, maar... Is het niet beter om de kinderen die bijv. dagelijks een 'boterkoek' mee naar school krijgen een klein lesje in gezonde voeding geven, of de kinderen in plaats van een fruitdag een koekjesdag te geven. Ik ben een vervend voorstander van 'alles met mate'. Of eigenlijk zelfs iets van: zolang je je gezonde prak eet. Dan maakt dat extra snoepje me ook niet uit... Ik vond een sultana mee als 10-uurtje dan ook geen issue, tenslotte had hij al een volwaardig ontbijt achter zijn kiezen en dan mag een tussendoortje best wel iets zijn wat wellicht ongezonde bestandsdelen bevat...
Ik denk niet dat het een optie is om een paar leerlingen uit de klas eruit te pikken en die op rantsoen te zetten. Je snapt toch ook wel dat een school alleen maar regels kan maken die voor iedereen gelden. En niet alleen voor kinderen die dik zijn of zo? Ik vind wel deze regels te streng. Dus in die zin snap ik wel wat je bedoeld. En idd een school koeken dag, zou een goeie optie zijn. Maar als kinderen naar school komen met donuts en Mars repen, snap ik wel dat er regels gemaakt worden. Ja dat gebeurd. En kinderen die geen boodschappen doen voorlichting geven.. Denk niet dat dat zin heeft. Na twee weken zijn ze gewend aan ander eten/drinken.
O ja... Ik weet dat het gebeurd! Zo zit er bij mijn nichtje een jongetje in de klas die (serieus) koude patat, koude pizza enzo mee naar school krijgt als 10-uurtje. Ja dat jongetje is ook echt te zwaar. Maar of ik het TE streng vind weet ik niet, maar je moet er wel voor waken dat het niet 'te ver' gaat. Ik heb iets van: ze gaan van één keer per dag een stuk fruit en water niet dood. Maar op basis van een grote minderheid... Tsja. Ik vind het lastig.
Kennelijk is ingrijpen door de school nodig. Ik ben van mening dat een school zeker deze regels mag hanteren. Waarom niet? Heeft niks te maken met dat de school wil bepalen, maar met de gezondheid van kinderen. Niet alle ouders denken na over gezond eten.
Ik vermoed dat het een noodkreet is vanuit deze school. Uit eindelijk vind ik wel dat ouders verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van hun kind en dat de keuze bij hen hoort. Als een school kan je dan beter kiezen voor vaste dagen. Bijv. maandag en donderdag, water en fruit dag. Ik zou er trouwens geen moeite mee hebben. Mijn zoon krijgt altijd water met een kleurtje mee en koekjes geef ik nooit mee. Heel af en toe een half plakje ontbijtkoek, maar verder altijd fruit en een boterham. Als extra geef ik vaak plakjes worst, bifi, babybel o.i.d. mee.