Hoi Ik had graag wat advies gevraagd. Wegens omstandigheden /ruzie / verwijten zien wij mijn schoonmoeder (schoonouders zijn gescheiden) zelden. Als we ze toch zien, proberen we de lieve vrede te bewaren, maar achteraf komen er toch weer een hoop verwijten over vanalles onze kant op. Wat dat weinige contact betreft, vinden wij dat we recht in onze schoenen staan en we hopen ook niet meer echt op verbetering. We kiezen voor rust en hebben helaas ook wel een vermoeden van psychologische problemen (borderline?), maar wie zich niet wil laten onderzoeken... in verband met herkenning ga ik geen details schrijven van wat er allemaal gebeurd en gezegd is. Nu stelt mijn schoonmoeder vaak eisen rond contact met ons kind. Ze is nu 3 jaar. De eerste twee jaar heeft ze af en toe eens op komen passen, maar dat vertrouwen is er nu niet meer. Ons kind heeft haar het afgelopen jaar ook hoogstens 5 keer gezien en heeft geen band met haar. Let wel: we willen haar zeker niet bij ons kind weg houden. Als ze belt mag ze zo langskomen, maar niet zonder 1 van ons erbij. Nu 'eist' schoonmoeder om in oktober en november een uitstap te doen met ons kind, zonder ons. Haar afhalen van school (heeft nog nooit met ons kind met de auto gereden) en dan een 3 uur durende uitstap. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik zal het in ieder geval niet toestaan en mijn man ook niet, maar vrees dat ze het er niet bij zal laten. Hebben jullie advies hoe ik dit kan bespreken met haar? Logisch redeneren en zich in iemand anders zijn schoenen verplaatsen zijn voor haar onbekend. Zij is het grote slachtoffer... het zijn overigens niet enkel wij die het contact zo beperkt mogelijk houden. Met een groot deel van de familie is het zelfs volledig verbroken met haar. Weten jullie welke rechten grootouders hebben mbt omgang met hun kleinkind. Ik woon wel in België. .. Alvast bedankt om naar mijn gezeur te luisteren...
Jeetje wat lijkt me dat vervelend. Hoe het precies zit qua rechten weet ik niet, ze heeft wel enig recht, maar je laat bezoek van haar gewoon toe, dus dat lijkt me meer dan voldoende.
Geen idee hoe de rechten in België zijn maar ik neem aan dat er reden tot zorg ivm de veiligheid is dat je omgang moet kunnen verbieden. Gelukkig zijn hier geen wetten die omgang met grootouders verplichten dus ik weet niet hoe en wat verder wat jou plichten en hun rechten zijn maar als ze het echt opeisen zou ik in iedergeval mijn zorgen over je schoonmoeders gezondheid uiten bij diegene die kijkt of en hoe een omgangsregeling uit zou moeten zien. Zelf zou ik mijn kinderen alleen achter laten bij mensen die ik vertrouw ten alle tijde verandwoordelijk en zorgzaam te zijn naar mijn kinderen toe en als daar ook maar enige twijfel over is ( in het geval van onbehandelde persoonlijksstoornis zoals borderline dus) zou ik er alles aan doen om te zorgen dat mijn kinderen daar niet mee in aanraking komen en al helemaal niet zonder mijn of mans begeleiding. of het familie is of niet. En ik zou school inlichten dat zij dus niet mijn kind mag afhalen. ( hier hebben we een lijst van personen die in nood mijn dochter mag komen ophalen als ik of mijn man niet kunnen en ze word dus met niemand anders meegegeven dan diegene op die lijst)
Voor zover ik weet hebben opa's en oma's geen rechten. Het is jouw kind dus jij beslist. Tenzij je uit de ouderlijke macht bent gezet of onder curatele staat.
Zij heeft geen enkel recht om jouw kind mee te nemen of te bezoeken zonder dat jij dit wil of zonder dat jij er bij bent tenzij jij hier toestemming voor geeft.
Geen tips mbt rechten, maar waarschuw de school wel. Zeg hen dat niemand je kind mag ophalen behalve jullie. En dat als iemand anders haar komt ophalen je eerst gebeld wilt worden, wat die persoon ook zegt. Succes met deze vervelende situatie
Ts woond in België waar grootouders theoretisch dus wel recht op omgang hebben maar totdat de schoonmoeder of schoonvader van ts rechterlijke stappen onderzet heeft ts wel het recht om te zeggen waneer wel of niet. En @Vebe zover ik lees hebben je schoonouders niet een vast contact zoals elke woensdag oppassen dus waarschijnlijk zal een rechter dan met jullie wensen meegaan aangezien er geen sprake in van geregeld contact en het niet van essentieel belang is voor je kind dat je schoonouders een rechtelijke omgangsregeling krijgen. Dus ik denk dat het belangrijk is om de deur open te laten op julie voorwaarden ( alleen als jullie er bij zijn) maar het beste is niet structureel te gaan weigeren en het contact volledig weigeren. Zo kunnen jullie aantonen dat jullie contact niet in de weg zitten maar ivm gezondheiszorgen dit wel onder toezicht willen mocht er ooit een rechtzaak komen hierover.
@TO Wat een vervelende situatie zeg. Ik heb geen ervaring met BE juridische zaken maar zelfs als een grootouder juridisch ', recht' heeft op omgang, wil dat toch niet zeggen dat ze recht hebben op exclusieve interactie? Jullie faciliteren omgang toch? Ze mag haar kleinkind zien, dat houd je niet tegen. Misschien redeneer ik te simpel maar ik vermoed toch dat je als ouder en wettelijke gezaghebber wel iets mag beslissen over met wie je kindje meegaat
Bedankt voor jullie reacties! Mijn man gaat haar vanavond contacteren om duidelijk te stellen dat er geen sprake is van apart contact, maar dat ze altijd tot hier kan komen of wij tot daar. Contact met 1 van ons erbij dus. Dan houden we idd de deur open en kan daar later geen discussie over zijn. School ga ik ook op de hoogte brengen van de moeilijke situatie, zodat daar zeker niets fout kan lopen. Ik moet er niet aan denken dat ik een keer daar aan kom en mijn kind is al weg... Hopelijk komt ze tot inzicht, afwachten maar... bedankt allemaal!
Goede set! Overigens zou ik dit ook per email bevestigen, zodat het niet alleen mondeling is. De reden ervoor is, dat als ze wel naar de rechter zou stappen, dat kunnen dan ook kunnen laten zien dat jullie contact willen opbouwen en dat afspraken ook niet nagekomen zijn etc.
Dit inderdaad. Als je via mail doet: eventueel ook al tegenvoorstel doen: dag x, uur y kunnen we afspreken om naar binnenspeelplein te gaan bijvoorbeeld. Als het ooit tot rechtzaak komt ( hopelijk niet) en zij komt zelf niet opdagen op dergelijke afspraken, kan je hiermee bewijzen dat je zelf wel moeite deed om af te spreken maar zij hier (misschien) niet op inging. Hoe moeilijk ook, steeds proberen om haar wel de mogelijkheid te geven om contact te houden
Hier in Nederland heb je als groot ouder wel degelijk rechten, De dochter van mijn buurvrouw was getrouwd, ze paste regelmatig op de kinderen, ze belde vaak en stuurde veel berichten, af en toe een kaartje heen en weer, toen hun moeder overleed wou vader niet dat oma nog contact zocht, 2 jaar heeft ze geen contact gehad met haar kleinkinderen tot mijn vader zei , “ maar als jij kunt aantonen dat je een band met ze opgebouwd heb mag jij omgang eisen” je moet dan bewijs aan leveren, en het is maar 1 keer per maand met een begeleider erbij, dit heeft ze meteen aangegrepen en inderdaad 6 maand later was alles rond en mocht ze haar kleinkinderen weer af en toe Het is natuurlijk compleet anders dan jou verhaal , maar een groot ouder heeft hier in Nederland dus wel recht op omgang met het kind wanneer er al een band was
Appart, aangezien er wettelijk niks vast staat en een motie voor deze wet tot mijn opluchting niet de kamer door kwam. Snap het wel als er echt sprake is van een goede band dat grootouders dat willen maar ik dacht echt dat het niet te verplichten was als de ouder(s)en dus de wettelijke voogd(en) dat niet wil (len) Weer wat geleerd. Hoop echt dat mijn vader dat nooit in zn kop krijgt dat opeens op te eisen via de rechter.
Dat het met de wet niet is vast gelegd wil niet zeggen dat groot ouders het niet kunnen afdwingen bij de rechter De situatie waar ik in bovenstaande reactie over praat gaat een beetje zoals hier op de site omschreven, bewezen een hechte band te hebben en dus omgangs rechten toegekend krijgen https://www.v-advocaten.nl/blogs/geen-wettelijk-omgangsrecht-kleinkinderen-grootouders/
Wel is het zo dat als je ruzie hebt met elkaar en je hebt nooit opgepast op je kleinkinderen en je ziet ze eigenlijk nooit dan kun je hoog en laag springen maar krijg je geen omgangs rechten .